Realitatea internationala pe scurt (18 Noiembrie 2019)

Zăcămîntul din Marea Mediterană care învrăjbește Europa

Nava turcă de foraj petrolier Fatih şi-a început operaţiunile în largul coastei de Nord-Est a Ciprului, a anunţat vicepreşedintele turc Fuat Oktay, în pofida avertismentelor adresate Ankarei de UE. Consiliul Afaceri Externe al UE a adoptat încă de Lunea trecută un cadru juridic ce prevede măsuri restrictive împotriva Turciei în legătură cu activităţile sale de foraj în Mediterana Orientală, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Turcia, stat candidat oficial la aderarea la UE, a criticat decizia şi a anunţat că nu va opri activităţile de foraj deoarece operează pe propria platformă continentală sau în zone în care au drepturi ciprioţii turci. O altă navă turcă de foraj, Yavuz, se află în largul coastei de Vest a Ciprului.

Descoperirea de rezerve de gaze şi petrol în Estul Mediteranei a declanşat o dispută între Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, şi Turcia, care ocupă partea de Nord a insulei. La jumătatea lunii Octombrie, europenii au convenit să sancţioneze activităţile ilegale de foraj. Lunea trecută, ei au adoptat cadrul "ce va permite sancţionarea persoanelor sau entităţilor responsabile de activităţi de foraj neautorizate de hidrocarburi în Mediterana Orientală, sau care sunt implicate în aceste activităţi", potrivit Consiliului UE.

Teritoriul insulei Cipru este divizat după invazia Armatei turce în treimea nordică a insulei în 1974, în urma unei lovituri de stat ce urmărea alipirea insulei la Grecia. Republica Cipru, membră a UE, îşi exercită autoritatea doar asupra restului de două treimi a teritoriului insulei. În Nord se află autoproclamata Republica turcă a Ciprului de Nord (RTCN), susţinută de Ankara şi nerecunoscută de comunitatea internaţională.

Începînd cu 2020, două Capitale europene vor să interzică circulația autoturismelor

Anul viitor am putea vedea primul mare oraş european care interzice autoturismele private, a prognozat un important investitor în tehnologie. Creşterea explozivă a bicicletelor şi scuterelor electrice stimulează o adevărată revoluţie verde. Capitala Norvegiei, Oslo, şi Amsterdam din Olanda candidează pentru prioritatea de a deveni primul mare oraş european care în 2020 va interzice autoturismele private, în timp ce Franţa va urma peste cinci ani, susţine Martin Mignot de la firma de investiţii Index Ventures.

O serie de mari oraşe, inclusiv Paris, Bogota şi Jakarta, au introdus unele zile fără autoturisme private în încercarea de a reduce poluarea aerului şi a elibera străzile care în mod normal sunt dominate de traficul rutier. În paralel, o scădere a preţului bateriilor a permis crearea unei game extinse de vehicule electrice relativ accesibile care să deschidă oraşul pentru călători, susţine Mignot. Bicicletele şi scuterele electrice oferite spre închiriere de companii precum Bird sau Lime sunt o privelişte comună în multe centre ale oraşelor iar Mignot susţine că acestea ar putea umple golurile existente în transportul public.

Guvernul britanic este acuzat de mușamalizarea unor crime de război în Afganistan și Irak

Guvernul de la Londra este acuzat de mușamalizarea unor crime de război comise de trupele britanice în Afganistan și Irak, potrivit postului BBC News, care citează mai mulți detectivi care au anchetat aceste cazuri.

O investigație realizată de jurnaliști de la BBC și Sunday Times citează 11 detectivi britanici care afirmă că au descoperit dovezi credibile ale unor crime de război. Potrivit acestora, mai mulți militari ar fi trebuit să fie inculpați pentru uciderea unor civili. Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Londra a transmis că respinge acuzațiile nefondate privind presupuse mușamalizări. Noile dovezi provin de la membri ai Iraq Historic Allegations Team (IHAT), o unitate creată de Guvernul de la Londra pentru a investiga acuzațiile de abuzuri și crime de război la adresa militarilor britanici în timpul ocupației în Irak, și de la Operațiunea Northmoor, al cărei obiectiv a fost anchetarea presupuselor crime de război comise în Afganistan.

Guvernul britanic a decis să închidă anchetele IHAT și Operațiunea Northmoor, după ce Phil Shiner, un avocat care a jucat un rol cheie în descoperirea a peste 1.000 de cazuri către Iraq Historic Allegations Team, a fost concediat în urma acuzațiilor că a plătit intermediari care să găsească clienți în Irak. Foști detectivi care au lucrat în cadrul IHAT și Operațiunii Northmoor au afirmat că acțiunile lui Shiner au fost folosite drept scuză pentru a închide anchetele. Nici un caz investigat de IHAT și Operațiunea Northmoor nu a rezultat în inculparea vreunei persoane. Un detectiv din cadrul fostei unități IHAT a declarat pentru emisiunea BBC Panorama că: "Ministerul Apărării nu a avut nici o intenție să inculpe vreun militar, indiferent de rang, decît dacă era absolut necesar, și nu ar fi putut scăpa din această situație".

Poliția croată a deschis focul asupra unor imigranți ilegali. O persoană a fost grav rănită

Poliţia croată a recurs Sîmbătă seară la focuri de armă pentru a opri un grup de migranţi clandestini care încercau să treacă graniţa în Slovenia, unul dintre ei fiind grav rănit, relatează Reuters, potrivit agerpres. ”Ofiţerii de Poliţie acţionau pentru oprirea unui grup care dorea cel mai probabil să ajungă în Slovenia”, a declarat ministrul croat de Interne Davor Bozinovic, adăugînd că o persoană a fost rănită, probabil de arme de foc. El nu a precizat cîte persoane se aflau în acel grup sau naţionalitatea lor şi nici nu a dat alte detalii despre circumstanţele exacte în care s-a produs acest incident, menţionînd doar că se va face o anchetă.

Incidentul a avut loc în zona muntoasă Gorski Kotar, în apropiere de oraşul Rijeka, la circa 20 de kilometri de frontiera croato-slovenă. Potrivit unui medic de la spitalul din Rijeka, starea migrantului rănit este critică şi el a fost ”operat de urgenţă după ce a fost împuşcat în zona toracelui şi abdomenului”.

Croaţia se află pe ruta balcanică folosită de migranţii din Orientul Mijlociu şi Asia care încearcă să ajungă în Vestul Europei. Ţările aflate pe această rută au cunoscut anul acesta o creştere semnificativă a presiunii migratorii. Conform Poliţiei slovene, numărul migranţilor care au trecut clandestin graniţa dinspre Croaţia – unde în timpul valului migrator din 2015 a fost ridicat un gard de sîrmă ghimpată – a crescut în primele nouă luni ale anului în curs la 11.786 de persoane, faţă de 6.911 în perioada similară a anului trecut.

În prezent circa 7.000 de migranţi sunt blocaţi în Bosnia, mulţi dintre ei în tabere cu condiţii precare, iar autorităţile acestei ţări acuză Croaţia că returnează către Bosnia migranţii opriţi la frontieră sau chiar şi în interiorul teritoriului croat. Mulţi migranţi au relatat de asemenea despre tratamentul brutal la care au fost supuşi de către Poliţia croată.

Metoda de furt inventată de o bandă de tîlhari români în Franţa

„Acrobații” sau „surferii”, cum a mai fost botezată banda de români, se foloseau de o metodă extrem de ingenioasă, demnă de filmele de acțiune și pentru care s-au antrenat și pe șosele din România.

Tîlharii se apropiau cu o mașină mică, de remorca tirului. Unul dintre ei iese din mașina în mers, deschide ușile din spate și se strecoară înăuntru. După ce ajunge la pradă, mașina mică se retrage și locul ei era luat de o camionetă în care erau încărcate coletele cu marfă, fără ca șoferul să bage de seamă. Metoda de furt i-a uimit pe polițiștii francezi, care au crezut inițial că șoferii și românii erau mînă în mînă. Totul dura maximum un sfert de oră. Banda de români opera numai noaptea, pe şoselele din Nordul Franţei. Au reuşit să fure astfel, cosmetice, ţigări şi echipamente electronice. În total, „piraţii şoselelor” ar fi comis 21 de jafuri în urma cărora au furat mărfuri în valoare de peste 3,5 milioane de euro. Jumătate de milion de euro a fost descoperit asupra lor, în momentul flagrantului. Pagubele ar putea fi însă mult mai mari. Anchetatorii francezi cred că banda a dat lovituri în multe alte ţări europene, precum Germania, Spania, Suedia, Danemarca, Regatul Unit şi Olanda. Cei 10 suspecţi au fost arestaţi preventiv. Ei au fost puşi sub acuzare, printre altele pentru furt şi tăinuire.

15 state solicită despăgubiri la OMC pentru Brexit

Cincisprezece țări, inclusiv Australia, SUA, India și Noua Zeelandă, au solicitat despăgubiri, în cadrul unei reuniuni a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) de la Geneva, susținînd că au avut de suferit din cauza Brexit-ului, relatează BBC, scrie mediafax. Oficialii australieni au declarat că exportatorii lor de vite și miei au avut de suferit după mai multe întîrzieri ale Brexit-ului. Brazilia a declarat că planurile Brexit pentru Irlanda de Nord ar putea încălca regulile OMC.

Problema principală pentru cele 15 țări este un sistem care le permite accesul mai ușor la marea piață a UE pentru cantități limitate din bunurile lor, în principal produse agricole, este vorba de contingentele tarifare. Membrii OMC aplică în general tarife vamale pentru multe dintre bunurile pe care le cumpără din străinătate. Pentru unele produse și-au asumat angajamente de reducere a tarifelor, iar în unele cazuri, tariful redus este zero. Este mai rentabil pentru fermierii australieni să vîndă carne de vită în Europa, de exemplu, iar Brexit-ul complică acest lucru.

Unele țări spun că din cauza Brexit-ului li se va reduce accesul la o piață mare și bogată. Australia a declarat că Regatul Unit și UE au propus diferite modalități de alocare a cotelor, care ar duce reducerea prezenței exportatorilor australieni în prezent. SUA au susținut că ar putea pierde accesul unor produse la tarife reduse, cum este brînza de pizza în Marea Britanie sau sucul de struguri în UE, dar și că ar putea fi afectate puternic vînzările de carne de porc și vin. Unele țări solicită compensații din partea Marii Britanii și UE, ceea ce în cazul OMC ar însemna, de obicei, reducerea tarifelor la alte mărfuri. Australia a mai susținut că a fost afectată de Brexit. O lucrare pregătită pentru întîlnire spunea că, atunci cînd Brexit-ul era programat pentru 31 Octombrie, multe companii australiene au încetat exporturile de carne de vită și carne de oaie, din cauza incertitudinii că vor putea folosi aceste contingente.

Noii pantofi ai Nike, creați pentru eroii de zi cu zi, medicii

Noii pantofi ai Nike nu au fost creați pentru sportivi precum jucători de baschet sau de tenis, ci pentru o categorie diferită de clienți – lucrătorii din sectorul medical, relatează CNN, potrivit mediafax. Nike Air Zoom Pulse este un pantof sport conceput pentru profesioniștii din medicină, compania anunțînd că se adresează „eroilor de zi cu zi”. Reprezentanții companiei au mers la spitalul de copii OHSU Doernbecher din Portland, Oregon, pentru a-i studia pe cei ce lucrează în sectorul medical. A ținut cont de provocări, inclusiv orele lungi de stat în picioare, deversările de lichide, precum și confortul necesar pentru schimburile lungi. Pantoful este conceput pentru ca sistemele de amortizare și tracțiune să lucreze împreună pentru a asigura piciorul în condițiile din spital. Nike a spus că va face ca pantoful să fie ușor de încălțat cu o mînă, are o talpă rezistentă, din cauciuc, cu o talpă care asigură stabilitate chiar și pe lichid sau apă.

Adidas, primul brand care va testa produsele în spațiu

Adidas a încheiat un parteneriat cu Stația Spațială Internațională pentru a testa produsele în spațiu, relatează CNN, scrie mediafax. „Discuțiile inițiale au dus la ideea de a folosi caracteristicile unice ale laboratorului Stației Spațiale Internaționale, cum ar fi gravitația redusă, pentru cercetarea produselor, împreună cu experiența noastră în performanța pentru sportivi”, a declarat James Carnes, vicepreședinte al strategiei globale de brand pentru Adidas. Prima fază a parteneriatului se va concentra pe inovare prin testarea produselor în condiții de gravitație redusă. Adidas a livrat mingi de fotbal către ISS la începutul acestui an pentru a efectua experimente în încercarea de a înțelege caracteristicile de zbor dincolo de Pămînt.

Fără distorsiunile induse de gravitație formei și traiectoriei mingii și a rezistenței aerului, cercetătorii sunt capabili să se concentreze pe testarea altor variabile. Adidașii poate să încorporeze ceea ce învață din aceste teste în proiectarea formei, designului, texturii și materialului pentru fabricarea viitoarelor mingi. Adidas va fi primul brand care va testa îmbunătățiri ale încălțămintei în spațiu. Compania intenționează să își testeze tehnologia Boost, spuma pe care compania o folosește pentru unii dintre cei mai populari și confortabili pantofi de sport, fără efectele gravitației. Acest lucru ar putea influența performanța și confortul modelelor existente, în același timp deschizînd calea către inovarea de noi produse.

Mii de oameni au participat la Hamburg la un protest împotriva testelor pe animale

Circa 13.000 de persoane au participat Sîmbătă la Hamburg la o manifestaţie pentru încetarea testelor pe animale, a anunţat Poliţia germană, citată de dpa, scrie agerpres.

Protestul a vizat în special Laboratorul de farmacologie şi toxicologie LPT, companie cu sediul la Hamburg acuzată că aplică tratamente abuzive cîinilor şi maimuţelor în laboratorul său din Mienenbuettel, în apropiere de oraşul din Nordul Germaniei. O înregistrare video cu maimuţe care ţipă şi cîini însîngeraţi, realizată de un militant care s-a dat drept un angajat al laboratorului, a dus la declanşarea unei anchete judiciare. Organizaţia SOKO Tierschutz, una dintre organizatoarele protestului de Sîmbătă, a cerut ca animalele de la centrul din Mienenbuettel să fie predate serviciilor de protecţie de specialitate. Nu este clar dacă laboratorul LPT urmează să fie închis, autorităţile locale afirmînd că nu dispun deocamdată de suficiente motive pentru a lua această măsură.

Justiția americană suspendă executarea lui Rodney Reed, condamnat la moarte, dar susţinut de numeroase celebrităţi

Un Tribunal din Texas a suspendat executarea lui Rodney Reed, condamnat la moarte, dar care îşi susţine nevinovăţia şi care este susţinut de numeroase celebrităţi şi milioane de americani, scrie news.ro. Reed a fost condamnat la moare în urmă cu 21 de ani, fiind acuzat de o crimă din 1996. El urma să fie executat cu injecţia letală la 20 Noiembrie, informează bbc.com. Peste 2,9 milioane de persoane au semnat o petiţie prin care se cere clemenţă pentru el, iar staruri precum Kim Kardashian West, Rihanna şi Gigi Hadid i-au luat apărarea.

Reed susţine că este nevinovat, iar avocaţii lui spun că au noi dovezi în acest sens. El a fost condamnat pentru uciderea lui Stacey Stites, care avea 19 ani, şi a fost găsită strangulată, după ce nu venise la muncă. Şi Biroul de Graţieri din Texas a recomandat amînarea execuţiei şi a cerut comutarea sentinţei la închisoare pe viaţă.

Stacey ar fi trebuit să ajungă la muncă la 23 Aprilie 1996, însă nu a apărut la magazinul din Bastrop, de lîngă Austin. După cîteva ore, maşina ei a fost găsită abandonată. În aceeaşi zi, trupul ei a fost descoperit, ea fiind strangulată cu cureaua ei. Anchetatorii au găsit urme de spermă în vaginul femeii, provenite de la un tînăr de culoare, Rodney Reed. Poliţia avea ADN-ul lui deoarece fusese investigat, dar găsit nevinovat, într-un alt caz de abuz sexual. Reed a pretins mereu că avea o relaţie secretă cu Stacey.

Arma crimei nu fost testată pentru ADN, iar amprentele lui Reed nu au fost găsite în maşina pe care Stacey o conducea. Cazul a fost construit în special în jurul probelor de spermă, însă Reed a susţinut că a întreţinut un raport sexual consimţit cu Stacey cu o zi înainte de a fi ucisă. Martorii experţi au spus că acest lucru nu putea fi adevărat, subliniind că sperma nu putea să se afle în corpul lui Stacey atît de mult timp. În schimb, ei au susţinut că probabil ea a fost violată cu puţin timp înainte de a fi ucisă, iar acest lucru a fost suficient pentru ca juriul, în care nu se afla nici o persoană de culoare, să-l condamne pe Reed.

Avocaţii lui Reed au prezentat noi probe, iar unul dintre martorii de atunci, dr. Roberto Bayardo, a afirmat, sub jurămînt, că sperma poate rămîne intactă în corp şi la mai multe zile după moartea unei persoane. Astfel, el susţine că nu există dovezi care să arate că Stacey Stites şi Rodney Reed au avut altceva decît o relaţia sexuală consimţită.

Stacey era logodită şi urma să se mărite cu un fost poliţist, Jimmy Fennell. Însă acum au apărut diverse mărturii despre relaţia cuplului. O femeie a afirmat că Fennell ar fi spus că dacă Stacey îl înşeală, o va strangula. Un bărbat şi-a amintit că Jimmy Fennell a ameninţat că o va ucide pe Stacey dacă o va prinde că-şi „bate joc de el”. O altă mărturie a venit de la un fost poliţist. El a spus că-şi aminteşte cum Jimmy Fennell a spus la înmormîntarea lui Stacey Stites că ea a primit „ce a meritat”. Jimmy Fennell fost închis pentru şapte ani pentru că a răpit şi a agresat sexual o altă femeie, el fiind eliberat în 2018.

Unul dintre noii martori este un bărbat aflat în închisoare cu el. Arthur Snow a fost liderul grupului albilor din închisoare. El susţine că Jimmy Fennell i-a spus că logodnica lui se culca „cu un negru”. „El mi-a spus: A trebuit să o omor”, susţine Snow într-o mărturie. Avocatul lui Fennell, Bob Phillips, a afirmat că Arthur Snow este „criminal de profesie”, care „încearcă să-şi salveze pielea”. El a menţionat că nu înţelege de ce a durat atît ca noi martori să apară şi susţine că „este absolut neadevărat” că Stacey Stites avea o relaţie cu Rodney Reed.