Realitatea internationala pe scurt (18 Martie 2019)

Într-un sat din Ghana nașterile sunt interzise

Femeile dintr-un sat din Ghana nu au voie să nască în perimetrul localității pentru că tradiția spune că acest lucru îi va jigni pe zei. Femeile însărcinate sunt astfel nevoite să plece într-o localitate învecinată în momentul travaliului, suportînd dureri insuportabile. Nici unul din localnicii satului Mamfe Dove nu s-a născut acolo, arată BBC. Să naști în localitate este considerat un tabu și o ofensă la adresa zeilor.

”Cînd strămoșii noștri au ajuns pe acest pămînt o voce din Cer le-a spus: ”Dacă vreți să rămîneți pe acest pămînt sfînt sunt niște reguli - nimeni să nu nască aici, nimeni să nu crească animale și nimeni să nu fie îngropat aici”, spune un bătrîn al satului. Unele dintre femei sunt nevoite să parcurgă pe jos distanțe mari pentru a putea naște în localitățile învecinate. ”Am suferit foarte mult la primul copil. M-am chinuit să fac rost de o mașină să mă ducă să nasc. Pe al doilea l-am născut tot în alt sat. Acum avem o clinică în apropiere. Îl voi naște acolo pe al treilea”, a spus o femeie. În timp ce alte sate au renunțat la acest obicei, liderii din Mamfe Dove nu își doresc acest lucru, în ciuda numeroaselor solicitări ale femeilor.

Liam Fox: Guvernul britanic va organiza al treilea vot parlamentar asupra acordului privind Brexit-ul numai dacă are şanse de a cîştiga

Guvernul britanic va organiza un al treilea vot parlamentar asupra acordului privind Brexit-ul, săptămîna viitoare, numai în cazul în care crede că poate cîştiga, a afirmat ministrul britanic al comerţului Liam Fox, citat de Reuters, potrivit Agerpres. ”Ar fi dificil de justificat organizarea unui vot dacă am şti că vom pierde”, a declarat Fox pentru postul de televiziune Sky News. Parlamentul de la Londra a aprobat Joi seară moţiunea prin care Guvernul condus de Theresa May cere o amînare a Brexitului după data de 29 Martie, amînare care mai trebuie însă acceptată şi de liderii europeni.

Moţiunea, votat cu 412 voturi pentru şi 202 împotrivă, aminteşte că Legislativul de la Londra a respins prin vot atît acordul convenit cu UE cît şi opţiunea unui Brexit fără acord, prin urmare Guvernul va încerca să obţină o extindere a perioadei de negociere a Brexitului.

În textul moţiunii este menţionat că dacă pînă pe 20 Martie Camera Comunelor aprobă un acord privind Brexitul, atunci Executivul va solicita Uniunii Europene o scurtă amînare a retragerii din UE, pînă la 30 Iunie, pentru ca în acest timp să fie adoptată legislaţia necesară ieşirii din blocul comunitar. Dacă impasul persistă şi nu se reuşeşte votarea unui acord pînă pe 20 Martie, atunci se va solicita Bruxellesului o amînare mai lungă a Brexitului. Orice amînare trebuie aprobată şi de liderii europeni, care se reunesc pe 21-22 Martie la Bruxelles.

Discuții ruso-americane despre situaţia din Venezuela

Reprezentantul special al SUA pentru criza din Venezuela Elliott Abrams se întîlnește Luni și Marți, la Roma, cu vice-ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Riabkov şi cu alţi oficiali ruşi pentru a discuta despre situaţia din Venezuela, transmite EFE, scrie Agerpres.

Discuţiile prevăzute să se desfăşoare în perioada 18-19 Martie în Capitala Italiei vor viza „situaţia din Venezuela, care se degradează pe zi ce trece”, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat, dat publicităţii Sîmbătă. Elliott Abrams se întîlnește şi cu oficiali italieni, inclusiv cu Pietro Benassi, consilierul diplomatic al premierului Giuseppe Conte.

SUA au multiplicat în ultimele zile acuzaţiile la adresa Rusiei în care este denunţat sprijinul acordat regimului Preşedintelui Nicolas Maduro. Washingtonul a acuzat Moscova de „intervenţionism”, referire la sprijinul pe care continuă să-l asigure Preşedintelui venezuelean, în timp ce SUA şi alte 50 de state l-au recunoscut pe liderul opoziţiei Juan Guaido ca preşedinte interimar.

„Rusia a creat această criză. Din motive proprii, ea torpilează visele şi speranţele democratice ale poporului venezuelean”, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo, într-o conferinţă de presă. „Moscova, la fel ca Havana, continuă să ofere sprijin politic regimului Maduro, punînd în acelaşi timp presiune asupra altor ţări pentru ca acestea să ignore legitimitatea democratică a preşedintelui interimar Guaido”, a adăugat Mike Pompeo. Oficialul american a mai informat că Rosneft, compania rusă de stat, continua sa cumpere ţiţei de la compania Petroleos (PDVSA), principala sursă de valută a Venezuelei, supusă sancţiunilor SUA.

În această săptămînă, Departamentul american al Trezoreriei a sancţionat banca rusă Evrofinance Mosnarbank pentru sprijinul acordat Guvernului venezuelean prin utilizarea criptomonedei „petro”, pentru ca acesta să se sustragă sancţiunilor economice impuse regimului de la Caracas. SUA au fost prima ţară care l-a recunoscut pe liderul opoziţiei Juan Guaido ca preşedinte legitim al Venezuelei, după autoproclamarea sa pe 23 Ianuarie, şi din acel moment acţiunile sale vizează creşterea presiunilor asupra Preşedintelui Nicolas Maduro.

Trump critică Acordul de la Paris invocînd durata protestelor „vestelor galbene”

Preşedintele Donald Trump a declarat pe Twitter că Guvernul francez plăteşte factura sprijinului pentru Acordul de la Paris referitor la schimbările climatice, avînd în vedere durata protestelor „vestelor galbene” începute anul trecut, relatează EFE, scrie Agerpres.

„Cum procedează Franţa cu Acordul de la Paris privind mediul? După 18 săptămîni de revoltă a protestatarilor în vestele galbene, cred că nu prea bine!”, a scris Trump pe contul său de Twitter. „Între timp, Statele Unite au urcat în topul fiecărei liste de mediu”, a adăugat el. De la începutul protestelor din Franţa la sfîrşitul anului trecut, Trump a insistat asupra conexiunii dintre mişcarea „vestelor galbene” şi presupusa lipsa de popularitate a Acordului de la Paris, din care Preşedintele a decis să retragă SUA. În Statele Unite, conform datelor oficiale, emisiile de dioxid de carbon au scăzut cu 0,9% în 2017 faţă de anul precedent, însă această reducere nu este legată de decizia Preşedintelui american de a retrage SUA din Acordul de la Paris, deoarece aceasta va intra în vigoare în Noiembrie 2020.

Mesajul preşedintelui Trump a venit după o nouă zi de proteste a „vestelor galbene” în întreaga Franţă, care de la prima oră a înregistrat altercaţii semnificative, menite să demonstreze că mişcarea îşi menţine forţa după patru luni de proteste. Trump a legat aceste proteste de Acordul de la Paris deoarece la început „vestele galbene” au protestat împotriva majorării impozitelor pe combustibil, ceea ce a determinat Guvernul francez să suspende creşterea taxei pe combustibil. Mişcarea şi-a extins însă lista revendicărilor, care acum se concentrează pe aşa-numitul RIC (Referendum al Iniţiativei Cetăţeneşti), pe dizolvarea Adunării Naţionale şi formarea unui Parlament provizorii „în timp ce sistemul se reorganizează”.

Arcul de Triumf a fost epicentrul revoltelor de Sîmbătă din Paris, care a atins un nivel de violenţă nemaiîntîlnit şi pe care forţele de securitate au încercat să le controleze prin utilizarea gazelor lacrimogene, a tunurilor cu apă şi arestarea a aproximativ 230 de persoane. Magazine de lux de pe Champs Elysees au fost jefuite sau incendiate, a fost distrus restaurantul istoric Fouquet’s, iar pe un bulevard din apropiere incendiul unei bănci a determinat evacuarea întregii clădiri, incident soldat cu rănirea uşoară a 11 persoane.

Emmanuel Macron amenință vestele galbene: „Doresc ca decizii dure să fie luate cît de curînd posibil„

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că intenţionează să ia „decizii dure” pentru a opri protestele „vestelor galbene” în urma incidentelor violente din acest weekend de la Paris, scrie Politico.

Acesta a fost al 18-lea weekend consecutiv de proteste ale „vestelor galbene” şi a coincis cu încheierea unei dezbateri naţionale declanşate de Macron. Protestatarii au vandalizat magazine şi restaurante de pe Champs-Elysees, iar Poliţia s-a folosit de tunuri cu apă pentru a dispersa oamenii. „Doresc ca decizii dure să fie luate cît de curînd posibil pentru ca acest lucru să nu se întîmple din nou. Multe au fost făcute din Noiembrie, dar protestele arată că în privinţa acest subiect încă nu suntem unde vrem”, a scris Macron pe Twitter. Macron şi-a întrerupt o vacanţă la schi alături de soţia sa în Sudul Franţei pentru a se întoarce la Paris şi a condamnat violenţele. „Ce s-a întîmplat pe Champs-Elysees nu mai poate fi numită o demonstraţie. Aceştia sunt oameni care vor să distrugă Republica, cu riscul uciderii unor persoane. Toată lumea care a fost acolo este complice”, a afirmat Macron tot pe Twitter.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declarat că unii dintre protestatari „sunt persoane foarte violente care au venit doar ca să vandalizeze şi să se lupte”. Protestele au început ca răspuns la creşterea preţului la carburanţi însă s-au transformat în timp într-o respingere a mandatului lui Macron.

Fost militar american, condamnat la 10 ani de închisoare în Iran pentru insultarea ayatollahului Ali Khamenei

Un fost militar american arestat în Vara lui 2018 în Iran a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru insultarea ghidului suprem iranian şi postarea de fotografii personale pe internet, a comunicat Sîmbătă avocatul său, citat de AFP, scrie Agerpres.

Americanul Michael R. White, 46 de ani, a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru insultarea ayatollahului Ali Khamenei, şi la 10 ani de detenţie pentru difuzarea de fotografii personale pe reţelele sociale, a precizat avocatul Mark Zaid, cu biroul la Washington, confirmînd o informaţie publicată de New York Times.

Potrivit avocatului, se pare că aceste două pedepse se cumulează. ”Rămînem foarte îngrijoraţi pentru sănătatea sa, pentru că el are antecedente medicale, dar am fost informaţi că deocamdată pare să fie în stare bună”, a explicat Zaid pentru AFP. El a precizat că familia lui White fusese avertizată de Departamentul de Stat, care deţinea informaţiile de la diplomaţi elveţieni. Elveţia reprezintă interesele americane în Iran de cînd Washingtonul şi Teheranul au rupt relaţiile diplomatice, în 1980.

Procurorul din Mashhad (Nord-Est), oraş sfînt al islamului şiit, unde Michael White a fost judecat, a anunţat că a fost pronunţat un verdict, dar că detaliile nu erau cunoscute. El a precizat doar că unele capete de acuzare se refereau la securitate. White, un fost militar originar din California, a fost arestat în Iulie 2018 în Iran, unde se afla în vizită la prietena sa, a declarat mama americanului pentru New York Times, precizînd că fiul său a mai călătorit ”de cinci sau şase ori” în Iran de cînd are această relaţie.

Cel puţin alţi trei cetăţeni americani, dintre care doi de origine iraniană, sunt ţinuţi în detenţie de autorităţile Republicii Islamice. Relaţii dintre SUA şi Iran s-au deteriorat în mod brutal în 2018, cînd Preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea unilaterală a Statelor Unite din acordul internaţional referitor la programul nuclear iranian, urmată de restabilirea sancţiunilor împotriva Teheranului.

Un fenomen îngrijorător: Grupările paramilitare iau amploare în Polonia

Un număr îngrijorător de mare de polonezi cred că ţara lor ar putea fi invadată practic în orice moment - de migranţi, de terorişti islamişti sau de Rusia. Şi tot mai mulţi tineri polonezi, precum Kacper Krukowski, se alătură grupărilor paramilitare ca să se antreneze şi să se pregătească pentru a apăra ceea ce ei numesc „patria lor”. Kacper Krukowski are 18 ani și este un licean din orăşelul polonez Witnica. Kacper e comandantul unei unităţi paramilitare din oraş. El antrenează tineri luptători. În Witnica, aceştia sunt în număr de 40. Toţi au jurat să-şi apere ţara-mamă.

„Mă simt mîndru cînd îmbrac uniforma. Simt mîndrie şi un mare respect. Cînd îmbrac această uniformă sunt eu, cel adevărat”, spune Kacper Krukowski. Dimineaţa, unitatea lui face exerciţii tactice la centrul cultural din Witnica. Primarul oraşului le-a înlesnit acest lucru. Cel mai tînăr dintre aşa-zişii luptători de aici are 11 ani. Sunt numiţi „Vulturii”. „Ne antrenăm şi cu muniţie adevărată. La cîţiva kilometri de aici e un poligon de tragere. Ne antrenăm cu puşti de asalt AK47, Glock, Mosin, Beryl - o gamă largă de arme de foc. Asta e partea cea mai distractivă”, spune Kacper.

Trupele paramilitare spun că sunt succesoarele luptătorilor din vechime, pentru că patria lor, Polonia, e ameninţată şi are nevoie de astfel de eroi acum mai mult ca oricînd. „Trebuie să aperi graniţele. Nu putem trece graniţa cu arme, spunînd Acum pămîntul vostru e al nostru. Asta e partea ta. Ai dreptul la ea. Şi noi avem dreptul la partea noastră. Şi germanii, la fel ca noi, polonezii ar trebui să apere ce e al lor”, este de părere Kacper Krukowski. „Avem situaţia actuală, cu refugiaţii. Ei neagă societatea creştină. Refugiaţii resping tot ce nu respectă preceptele musulmanilor. Nu e frumos să omori. Însă unii omoară oameni nevinovaţi, aşa cum fac musulmanii din IS sau Al-Qaeda. Omoară civili şi oameni nevinovaţi”, spune Kacper Krukowski.

Merită să menţionăm că, pe măsură ce Polonia devine, în multe privinţe, o societate mai autoritară, auzim şi de grupuri şi organizaţii nonguvernamentale în opoziţie care se ridică şi luptă pentru drepturile lor, în timp ce ţara se îndreaptă către alegeri parlamentare, în Toamna acestui an. (Sursa: Digi24-Deutsche Welle)

O nouă criză a Europei: Absenţa imigranţilor poate determina moartea continentului

Cele mai recente studii Eurostat arată că Europa are nevoie de imigranţi pentru a rezolva problema scăderii masive a populaţiei, potrivit Bloomberg. În întreaga Uniune Europeană nu există nici o ţară a cărei rată a natalităţii să poată susţine o creştere suficientă pentru a îndepărta criza îmbătrînirii demografice.  În lipsa imigranţilor care să înlocuiască populaţia europeană, şi care să muncească şi să plătească impozite, Europa este ameninţată cu dispariţia.

Locul din lume unde Iarna va dispărea pînă în 2050

O echipă de cercetători a creat un instrument prin care a arătat australienilor ce climă vor avea oraşele în anul 2050. Descoperirea majoră a fost că Iarna va dispărea complet. „În 30 de ani, Iarna pe care o cunoaştem nu va mai exista”, a precizat cercetătorul Geoff Hinchliffe, scoţînd la iveală că schimbările climatice vor afecta sever viaţa de pe planetă. Echipa, formată din membrii School of Art and Design din cadrul Australian National University (ANU) şi Climate Change Institute din cadrul aceleiaşi universităţi, s-a bazat pe date de la Bureau of Meteorology and Scientific Information for Land Owners, scrie Futurism.

În timp ce creau instrumentul, echipa a observat că proiecţiile nu urmau tiparul celor patru anotimpuri. „Ne-am uitat la temperaturile medii din istorie ale fiecărui anotimp şi le-am comparat cu datele proiectate, iar ce am găsit peste tot este că nu există o perioadă de Iarnă”, a adăugat Hinchliffe. În loc de Iarnă, cercetătorii cred că australienii vor avea Primăvară, Toamnă şi un nou anotimp mai lung numit „noua Vară”. În timpul noului sezon, temperaturile vor depăşi constant 40 de grade Celsius.

Schimbările climatice pot degrada fertilitatea bărbaţilor

Conform unui studiu, fertilitatea masculină ar putea scădea din cauza creşterii temperaturilor la nivel global. Studiul prezintă „dovezi clare” ale faptului că stresul produs de valurile de căldură reduce „numărul spermatozizilor” în cazul insectelor. Specialiştii au utilizat gîndaci pentru a-şi testa teoria, însă ei afirmă că aceştia pot fi utilizaţi ca un mandatar pentru oameni. Conform USA Today, gîndacii sunt una dintre cele mai comune specii de pe Pămînt. Aşadar, „rezultatele sunt foarte importante pentru înţelegerea modului în care speciile reacţionează la schimbările climatice”, afirmă coautorul studiului Matt Cage, ecologist din cadrul Universităţii din Estul Angliei.

Valurile de căldură ar putea fi tot mai frecvente şi mai extreme în acest secol din cauza activităţii oamenilor. „Cercetarea a demonstrat că şocul termic poate distruge reproducerea masculină la animalele cu sînge cald, studiile anterioare au arătat că acest lucru duce la infertilitate în cazul mamiferelor”, a declarat coordonatorul studiului, KIrs Sales din cadrul Universităţii din estul Angliei. „Cercetarea noastră arată că valurile de căldură înjumătăţesc capacităţile de reproducere ale masculilor, surprinzător este cît de consecvent este efectul”, a adăugat el.

În cazul bărbaţilor, testiculele sunt cele ce formează sperma. Pentru a realiza acest lucru, temperatura lor trebuie să fie mai scăzută decît cea din interiorul corpului. În cadrul studiului recent, specialiştii au descoperit că „temperaturile valurilor de căldură afectează reproducţia masculilor, dar nu şi a femelelor. Valurile de căldură succesive pot duce chiar la sterilizarea masculilor”, conform studiului.

O aplicaţie pentru telefonul mobil „trezeşte simţurile femeilor” cu ajutorul poveştilor erotice

„Dipsea”, o nouă aplicaţie pentru mobil, destinată femeilor în căutare de poveşti erotice este cea mai nouă platformă virtuală care obţine fonduri impresionante de la investitori în capital, relatează techcrunch.com. Afacerea de tip start-up din San Francisco, lansată oficial în Decembrie 2018, a obţinut 5.5 milioane de dolari, finanţarea avînd loc în timpul unei „explozii” în interesul pentru crearea de conţinut audio. În plus, există momentan o creştere în vînzarea căştilor wireless, dispozitive foarte confortabile pentru consumatorii care doresc conţinut audio de durată scurtă. Între timp, cerinţa pentru conţinutul audio creşte, iar atenţia se îndreaptă către antreprenorii de sex feminin. Fondatorii „Dipsea” susţin că această afacere captează esenţa şi spiritul mişcării de emancipare a femeilor.  

Aplicaţia se bazează pe un sistem de abonamente, ale căror preţ începe de la 8.99 dolari pe lună, platforma oferind poveşti audio scurte menite să „trezească simţurile femeilor”. Librăria aplicaţiei, care va fi extinsă pe viitor, conţine naraţiuni erotice şi ghiduri audio. Poveştile sunt create pentru a fi ascultate la orice moment al zilei.

„Conţinutul audio este incredibil pentru că dă frîu imaginaţiei şi solicită că ascultătorul să fie cel care preia controlul asupra imaginii create”, spune co-fondatoarea „Dipsea” Gina Gutierrez. „Este o experienţă super intimă şi foarte personală”, continuă aceasta. „Din punctul meu de vedere, viitorul divertismentului este senzorial”, susţine Gutierrez. „Acesta a fost un spaţiu pentru femei pe care nimeni nu l-a mai explorat pînă acum”, adaugă aceasta.

Oceanele absorb miliarde de tone de carbon din atmosferă în urma activităţilor umane

Oceanele absorb circa 31% din cantitatea de carbon emisă în atmosferă în urma activităţilor umane, ceea ce creşte aciditatea apei şi afectează ecosistemele, conform unei cercetări publicată săptămîna trecută în jurnalul Science, citată de DPA, potrivit Agerpres.

Richard Feely şi-a petrecut numeroşi ani din carieră în larg colectînd mostre de apă din adîncuri pentru a explora modul în care emisiile de carbon schimbă lumea oceanelor. Cercetător-şef la laboratorul din Seattle pentru studiul mediului din Pacific al Administraţiei Naţionale pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA), el a prelevat eşantioane de apă din Antarctica, a străbătut Tahiti şi a scăpat cu bine din furtuni ”imense”, la bordul vaselor pentru cercetări. În majoritatea zilelor petrecute în astfel de misiuni, care durează peste o lună, nu se observă nici o ambarcaţiune la orizont. ”Uneori vezi o balenă sau nişte păsări”, a spus el.

Munca este grea, anostă. Însă, datele colectate de Feely şi de alţi oameni de ştiinţă din toată lumea oferă informaţii cu privire la cantitatea de carbon emisă în urma activităţilor umane care ajunge în oceane şi despre ce ar putea însemna acest lucru în viitor. Studiul publicat săptămîna trecută în Science a analizat peste 100.000 de eşantioane de apă colectate din toată lumea în perioada 1994 – 2007 din aproape toate colţurile şi de la toate adîncimile oceanului. Analiza a relevat că oceanele absorb aproximativ 31% din carbonul pe care oamenii îl răspîndesc la nivel global. Greutatea carbonului absorbit în oceane în fiecare an a fost, în medie, în perioada studiată, echivalentă cu 2,6 miliarde de maşini Volkswagen Beetle, după cum a exemplificat Feely.

Este ”un serviciu uriaş pe care oceanele îl fac”, a spus cercetătorul care se numără printre coautorii studiului. ”Astfel se reduce semnificativ temperatura globală”, a adăugat specialistul. Însă, acest lucru are un preţ. Aciditatea oceanului a continuat să crească, iar modificările la nivelul chimiei sale afectează deja ecosistemele din Pacificul de Nord-Vest. Adăugarea carbonului scade nivelul de pH al apei sărate, care devine mai corozivă. Cercetarea întreprinsă de Feely şi de echipa sa a descoperit că absorbţia de carbon în oceanele lumii a ţinut pasul cu emisiile globale de dioxid de carbon din atmosferă. ”Cantitatea de carbon din ocean, rata acesteia, creşte deoarece cantitatea de dioxid de carbon pe care o emitem în atmosferă continuă să crească”, a explicat Feely.

Pentru oamenii de ştiinţă, rezultatele studiului au constituit mai puţin o revelaţie cît o afirmaţie. Mii de măsurători efectuate asupra eşantioanelor colectate anevoios timp de peste 13 ani din aproape fiecare întindere de ocean au coincis cu ceea ce ei cunoşteau deja. „Oceanele au preluat recent dioxidul de carbon, exact aşa cum am estimat că se va întîmpla”, a declarat Curtis Deutsch, profesor asociat de oceanografie la Universitatea din Washington, care nu a fost implicat în cercetare. ”Nu este nimic surprinzător la rezultate, însă ele sunt foarte importante pentru a confirma că într-adevăr înţelegem sistemul şi modul în care acesta funcţionează”, a adăugat el.

Acidificarea oceanelor afectează deja industria crustaceelor. Un ocean cu o aciditate mai ridicată poate împiedica stridiile şi alte crustacee să îşi formeze cochiliile. De asemenea, studiul a demonstrat că apa cu un conţinut ridicat de dioxid de carbon poate perturba capacitatea unora dintre exemplarele de somon să proceseze mirosurile, o capacitate deosebit de importantă pentru evitarea prădătorilor. Totodată, s-a demonstrat că apele mai corozive reduc succesul reproductiv al krillului.

„Unele organisme vor deveni rezistente şi se vor adapta, însă este un stres general” de a avea carbon suplimentar în apă, după cum a declarat Jan Newton, oceanograf care coordonează Centrul pentru Acidificarea Oceanului din Washington. „La un anumit moment, intervine o limită şi acesta este aspectul care, într-o anumită măsură, este imposibil de cunoscut. Iar aceasta este partea pe care trebuie să o luăm cu adevărat în considerare”, a adăugat Newton.