REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (18 Februarie 2021)

Prin medierea Rusiei, o femeie israeliană a fost eliberată în schimbul a doi sirieni deţinuţi în Israel

Administraţia Bashar al-Assad a acceptat să elibereze o femeie israeliană în schimbul a doi sirieni deţinuţi în Israel, în cadrul unui acord obţinut prin medierea Rusiei, informează agenţia Associated Press. Potrivit agenţiei de presă SANA, femeia israeliană care va fi eliberată se află în detenţie în Siria după ce a trecut frontiera din greşeală spre provincia siriană Quneitra. Cei doi prizonieri sirieni aflaţi în Israel sunt Nihal al-Makt, arestat în 2017 şi condamnat la trei ani de închisoare, şi Ziyab Qahmouz, arestat în 2016 şi condamnat la 14 ani de închisoare. Cei doi sirieni provin din zona Înălţimile Golan, capturată de Israel în 1967 şi anexată în 1981. Guvernul israelian nu a făcut nici un comentariu despre acest subiect.

Antonio Guterres cere un plan mondial de vaccinare

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut G20 să întocmească „un plan mondial de vaccinare” pentru a nu uita pe nimeni în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, relatează AFP şi Reuters. „Lumea are nevoie urgentă de un plan mondial de vaccinare pentru a-i aduna laolaltă pe toţi cei care au puterea, expertiza ştiinţifică şi capacităţile de producţie şi financiare necesare”, a spus Antonio Guterres în cadrul unei sesiuni ministeriale a Consiliului de Securitate al ONU. „Trebuie să ne asigurăm că toată lumea, peste tot, poate fi vaccinată cît de curînd posibil”, a adăugat secretarul general.

UE se confruntă cu tot mai multe fraude legate de vaccinurile anti-COVID

Comisia Europeană îşi intensifică acţiunile de combatere a numărului în creştere de fraude cu vaccinuri împotriva COVID-19 şi de tragere la răspundere a celor responsabili, a declarat preşedinta Executivului comunitar, relatează Reuters, potrivit agerpres. „Într-o criză ca asta vor exista mereu persoane care încearcă să profite de problemele altora”, a declarat Ursula von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă. „Şi vedem un număr în creştere de fraude şi tentative de fraudă” legate de vaccinuri anti-COVID, a adăugat ea. „Luptăm împotriva acestui trend”, a precizat ea, adăugînd că Oficiul European de Luptă Antifraudă le oferă statelor membre consiliere privind modul în care pot identifica fraudele.

Preşedinta Comisiei Europene a spus că poate fi extrem de riscant să cumperi vaccinuri oferite de comercianţi de pe piaţa neagră pentru că nu există nici o garanţie că lanţul frigorific pentru transportul acestora de la fabrică pînă la momentul administrării a fost respectat.

Fiscul ucrainean a scos la licitație chiloții datornicilor

Lenjeria de corp este printre articolele confiscate scoase la licitație în Ucraina, în urma raidurilor executorilor judecătorești asupra datornicilor. Zeci de perechi de chiloți sunt de vînzare pe un site al Ministerului ucrainean al Justiției pentru licitații online.Prețul pornește de la 19 hrivne și jumătate pentru o pereche. În trecut, au fost cazuri în care statul a licitat vaci și oi. Anul trecut, scoaterea la licitație a doi cîini de companie a stîrnit indignare în rîndul ucrainenilor. Numărul datornicilor a crescut în primul an de pandemie cu 300.000 în Ucraina, unde în total sunt înregistrați peste 2 milioane de oameni cu datorii la fisc.

Partidul de guvernare din Japonia vrea mai multe femei la ședințe, dar să nu vorbească

După un scandal de sexism declanșat de șeful Comitetului Olimpic de la Tokyo, care a spus că femeile vorbesc prea mult la ședințe, partidul de guvernămînt al Japoniei vrea ca la ședințele importante să participe femei, dar cu o condiție – să nu vorbească, transmite Reuters. Partidul Liberal Democrat, aflat la guvernare în Japonia, a propus un nou plan care permite ca cinci femei din Legislativ să se alăture, ca observatori, la ședințele importante ale partidului. Toshihiro Nikai, secretarul general al partidului, în vîrstă de 82 de ani, a spus că a auzit criticile privind predominanța bărbaților în Consiliul partidului, însă a adăugat că membrii conducerii sunt aleși. Însă este important ca femeile care fac parte din partid să “se uite” la procesul de luare a deciziilor, a spus acesta. „Este important să înțelegi pe deplin ce fel de discuții au loc. Privește, despre asta este vorba”, a spus Nikai într-o conferință de presă.

Acele femei observator nu pot vorbi în timpul ședințelor, însă pot trimite opinii separate la biroul secretariatului, a relatat ziarul Nikkei. În această săptămînă, un grup de legiuitoare de la Partidul Liberal Democrat i-au cerut lui Nikai să mărească rata de femei care ocupă posturi cheie în formațiunea politică. Însă a solicita femeilor observator să nu vorbească la ședințe și a atras critici că partidul a pierdut legătura cu realitatea. Legiuitorii din opoziție au batjocorit acțiunea partidului ca fiind “o excursie”.

Vaccinurile produse în Rusia, Sputnik V și EpiVacCorona, sunt eficiente și împotriva tulpinii britanice

Primul vaccin dezvoltat de Rusia, Sputnik V, şi cel de-al doilea, numit EpiVacCorona şi înregistrat în Octombrie anul trecut, sunt eficiente împotriva tulpinii britanice de coronavirus, a asigurat într-un comunicat Serviciul Federal rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor). "Efectul protector a fost demonstrat prin reacţii neutralizatoare folosind plasmă de la persoanele vaccinate cu Sputnik V şi EpiVacCorona care au dezvoltat anticorpi împotriva SARS-CoV-2", a informat Rospotrebnadzor pe contul său de Facebook,  informează EFE, citată de Agerpres. "Plasma de la persoanele vaccinate a neutralizat eficient atît varianta britanică cît şi coronavirusul în sine", a explicat Agenţia Federală rusă. Rospotrebnadzor nu a precizat însă cîte persoane au fost analizate în cadrul acestui studiu efectuat de Centrul Statal de Virologie şi Biotehnologie Vektor, care a dezvoltat şi vaccinul EpiVacCorona. Luni, agenţia oficială TASS a informat că cel de-al doilea vaccin rusesc este eficient şi împotriva tulpinilor Sud-africană şi braziliană, fără să ofere detalii.

Rusia a detectat înainte de Anul Nou prezenţa tulpinii britanice la un pacient, care deja a depăşit  boala, potrivit agenţiei Interfax, mai scrie sursa citată. Centrul Vektor a izolat tulpina britanică în Decembrie anul trecut şi a studiat această variantă de coronavirus. Sputnik V a fost înregistrat în Rusia în August trecut şi are o eficacitate de 91,6 %, potrivit analizelor interimare din faza a III-a a testelor clinice publicate în revista The Lancet. Luna trecută Rospotrebnadzor a informat mass-media ruse că cel de-al doilea vaccin are o eficacitate de 100%, fără să dea alte detalii.

Cea mai mare erupție a vulcanului Etna din ultimii ani

Vulcanul Etna din în sudul Italiei a erupt din nou, Marţi seară, degajînd lavă şi cenuşă, relatează cotidianul La Repubblica, citat de Mediafax. Este vorba de o erupţie a craterului din partea de Sud-Est a vulcanului, iar cenuşa se îndreaptă spre Sud. O porţiune de dimensiuni reduse a conului vulcanului s-a prăbuşit, iar o cantitate mică de resturi piroclastice a ajuns în Valea Bove. Este vorba de cea mai semnificativă erupţie a Vulcanului Etna din ultimii ani, notează La Repubblica. Cea mai recentă erupţie a Vulcanului Etna, cel mai activ din Europa, avusese loc pe 18 şi 19 Ianuarie.

Putin avertizează puterile străine să nu se bage în alegerile din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Miercuri puterile străine împotriva oricărei imixtiuni în alegerile legislative din ţara sa, cu şapte luni înainte ca ruşii să fie convocaţi la urne pentru a alege viitoarea componenţă a Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), relatează DPA, EFE şi RIA Novosti, potrivit agerpres. ”Avem obligaţia să apărăm votul de orice încercare de a-l influenţa”, a afirmat şeful statului rus într-o videoconferinţă cu cei patru lideri ai partidelor parlamentare din Dumă. ”Nu putem şi nu vom permite nici un fel de lovitură la suveranitatea Rusiei, la dreptul poporului nostru să fie stăpîn pe propriul său pămînt”, a declarat Putin, manifestîndu-şi siguranţa că, în această privinţă, formaţiunile parlamentare ”se vor situa pe poziţia fermă şi consolidată a statului”.

La videoconferinţa cu Putin, în afara preşedintelui Dumei, Viaceslav Volodin, au mai participat liderii grupurilor parlamentare ai Rusiei Unite, Serghei Neverov, Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, Partidului Liberal Democrat (LPDR), Vladimir Jirinovski, şi Rusiei Juste, Serghei Mironov. Alegerile pentru Duma de Stat, în care 225 din cei 450 de deputaţi sunt aleşi pe liste de partid, iar restul în circumscripţii majoritare, sunt prevăzute pentru 19 Septembrie.

Marea Britanie susține ideea unui tratat internațional împotriva pandemiilor

Ar fi nevoie de un tratat care să stabilească regulile de acțiune în cazul unei viitoare pandemii, crede premierul britanic Boris Johnson. El a spus că un astfel de acord ar asigura transparenţa, în contextul informațiilor care vin de la OMS și care arată că autoritățile chineze au ascuns informații, în urmă cu mai bine de un an. Boris Johnson: „Cred că una dintre cele mai atractive idei pe care le-am văzut în ultimele luni a fost propunerea unui tratat global al pandemiilor, prin care să ne asigurăm că ţările semnatare împărtășesc toate datele pe care le deţin şi să putem să-i dăm de capăt, pentru ca așa ceva să nu se mai întîmple.” Ideea unui tratat internațional privind pandemiile a fost prezentată de președintele Consiliului European în Decembrie în cadrul Adunării Generale a ONU. Scopul este ca fiecare țară să știe clar de la bun început ce obligații îi revin la următoarea pandemie. Un astfel de tratat ar fi primul acord global de sănătate publică de la un pactul privind controlul tutunului din 2003.

Oraşele lumii se scufundă

Orașele lumii riscă să se prăbușească sub propria greutate, potrivit unui studiu recent care arată că dezvoltarea zonelor urbane exercită o presiune crescută pe suprafața Pămîntului. Geofizicianul Tom Parsons, de la agenţia americană USGS, a ales ca studiu de caz San Francisco, pentru a măsura cum și de ce aceste zone se scufundă, scrie Euronews. Zona golfului San Francisco are peste 7,7 milioane de locuitori și este centrul cultural, comercial și financiar din Nordul Californiei. Parsons a descoperit că, în urma dezvoltării semnificative în timp, orașul s-ar fi putut scufunda cu 8 centimetri. În unele zone ale regiunii au existat rezultate și mai îngrijorătoare. Turnul Millennium din San Francisco s-a scufundat cu peste 40 de centimetri în ultimul deceniu.

Cercetările de acest tip sunt relevante pentru că evidențiază efectele pe care schimbările climatice le au asupra creșterii nivelului mării. Oamenii de știință atrag atenția că zona golfului este amenințată de o creștere a nivelului mării de pînă la 30 de centimetri pînă în 2050. Este practic imposibil să calculezi greutatea exactă a unui oraș, spune Tom Parsons, dar o estimare se poate face în funcție de anumiți factori. Potrivit geofizicianului, aproximarea greutății unui oraș, în cazul analizat San Francisco, se face în funcție de mediul construit – clădirile publice, parcările, clădirile rezidențiale și comerciale, clădirile industriale ușoare și grele, depozitele – dar și de deplasarea populației spre coastă. Aceste elemente, combinate cu creșterea nivelului mării ca efect al încălzirii globale pot crește riscul de inundații, a afirmat Peterson. El a conchis că greutatea San Francisco este de aproximativ 1,6 trilioane de kilograme sau echivalentul a 250 de milioane de elefanți. Această greutate uriașă este suficientă pentru a scufunda litosfera în zona respectivă, afirmă Peterson.

Expertul adaugă că studiul său ar putea fi aplicat oricărui oraș din lume și că rezultatele specifice pentru San Francisco ar putea fi constatate în cazul oricărui mare centru urban.