Realitatea internationala pe scurt (18 Decembrie 2018)

Ploaie de bani provocată de un tînăr de la etajul unei clădiri rezidențiale

Ploaie de bani pe străzile unui cartier muncitoresc din Hong Kong. Zeci de locuitori au fost filmați de martori într-o adevărată frenezie. Mii de Yen, bancnota japoneză, au fluturat spre pămînt, după ce au fost aruncate din interiorul unei clădiri rezidențiale, determinînd cetățenii să se îmbulzească pentru a aduna cît mai multe, în timp ce alții au filmat momentul. Omul despre care se crede că s-ar afla în spatele acestui gest a fost arestat Duminică, la o zi după incident, acuzat că a provocat tulburarea ordinii publice, scrie Daily Mail.

Autoritățile locale nu au confirmat încă suma de bani care a fost aruncată, însă presa locală susține că ar fi vorba despre o valoare de peste 20.000 de lire sterline. Întreg show-ul pare să fi fost organizat de Wong Ching-kit, un tînăr în vîrstă de 24 de ani, care deține o companie care promovează investițiile în monedele digitale. Întreg momentul a fost difuzat live pe pagina de Facebook a firmei. ”Mă întreb dacă vreunul dintre voi crede că banii ar putea cădea din cer”, se arată în mesajul postat pe Facebook, care a mai precizat că interesul lor este ”să-i ajute pe săraci prin jefuirea celor bogați”.

Schimbările climatice. Emițătorul de cantități masive de dioxid de carbon despre care oamenii nu știu

Betonul este materialul cel mai folosit pe scară largă în lume. Este a doua, după apă, cea mai consumată resursă de pe planetă. Cimentul, elementul cheie din beton, chiar dacă a format o mare parte din mediul înconjurător construit, emană si o cantitate mare de carbon. Cimentul emană în proporție de aproximativ 8% din dioxidul de carbon din lume, potrivit unui studiu. Potrivit BBC, dacă industria cimentului ar fi o țară, ar fi cel de-al treilea emițător cel mai mare din lume, după China și SUA. Contribuie la o cantitate mai mare de dioxid de carbon din atmosferă decît combustibilul aviatic - 2,5% - și mai mult decît marele industrii globale - 12%.

Marii producători din industria cimentului s-au adunat în Polonia în cadrul conferinței ONU privind schimbările climatice, pentru a discuta modalitățile de îndeplinire a cerințelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice. În urma discuțiilor, emisiile anuale de monoxid de carbon din ciment ar trebui să scadă cu cel puțin 16% pînă în anul 2030. De-a lungul timpului, betonul a ajutat la dezvoltarea masivă ale industriilor și habitatului urban, fiind elementul cheie din majoritatea construcțiilor precum blocuri turn, parcări, poduri și baraje și a ajutat la construcția celor mai complicare arhitecturi din lume.

A fost arestat un fals profet care ”prezicea” ziua Judecății de Apoi

Un “profet” care a prezis moartea locuitorilor dintr-o localitate din Nordul Etiopiei, provocînd panică în acea regiune, a fost arestat de Poliţia locală, a anunţat o agenţie de presă pro-guvernamentală, informează AFP. Potrivit AMMA, o agenţie de presă din regiunea Amhara, aflată în Nordul ţării, “profetul Judecăţii de Apoi” le-ar fi spus locuitorilor din Ergoye că tocmai s-a întors din Rai şi că trebuia să le transmită un mesaj deloc îmbucurător. “Cînd am păşit în Rai, m-am întîlnit cu o femeie care spunea că era Fecioara Maria. L-am întîlnit şi pe Dumnezeu, care mi-a spus că oamenii din regiunea mea vor fi eliminaţi Luni”, ar fi spus el, citat de AMMA.

Această “profeţie” a provocat panică în regiune, unde numeroase magazine şi şcoli au rămas închise timp de mai multe zile. Etiopienii, care aparţin unui popor majoritar creştin, sunt oameni profund religioşi. Studii recente au arătat că mulţi dintre ei cred şi în zeităţi supranaturale. Ultimii ani au fost marcaţi în Etiopia de apariţia mai multor predicatori plini de charismă, iar unii dintre ei au devenit subiectul unui cult al personalităţii. 

Model Playboy, arestat după ce s-a fotografiat nud la Vatican. Ipostazele în care a fost surprinsă

Un model Playboy a fost reținută după ce a pozat nud pe străzile din Vatican, în timp ce poartă un crucifix mare din lemn, într-o ultimă ședință foto controversată. Modelul de origine belgiană Marisa Papen a devenit cunoscută în întreaga lume, după ce a fost arestată pentru că s-a afișat complet goală la Complexul Templului Karnak din Luxor, Egipt. O fotografie din ultima ședință foto o arată pe Marisa complet nud, în timp ce trage după ea un crucifix mare din lemn pe o stradă din Vatican, văzîndu-se în fundat Basilica Sf. Petru.

Într-o altă imagine, Marisa este așezată, tot complet nud, pe cîteva volume ale Bibliei, pe pavajul din Piața Sf. Petru, în timp ce într-o altă fotografie ea este legată de o cruce. Cînd au văzut ce fac, ofițerii de Poliție au pornit pe urmele ei și ale fotografului Jesse Walker, ei fiind reținuți vreme de 10 ore, scrie Daily Mail. Marisa a mai provocat, de asemenea, vîlvă în Israel, după ce s-a prezentat în fața Zidului Plîngerii, dar și în Turcia, cînd și-a dat jos burka în interiorul Catedralei Sfînta Sofia din Constantinopol și și-a dezvăluit organele genitale pentru o fotografie.

Cum și-a salvat un profesor suedez un elev blocat într-o localitate controlată de ISIS

O profesoară universitară din Suedia a trimis o echipă de mercenari de elită într-o zonă de război controlată de ISIS pentru a-l salva pe unul dintre studenții săi, după ce acesta i-a transmis că nu-și va putea termina o lucrare la timp. Charlotta Turner a adunat o echipă de forțe de securitate pentru a-l detecta pe elevul său, Firas Jumaah, care a fost prins prizonier în orașul său natal irakian Kurdistan, localitate atacată de ISIS în Vara anului 2014.

Tînărul se pregătea pentru lucrarea sa de doctorat la Universitatea Lund din Sudul Suediei, dar s-a întors în Irak după ce a auzit că ISIS a preluat puterea în satul vecin și vizau localitatea lor, Yazidi. Persecuția grupului terorist islamist asupra poporului Yazidi din Nordul Irakului a fost recunoscută de atunci drept genocid, luptătorii ISIS sacrificînd bărbați și băieți și răpind femei și fete pentru a le transforma în sclave sexuale, scrie Daily Mail.

Tînărul și familia sa s-au refugiat într-o fabrică, iar de acolo i-a trimis un mesaj profesoarei sale, spunîndu-i că nu-și va termina teza dacă nu se va întoarce în decurs de o săptămînă, deoarece este blocat în localitatea înconjurată de soldații ISIS. Într-o încercare de a-și ajuta studentul, profesoara a angajat patru mercenari, care înarmați l-au evacuat pe Firas Jumaah din oraș, împreună cu soția și copiii săi. Familia a fost adusă în Suedia, însă mama și surorile sale au rămas în Irak.

În Japonia, calendarul cu Putin este mai popular decît pozele cu vedete locale

Indiferent de ipostazele în care apare în fotografii, fie că face baie în apele înghețate ale lacului Seliger sau este surprins la sala de forță, Vladimir Putin face furori în Japonia. Rețeaua de magazine Loft, care are drepturi exclusive asupra vînzărilor calendarului celebru cu Președintele rus, a informat că pozele emblematice ale liderului de la Kremlin sunt mai populare decît imaginile cu vedetele locale, actorul Kei Tanaka și patinatorul Yuzura Hanyu, potrivit The Guardian.

SoraNews24 a speculat că, în timp ce unii oameni consideră calendarele lui Putin drept “o glumă”, alții sunt cu adevărat interesați de viața sa personală, departe de Kremlin. Nu este prima dată cînd calendarele Putin s-au dovedit a fi un succes răsunător pentru consumatorii japonezi, în perioada premergătoare Anului Nou. În calendarul său din 2017 au fost prezentate fotografii în care Putin se joacă în zăpadă cu cîinii săi, inclusiv un Akita Inu - un cadou de la guvernatorul Prefecturii Akita din Nordul Japoniei, care a mulțumit Rusiei pentru ajutorul său după dezastrul din Martie 2011.

Concluziile Summit-ului pentru clima din Polonia. ”Civilizaţia noastră este sacrificată”

Summitul pentru clima din Polonia s-a încheiat, după două săptămîni de dezbateri şi pledoarii înfocate pentru măsuri concrete de reducere a poluării. Participanţii au semnat un acord menit să ajute implementarea Acordului de la Paris, din 2015. Evenimentul a fost umbrit însă de rezerva unor ţări precum Statele Unite, Arabia Saudită şi Rusia, mari exportatoare de petrol. Printre cei care au vorbit despre catastrofalele efecte ale încălzirii globale s-a aflat şi Greta Thunberg, o suedeză care la 15 ani i-a mustrat pe liderii lumii pentru că nu fac destul pentru a proteja planeta.

GRETA THUNBERG: “Nu sunteţi suficient de maturi să spuneţi lucrurilor pe nume. Chiar şi această povară ne-o lăsaţi nouă, copiilor. Civilizaţia noastră este sacrificată de dragul oportunităţilor de cîştig enorme ale cîtorva oameni”. Într-un final, participanţii au semnat un document care oferă instrumente concrete pentru punerea în practică a Acordului de la Paris. Însă lipsesc angajamentele pentru măsuri mai multe sau mai rapide împotriva încălzirii climatice, în ciuda caracterului urgent şi al catastrofelor naturale, tot mai violente de la un an la altul. Administraţia lui Donald Trump a făcut şi de această dată notă discordantă şi a găsit şi aliaţi.

NICK PATON WALSH, CNN: “Statele Unite, Rusia, Arabia Saudită şi Rusia s-au coalizat şi au refuzat să accepte unul dintre rapoartele cheie pentru discuţia despre schimbările climatice”. În aceste condiţii, devine tot mai evident că lumea are nevoie de schimbări care să vizeze toate aspectele vieţii.

Serghei Lavrov: Nu vom purta un război cu Ucraina, vă promit!

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a promis că ţara sa „nu va purta un război” cu Ucraina şi a adăugat că, pentru Moscova, relaţiile cu statul ucrainean sunt importante, informează EFE. „Nu vom purta un război cu Ucraina, vă promit”, a insistat Lavrov, într-un interviu cu ziarişti şi cititori ai cotidianului Komsomolskaia Pravda, transmis în direct pe pagina web a publicaţiei. Lavrov a dat asigurări că Rusia nu luptă împotriva „regimului ucrainean”. „Împotriva regimului ucrainean luptă locuitorii rusofoni din Ucraina”, a spus el, aluzie la conflictul armat din Estul ţării vecine. „Avem relaţii cu statul ucrainean, care pentru noi sunt mai importante decît regimul care deţine puterea”, a adăugat Lavrov, reiterînd că „este de neconceput faptul că Rusia ar putea declara război Ucrainei”.

În acelaşi timp, Lavrov a recunoscut că Rusia va răspunde cu fermitate oricărei provocări ucrainene la frontiera dintre cele două ţări. „Avem informaţii că pe linia de demarcaţie a forţelor (din Estul Ucrainei) militarii ucraineni au concentrat circa 19.000 de oameni şi o cantitate importantă de armament greu, pentru care beneficiază de ajutorul instructorilor americani şi britanici”, a mai declarat şeful diplomaţiei ruse. În plus, a continuat Lavrov, autorităţile ruse dispun de informaţii care le fac să creadă că, „în ultimele 10 zile ale lunii Decembrie, Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko plănuieşte o provocare la frontiera cu Rusia, la frontiera cu Crimeea”. „Va primi din partea noastră o replică pe care nu o va uita. Este ţara noastră, sunt frontierele noastre”, a avertizat Lavrov. Ministrul de Externe rus a insistat că soluţionarea conflictului din Estul Ucrainei, care, potrivit ONU, s-a soldat pînă în prezent cu peste 10.000 de morţi, nu este posibilă fără respectarea acordurilor de pace de la Minsk şi a drepturilor şi intereselor populaţiei rusofone.

Bilanțul atacului din Strasbourg a crescut la 5 morți

Bilanţul atacului terorist de la Strasbourg, de săptămîna trecută, a ajuns la cinci morţi, după ce unul dintre cei răniţi grav a decedat, în spital. Este vorba de un jurnalist de origine poloneză în vîrstă de 36 de ani, care se afla de 20 de ani în Franţa. Bărbatul era corespondent acreditat la Parlamentul European. Preşedintele Legislativului de la Strasbourg, Antonio Tajani, a transmis condoleanţe şi a dat asigurări că lupta împotriva terorismului va continua. 11 persoane rănite în atacul de Marţi seară sunt în continuare în spital. Teroristul, un tînăr de 29 de ani născut la Strasbourg pe nume Chérif Chekatt, a fost ucis de către Poliție Joi seara, pe o stradă din cartierul său, după 48 de ore de căutări.

Victimele atacului terorist din Strasbourg: Barto Pedro Orent-Niedzielski a murit Duminică, după cinci zile în comă. Familia l-a ținut în viață pe jurnalist cu ajutorul aparaturii medicale, pentru ca apropiații să poată să-și ia rămas bun; Kamal Naghchband era un mecanic originar din Afganistan, tatăl a trei copii. A vizitat tîrgul de Crăciun împreună cu familia și a fost împușcat în cap; Anupong Suebsamarn, în vîrstă de 45 de ani, din Tailanda. Era în vacanță cu soția; Antonio Megalizzi, un jurnalist de 29 de ani din Italia. A fost rănit grav și a murit la trei zile după atac; un fost angajat din domeniul bancar, în vîrstă de 61 de ani, din Strasbourg.

Jean-Claude Juncker, acuzat că se comportă „ca un rege medieval”

Juncker rămîne vedeta incontestabilă a reuniunilor la nivel înalt. A dovedit-o și la cea mai recentă întrunire a liderilor europeni, iar presa nu a ratat „excentricitățile” șefului Executivului UE.

Jean-Claude Juncker s-a dat din nou în spectacol, la reuniunea Consiliului European, jucîndu-se, ușor nervos, cu părul blond al unei femei, aruncînd hîrtii oficiale pe jos sau blocînd cu mîna o cameră care filma intrarea liderilor europeni. Președintele Comisiei Europene (64 de ani) a apărut destul de entuziasmat în momentul în care  a dat ochii cu o doamnă blondă, cel mai probabil de la protocol, pe care a salutat-o în cel mai neprotocolar mod: punîndu-i mîinile în cap și fluturîndu-i părul. Au urmat alte două reprezentante ale sexului slab, pe care Juncker s-a mulțumit să le sărute pe obraz. Mai apoi, prezent la o conferință de presă cu Donald Tusk, președintele Consiliului UE, Juncker a aruncat pe jos documentele pe care le avea pe pupitru.

Comportamentul lui Juncker față de cele trei femei nu a scăpat netaxat. O reprezentantă a Conservatorilor din Marea Britanie l-a acuzat pe Juncker că „se comportă ca un rege medieval". Baroneasa Jenkin, care susține în Regatul Unit campania intrării femeilor în politică, a declarat că a fost „uimită" de atitudinea președintelui Comisiei Europene, scrie The Telegraph.

În 2017, înaintea discursului pe care l-a susținut în Parlamentul României, președintele Comisiei Europene a făcut un gest surprinzător, pupîndu-l pe chelie pe fostul Președinte Traian Băsescu. 

Polonia și Ungaria blochează includerea „drepturilor LGBTIQ” în legislația UE

Reprezentanții Poloniei și Ungariei au dat din nou peste cap planurile Uniunii Europene, folosindu-și dreptul de veto la includerea acronimului "LGBTIQ" într-o declarație comună a miniștrilor Muncii și Afacerilor Sociale, document menit să promoveze „egalitatea între sexe în era digitală", scrie LifesiteNews. LGBTIQ este acronimul privind comunitatea persoanelor care își derivă identitatea de la lesbianism, homosexualitate, bisexualitate, transgenderism, intersexualitate sau de la o abordare „experimentală a sexualității”

Miniștrii europeni din domeniul ocupării forței de muncă și al afacerilor sociale formează Consiliul pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO), organism care se reunește de patru ori pe an. Concluziile oficiale ale Consiliului EPSCO, care a avut loc la 6 Decembrie, se referă acum la "egalitatea de gen, tineret și digitalizare". 

Pentru a calma celelalte state membre, nemulțumite  de veto-ul Poloniei și al Ungariei, Austria, în calitate de deținător al Președinției Consiliului European, a adăugat totuși o referire la „LGBTIQ”.  Această completare este considerată însă doar o „concluzie prezidențială", care nu are importanta juridică a concluziilor oficiale ale Consiliului.

Polonia și Ungaria sunt considerate deja „oile negre” ale  Uniunii Europene cînd vine vorba de agenda de extremă stînga, globalizată a UE. Atît Polonia, cît și Ungaria au luptat în mod constant împotriva redefinirii căsătoriei și a familiei, a îndoctrinării LGBT a copiilor și a relocării forțate a migranților în interiorul granițelor lor.

Doi bărbați, inculpați într-un dosar privind o campanie de lobby privind extrădarea clericului Gulen din SUA

Doi bărbați implicați într-o campanie de lobby condusă de Michael Flynn, fost consilier al Președintelui american Donald Trump, au fost acuzați că au lucrat împreună în 2016 pentru găsirea unei metode de extrădare a clericului Fethullah Gulen din SUA în Turcia, relatează Associated Press, scrie Mediafax.

Cei doi inculpați sunt Bijan Rafiekian, fost partener de afaceri al lui Flynn și Ekim Alptekin, om de afaceri turc. Aceștia sunt acuzați că au conspirat pentru a influența politicienii Statelor Unite în favoarea Turciei. Bijan Rafiekian a fost arestat și audiat Luni de o Curte de Justiție din statul american Virginia. Printre acuzațiile care îi sunt aduse se numără și faptul că nu s-a înregistrat ca fiind agent străin. Kamil Ekim Alpetekin, care are dublă cetățenie, turcă și olandeză, este momentan în libertate. Conform informațiilor din dosar, Rafiekian, cunoscut sub numele de Kian, a fost vicepreședinte al companiei Flynn Intel Group.

Germania: SPD încearcă să-l excludă pe Thilo Sarrazin, cunoscut pentru luările de poziţie împotriva islamului din cărţile sale

Partidul Social Democrat (SPD) din Germania a lansat o nouă tentativă de a-l înlătura din rîndurile sale pe Thilo Sarrazin, cunoscut pentru luările de poziţie împotriva islamului din cărţile sale, relatează dpa, scrie Agerpres.

Ideile exprimate de Sarrazin nu pot fi reconciliate cu principiile partidului, a declarat la Berlin secretarul general al SPD Lars Klingbeil. Thilo Sarrazin, fost responsabil al Băncii Centrale, şi-a cîştigat notorietatea pentru cărţile în care atacă islamul şi influenţa sa asupra societăţii germane. Potrivit lui Klingbeil, el a generat „daune grave” SPD. SPD face parte din coaliţia guvernamentală din Germania, alături de Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel şi aripa sa bavareză, Uniunea Creştin Socială (CSU).

Sarrazin, în vîrstă de 73 de ani, a afirmat că noua încercare a social-democraţilor de a-l expulza „face parte din lupta pentru putere din interiorul SPD legată de viitoarele politici ale partidului” şi că aşteaptă să vadă mesajul scris care i-a fost adresat de conducerea formaţiunii, rezervîndu-şi dreptul de a apela la un avocat în cazul unei acţiuni vizînd excluderea ea. „Ştiu că nu am încălcat nici un principiu fundamental al social-democraţiei în noua mea carte şi acelaşi lucru este valabil şi pentru lucrările publicate anterior”, a subliniat el.

Mai devreme, anul acesta, conducerea executivă a SPD a făcut apel la Sarrazin – care este de 45 de ani membru al acestui partid – să demisioneze de bună voie din această formaţiune, după apariţia volumului său „Feindliche Übernahme: Wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht” (O preluare ostilă: felul în care islamul obturează progresul şi ameninţă societatea). SPD a înfiinţat un grup de lucru pentru a examina conţinutul cărţii. „Comitetul de anchetă a prezentat un raport cuprinzător şi bine documentat”, a precizat Luni Lars Klinbgeil. Pe baza acestui raport, conducerea SPD a decis să lanseze o procedură disciplinară cu scopul de a-l exclude pe Sarrazin.

SPD a mai încercat de două ori în trecut să-l excludă pe Thilo Sarrazin, care în 2010 şi-a cîştigat reputaţia pe plan internaţional cu bestseller-ul „Deutschland schafft sich ab” (Germania cedează). Controversatul scriitor a mai ocupat poziţii de conducere în Senatul din Berlin şi în cadrul companiei naţionale de căi ferate.

Un oraş din Suedia interzice cerşetoria

Un Tribunal din Suedia a decis Luni că un oraş din Sud-Vestul ţării are dreptul să introducă interdicţii locale privind cerşetoria, anulînd două hotărîri judecătoreşti anterioare, relatează dpa, potrivit agerpres. ‘Este un lucru pozitiv că putem implementa decizia pe care am luat-o în urmă cu un an’, a declarat Carina Wutzler, preşedintă a Consiliului Municipal din Vellinge. Interdicţiile în oraşul Vellinge, cu 35.000 de locuitori, se vor aplica în cinci locaţii, între care şi piaţa centrală din oraş, şi vor avea efect imediat, a afirmat oficialul suedez într-un comunicat.

Autorităţile din Vellinge au afirmat că persoanele care cerşesc umblă prin gunoaie şi urinează în spaţiul public perturbă astfel ordinea publică. Wutzler este membră a Partidului Moderat (conservator). Membri ai aceleiaşi formaţiuni politice din alte oraşe iau de asemenea în considerare impunerea de măsuri similare împotriva cerşetoriei, la fel ca alte municipalităţi conduse de sociali democraţi. Agenţiile umanitare şi organizaţiile precum Amnesty International au criticat această măsură afirmînd că aceasta va viza în mod special migranţii fără adăpost proveniţi din Uniunea Europeană – majoritatea romi.

Șeful diplomației poloneze: Franța este „omul bolnav” al Europei. Ar trebui să-și facă ordine în ograda proprie, înainte de a da lecții Poloniei

Franța ar trebui să-și facă ordine în ograda proprie, înainte de a da lecții Poloniei, a afirmat ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz. Într-un atac dur lansat la adresa Franței, pe care a numit-o „omul bolnav al Europei'', șeful diplomației de la Varșovia a spus că problemele din Franța cauzează turbulențe pentru Uniunea Europeană. El a evocat mișcarea 'vestelor galbene' și recentul atentat de la Strasbourg soldat cu cinci morți, printre care  un polonez, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Franța este omul bolnav al Europei, ea trage Europa în jos, în timp ce Polonia este un punct luminos'', a declarat Jacek Czaputowicz pentru canalul de televiziune Polsat News. Relațiile dintre Franța și Polonia s-au răcit după sosirea la putere a conservatorilor la Varșovia, în 2015. „Atacul terorist demonstrează că ceva nu merge în Franța, protestele din cursul ultimelor săptămîni, retragerea reformei statului de către Președintele Macron - este trist. Dacă, în același timp, i se dau lecții Poloniei, există ceva care chiar nu merge. (Francezii) Trebuie să-și pună ordine în propria țară'', a spus Czaputowicz.

Atentatul comis Marți la tîrgul de Crăciun din Strasbourg de către Cherif Chekatt, ucis ulterior de către Poliția franceză, s-a soldat cu cinci morți, printre care și un polonez în vîrstă de 36 de ani. ''Cred că există o amenințare puternică pentru statul de drept în Franța, în sensul respectării criteriilor privind deficitul finanțelor publice'', a adăugat oficialul polonez.

La 2 Iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităților de la Varșovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, și le-a acordat autorităților poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde. După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările inițiate de Varșovia subminează principiul independenței sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraților, și în acest fel Polonia nu își respectă obligațiile care îi revin potrivit articolul 19 al Tratatului privind UE, coroborat cu articolul 47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

Polonia este vizată și de o altă procedură, cea de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în Decembrie de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. Această procedură este declanșată atunci cînd se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE și ea poate duce la sancțiuni contra țării respective.

Povestea femeii care și-a deschis un magazin erotic ca să lupte cu tabuurile din țara sa

Antares Adjibi, o femeie de 33 de ani, încalcă convențiile sociale din Benin, unde și-a deschis un sex shop. Cu toate acestea, nu toată lumea privește cu ochi buni afacerea femeii din orașul Cotonou, întrucît în această țară din Africa de Vest explorarea sexualității este încă un tabu. Cel puțin jumătate dintre locuitorii statului Benin sunt creștini, 28% musulmani, iar peste 11% practică Voodoo, informează CNN. În aceste condiții, sunt foarte puține afaceri online în Benin care să se ocupe cu vînzarea accesoriilor sexuale, în timp ce magazinele care se ocupă cu comercializarea a astfel de produse sunt aproape inexistente. Astfel, afacerea femeii se confruntă adesea cu dificultăți, deși ea susține că încearcă să educe populația și să le îndemne pe acestea să își exploreze propria sexualitate.

„Lucrez în industria plăcerii. Sexualitatea este încă un tabu în Africa, mai ales în Benin. Femeile nu au libertate de exprimare, n-au libertatea de a-și exprima sexualitate”, a povestit Adjibi. De aceea, în 2013 și-a deschis un mic sex shop. Pereții buticului ies în evidență datorită numeroaselor modele de lenjerie intimă, în tonuri colorate. Într-o altă cameră, pe rafturi, se găsesc jucării sexuale și cătușe. Însă Adjibi spune că nu este suficient, de aceea, s-a înscris la cursuri de psihologie sexuală și a început să organizeze seminarii gratuite pentru femeile care caută consiliere sexuală. În ultimii ani, sute de cupluri au apelat la ea.

Cînd și-a lansat afacerea, conceptul de sex shop reprezenta o asemenea noutate în Benin încît a fost invitată la un post local de radio să vorbească despre importanța ca femeile să simtă plăcere din punct de vedere sexual. Ideea ei, însă, a fost primită cu scepticism. Criticii i-au atacat pagina de Facebook, au postat comentarii cu mesaje negative și i-au raportat fotografiile ca fiind inadecvate. Chiar și așa, numeroase femei și cupluri se îngrămădesc la seminariile ei. Multe din acestea sunt femei singure, care vor să învețe mai multe despre propriul corp. De exemplu, o clientă i-a mărturisit lui Adjibi că se teme să îi spună soțului ei ce își dorește în pat. „Nu pot să-i spun ce vreau. Femeile nu pot face asta, e imposibil”, i-a mărturisit clienta.

În aest context, Veronique Tognifode, un medic ginecolog din Contonou, a explicat pentru CNN că relațiile sexuale sunt asociate cu un tabu în Benin, dar că treptat, lucrurile încep să se schimbe. „Încercăm să promovăm o sexualitate responsabilă, vrem să facem oamenii mai deschiși. Datorită rețelelor de socializare, tinerii au mai mult acces la informație. Nu e vorba doar despre acumularea de informații, ci și despre faptul că tinerii se despart de aceste tabuuri adresînd mai multe întrebări”, a spus ea.

Medicii din Benin, Sierra Leone și Congo au realizat un sondaj, la care au participat 500 de tineri din Cotonou. Rezultatele arată că aceștia sunt mai puțin convinși că relațiile sexuale au ca unică prioritate procrearea. Jumătate dintre tineri au răspuns că vor să întrețină relații sexuale pentru plăcere, iar jumătate din tinere spun că vor să facă asta din dragoste. „Le spun clienților mei să nu le fie rușine. Nu fac nimic rău dacă vor să-și cunoască propriile corpuri și ceea ce le oferă plăcere. În trecut, lucrurile erau diferite, dar trebuie să ne asumăm riscuri dacă vrem să schimbăm ceva.”

Povestea bărbatului crescut de ucigașul familiei sale. Tatăl adoptiv, condamnat la 5.000 de ani de închisoare

Santos Lopez, un fost militar din Guatemala, a fost condamnat la peste 5.000 de ani de închisoare, după ce a participat la un masacru comis de Armată. Printre cei care au depus mărturie împotriva sa este și fiul adoptiv, Ramiro Osorio Cristales. „Mă temeam încă de el? Da, mă temeam, dar a trebuit să depun mărturie împotriva lui. Am vrut să fiu vocea celor care nu puteau fi acolo”, a mărturisit Osorio. Ramiro Osorio Cristales avea 5 ani în 6 Decembrie 1982, cînd Santos Lopez și alți 50 de membri ai unei divizii a forțelor speciale din Guatemala, instruită de Statele Unite, a intrat în satul în care locuia cu mama, tatăl și cei 6 frați, potrivit unui reportaj realizat de BBC News.

Trupele de elită, cunoscute drept „Kaibiles”, fuseseră trimise în așezarea situată în Nordul țării, după un atac al rebelilor asupra unui convoi al Armatei, în urma căruia au murit 21 de soldați. Ca oamenii să nu îi bănuiască pe militari pentru masacru, aceștia s-au îmbrăcat ca membrii unei grupări de rezistență și au mers din casă în casă, cerîndu-le oamenilor să deschidă. Cînd tatăl lui Osorio a urmat îndemnul, soldații l-au scos din casă și l-au legat cu o funie. Celălalt capăt l-au legat în jurul gîtului mamei lui Osorio, iar întreaga familie a fost obligată să defileze prin sat. Femeile și copiii au fost închiși într-o biserică, iar bărbații și copiii mai mari au fost duși la școala locală. Ramiro Osorio Cristales își amintește și acum țipetele soldaților care interogau și loveau bărbații. Unul cîte unul, au fost împușcați, iar trupurile lor aruncate într-o fîntînă.

„Cînd au terminat cu bărbații, a venit rîndul femeilor și copiilor” din satul Dos Erres. În urma masacrului, în jur de 200 de persoane și-au pierdut viața. Astfel, Ramiro Osorio Cristales a decis să depună mărturie împotriva lu Lopez. Însoțit de un psiholog, el l-a identificat pe Lopez ca fiind unul din soldații care au tîrît-o pe mama sa din biserică, ținînd-o de păr. Copiii s-au ținut după ea. Văzîndu-i, unul dintre soldați a ridicat-o în aer pe sora cea mică, ținînd-o „de picioare, de parcă era o găină”, după care a lovit-o de un copac, „ca să nu mai plîngă.” Bărbatul a povestit în instanță că n-a văzut ce s-a întîmplat cu mama și cu ceilalți frați, din cauză că a adormit plîngînd. Cînd s-a trezit, satul era pustiu și lîngă el se afla un singur copil în vîrstă de trei ani, numit Oscar. „Cînd am plecat, am trecut pe lîngă mai multe trupuri care atîrnau din copaci: persoane fără membre sau decapitate. L-am recunoscut pe unul dintre ei ca fiind tatăl meu”, a mărturisit bărbatul precizînd că militarii i-au luat pe cei doi copii cu ei.

Cînd se întorceau la baza forțelor speciale, Lopez a început să fie interesat de copilul pe care tocmai îl lăsase orfan. Astfel, a început să-l hrănească cu lapte și alte alimente din propria rație. După aceea, militarii i-au îmbrăcat pe cei doi copii în uniforme pe măsura lor, de parcă ar fi fost mascote, iar Lopez a decis să-l ia pe Ramiro Osorio acasă și să-l crească ca pe propriul său fiu, în Sud-Vestul țării. La început, băiețelul de 5 ani a fost foarte încîntat să aibă din nou o familie. Însă tatăl adoptiv a început să-l bată, să-l trimită la școală fără mîncare și să-l pună la muncă. „Mi-a zis ca dacă încerc să fug, mă va găsi oriunde aș fugi și mă va ucide”, a mai povstit el. Cînd a crescut, nu și-a uitat părinții, deși a încercat să nu vorbească despre ei de față cu familia adoptivă. Mai mult, începuse să-și dorească să scape de tatăl adoptiv care insista să i se adreseze cu „tată.” La 22 de ani, a reușit să scape de familie intrînd în Armată – aceeași organizație care i-a ucis familia cu ani în urmă. „Eram pierdut. Nu știam cine sunt. A fost o decizie foarte dificilă, dar trebuia să scap. Viața cu ei era extrem de dură”, a mai spus Ramiro Osorio.

În 1998, după ce s-a încheiat războiul civil, oficiali de la Procuratura Generală l-au căutat, întrucît începuseră să investigheze atrocitățile din timpul războiului și aflaseră că el și Oscar au supraviețuit masacrului din satul natal. Spre deosebire de Ramiro, Oscar a fost localizat în Statele Unite, unde a crescut fericit alături de familia unui alt luptător din grupare, fără să-și amintească de soarta familiei sale biologice. Conștientizînd că ar putea fi în pericol dacă superiorii din Armată îi află adevărata identitate, a luat legătura cu anchetatorii care l-au ajutat să obțină azil politic în Canada.  Cînd, în 2016, Santos Lopez a fost deportat din Statele Unite, unde locuia ilegal, și adus în Guatemala ca să fie judecat, Ramiro a stat mult pe gînduri dacă să revină acasă să depun mărturie. În cele din urmă, a ales să vorbească despre coșmarul prin care a trecut. „Este timpul să se facă dreptate pentru toți cei care nu mai sunt cu noi, pentru cei care au rămas fără lumină. Dar a rămas o lumină, iar eu sunt acea. Vă rog să îi condamnați la întuneric pe cei care au comis aceste crime”, le-a spus el celor din instanță.

Astfel, în 22 Noiembrie, Lopez a fost condamnat la 5.000 de ani de închisoare: cîte 30 de ani pentru fiecare dintre cele 171 de persoane pentru a căror moarte e considerat responsabil, și la alți 30 pentru o altă fată pe care a răpit-o și apo ucis-o. În total, peste 200.000 de oameni au picat victime ale conflictului dintre Armata din Guatemala și luptătorii de gherilă marxiști. Mulți dintre ei erau civili acuzați de Armată că sunt de partea rebelilor. Deși războiul s-a încheiat în 1996, doar puțini ofițeri și soldați au fost anchetați de autoritățile din Guatemala. Masacrul de trei zile din Dos Erres a fost cea mai gravă crimă în masă comisă de Armată în timpul războiului civil din Guatemala.