Realitatea internationala pe scurt (18 Aprilie 2018)

Ţară europeană „sufocată” din cauză că are prea mulți bani și prea puține datorii

Danemarca are o problemă cu care multe ţări ar dori să se confrunte – prea mulţi bani şi puţine datorii, o situaţie care creează dificultăţi pentru piaţa de obligaţiuni guvernamentale, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres. Contul Guvernului danez la Banca Centrală a urcat luna trecută pînă la 207 miliarde de coroane (34 miliarde de dolari), dublu faţă de nivelul ţintă şi cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Chiar dacă este un lucru bun să ai în cont cîteva zeci de miliarde de dolari, în cazul Guvernului de la Copenhaga acest lucru înseamnă şi plata unor dobînzi în valoare de mai multe milioane, avînd în vedere dobînzile negative la depozite percepute de Banca Centrală.

În paralel, raportul dintre datorie şi Produsul Intern Brut este în cazul Danemarcei la jumătate din media din UE, ceea ce pune presiuni asupra lichidităţii pe piaţa de obligaţiuni. Această situaţia îi forţează pe oficialii danezi să caute modalităţi prin care să reducă sumele din contul Guvernului la Banca Centrală şi în acelaşi timp să crească lichiditatea. Săptămîna trecută, statul danez a luat o măsură surprinzătoare anunţînd că va cumpăra obligaţiuni în valoare de 3,6 miliarde coroane emise de KommuneKredit, instituţie financiară deţinută de administraţiile locale. Măsura nu a fost inclusă în programul de emisiuni de obligaţiuni pentru acest an dar ajută la creşterea nevoilor de finanţare, subliniază Jan Ostergaard, analist şef la Danske Bank A/S.

În plus, există obligaţiuni în valoare de 180 miliarde coroane emise de băncile ipotecare pentru a finanţa locuinţe publice. Autoritatea naţională pentru locuire intenţionează să înlocuiască o mare parte din aceste obligaţiuni cu noi bonduri garantate de stat pe care, ulterior, Agenţia de gestionare a datoriei statului le va răscumpăra prin emiterea de titluri de stat. Danemarca şi-a propus să facă această tranziţie în decurs de 10 ani. Cu toate acestea, Jan Ostergaard crede că tranziţia se va face mult mai repede, avînd în vedere problema provocată de contul umflat al Guvernului la Banca Centrală şi nivelul redus al datoriei. "Ceva trebuie să se schimbe", susţine Ostergaard. În plus, această tranziţie va permite Guvernului de la Copenhaga să economisească nouă miliarde coroane pînă în 2025.

Europa sub asediul imigranţilor: violenţele din Toulouse

Cinci persoane au fost arestate Marţi spre Miercuri în timpul unei noi nopţi de violenţe urbane în cartierele sensibile ale oraşului francez Toulouse (Sud-Vest), în decursul cărora mai multe vehicule şi pubele au fost incendiate, potrivit autorităţilor locale, informează AFP. Cartierele ce formează aşa-zisa zonă Mirail din Toulouse (Mirail-Universitate, La Reynerie şi Bellefontaine) au fost timp de trei nopţi scena unor violenţe survenite după moartea controversată a unui deţinut originar din această zonă şi reţinerea de către poliţişti a unei femei îmbrăcate în burqa, ce va fi judecată în Mai pentru „rebeliune, ultraj şi ameninţări cu moartea la adresa unei persoane cu autoritate publică”. Acest văl integral ce ascunde faţa este interzis prin Legea privind spaţiul public în Franţa, începînd din 2010.

Într-un comunicat, prefectul Pascal Mailhos subliniază că „situaţia rămîne foarte fragilă în cartierele din Mirail”. „Forţele de ordine vor rămîne prezente în număr mare în zilele ce urmează, pentru a evita orice reluare a incidentelor”, adaugă el. În noaptea de Luni spre Marţi, 18 oameni – dintre care şase minori – au fost arestaţi în timpul unor ciocniri în ansamblul rezidenţial Grand Mirail, un cartier cu populaţie metisă, grav afectat de traficul de droguri şi de reglări de conturi, complex în care locuiesc în jur de 40.000 de oameni.

Violenţe au izbucnit încă de Duminică între circa o sută de tineri şi forţele de ordine, în urma unor zvonuri conform cărora gardienii din închisoarea de la Seysses, la Sud de Toulouse, ar fi responsabili de moartea, survenită Sîmbătă, a unui deţinut originar din cartier.

Un tînăr american de culoare a murit după ce a fost împuşcat de 20 de ori de către poliţişti

Un afro-american în vîrstă de 26 ani a fost ucis de către poliţişti în parcarea unui supermarket Walmart din California (Vestul SUA), au anunţat Miercuri autorităţile locale, citate de AFP. Diante Yarber, care nu era înarmat, se afla la volanul unui vehicul în parcarea supermarketului Walmart situat în localitatea Barstow, la 185 kilometri Nord-Est de Los Angeles. În maşină se aflau patru persoane. O tînără de 26 de ani care stătea pe bancheta din spate, Mariana Tafoya, a fost atinsă de gloanţe şi este spitalizată, a declarat avocatul lui Diante Yarber, Lee Merritt. Potrivit acestuia, poliţiştii au tras 30 de gloanţe, dintre care 20 l-au lovit pe Diante Yarber în timpul acestui incident produs la 5 aprilie. În această săptămînă, avocatul intenţionează să formuleze o plîngere penală contra Poliţiei, în numele familiei lui Diante Yarber, tatăl a trei copii cu vîrste cuprinse între 1 şi 9 ani.

Poliţia a explicat într-un comunicat că a intervenit în urma unui apel care denunţa un ‘vehicul suspect în parcarea’ supermarketului. Conform sursei citate, victima a refuzat să se supună ordinelor poliţiştilor care îi ceruseră să iasă din automobilul său. Mai mult, Diante Yarber a accelerat vehiculul în marşarier, lovind maşina Poliţiei înainte de a-şi lansa automobilul în direcţia poliţiştilor. Ulterior, el a lovit o altă maşină a Poliţiei. Numai după aceea poliţiştii au deschis focul, precizează comunicatul citat. Biroul şerifului din San Bernardino, în a cărui jurisdicţie se află localitatea Barstow, a comunicat că Diante Yarber era ‘căutat pentru a fi interogat cu privire la o infracţiune recentă în care a fost implicat un vehicul furat’.

Piedici puse de Germania programului de reformare a UE, iniţiat de Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi vede amplele proiecte pentru refondarea Uniunii Europene tot mai mult zădărnicite de blocaje cu Germania condusă de cancelarul Angela Merkel, fie că este vorba de apărarea comună sau de zona euro, a comentat Miercuri AFP. La aproape un an de la alegerea sa ca şef al statului francez pe baza unui credo foarte proeuropean, urmat de proclamări de o parte şi de cealaltă a Rinului cu privire la necesitatea unui reviriment al UE după Brexit, a venit şi timpul figurilor posace. „Aceasta se anunţă a fi foarte laborios şi ar trebui, în opinia mea, să ducă doar la mici reforme”, a declarat pentru AFP Stefani Weiss, analist al Fundaţiei germane Bertelsmann. Publicaţia Der Spiegel merge şi mai departe: „Iniţiativa europeană a Preşedintelui francez este moartă şi îngropată după numai şapte luni”.

Venirea la Berlin, Joi, a Preşedintelui Macron, în urma discursului său din Parlamentul European, va fi o ocazie pentru a constata profunzimea breşei. Iar acest lucru vizează în primul rînd proiectul privind întărirea Europei Apărării. Într-o măsură mai mare decît marile discursuri, loviturile din Siria au servit drept revelator. În cadrul UE, doar Franţa şi Marea Britanie – ultima ţară pregătindu-se să părăsească blocul – s-au asociat cu SUA pentru bombardamente. Germania a refuzat iniţial orice participare, exprimîndu-şi însă susţinerea pentru operaţiune. Această poziţie a Angelei Merkel, chiar dacă se explică prin stricte constrîngeri ale Parlamentului german şi prin pacifismul profund ancorat în opinia publică, nu stîrneşte mai puţine dezbateri. La fel ca în 2011, Germania s-a abţinut în timpul unui vot în Consiliul de Securitate al ONU ce autoriza folosirea forţei pentru apărarea civililor în Libia.

Celălalt mare proiect al lui Emmanuel Macron, reforma zonei euro, prin crearea unui buget autonom pentru stimularea investiţiilor sau a unui portofoliu comun al finanţelor prin desemnarea unui ministru unic, nu stă nici el mai bine. Noul Guvern german, foarte fragil politic şi din start puţin înclinat să-şi schimbe opinia, afişează un scepticism în creştere. El îşi menţine aversiunea tradiţională faţă de ideea că Germania să trebuiască să plătească pentru alţii. Partidul conservator al Angelei Merkel şi-a exprimat în această săptămînă opinia nefavorabilă pe care o are despre proiectele Preşedintelui francez şi a pus condiţii stricte celui care vizează să creeze un Fond Monetar European. „Nu văd de ce aş face din fericirea lui Macron centrul programului meu politic”, a ironizat Marţi un reprezentant al grupului parlamentar conservator, Alexander Dobrindt.

Mafia thailandeză în "malaxorul" Poliţiei germane. Operaţiune de amploare pentru combaterea prostituţiei

Poliţia germană a început încă de Miercuri dimineaţă o serie de percheziţii la nivel naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane şi a prostituţiei, transmit dpa şi Reuters. Percheziţiile, la care iau parte aproximativ 1.500 de ofiţeri, inclusiv din unitatea pentru acţiuni speciale a poliţiei (GSG9), reprezintă cea mai amplă astfel de operaţiune din istoria Poliţiei federale germane, potrivit unui anunţ al acesteia postat pe Twitter. Potrivit cotidianului Bild, în cadrul acestei operaţiuni, care vizează diverse locaţii, Poliţia a percheziţionat peste 60 de bordeluri şi saloane de masaj, majoritatea dintre ele situate în landul Renania de Nord-Westfalia, din vestul Germaniei. Forţele de Poliţie germane vizează o reţea infracţională specializată în trafic de persoane dinspre Thailanda, a declarat purtătorul de cuvînt al Poliţiei germane, Jens Flören. În oraşul Siegen, din landul Renania de Nord-Westfalia, Poliţia a arestat mai multe persoane, printre care o femeie thailandeză în vîrstă de 59 de ani.

A murit Barbara Bush, fostă primă doamnă a Americii

Barbara Bush, soţia fostului Preşedinte al SUA George Bush, a murit Marţi, la vîrsta de 92 de ani, informează Reuters. Decesul a fost anunţat de familie. Duminica trecută, se comunicase că starea sănătăţii fostei prime doamne s-a deteriorat şi că s-a renunţat la tratamente, iar ea primea doar îngrijiri pentru diminuarea suferinţelor. Barbara Bush a fost un personaj unic în istorie, care şi-a văzut atît soţul, cît şi un fiu la Casa Albă. Ea a fost soţia celui de-al 41-lea Preşedinte al Statelor Unite, George Herbert Walker Bush (1989-1993) şi mama celui de-al 43-lea, George Walker Bush (2001-2009). Abigail Adams, soţia Preşedintelui John Adams (1797-1801) a murit înainte de alegerea ca Preşedinte a fiului ei, John Quincy Adams (1825-1829).

Barbara şi George Bush senior aniversaseră în Ianuarie 73 de ani de căsnicie. Cei şase copii ai lor au preluat de la tată porecla dată cu afecţiune mamei: „vulpea argintie”. În spatele imaginii ei cu părul complet alb se ascundea o apărătoare înverşunată a familiei, reaminteşte Reuters. „Va rămîne multă vreme în amintiri pentru devotamentul ei faţă de ţară şi familie, pe care le-a servit în egală măsură la fel de neabătut”, au comunicat Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi soţia sa, Melania. Născută în 8 Iunie 1925, Barbara Pierce a copilărit în Rye, statul New York. În 1941 şi-a întrerupt studiile la colegiul Smith şi s-a logodit cu viitorul Preşedinte George Bush, pe atunci aviator în forţa aeriană a marinei SUA, care primise o permisie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În 1944, avionul lui a fost doborît de japonezi în Pacific, iar el a fost singurul supravieţuitor al echipajului, salvat de un submarin. „Ştiam că o să vină acasă. Era Superman”, a mărturisit Barbara Bush despre vremea războiului, la televiziunea CNN, în 2003. George Bush şi „Bar”, cum îi mai spunea el, s-au căsătorit în 1945. „A fost lucrul pe care l-am făcut bine”, susţinea el.

Patru femei străine, trei azere şi o kîrgîză, condamnate la moarteîn Irak pentru aderare la gruparea Stat Islamic

Tribunalul penal central din Irak a condamnat Marţi la moarte patru femei străine – trei azere şi o kîrgîză – şi alte trei – o franţuzoaică şi două rusoaice – la închisoare pe viaţă, pentru că au aderat la gruparea militantă extremistă Stat Islamic, potrivit unui comunicat al Consiliului judiciar suprem, relatează agenţia Xinhua. Justiţia irakiană a condamnat frecvent femei cu cetăţenie străină la pedeapsa cu moartea şi cu închisoarea pentru aderare la gruparea Stat Islamic. Pe 25 Jebruarie, 16 femei originare din Turcia au fost condamnate la moarte. După ce forţele irakiene au învins gruparea Stat Islamic în Irak în 2017, sute de persoane loiale organizaţiei jihadiste au fost ucise sau capturate, în timp ce multe altele sunt încă în libertate în Irak sau în străinătate.

Verdictele date Marţi survin la o zi după ce Ministerul irakian de Justiţie a indicat că au fost executaţi 13 deţinuţi irakieni, dintre care 11 acuzaţi de terorism, în pofida unor apeluri internaţionale de a pune capăt pedepsei cu moartea. Creşterea numărului de execuţii în Irak a provocat apeluri la încetarea pedepsei cu moartea, apeluri venite din partea misiunii ONU în Irak, a Uniunii Europene şi a unor organizaţii internaţionale pentru drepturile omului, care au criticat lipsa de transparenţă a tribunalelor irakiene.

Arabia Saudită este pregătită de război: Ministrul de Externe saudit anunţă că ţara este pregătită să trimită trupe în Siria

Arabia Saudită este pregătită să trimită trupe în Siria care să se alăture coaliţiei coordonate de Statele Unite, a anunţat, Marţi, Adel al-Jubeir, ministrul saudit de Externe, informează site-ul agenţiei de presă Reuters. ”Suntem în discuţii cu Statele Unite şi am astfel de discuţii încă de la începutul crizei siriene în 2011 în legătură cu trimiterea de trupe în Siria”, a afirmat ministrul de Externe al Arabiei Saudite în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Al-Jubeir a subliniat că ideea trimiterii trupelor saudite în Siria nu este nouă, Riadul propunînd şi în trecut această variantă. ”Aceasta nu este o idee nouă. Am mai făcut propuneri în acest sens şi Administraţiei Obama”, a adăugat al-Jubeir. Declaraţiile ministrului saudit de Externe vin în contextul în care, potrivit Casei Albe, Preşedintele american Donald Trump vrea în continuare retragerea forţelor SUA din Siria.

Un nou atac într-o şcoală din Rusia: Două persoane tăiate cu cuţitul de un elev

Un tînăr de 17 ani, elev la o clasă specială, a rănit cu cuţitul o colegă şi un profesor, şi apoi a incendiat o încăpere a unei şcoli din oraşul rus Sterlitamak, Republica Başchiria, au anunţat autorităţile, informează site-ul agenţiei de ştiri Tass. O altă elevă a sărit de frică de la etajul al doilea al clădirii. Două victime şi agresorul, care şi-a provocat singur mai multe răni, au fost transportaţi la spital. Autorităţile au precizat că nici o persoană nu a fost rănită în urma incendiului. Ministerul Sănătăţii din Republica Başchiria anunţase iniţial că patru oameni, dintre care trei minori, au fost transportaţi la spital în stare gravă.

MONITORUL APĂRĂRII: Emmanuel Macron crede că există riscul unui "război civil" în Europa şi denunţă tendinţele naţionaliste şi populiste

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat, în Parlamentul European, tendinţele naţionaliste şi populiste, susţinînd că există riscul unui "război civil" în Europa şi subliniind că soluţia "nu este democraţia autoritară, ci autoritatea democraţiei". "Nu putem pretinde că ne aflăm în vremuri normale, există dubii asupra Europei, apare un fel de război civil european, dar nu trebuie să cedăm fascinaţiei sistemelor nonliberale şi egoismelor naţionale", a declarat Emmanuel Macron Marţi, într-un discurs rostit în Parlamentul European, conform publicaţiilor Les Echos, La Repubblica şi postului France24. "Unii ne spun că cetăţenii nu mai vor Europa. Dar nu cetăţenii sunt cei care au abandonat ideea europeană, ci suntem ameninţaţi de trădarea unor categorii de intelectuali", a avertizat liderul Franţei, denunţînd "naţionalismul".

Nigel Farage: Emmanuel Macron ar putea fi ultima şansă pentru Uniunea Europeană

Europarlamentarul Nigel Farage, fost lider al formaţiunii eurosceptice Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), a declarat, Marţi, că Preşedintele francez Emmanuel Macron ar putea fi ultima şansă pentru Uniunea Europeană, relatează Politico.eu. Declaraţiile lui Farage au fost făcute după ce fostul lider al UKIP a avut o întrevedere cu Macron la Strasbourg, la care a mai participat şi Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European. ”Am fost introdus Preşedintelui Macron de către Tajani, care m-a prezentat drept copilul teribil al Parlamentului European, iar Macron a zîmbit şi a spus că ştie acest lucru. Macron a fost foarte politicos, iar întîlnirea cu acesta mă face să cred că el este ultima şansă pentru Uniunea Europeană”, a declarat Farage. ”În mod evident, Macron încă nu înţelege că viitorul Europei va fi eurosceptic. Recentele alegeri din Ungaria, Italia sau Cehia scot în evidenţă faptul că oamenii din Europa s-au săturat de controlul Bruxellesului şi că vor ca puterea să revină instituţiilor naţionale”, a adăugat fostul lider al UKIP.

România a avut cea mai mare inflaţie anuală din UE şi în luna Martie

Martie 2018 a fost a doua lună consecutivă în care România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4%, şi în creştere faţă de o rată anuală a inflaţiei de 3,8% înregistrată în luna Februarie, arată datele publicate, Miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a crescut în luna Martie 2018 pînă la 1,5%, de la un nivel revizuit de 1,4% în Februarie 2018. În rîndul statelor membre UE, rate anuale mai mari au fost înregistrate în România (4%), Estonia (2,9%), Slovacia şi Lituania (ambele cu un avans de 2,5%).

Comparativ cu situaţia din luna Februarie 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în şase state membre, a rămas stabilă în alte şase ţări şi a crescut în 15 state, inclusiv în România, unde s-a majorat de la 3,8% pînă la 4%. În cazul zonei euro, rata anuală a inflaţiei a crescut pînă la 1,3% în luna Martie 2018, de la 1,1% în Februarie 2018. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut serviciile (0,67 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente (0,41 puncte procentuale) şi energie (0,20 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în Martie 2018, de la 4,7% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01% şi a serviciilor cu 2,9%. "Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (Aprilie 2017 - Martie 2018) faţă de precedentele 12 luni (Aprilie 2016 - Martie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,5%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 1,9%", notează INS. În luna Februarie a acestui an, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%. (AGERPRES)