Realitatea internationala pe scurt (17 Februarie 2020)

SUA majorează taxele vamale pentru aeronavele importate din UE

Guvernul SUA măreşte taxele pentru aeronavele importante din UE la 15%. Airubus, producătorul european de aeronave, susţine că noile tarife vor afecta şi companiile aeriene americane, potrivit mediafax.

Airbus, producătorul european de aeronave, a declarat că decizia Guvernului american de a majora tarifele pentru aeronavele construite la nivel european va afecta companiile aeriene americane care se confruntă deja cu un deficit de aeronave şi va complica eforturile de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană. Compania a precizat că va continua dialogul cu clienţii săi din SUA pentru „atenuarea efectelor generate de aceste tarife, în măsura posibilă” şi speră că reprezentantul american pentru comerţ îşi va schimba poziţia.

Guvernul Statelor Unite a anunţat, Vineri seara, că va creşte tarifele pentru aeronavele importate din Uniunea Europeană la 15%, de la 10%. US Trade Representative a explicat că este deschis să ajungă la o e negociere cu UE pe această temă.

Europa, vulnerabilă în faţa impactului coronavirusului. Germania e tot mai aproape de recesiune

Stagnarea economiei Germaniei ameninţă întreaga Europă, continentul fiind vulnerabil în faţa unui şoc din partea Chinei, pe fondul epidemiei de coronavirus. Experţii prevăd o recesiune, potrivit mediafax.

Temerile de recesiune urmăresc din nou Europa, după ce economia Germaniei a stagnat la finele anului trecut, iar epidemia de coronavirus ameninţă, acum, exporturile în China, transmite CNN. Economia germană nu a înregistrat creşteri în ultimele trei luni din 2019, fapt care a poziţionat ţara pentru un an 2020 extrem de dificil, tocmai atunci cînd ar fi trebuit să îşi revină din punct de vedere economic. Slăbirea economiei statului german s-a resimţit în zona euro, care a crescut în ultimul trimestru cu 0,1%, cel mai redus ritm de creştere din ultimii şapte ani.

Germania, a patra mare economie a lumii și cea mai mare din Europa, era deja într-o situaţie dificilă, înregistrînd o creştere de doar 0,6% pentru întregul an 2019, pe fondul unei slăbiri a vînzărilor de maşini resimţită la nivel global, din cauza războiului comercial dintre SUA şi China, dar şi din cauza incertitudinilor privind Brexitul. Economiştii prognozau că economia germană, care a rămas în stagnare din cauza sectorului producţiei, va începe să îşi revină începînd cu 2020.

China este a treia cea mai mare destinaţie pentru exporturile de mărfuri germane şi se aşteaptă ca o scădere a cererii să aibă impact în continuare. În 2018, Germania a exportat bunuri în valoare de aproape 94 miliarde euro (101,6 miliarde dolari) în China, de peste patru ori mai mult decît Franţa. Producătorii auto germani, care fac afaceri importante în China, au vîndut cu mai puţin de 2 milioane de maşini în China, luna trecută, o scădere de 18% faţă de anul precedent.

Oamenii de știință au demontat teoria conspirației conform căreia virusul din China ar fi fost „fabricat”

Oamenii de ştiinţă demontează teoriile conspiraţiei care au apărut pe măsură ce epidemia de coronavirus din China lua amploare. Potrivit acestora, nu există nic o dovadă că virusul ar fi fost ”fabricat” într-un laborator şi ”scăpat” în spaţiul public. 

Medicul american Trevor Bedford susţine că mutaţiile sesizate la virusul din China reprezintă o evoluţie naturală, nu un indiciu al faptului că acesta ar fi creat în laborator. ”Nu există nici o dovadă de inginerie genetică. Nu am găsit nici una. Dovezi că virusul a suferit unele mutaţii există, dar sunt legate de o evoluţie naturală a virusurilor”, a declarat Bedford la o conferinţă medicală din Seattle, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

Teoriile conspiraţiei apărute în spaţiul public susţineau că virusul care face ravagii în China ar fi fost ”construit” într-un laborator secret din Wuhan, oraşul cel mai afectat de coronavirus. Peste 67. 000 de persoane au fost infectate cu coronavirus pînă acum, iar peste 1.500 de oameni au murit.

Un bărbat a înjunghiat două persoane într-o biserică ortodoxă, la Moscova

Un bărbat a fost arestat Duminică la Moscova după ce a înjunghiat două persoane într-o biserică ortodoxă din Nord-Estul Capitalei ruse, au anunţat autorităţile locale, care deocamdată nu au evocat o pistă teroristă, transmite AFP.

„Poliţia a arestat un bărbat în vîrstă de 26 de ani, din regiunea Lipeţk (la Sud de Moscova), care a intrat într-o biserică de pe strada Bakuninskaia în dimineaţa zilei de 16 Februarie şi a rănit două persoane cu un cuţit”, a anunţat purtătoarea de cuvînt al Ministerului de Interne rus, Irina Volk, citată de agenţiile de presă ruse.

Motivele atacului nu sunt deocamdată cunoscute, a precizat reprezentanta Ministerului de Interne rus, potrivit Agerpres. Potrivit canalului de televiziune Ren-TV, după atac bărbatul a fost imobilizat de către enoriaşi pînă la sosirea Poliţiei. Kirill Sladkov, preotul bisericii unde a avut loc atacul, a explicat că autorul purta ochelari, mănuşi de cauciuc, o cagulă şi căşti la care asculta muzică. În ultimii ani, în Rusia au avut loc rareori atacuri cu cuţitul în locuri publice, unele fiind revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic, fără ca autorităţile ruse să reţină în anchetă o motivaţie teroristă.

Marea Britanie închide "robinetul" pentru străinii slab calificaţi. Noile condiţii de muncă din 2021

Regatul Unit va "închide robinetul" pentru străinii slab calificaţi şi le va solicita tuturor lucrătorilor calificaţi care doresc să vină în această ţară să aibă oferte de muncă ferme şi să îndeplinească cerinţe salariale şi de cunoaştere a limbii engleze, potrivit regulilor care se vor aplica din 2021, transmite Reuters, citat de Agerpres

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la finalul lunii Ianuarie, dar pînă la 31 Decembrie 2020 este în vigoare o perioadă de tranziţie, în care se produc puţine schimbări comparativ cu perioada ante-Brexit.

''Noul nostru sistem de imigraţie va închide robinetul pentru forţa de muncă ieftină, slab calificată'', a scris Duminică ministrul de Interne britanic Priti Patel în cotidianul The Sun. ''Începînd de anul viitor, toţi lucrătorii calificaţi vor trebui să obţină puncte suficiente pentru a munci în Regatul Unit. Ei vor trebuie să vorbească engleza, să aibă o ofertă fermă de muncă şi să îndeplinească cerinţele salariale'', a adăugat Patel.

În prezent, cetăţenii UE pot circula liber între statele membre, ceea ce i-a determinat pe unii britanici să voteze pentru Brexit la referendumul din 2016 într-o încercare de a reduce numărul străinilor care sosesc în Regatul Unit. 2,7 milioane de europeni au cerut drept de reședință în Marea Britanie post-Brexit. Printre ei, și 435.000 de români.

Pedepsiți pentru că sărbătoreau Ziua Îndrăgostiților

Ziua Îndrăgostiților e populară în toată lumea, dar nu este tolerată peste tot. Autoritățile dintr-o provincie din Indonezia, țară preponderent musulmană, au pornit la vînătoare de îndrăgostiți în ajunul sărbătorii.

Au mers în moteluri și au reținut mai multe cupluri necăsătorite. Dogma interzice relațiile în afara căsătoriei, așa că iubirea fără acte a fost sancționată. Bărbații și femeile au petrecut Ziua Îndrăgostiților în arest. Apoi au fost eliberați, nu înainte de a li se ține o prelegere despre perceptele morale ale islamului.

Regimul Maduro a organizat exerciții militare la nivel național

Armata Venezuelei a organizat Sîmbătă exerciții militare la nivel național, aceasta fiind o încercare a Președintelui Maduro de a demonstra că forțele armate ale țării sunt capabile să protejeze Venezuela, în condițiile în care Statele Unite pregătesc noi sancțiuni la adresa regimului de la Caracas, scrie mediafax. Regimul lui Nicolas Maduro acuză Statele Unite că pregătesc o invazie a Venezuelei, în condițiile în care, în 2017, Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că ia în considerare o eventuală acțiune militară împotriva Venezuelei, informează Reuters. De atunci, Washingtonul a impus sancțiuni împotriva Guvernului de la Caracas.

Exercițiile de Sîmbătă au început la doar cîteva zile după ce Maduro a inclus un grup de aproximativ patru milioane de voluntari civili în rîndul forțelor armate ale țării, permițîndu-le acestora să se antreneze alături de forțele terestre, navale și aeriene.

Erdogan: Situația din Idlib nu se va rezolva dacă forțele siriene nu se retrag din regiune

 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat Sîmbătă că situația din provincia siriană Idlib nu se va îmbunătăți dacă forțele loiale Guvernului sirian nu se vor retrage și nu vor respecta linia de demarcație stabilită de Turcia și Rusia în 2018, informează Reuters, potrivit mediafax.

„Soluția pentru Idlib este retragerea regimului sirian în conformitate cu limitele din acord. În caz contrar, vom rezolva această problemă pînă la sfîrșitul lunii Februarie. Am vrea ca problema să se rezolve cu ajutorul prietenilor noștri, dar dacă trebuie să folosim forța, suntem pregătiți să o facem. Pînă cînd nu vom elibera Siria de organizațiile teroriste și de cruzimea regimului, nu ne vom opri”, a declarat Erdogan.

Turcia și Rusia sprijină părți diferite ale conflictului din Siria, dar, în 2018, Ankara și Moscova au fost de acord cu înființarea unei „zone libere de conflict” în Idlib pentru a evita escaladarea conflictului din regiune.

Macedonia de Nord: Un ministru a fost destituit după ce a folosit vechiul nume al ţării

Un ministru naţionalist din Guvernul de la Skopje a fost destituit după ce la o conferinţă de presă a folosit pe un banner vechiul nume al ţării, a transmis Duminică DPA, potrivit agerpres.

Ministrul muncii Nord-macedonean Rasela Mizrahi a fost demis Duminică dimineaţă de Parlament, cu 62 de voturi pentru şi 26 împotrivă, după o dezbatere care s-a prelungit cu cîteva ore. În ultimele săptămîni, Mizrahi a folosit în cel puţin două ocazii un banner pe care scria Republica Macedonia în loc de Republica Macedonia de Nord. Noul nume al ţării balcanice a fost introdus în urmă cu aproximativ un an, punîndu-se capăt astfel unei dispute cu Grecia, ce are în componenţă o provincie istorică numită Macedonia.

Mizrahi face parte din partidul naţionalist VMRO-DPMNE, care nu a acceptat niciodată schimbarea numelui ţării în Republica Macedonia de Nord. Atena a protestat faţă de prezenţa bannerului cu numele Macedonia, ceea ce l-a determinat pe premierul interimar Nord-macedonean Oliver Spasovski să solicite destituirea Raselei Misrahi. Spasovski conduce un Guvern de tranziţie pînă la 12 Aprilie, cînd au loc noi alegeri legislative în Macedonia de Nord.

ONU: Situaţia din Libia rămîne profund îngrijorătoare

Situaţia din Libia rămîne profund îngrijorătoare, cu numeroase încălcări ale focului şi ale embargoului asupra armelor, a avertizat Duminică Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit AFP, scrie agerpres.

”În pofida anumitor semnale pozitive, situaţia în teren rămîne profund îngrijorătoare”, a declarat Stéphanie Williams, adjunctă a emisarului ONU pentru Libia Ghassan Salamé, într-o conferinţă de presă la Munchen, la Conferinţa pentru Securitate. ”S-au înregistrat peste 150 de violări ale încetării focului, poporul libian continuă să sufere, situaţia economică se deteriorează, exacerbată de blocada asupra instalaţiilor petroliere”, a subliniat reprezentanta ONU.

Reprezentanţii unui număr de 12 ţări care susţin părţile beligerante din Libia s-au întîlnit Duminică la Munchen pentru a analiza progresele înregistrate după reuniunea din 19 Ianuarie de la Berlin. Principalele ţări vizate de conflictul libian au promis să respecte embargoul asupra armelor şi să nu mai interfereze în afacerile interne ale Libiei.

În Libia are loc un conflict între forţele Guvernului de uniune naţională libian (GNA), recunoscut de ONU şi condus de Fayez al-Sarraj, şi cele ale mareşalului Khalifa Haftar, care controlează Estul ţării şi a lansat la 4 Aprilie 2019 o amplă ofensivă contra oraşului Tripoli. Violenţele s-au soldat cu 1.000 de morţi şi aproximativ 140.000 de persoane strămutate. Khalifa Haftar este sprijinit de Rusia, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Iordania, în timp ce GNA beneficiază de susţinerea Turciei.