Realitatea internationala pe scurt (17 Decembrie 2018)

Ploaie cu bani pe o autostradă din SUA. 510.000 de dolari, împrăștiați pe șosea

Aproximativ 300.000 de dolari au dispărut, Sîmbătă, dintr-un vehicul blindat, după ce ușa i s-a deschis în trafic. În urma incidentului, pe autostrada din New Jersey s-au produs mai multe accidente. Uşile unui vehicul al companiei Brink’s s-au deschis, dintr-un motiv necunoscut, în timpul mersului şi doi saci conţinînd bancnote de 100 de dolari şi-au golit conţinutul pe acea autostradă, informează AFP, citat de Agerpres.

Numeroşi şoferi s-au oprit în acel moment pentru a aduna bancnotele, provocînd mai multe tamponări, a precizat Poliţia din East Rutherford într-un mesaj publicat pe contul ei de Twitter. Potrivit NBC News, care citează Poliţia locală, cei doi saci conţineau în total 510.000 de dolari, din care doar suma de 205.000 de dolari a fost recuperată.  „Pînă acum, lipsesc încă 293.535 de dolari”, a anunţat Poliţia din acest oraş situat la periferia vestică a metropolei New York, precizînd că aproape 11.000 de dolari au fost predaţi autorităţilor de şoferii care s-au oprit pe autostradă pentru a strînge bancnotele. Acţiunea de colectare a unor bancnote în această manieră (şi păstrarea lor, n.r.) reprezintă o infracţiune asociată furtului, a subliniat Poliţia americană.

Ce spune Guvernul de la Londra despre un al doilea referendum privind BREXIT

Ministrul britanic al Educaţiei a vorbit, Duminică, despre posibilitatea unui nou vot popular pentru a ieşi din impasul în care se află procesul de Brexit.

Ministrul britanic al Educaţiei, Damian Hinds, a dat asigurări că Guvernul britanic nu are planuri pentru un al doilea referendum, respingînd astfel informaţiile în sensul că Executivul de la Londra are în vedere convocarea unui nou vot pentru a ieşi din impasul în care se află procesul de Brexit, relatează Reuters. Întrebat de Sky News dacă Guvernul Theresa May se pregăteşte pentru un nou vot, Hinds a infirmat, argumentînd că “un al doilea referendum ar crea dezbinare”. “Am avut votul populaţiei, am avut referendumul şi acum trebuie să continuăm să-l punem în aplicare”, a insistat el. El a calificat totodată acordul încheiat de Theresa May cu Uniunea Europeană privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar drept unul “echilibrat”, pe care deputaţii ar trebui să-l susţină.

Acordul privind Brexit a întîmpinat rezistenţă în Parlamentul de la Londra, iar votul programat pentru Marţea trecută a fost amînat de teama unui eşec, dar Miercuri şefa Executivului britanic a supravieţuit unui vot de neîncredere. Joi, liderii celor 27 de state din UE au reafirmat că acordul de ‘divorţ’, negociat timp de 17 luni, ’nu poate fi renegociat”.

Președintele BCE: „Fascinaţia faţă de regimurile iliberale se extinde”

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat că extinderea ideologiei iliberale amenință zona euro. Atrăgînd atenţia că o uniune monetară lăsată la jumătate s-ar putea confrunta cu riscuri în eventualitatea unei noi crize, Draghi a pledat pentru schimbări majore în modul în care funcţionează zona euro, informează Reuters, citat de Agerpres.  „Fascinaţia faţă de reţetele şi regimurile iliberale se extinde; vedem prea puţini paşi înapoi în istorie. Doar cînd continuăm să facem progrese, cînd eliberăm energiile individuale, dar şi cînd încurajăm echitatea socială vom salva proiectul european prin intermediul democraţiilor noastre, avînd un scop comun″, a declarat Draghi.

Partide anti-sistem şi adesea populiste şi-au croit drum în politica mainstream pe întregul glob în ultimii ani, punînd în discuţie principiile comerţului liber, ale cooperării multilaterale şi chiar ale democraţiei, notează Reuters. Draghi, creditat cu salvarea euro în timpul crizei din Europa, a declarat că în prezent euro nu mai este atît de rigid precum susţin unii. Deşi este prea puternic pentru unii şi prea slab pentru alţii, acest decalaj s-a redus în ultimii ani, a susţinut el. 

Manifestații la Bruxelles contra Pactului global cu privire la migraţii

Mii de persoane au manifestat Duminică, la Bruxelles, împotriva Pactului global cu privire la migraţii, în timpul unui miting comun al unor organizaţii de extremă dreapta, marcat de confruntări cu forţele de ordine, transmit AFP şi Reuters, scrie Agerpres. Poliţia a anunţat că cel puţin 5.500 de manifestanţi s-au reunit în cartierul unde se află sediile principalelor instituţii ale Uniunii Europene. După un început calm al manifestaţiei, participanţii au lansat pietre şi sticle incendiare către poliţişti, faţadele mai multor clădiri fiind avariate. Poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru dispersarea manifestanţilor turbulenţi.

O contramanifestaţie, organizată de mai multe mişcări pentru apărarea drepturilor omului, a reunit aproximativ 1.000 de persoane în partea centrală a Capitalei belgiene.

Cele două manifestaţii fuseseră interzise de autorităţile bruxelleze, o decizie rară luată de teama izbucnirii violenţelor. Însă, Consiliul de Stat belgian a anulat respectiva interdicţie, susţinînd că motivele invocate nu sunt ”suficiente” pentru limitarea libertăţii de a manifesta.

Partidul de extremă dreapta Noua Alianţă Flamandă (N-VA), cel mai mare partid din Parlamentul belgian, şi-a retras miniştrii din coaliţia guvernamentală săptămîna trecută, după ce premierul Charles Michel a respins cererea N-VA ca Belgia să nu semneze Pactul global cu privire la migraţii, adoptat Luni, la Marrakech (Maroc), de peste 150 de ţări. În luna Iulie, toate cele 193 de ţări membre ale ONU, cu excepţia SUA, au finalizat textul pactului, care nu are un caracter obligatoriu. De atunci, însă, pactul a devenit ţinta criticilor politicienilor europeni de extremă dreapta care susţin că el poate duce la noi valuri masive de migranţi către Europa.

Pactul consemnează atît principii – apărarea drepturilor omului, ale copiilor sau recunoaşterea suveranităţii naţionale –, cît şi propuneri pentru ajutarea ţărilor să facă faţă migraţiei, cum ar fi schimbul de informaţii şi expertiză, integrarea migranţilor etc. El interzice totodată detenţiile arbitrare şi nu autorizează arestările decît ca ultimă soluţie. Textul, ce cuprinde în jur de 40 de pagini, ”favorizează cooperarea internaţională în materie de migraţie între toţi actorii competenţi, conştienţi fiind că nici un stat nu poate gestiona singur problema migraţiilor”, simultan cu ”respectarea suveranităţii statelor şi a obligaţiilor ce le revin din dreptul internaţional”. Pactul detaliază 23 de obiective, printre care ”lupta împotriva factorilor negativi şi a problemelor structurale care împing persoane să-şi părăsească ţara de origine”, ”salvarea de vieţi”, ”întărirea acţiunii transnaţionale în faţa traficului de migranţi”, ”nerecurgerea la plasarea în retenţie administrativă a migranţilor decît în ultimă instanţă” sau ”asigurarea accesului migranţilor la servicii de bază”.

Phenianul acuză Administrația Trump pentru impunerea unor noi sancțiuni împotriva a trei oficiali Nord-coreeni

Coreea de Nord a acuzat Duminică Administrația Statelor Unite pentru sancțiunile impuse Phenianului, avertizînd că dezarmarea Peninsulei Coreene ar putea fi blocată definitiv, relatează site-ul agenției Reuters, scrie Mediafax. Răspunsul Coreei de Nord a fost dat după ce Statele Unite au introdus sancțiuni împotriva a trei oficiali, inclusiv un consilier de rang înalt al liderului Kim Jong-um. Denuclearizarea Coreei de Nord a înregistrat un progres mic de la întîlnirea între Kim Jong-un și Președintele american Donald Trump, care au participat la un summit bilateral în Singapore, în luna Iunie. Cele două părți nu au convenit încă la data la care va avea loc următoarea întîlnire. Phenianul a acuzat Departamentul de Stat american că „încearcă să aducă relațiile între Coreea de Nord și SUA în același stadiu ca anul trecut”.

Putin: Kremlinul ar trebui să joace un rol de prim-plan în rappul rus în loc să-l cenzureze

Vladimir Putin consideră că Kremlinul ar trebui să joace un rol de prim-plan în rappul rus în loc să-l cenzureze, relatează Reuters, potrivit News.ro. Putin a făcut aceste declaraţii Sîmbătă, în urma unei scurte reţineri a unui rapper popular, Husky, ale cărui texte critică uneori Guvernul. După anularea unuia dintre concertele sale la Krasnodar, în Sudul Rusiei, Husky a încercat să cînte pe o maşină, ceea ce a condus la arestarea sa sub acuzaţia de ”huliganism”. Arestarea şi condamnarea sa la 12 zile de închisoare a provocat un val de proteste. Rapperul a fost eliberat – în mod anticipat – în urma intervenţiei membrilor administraţiei prezidenţiale, a anunţat pe Twitter redactorul-şef al televiziunii publice RT (Russia Today).

”Dacă nu poţi să opreşti ceva, atunci ar trebui să-l iei în mînă”, a declarat Vladimir Putin în timpul unei transmisiuni în direct a unei reuniuni a Consiliului său consultativ în Cultură şi Arte. ”Aţi spus că rappul se bazează pe trei piloni: sexul, drogurile şi manifestaţiile. Între ele, drogurile sunt cele mai îngrijorătoare. Este drumul care conduce la decadenţa unei naţiuni”, i-a spus Putin producătorului de muzică Igor Matvienko, un membru al acestei instanţe, care a propus să se emită sfaturi pentru părinţi. Şeful statului rus a abordat de asemenea problema înjurăturilor. El a precizat că a discutat cu o lingvistă. ”Ea mi-a spus personal că asta face parte din limba noastră. Este doar o chestiune în a şti cum să le utilizezi”, a declarat Putin.

Igor Matvienko a sugerat, de asemenea, să se dea directive cu privire la utilizarea înjurăturilor pe Internet şi în presă, însă Putin a declarat că este vorba despre un subiect sensibil – aceste cuvinte fac parte din cultura comună. ”Avem tot felul de părţi de corp şi nu este ca şi cum le-am expune mereu şi oricum”, a declarat Preşedintele Rusiei, comparînd cuvintele cu părţile corpului.

Răsturnare de situație în cazul Brexit. Ce anunță Irlanda

 Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va trebui foarte probabil să-şi amîne ieşirea din Uniunea Europeană sau să anuleze notificarea privind retragerea sa din blocul comunitar ''pentru moment'' dacă doreşte să prezinte o ''propunere complet nouă'' privind Brexitul, a subliniat Duminică ministrul de Externe irlandez, Simon Coveney, citat de Reuters. ''Dacă va exista o propunere complet nouă dinspre Regatul Unit, cred indubitabil că va fi nevoie de mai mult timp de luat în considerare de către UE şi că acest lucru ar implica probabil o extindere a articolului 50 sau o retragere a articolului 50 pentru moment'', a declarat Coveney pentru postul public de televiziune irlandez RTE. 

Prim-ministrul britanic, Theresa Ma, a cerut Joi Bruxellesului noi garanţii pentru a o ajuta să obţină ratificarea acordului de Brexit de către deputaţii britanici, dar liderii europeni au părut agasaţi de aceste solicitări considerate prea vagi. Europenii, care s-a declarat cu toţii "gata să o ajute" pe Theresa May, au adoptat un text, fără valoare juridică, menit să atenueze îngrijorările Parlamentului britanic. Dar ei au repetat că acordul de divorţ "nu poate fi renegociat" şi nu şi-au ascuns nerăbdarea faţă de solicitări considerate încă prea vagi privind noua relaţie pe care Londra vrea să o înnoade cu UE după Brexit.

"Prietenii noştri britanici trebuie să ne spună ce vor, în loc să ne facă să spunem ce vrem noi", a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în faţa presei. Juncker a adăugat că Executivul european va publica pe 19 Decembrie "toate informaţiile general utile care privesc pregătirea unui 'no deal' ", ipoteza unui Brexit fără acord devenind pe zi ce trece tot mai probabilă. Noile garanţii cerute de Theresa May privesc aşa-numitul "backstop", soluţia imaginată pentru a împiedica revenirea unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, care ar pune în pericol acordurile de pace de pe insulă. Această "plasă de siguranţă" prevede crearea unui "teritoriu vamal unic" înglobînd UE şi Marea Britanie după tranziţia post-Brexit, care nu ar trebui să se aplice decît în caz de eşec al negocierilor care urmează privind viitoarele relaţii comerciale ambiţioase pe care Londra şi Cei 27 vor să le stabilească.

Un hoţ mascat a furat bani dintr-o bancă după ce s-a aşezat la coadă şi şi-a aşteptat rîndul

Un hoţ a jefuit o bancă după ce s-a aşezat la coada de la ghişeu, cu masca pe faţă. Angajaţilor li s-a părut suspect bărbatul, dar nu au alertat Poliţia deoarece au crezut că acesta suferă de o boală de piele şi de aceea nu doreşte să îşi arate faţa. Cînd a ajuns la ghişeu, a luat 370 de lire sterline, după ce a spus că are la el acid şi o bombă.  Ulterior, infractorul a fost prins. Bărbatul a pledat vinovat şi va petrece trei ani şi trei luni după gratii. (Sursa: telegraph.co.uk)

O decizie a Australiei, legată de Ierusalim, creează revoltă și consternare în lumea arabă

Recunoaşterea de către Australia a Ierusalimului de Vest drept Capitală a Israelului creează "consternare" şi este "părtinitoare", a declarat secretarul general al Ligii Arabe, transmite dpa, potrivit agerpres.ro.

"Recunoaşterea Ierusalimului de Vest drept Capitală a Israelului, ignorînd în acelaşi timp recunoaşterea Ierusalimului de Est drept Capitală a statului Palestina reflectă o clară subiectivitate în favoarea Israelului", a afirmat Ahmed Abul Gheit, în marja unei conferinţe în Emiratele Arabe Unite. El a adăugat că "poziţia Australiei este incompletă" şi a făcut apel la "Guvernul australian să-şi corecteze poziţia şi să recunoască fără întîrziere statul Palestina şi Ierusalimul de Est drept Capitala acestuia". "Astfel vom considera drept echilibrată poziţia" Guvernului de la Canberra, a precizat secretarul general al Ligii Arabe.

Australia recunoaşte Ierusalimul de Vest drept Capitală a Israelului, a anunţat Sîmbătă premierul Scott Morrison. El a mai indicat că transferul misiunii diplomatice de la Tel Aviv va trebui să aştepte încheierea unui acord de pace şi a dat, totodată, asigurări că ţara sa este pregătită să recunoască aspiraţiile vizînd crearea unui stat palestinian cu Ierusalimul de Est drept Capitală, atunci cînd statutul acestui oraş va fi clarificat printr-un acord de pace.

Alături de Australia, au mai recunoscut Ierusalimul de Vest drept Capitala Israelului Rusia, Panama şi Republica Cehă, menţionează dpa. Anul trecut, Preşedintele american Donald Trump a recunoscut întregul Ierusalim drept Capitala Israelului şi a mutat Ambasada SUA de la Tel Aviv în acest oraş. Statutul Ierusalimului este unul din cele mai sensibile aspecte ale vechiului conflict dintre israelieni şi palestinieni.

Înțelegere istorică pentru salvarea Pămîntului: Aproape 200 de state au decis să pună în aplicare Acordul de la Paris

Aproape 200 de țări și-au depășit viziunile politice diferite, iar, după două săptămîni, Sîmbătă seara, la Katowice (Polonia), au ajuns la o înțelegere privind regulilor de punere în aplicare a Acordului de la Paris privind climatice globale, informează Reuters și Associated Press. Acordul convenit, în cadrul discuțiilor privind clima, care au avut loc în Polonia între țările membre ale Națiunilor Unite, le permite țărilor semnatare să pună în practică principiile Acordului climatic încheiat în 2015 la Paris, scrie mediafax.ro.

Epuizați, delegații au reușit să depășească o serie de opinii diferite pentru a elabora un ghid de 156 de pagini, care este împărțit pe teme precum modul în care țările își vor raporta și monitoriza angajamentele naționale de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a-și actualiza planurile de emisii.Cu toate acestea, activiștii privind schimbările climatice sunt nemulțumiți de concesiile făcute de țările semnatare. La ora 23, miniștrii au reușit să elimine un impas important între Brazilia și alte țări cu privire la regulile contabile pentru monitorizarea creditelor de carbon, prin amînarea celei mai mari parți a acestei discuții pînă anul următor. Astfel, țările a ratat ocazia de a le trimite un semnal companiilor să își accelereze acțiunile, remarcă Reuters.

„În timp ce unele elemente ale regulilor de reglementare trebuie încă să fie elaborate, aceasta reprezintă o bază pentru consolidarea Acordului de la Paris și ar putea facilita revenirea SUA în Acordul de la Paris de către o viitoare Administrație prezidențială”, a declarat Alden Meyer de la Uniunea Oamenilor de Știință.

Alertă! Donald Trump îl va extrăda pe Fethullah Gulen. Anunțul făcut de Ankara

Donald Trump l-a asigurat pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan că Administraţia sa face tot ceea ce este necesar pentru a-l extrăda pe Fethullah Gulen, căruia Ankara îi impută tentativa de lovitură de stat din Iulie 2016, a anunţat Duminică ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, relatează Reuters. ”În Argentina, Trump i-a spus lui Erdogan că ei acţionează în vederea extrădării lui Gülen şi altor persoane”, a declarat Cavusoglu, evocînd summitul G20 care a avut loc în urmă cu două săptămîni la Buenos Aires, scrie news.ro.

Turcia reclamă de mult timp extrădarea opozantului, odinioară un apropiat al şefului statului şi care trăieşte în exil în Statele Unite din 1999, însă Washingtonul a anunţat în mai multe rînduri că soarta acestuia depinde de Justiţie. Potrivit presei americane, Administraţia Trump ar căuta un mijloc legal prin care să-şi justifice extrădarea, cu scopul de a convinge astfel Ankara să nu mai exercite presiuni asupra Arabiei Saudite în scandalul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, ceea ce Casa Albă a dezminţit.

”Eu am văzut recent o anchetă credibilă a FBI cu privire la felul în care organizaţia lui Gülen evită fiscul”, a continuat Mevlut Cavusoglu, în marja Forumului de la Doha. Evocînd Siria, în care Turcia susţine o aripă a insurecţiei, şeful diplomaţiei turce a apreciat că Ankara ar putea să coopereze cu Preşedintele Bashar al-Assad în cazul în care acesta obţine o nouă legitimitate democratică.

Scandal la înmormîntarea unui adolescent. Predica scandaloasă a unui preot

Părinții unui adolescent care și-a pus capăt zilelor acuză un preot catolic că s-a folosit de tragedia familiei ca să condamne suicidul, cît și pe tînăr, pentru gestul comis. La înmormîntarea lui Maison Hullibarger, un tînăr de 18 ani, preotul Don LaCuesta a ținut o predică în care a afirmat că nu știe dacă băiatul va ajunge în Rai, informează BBC News. După ce, în 4 Decembrie tînărul și-a pus capăt zilelor, părinții acestuia – Jeff și Linda Hullibarger - au mers la preotul LaCuesta, căutînd alinare.

„Voiam să celebreze viața lui Maison, nu moartea sa”, a spus Linda Hullibarger. Cu toate acestea, în cadrul slujbei preotul a șocat pe toată lumea, condamnîndu-l pe tînăr pentru gestul său, deși de curînd Biserica Catolică a precizat că cei care se sinucid pot fi iertați, dacă au recurs la această măsură din cauza stresului psihologic extrem. „Stătea în fața noastră și ne condamna fiul, făcîndu-l păcătos. S-a întrebat dacă s-a căit suficient cît să ajungă în Rai. A folosit cuvîntul „suicid” de șase ori”, a precizat Jeff, tatăl tînărului.

La un moment dat, rudele i-au spus preotului: „Părinte, te rugăm, încetează!”, însă preotul a continuat să denunțe suicidul fiului lor, conform Detroit Free Press. „Oamenii mi-au spus că rînjea”, a mai spus tatăl băiatului. Părinții au fost cu atît mai îndurerați cu cît la înmormîntare a apărut și antrenorul de fotbal american al fiului lor, care îi hărțuia pe Mason și pe frații acestuia. De aceea, părinții au decis să facă o plîngere pentru ca preotul să fie sancționat. Într-un comunicat, Arhiepiscopia din Detroit a transmis că părintele LaCuesta nu va mai putea lua parte la slujbe de înmormîntare „pentru o perioadă în viitor” și a cerut scuze familiei, însă părinții tînărului cer ca preotul să fie exclus. „Ne temem că va face același lucru și altor familii”, a mai precizat Jeff Hullibarger.

Mick Mulvaney l-a catalogat pe Donald Trump drept ”o fiinţă umană teribilă”

Mick Mulvaney, numit de Donald Trump şef de Cabinet la Casa Albă în locul lui John Kelly, l-a catalogat pe miliardarul republican drept ”o fiinţă umană teribilă”, relatează BBC News, scrie News.ro. Mulvaney este surprins făcînd această declaraţie jignitoare într-o înregistrare video în cursul unei dezbateri, înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 2016. ”Da, îl susţin pe Donald Trump, însă o fac în pofida faptului că eu cred că este o fiinţă umană teribilă”, spune Mulvaney în această înregistrare. El o cataloghează ”la fel de rea” pe Hillary Clinton, adversara lui Trump la acea vreme.

Mulvaney, în vîrstă de 51 de ani, este un fost congresmen republican, iar înregistrarea video, obţinută de site-ul Daily Beast, a fost efectuată în cursul unei dezbateri cu adversarul său democrat Fran Person la York, în South Carolina. El este, în prezent, directorul Biroului de Management şi Buget (OMB) şi urmează să preia noua funcţie în Ianuarie, O purtătoare de cuvînt a OMB, Meghan Burris, a declarat că Mulvaney a făcut aceste afirmaţii înainte să-l cunoască pe Trump şi că sunt ”ştiri vechi”, potrivit The New York Times (NYT). Mulvaney ”îl place şi îl respectă pe Preşedinte şi îi place să lucreze cu el”, a declarat ea. Casa Albă nu a reacţionat.

A apărut, de asemenea, o postare pe Facebook din 2016, în care Mulvaney afirmă despre Trump că ”nu este o persoană foarte bună”, potrivit NBC. El reacţiona, în această postare, după dezvăluirea unei înregistrări audio din 2005 în care Trump făcea declaraţii obscene despre femei. ”Cred că lucrul pe care l-am învăţat despre Donald Trump în această campanie este că el nu e o persoană foarte bună”, scria Mulvaney în această postare. ”Ceea ce a spus el în înregistrarea audio este dezgustător şi de nesusţinut. Bănuiesc că probabil a spus şi altele mai rele”. Însă, adăuga el, ”m-am hotărît că nu-l plac în mod special pe Donald Trump ca persoană. Dar tot votez cu el. Şi tot le cer altora să facă la fel. Şi există un motiv simplu: Hillary Clinton”. Mulvaney urmează să-l înlocuiască pe John Kelly, care pleacă din postul de secretar general al Casei Albe la sfîrşitul anului.