Realitatea internationala pe scurt (17 Aprilie 2018)

Comisia Europeană vrea amprentare pe cărțile de identitate pentru toți cetățenii UE

Comisia Europeană intenționează să extindă lista cu informațiile necesare şi asupra cărților de identitate ale cetățenilor statelor membre ale UE și să ceară toate datele biometrice, inclusiv amprentele. Așa a declarat Dimitris Avramopoulos, Comisarul UE pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie, într-un interviu  pentru publicația germană Welt, citată de  112.international.com. El a precizat că lista propunerilor de securitate a cărților de identitate va fi prezentată Marți la Bruxelles. Amprentarea obligatorie în cardurile de identitate este justificată de Comisia Europeană ca o măsură de contracarare a terorismului în UE. 

Amprentarea și alte elemente biometrice urmează să fie obligatorii pentru toate cărțile de identitate din Uniunea Europeană. Aceste măsuri sunt deja necesare pentru pașapoartele UE, alături de fotografiile biometrice. "Trebuie să strîngem șurubul pînă cînd nu mai există spațiu pentru teroriști și infractori, pînă cînd aceștia vor rămîne fără mijloace de a lansa atacuri”, a precizat Avramopoulos pentru Die Welt. Guvernul german a aprobat inițiativa, precizînd că amprentarea obligatorie a cetățenilor ar putea oferi un „nivel suplimentar de securitate”. În prezent, includerea amprentelor în cărțile de identitate este opțională în blocul european. Unele țări, precum Marea Britanie, nu au cărți de identitate.

În Suedia, feministele vor să interzică partidele și organizațiile care critică migrația și homosexualitatea

Soraya Post, membră a Parlamentului European pentru Inițiativa Feministă a Suediei, sugerează că țara sa trebuie să interzică partidele politice care critică migrația, scrie ziarul suedez Friatider, preluat de Voice of Europe. „Este o mare amenințare la adresa democrației și a așa-numitelor drepturi ale omului să legalizezi partide precum Democrații Suedezi (SD). SD are încă o politică homofobă, naționalistă, rasistă și xenofobă,  care nu a fost schimbată. Politicile lor nu sunt încă incluzive, dar exclud minoritățile”, a afirmat aceasta. „Și tocmai pentru că în acest moment se naște partidul Alternativa pentru Suedia (AfS)  - o nouă formațiune de dreapta -, acesta nu face SD mai puțin xenofob și rasist", adaugă Post. „Suedia trebuie să interzică organizațiile care susțin rasismul” în caz contrar „se va termina cu un genocid în Suedia”, consideră Post.

Comentariile feministei suedeze apar în momentul în care noul partid înființat în Suedia,  AfS, a lansat luna trecută un clip publicitar pe YouTube, de strîngere de fonduri, în care face un apel la sutele de milioane de americani care au votat cu Donald Trump, pentru ca Suedia să fie salvată de haosul provocat de politica pro imigrație. Partidul „Alternativa pentru Suedia” consideră, în apelul lansat pe Youtube, că imigrația în masă din lumea a treia, corectitudinea politică și „un establishment corupt au distrus Suedia, iar  suedezii sunt pe cale de a deveni o minoritate în propria lor țară.

Pentru că va dezveli statuia lui Karl Marx, președintele Comisiei Europene este acuzat că sfidează milioanele de victime ale comunismului

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a fost acuzat că ignoră peste 100 de milioane de victime ale comunismului după ce presa a anunțat că va participa la dezvelirea unei statui a lui Karl Marx și la o expoziție dedicată părintelui comunismului. Președintele Comisiei Europene este așteptat să ia parte, pe 5 Mai, la deschiderea unei expoziții a părintelui comunismului, în orașul său natal Trier, pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Marx, relatează express.co.uk. Evenimentul include și dezvăluirea unei statui finanțate de Guvernul chinez. De asemenea, teatrul și universitatea din Trier vor organiza o dezbatere în care se va căuta răspunsul la întrebarea în ce măsură „gîndirea comunistă” ar putea fi folosită ca armă împotriva extremismului de dreapta de azi.

Decizia lui Juncker a generat polemici aprinse în Marea Britanie și în întreaga Europă, în special în fostele țări Est-europene, unde regimurile dictatoriale de stînga au ucis și au băgat în pușcării milioane de oameni. Cei de la AfD au anunțat deja proteste față de prezența lui Jucker la eveniment, sub motto-ul: „Să nu uităm victimele comunismului – să-l luăm pe Marx de pe soclu”. Criticii politicilor UE au arătat că lipsa de responsabilitate democratică a UE și dorința de a centraliza puterea în mîinile unei Comisii Europene nealese de nimeni pot fi comparate cu vechea Uniune Sovietică.

Nimic nu se uită, totul se plăteşte: fostul Preşedinte român Ion Iliescu este pus sub învinuire în Dosarul Revoluției

La aproape 30 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, Ion Iliescu este urmărit penal în Dosarul Revoluției. Fostul Președinte a fost Marţi, timp de o oră și jumătate, în fața procurorilor de la Parchetul General. Iliescu a ajuns la ora 09.00, după ce a fost citat de procurori pentru a i se aduce la cunoștință că pe numele lui a fost începută urmărirea penală în dosarul „Revoluției”. Infracțiunea de care este vizat este cea de săvîrșire de infracțiuni contra umanității, potrivit cotidianul.ro.

Președintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil, în ziua de 13 Aprilie, cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu. La intrarea în sediul Parchetului, Ion Iliescu nu a făcut declarații, însă și-a exprimat opinia pe blogul personal după ce Klaus Iohannis a avizat cererea de urmărire penală. Fostul președinte al României consideră că și-a făcut „partea de datorie” și că stă cu „capul sus la judecata istoriei”.

Raul Castro se pregăteşte să predea ştafeta unei noi generaţii la conducerea Cubei

Preşedintele cubanez Raul Castro, în vîrstă de 87 de ani, se pregăteşte să predea, Joi, ştafeta unei noi generaţii, dînd startul unei tranziţii care va marca sfîrşitul celor aproape şase decenii de domnie a „frăţiei” Castro în insula caraibiană, relatează Marţi AFP. „Am parcurs un drum foarte lung şi dificil pentru ca fiii noştri, cei de azi şi cei de mîine, să fie fericiţi”, a declarat în Martie Raul Castro, care i-a succedat în 2006 fratelui său mai mare Fidel, afectat de probleme de sănătate şi care a decedat între timp în 2016. În aceşti aproape 60 de ani, Fidel iar apoi Raul Castro au condus Cuba, transformînd insula într-un actor central al Războiului Rece şi reuşind să-şi salveze regimul comunist, în pofida şocului transmis de prăbuşirea aliatului lor sovietic.

Adunarea Naţională, convocată pentru Miercuri şi Joi în şedinţă plenară, după scrutinul legislativ din Martie, va alege un nou preşedinte al Consiliului de Stat, principalul organ executiv cubanez. Deşi autorităţile nu au confirmat oficial informaţia, această funcţie, practic de şef al statului, va fi preluată de prim-vicepreşedintele şi numărul doi al Guvernului Miguel Diaz Canel, în vîrstă de 57 de ani, care pare a fi cel ales şi pregătit să devină noul chip al Cubei. Acesta nu ar urma să plece din fruntea partidului unic decît la următorul său congres, prevăzut pentru 2021, cînd va avea 90 de ani, pentru a ţine sub control lucrurile în faţa numeroaselor provocări din perioada de tranziţie.

În Martie, deşi alegătorii au fost chemaţi la urne să voteze Parlamentul care îl va alege pe noul preşedinte, cei 605 candidaţi pentru cele 605 mandate au fost desemnaţi în prealabil de adunările provinciale şi de organizaţiile „de masă”.  Totuşi, pentru prima oară după multe decenii, pe preşedinte nu-l va mai chema Castro, nu va mai face parte din generaţia „istorică” a lui 1959, nu va mai purta uniformă militară şi nu va mai fi prim secretar al PCC.

Un judecător francez i-a modificat numele unui copil. Părinţii l-au vrut ‘JIHAD’

Un judecător pentru probleme familiale din Toulouse (Sudul Franţei) a decis că un băiat născut în luna August, anul trecut, şi ai cărui părinţi doreau să îi pună prenumele ‘Jihad’ va fi înscris drept ‘Jahid’ în documentele de stare civilă, au anunţat Luni surse apropiate Parchetului francez, transmite AFP, potrivit agerpres. În condiţiile în care părinţii ar dori să îl strige Jihad pe fiul lor, magistratul a hotărît ca, ‘în interesul copilului’, să inverseze cele două vocale din prenume în registrul de stare civilă. Pe lîngă sensul de război sfînt pentru promovarea şi apărarea islamului, ‘jihad’ înseamnă şi ‘luptă’ sau ‘efort’, dar primăria din Toulouse, într-un context marcat de atentate şi jihadism, a semnalat acest caz procurorului oraşului.

În luna Noiembrie, Primăria oraşului Nisa (Sud-Estul Franţei) a sesizat justiţia după naşterea unui băiat pe care părinţii l-au declarat la autoritatea de stare civilă sub numele ‘Mohamed, Nizar Merah’, identic celui al autorului atacurilor jihadiste comise la Toulouse şi Montauban în urmă cu şase ani. În Martie 2012, Mohamed Merah a ucis şapte persoane, dintre care trei copii evrei. Primăria din Nisa a estimat că opţiunea părinţilor ‘ar putea fi contrară intereselor copilului’ şi au asimilat-o cu o apologie a terorismului. Parchetul a sesizat judecătorul pentru probleme familiale, înainte ca părinţii copilului să renunţe la prenume.

Franţa a iniţiat procedura disciplinară de retragere a Legiunii de Onoare atribuite Preşedintelui sirian Bashar al-Assad

Franţa a iniţiat o procedură de retragere a Legiunii de Onoare atribuite Preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat Luni seara, pentru AFP, anturajul Preşedintelui Emmanuel Macron, conform agerpres. „Elysee confirmă că o procedură disciplinară de retragere a Legiunii de Onoare” – cea mai înaltă distincţie franceză, creată de Napoleon I – „a fost iniţiată faţă de Bashar al-Assad” de către Preşedintele Emmanuel Macron, a arătat Preşedinţia Republicii, la două zile după loviturile aeriene franceze contra Siriei. Preşedintele sirian a primit Marea Cruce (cel mai înalt grad) a Legiunii de Onoare din mîinile Preşedintelui francez Jacques Chirac, în 2001, la puţin timp după ce i-a succedat la putere tatălui său, Hafez al-Assad.

Procedura de retragere a Legiunii de Onoare este atributul Marelui Maestru al Ordinului, şi anume Preşedintele în exerciţiu al Republicii Franceze. Emmanuel Macron a iniţiat deja anul trecut un demers similar împotriva producătorului american Harvey Weinstein, acuzat de agresiuni sexuale şi viol. Din 2010, un decret permite simplificarea procedurii în cazul străinilor care au „comis acte contrare onoarei”. Legiunea de Onoare a fost deja retrasă ciclistului american Lance Armstrong sau stilistului britanic John Galliano.

După paradoxul de la Premiul Nobel, surpriză de proporţii și la decernarea premiilor Pulitzer: rapperul Kendrick Lamar a primit premiul Pulitzer pentru muzică

Agenţia de ştiri Reuters a cîştigat Luni două premii Pulitzer, publicaţiile The New York Times şi New Yorker au împărţit un premiu pentru dezvăluirile despre abuzurile sexuale de care este acuzat Harvey Weinstein, un influent producător de la Hollywood, iar Kendrick Lamar devine primul rapper care obţine Premiul Pulitzer pentru Muzică. Este pentru prima dată în istorie cînd Reuters obţine două premii Pulitzer în acelaşi timp. Agenţia a cîştigat un premiu la categoria "Jurnalism internaţional" pentru reportaje cu legăturile dintre Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte şi execuţiile extrajudiciare săvîrşite de forţele de ordine în războiul antidrog lansat de liderul de la Manila. Al doilea premiu obţinut de Reuters a fost pentru fotojurnalism, cu fotografii ce arată violenţa cu care se confruntă minoritatea rohingya în Myanmar.

Cotidianul The New York Times şi revista New Yorker împart premiul pentru "Servicii Publice", obţinut pentru ancheta privind abuzurile sexuale de care este acuzat Harvey Weinstein, caz care a jucat un rol major în apariţia mişcării #MeToo, o iniţiativă online împotriva hărţuirii sexuale, la care participă milioane de femei. The Times şi Washington Post au obţinut împreună premiul la categoria "Jurnalism naţional" pentru materiale privind imixtiunile ruse în scrutinul prezidenţial american din anul 2016.

Artistul Kendrick Lamar a cîştigat Premiul Pulitzer pentru Muzică, devenind primul rapper care obţine prestigioasa distincţie. Comisia care acordă premiile şi-a motivat decizia afirmînd că albumul "DAMN" al artistului este "o colecţie de cîntece pline de virtuozitate, unite prin autenticitatea colocvială şi dinamismul ritmic, care oferă ilustraţii emoţionante care captează complexitatea vieţii moderne afro-americane".

Prestigioasele premii Pulitzer sunt acordat anual pentru merite deosebite în jurnalism, literatură şi compoziţie muzicală în Statele Unite. Distincţia acordată lui Lamar marchează o importantă ruptură cu tradiţia întrucît cîştigătorii de pînă acum aparţineau muzicii clasice sau jazzului.

În pofida UE, Senatul polonez a adoptat amendamente la reformele controversate din Justiţie

Senatul polonez, dominat de conservatori, a adoptat Luni amendamente la reformele controversate din Justiţie, care au provocat o reacţie fermă din partea Comisiei Europene, transmite AFP. Amendamentele, adoptate deja săptămîna trecută de Camera inferioară a Parlamentului, vizează legea referitoare la Consiliul Naţional al Magistraturii, cea privind Tribunalele de drept comun şi legea privind Curtea Supremă. În timp ce conservatorii apreciază că aceste modificări răspund cerinţelor Bruxelles-ului, opoziţia şi Curtea Supremă le consideră „cosmetice” sau chiar „fictive”. Astfel, unul dintre amendamentele votate ar trebui să limiteze puterea ministrului Justiţiei de a demite un preşedinte sau un vicepreşedinte de Tribunal. De acum înainte, ministrul nu va putea face acest lucru decît după ce a cerut un aviz al Colegiului Tribunalului (organ ales chiar de judecători) şi al Consiliului Naţional al Magistraturii (KRS). Opoziţia subliniază însă că noul KRS include judecători apropiaţi de ministrul Justiţiei.

Preocupată de evoluţia statului de drept în Polonia şi cu teama de a vedea puterea politică influenţînd puterea judiciară, Bruxelles-ul a declanşat la sfîrşitul lunii Decembrie faza preliminară a unei proceduri fără precedent – articolul 7 din Tratatul UE- care poate duce în teorie la suspendarea dreptului de vot al unei ţări în cadrul Uniunii.

Dovezile istorice ale faptului că Iisus Hristos nu ar fi existat niciodată

Una dintre cele mai importante date din istoria creştinismului este cea a naşterii lui Iisus Hristos, însă pînă în zilele noastre încă există îndoieli referitoare la existenţa promotorului acestei religii. Istoricii şi teologii au ajuns la concluzia că cel mai probabil Hristos a existat, dar în rest părerile sunt împărţite. În ce măsură viaţa lui Isus Hristos a fost exagerată sau nu este imposibil de dovedit, însă există cîteva dovezi evidenţiate de oamenii de ştiinţă care sugerează că acesta nici măcar nu a existat în realitate. 

Nu există nici o dovadă din primul secol că acesta a existat, nici în sursele revendicate de creştini, nici în cele ale evreilor; relatările din cele patru Evanghelii, după Matei, Marcu, Luca şi Ioan, sunt toate repovestiri; Evangheliile se contrazic în ceea ce priveşte întîmplări din viaţa lui Iisus; cercetătorii moderni care pretind că l-au descoperit pe "adevăratul Iisus Hristos" se contrazic şi ei unul cu celălalt. 

Raphael Latster, profesor de studii religioase la Universitatea din Sydney, a explicat într-un articol pentru Washington Post că sursele cele mai timpurii compilează din diverse scrieri şi compun evenimentele din mai multe relatări ale unor autori adepţi ai Creştinismului care doreau să promoveze această religie, aspect care ne poate face să ne îndoim de veridicitatea lor.