Realitatea internationala pe scurt (16 Noiembrie 2019)

Un luptător SAS a reușit să ucidă 5 teroriști în 7 secunde

Un luptător SAS este considerat erou după ce ar fi ucis cinci jihadiști în doar șapte secunde, pentru a opri un atac terorist sinucigaș, scrie The Sun. Potrivit sursei citate, soldatul britanic a intrat într-o fabrică unde se pregăteau bombe, ca parte a unui raid SAS, într-un avanpost al ISIS, în Baghdad, Irak. În momentul în care au ajuns la fața locului, echipa SAS a fost întîmpinată de un grup de jihadiști înarmați. În acel moment, unul dintre membrii echipei SAS, înarmat cu o armă semiautomată Benelli M4 Super 90, a ucis trei dintre jihadiști. Alți doi jihadiști apăruți din clădire au fost uciși rapid de acesta

Potrivit surselor, mai mulți jihadiști au apărut, însă aceștia s-au predat în momentul în care au văzut că două dintre cadavre nu mai aveau cap. Potrivit unei surse, citate de Daily Star, cei cinci au fost uciși în mai puțin de 7 secunde.

“Teroriștii erau doar la un pas de luptătorii SAS. Abia își terminaseră rugăciunea de dimineață și încărcau armele într-un vehicul. Acum credem că erau pe cale să comită un atac terorist. Unul dintre membrii echipei SAS a deschis focul. A fost ceva de genul bang, bang, bang, și apoi bang, bang. S-a terminat totul în 7 secunde”, a declarat sursa citată. Pe corpurile a doi jihadiști au fost găsite veste cu explozibil. Potrivit The Sun, atacul a avut loc în Toamna anului trecut, cînd luptătorii SAS au lucrat cu agenții MI6 și forțele speciale irakiene pentru a găsi o fabrică unde se pregăteau bombe pentru atacuri teroriste.

Un violator român condamnat pe viață în Anglia a fost găsit mort în închisoare

Un român a murit într-un penitenciar din Marea Britanie, la cinci zile după ce a fost condamnat la închisoare pe viață pentru viol. Vasile Năstase, în vîrstă de 49 de ani, a făcut închisoare și în România, de două ori chiar, tot pentru viol. La finele lunii August, el a fost condamnat la închisoare pe viață în Marea Britanie, acolo unde a recunoscut că a comis o faptă similară. Pe 1 Septembrie, el a fost găsit în celula sa din penitenciarul HMP Forest Ban, avînd răni prin înjunghiere la nivelul gîtului. Românul a murit în ambulanță. Poliția nu tratează această moarte ca fiind una suspectă, precizează Manchester Evening News.

„Puțin după ora 06.45, Duminică, 1 Septembrie, Poliția a fost anunțată de către serviciul de ambulanță că un bărbat în vîrstă de 49 de ani a murit la închisoarea HMP Forest Bank”, a declarat un purtător de cuvînt al Poliției din Manchester. O anchetă a fost deschisă în acest caz.

În România, Năstase a fost condamnat în 1993 și 2009 la 6, respectiv 10 ani de închisoare, după ce a violat două femei pe care le cunoscuse în club. A urmat același tipar și în Marea Britanie: a abordat o femeie într-un club, fata a acceptat să meargă cu el, dar pe drum a intrat la bănuieli și s-a răzgîndit. Asta nu a contat pentru el.

„Năstase a răpit victima în timp ce se afla în drum spre casă și a supus-o unor chinuri oribile. După ce a fost arestat, a manifestat un dispreț oribil față de victimă, negînd continuu ce a făcut, dar minciunile lui nu au rezistat în fața probelor medico-legale și, prin urmare, a fost pus sub acuzare. Vreau să felicit victima pentru curajul de care a dat dovadă pe parcursul anchetei și sper ca această sentință să-i aducă liniștea, dat fiind că bărbatul e acum în spatele gratiilor”, a declarat, după pronunțarea condamnării, detectivul Chris Waddicar.

Iranul amenință SUA: „Bazele și aeronavele americane din regiune se află în raza rachetelor noastre”

Un comandant al Gardienilor Revoluției din Iran a declarat Duminică dimineața că bazele militare și aeronavele Statelor Unite din regiune se află în raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene, relatează Reuters, preluată de Mediafax.

„Oricine ar trebui să știe că bazele și aeronavele americane pe o distanță de 2.000 de kilometri în jurul Iranului se află în raza de acțiune a rachetelor noastre”, a declarat Amir Ali Hajizadeh, liderul forțelor aerospațiale ale Gardienilor Revoluției. De asemenea, comandantul a transmis că Iranul a fost mereu pregătit pentru un război, conform agenției de presă semi-oficiale Tasnim. Declarațiile comandantului au fost făcute în contextul în care Statele Unite au acuzat Iranul că se află în spatele atacurilor cu dronă asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, ceea ce e de natură să amplifice tensiunea din Orientul Mijlociu.

Două instalații petroliere din Arabia Saudită au fost afectate de incendii în urma unor atacuri cu drone, Sîmbătă dimineaţă. Ca urmare, producţia de petrol a Arabiei Saudite a fost redusă la jumătate. Locaţiile bombardate sunt deţinute de compania de stat Aramco şi au fost închise temporar. Împreună, cele două instalaţii reprezintă 50% din producţia totală de petrol al Regatului saudit. Acţiunea a fost revendicată de rebelii Huti din Yemen, aliaţi ai regimului de la Teheran. Analiştii spun că preţul global al petrolului ar urma să crească din cauza problemelor din Arabia Saudită.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a acuzat Iranul că a lansat un atac fără precedent „împotriva aprovizionării energetice mondiale” și a acuzat Teheranul că doar mimează diplomația. Purtătorul de cuvînt al MAE de la Teheran, Abbas Moussavi, a respins Duminică acuzaţiile şefului diplomaţiei americane, dînd de înţeles că acestea ar avea ca scop să justifice „viitoare acţiuni” împotriva Iranului.

Javad Zarif: SUA și aliații săi sunt ”blocați în Yemen”. Acuzarea Iranului nu va opri dezastrul

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat Duminică după-masă că Statele Unite și aliații săi sunt „blocați în Yemen”, iar faptul că acuză Teheranul de atacurile din Arabia Saudită „nu va opri dezastrul”, relatează Reuters, scrie mediafax. „După ce a eșuat cu presiunea maximă, (secretarul american de Stat, n.red.) Mike Pompeo a ajuns la decepție maximă”, a transmis Javad Zarif prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

„Statele Unite și aliații săi sunt blocați în Yemen din cauza iluziei că armamentul superior va duce la o victorie militară. Acuzarea Iranului nu va opri dezastrul”, a adăugat ministrul de Externe iranian.

Ankara anunță că livrarea celei de-a doua baterii a sistemului S-400 a fost livrată

Ministerul Apărării din Turcia a anunțat Duminică după-masa că a doua baterie a sistemului antibalistic S-400 achiziționat din Rusia a fost livrată, iar sistemul va fi activat în luna Aprilie din anul 2020, relatează Reuters, potrivit mediafax. Prima parte a sistemului a fost livrată în luna Iulie, în pofida avertismentelor lansate de Statele Unite privind posibile sancțiuni economice. Relațiile între Ankara și Washington au devenit tensionate în urma deciziei Turciei de a achiziționa sistemul antibalistic S-400 din Rusia. În replică, SUA au suspendat participarea Turciei la programul de dezvoltare și fabricare a avionului invizibil pe radar F-35. Președintele turc Tayyip Erdogan a informat că va discuta luna aceasta despre achiziționarea unor rachete Patriot de la SUA cu Președintele american Donald Trump.

SUA: Un bebeluș s-a născut în ziua de 11 Septembrie, la ora 9:11 şi a cîntărit 9,11 livre

O femeie din Statele Unite a spus că fetiţa ei este un „mic miracol” pentru că s-a născut în ziua care marchează atacurile de la 11 Septembrie, la ora 9:11, cîntărind 9,11 livre (4 kilograme şi 39 de grame), potrivit BBC, scrie news.ro. Christina Brown a venit pe lume la Spitalul Metodist LeBonheur din Germantown, Tennessee. „Ea este noua viaţă între dezastru şi distrugere”, a spus mama ei, Cametrione Moore-Brown.

Comemorări au avut loc de-a lungul Statelor Unite pentru a marca 18 ani de la atacul din 11 Septembrie 2001.

Christina s-a născut prin cezariană iar echipa a fost uimită să afle ora naşterii şi greutatea înregistrată. „Am auzit că medicul anunţă ora naşterii 9:11 şi atunci cînd au cîntărit-o pe Christina, am auzit suspine de uimire cînd toată lumea şi-a dat seama că Christina cîntărea 9,11, s-a născut la 9:11”, a spus tatăl fetiţei, Justin Brown. Rachel Laughlin, şefa asistentelor de la maternitatea în care s-a născut fetiţa a spus: „Lucrez în maternitate de peste 35 de ani şi nu am văzut niciodată ca data naşterii unui copil, ora naşterii şi greutatea, toate să fie cifre potrivite”.

La 18 ani de la atacurile teroriste, au avut loc momente de reculegere în mai multe locuri, inclusiv la „Ground Zero” – World Trade Center, în New York, la Pentagon, în Virginia, şi la Stonycreek Township în Pennsylvania. Aproape 3.000 de persoane au murit atunci în urma atacurilor şi alte sute au fost rănite.

Studiu care arată că bancnotele româneşti sunt cele mai murdare, premiat în cadrul galei Ig Nobel

Bacteriile de pe bancnotele româneşti supravieţuiesc cel mai mult, se arată într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, care au fost premiaţi în cadrul galei Ig Nobel de la Universitatea Harvard, potrivit Huffington Post, scrie news.ro. Ig Nobel reprezintă versiunea satirică a celebrelor distincţii create de Alfred Nobel. Acestea se acordă în fiecare an în cadrul unei ceremonii organizate de revista americană de umor ştiinţific Analele Cercetărilor Improbabile (AIR).

Cercetătorul Andreas Voss şi colegii săi au descoperit că germofobii ar trebui să evite bancnotele româneşti. Studiul lor „Banii şi transmisibilitatea bacteriilor” a relevat trei tipuri de bacterii rezistente la medicamente care persistă pe banii româneşti în comparaţie cu alte valute internaţionale, inclusiv euro, dolar american şi canadian şi rupie.

Potrivit huffpost.com, românii nu ar trebui să se simtă ofensaţi că au cei mai murdari bani. Cercetătorii spun că bancnotele româneşti includ fibră din polimeri care descurajează contrafacerea şi sunt mai rezistente, ceea ce permite înmulţirea şi transmiterea de patogeni rezistenţi la medicamente. Voss, profesor la Radboud University Center for Infectious Diseases, are o soluţie simplă simplă pentru evitarea unor astfel de bancnote: „Folosiţi cardurile şi plăţile online”.

Germania, Italia şi Franţa îi vor prelua pe majoritatea migranţilor de pe nava umanitară Ocean Viking

Germania va prelua 24 de migranţi salvaţi pe Marea Mediterană şi aflaţi pe nava umanitară Ocean Viking, autorizată Sîmbătă de Italia să acosteze pe Insula Lampedusa, a informat Duminică dpa, citînd agenţia ANSA, scrie agerpres.

Italia va prelua alţi 24, tot 24 Franţa, Portugalia opt şi Luxemburgul doi, au indicat surse guvernamentale pentru agenţia de presă italiană. Unda verde a Romei intervine la scurt timp după intrarea în funcţie a noului Guvern al lui Giuseppe Conte din care este absent Matteo Salvini, fostul ministrul de Interne care s-a opus cu înverşunare debarcării navelor umanitare pe coastele italiene. Nava aparţinînd ONG-urilor SOS Méditerranée şi Medici fără Frontiere a recuperat 50 de migranţi pe 8 Septembrie, iar Marţi dimineaţă la bordul ei au urcat alţi 34 care anterior fuseseră preluaţi de un velier. Doi dintre migranţii salvaţi, o femeie însărcinată şi soţul ei, au putut coborî anterior de pe navă, fiind transportaţi în Malta.

Nava Ocean Viking a aşteptat şi luna trecută două săptămîni pe Mediterana cu 356 de migranţi la bord, salvaţi în mai multe operaţiuni, pînă cînd i s-a permis să acosteze în Malta după ce şase state din UE, printre care şi România, au acceptat să primească aceşti migranţi. ONG-ul Medici fără Frontiere a cerut atunci Uniunii Europene stabilirea unui mecanism permanent de redistribuire a migranţilor între statele UE, nu astfel de înţelegeri punctuale pentru fiecare situaţie.

Încercînd să descurajeze migraţia ilegală, Italia şi Malta au refuzat în ultimele luni primirea navelor ONG-urilor care continuă în apropierea Libiei operaţiunile de salvare a migranţilor africani ce încearcă să ajungă în Europa, acceptînd numai acostarea acelora pentru care alte state ale UE au încheiat acorduri de redistribuire a migranţilor recuperaţi de acele nave.

Didier Reynders, candidatul Belgiei pentru funcţia de Comisar european pe Justiţie, acuzat de CORUPŢIE şi spălare de bani

Candidatul Belgiei pentru funcţia de Comisar european pentru Justiţie, ministrul de Externe Didier Reynders, este acuzat de corupţie şi spălare de bani în Republica Democrată Congo, au anunţat autorităţile belgiene, conform Reuters. Acuzaţiile au fost făcute de către un fost membru al serviciilor de informaţii din Belgia, a anunţat procurorul general belgian, fără a oferi însă mai multe detalii. Conform informaţiilor apărute în presă, ancheta este încă în stadiile preliminare, dar vine în contextul candidaturii lui Reynders pentru funcţia de Comisar european, responsabil de garantarea respectării legii şi statului de drept în Uniunea Europeană. Oficialul belgian nu a comentat momentan acuzaţiile.

Didier Reynders (Belgia), avocat de profesie, are foarte multă experienţă ca ministru de Finanţe, ministru al Afacerilor Externe şi Europene şi ca ministru al Apărării la nivel naţional. În noua Comisie, el va fi responsabil de „Justiţie” (inclusiv tematica statului de drept).

Israelul legalizează o colonie din Cisiordania ocupată

Guvernul israelian a dat undă verde Duminică legalizării unei colonii din Cisiordania, cu două zile înainte de legislativele cruciale pentru viitorul politic al premierului Benjamin Netanyahu, conform AFP.Guvernul a acceptat "să transforme colonia sălbatică Mevoot Yericho din Valea iordanului într-o colonie oficială", a anunţat Cabinetul lui Netanyahu. 

Colonizarea de către Israel a Cisiordaniei ocupate şi a Ierusalimului de Est anexat a continuat în toate Guvernele israeliene din 1967. Peste 600.000 de colonişti israelieni duc o existenţă adesea conflictuală cu cei aproape trei milioane de palestinieni în aceste teritorii.

Într-un mesaj adresat coloniştilor în vederea alegerilor legislative din Septembrie, premierul în exerciţiu promitea în Iulie că nici o colonie israeliană nu va fi desfiinţată în Cisiordania ocupată. În August, Israelul a aprobat construirea a 6.000 de locuinţe pentru colonişti şi a 700 de locuinţe pentru palestinieni, într-o parte a Cisiordaniei aflate sub controlul său.