Realitatea internationala pe scurt (16 Mai 2019)

Diplomaţi americani, evacuaţi din Irak. Ar putea urma un atac al Iranului

Departamentul de Stat le-a ordonat unor funcţionari guvernamentali americani să părăsească Irakul. Făcînd referire la Ambasadă şi la Consulatul SUA de la Erbil (Capitala Kurdistanului irakian), circulara menţionează că ″serviciile consulare ordinare vor fi suspendate temporar″. ″Guvernul Statelor Unite dispune de capacitate limitată de a furniza servicii de urgenţă cetăţenilor americani în Irak″⁣, mai arată documentul citat. În declaraţie se recomandă celor vizaţi ″plecarea cu transportul comercial cît mai rapidă posibil″⁣.

Un purtător de cuvînt al Departamentului de Stat a explicat că decizia de retragere a personalului non-esenţial de la cele două reprezentanţe diplomatice se bazează pe o evaluare a situaţiei securităţii, dar a precizat că nu va oferi detalii despre numărul funcţionarilor vizaţi de această măsură. ″Asigurarea securităţii personalului guvernamental şi a celorlalţi cetăţeni ai SUA este prioritatea noastră majoră şi avem încredere în serviciile de securitate irakiene pentru protecţia noastră. Însă această ameninţare este gravă şi dorim să reducem riscul de vătămare″, a menţionat reprezentantul diplomaţiei americane.

Decizia survine la o zi după ce Comandamentul central al SUA a anunţat că forţele SUA din Irak şi Siria au fost plasate în stare de alertă ridicată ca urmare a unor ″ameninţări credibile″ din partea Iranului în regiune. Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a declarat că a primit asigurări atît de la Washington, cît şi de la Teheran că ″lucrurile se vor încheia cu bine″, în pofida retoricii belicoase a SUA şi Iranului din ultimele săptămîni. Un reprezentant al Gărzii Revoluţionare iraniene a afirmat că Teheranul va riposta la orice act de agresivitate din partea SUA.

SUA au anunţat la începutul lunii Mai desfăşurarea în Golf a portavionului ”USS Lincoln” şi a unei forţe de bombardiere. De asemenea, Washingtonul a mai anunţat trimiterea unei nave de război transportînd vehicule, în special amfibii, şi a unei baterii de rachete Patriot care urmează să se alăture flotei conduse de ”USS Lincoln”.

Motivul pentru care recunoașterea facială a fost interzisă în San Francisco

San Francisco a devenit primul oraș din SUA care interzice utilizarea sistemelor de recunoaștere facială. Agențiile locale, precum autoritățile de transport sau forțele de ordine, nu vor avea voie să utilizeze acest tip de tehnologie. Susținătorii demersului argumentează că tehnologia curentă nu este de încredere și reprezintă o încălcare inutilă a sferei private și a libertății individului. Ei invocă erori ale sistemului, cu precădere cînd e vorba de femei ori copii cu pielea închisă la culoare.

În schimb, oponenţii deciziei susțin că aceste reglementări vor pune în pericol siguranța populației și eforturile de reducere a infracţionalităţii. Interdicţia va intra în vigoare săptămîna viitoare. Noile reglementări nu vor fi aplicate pentru securitatea aeroporturilor sau a porturilor maritime, acestea fiind conduse de agenții federale.

Ambasadorul Poloniei, atacat şi scuipat de un israelian de 65 de ani

Poliţia din Israel a anunţat Miercuri arestarea unui bărbat în vîrstă de 65 de ani care l-ar fi scuipat pe ambasadorul Poloniei, în timp ce acesta se afla în maşina sa, relatează dpa şi AFP. Potrivit publicaţiei Ynet, incidentul, survenit Marţi, a fost de fapt mai grav. Ynet îl citează pe ambasadorul Marek Magierowski ca afirmînd că se afla în afara Ambasadei cînd a fost atacat fizic şi verbal de un bărbat care i-a strigat, între altele: “polonez, polonez!”.

Un purtător de cuvînt al Ministerului de Externe israelian a ţinut să transmită “cea mai profundă simpatie” faţă de ambasador, adăugînd că instituţia sa a fost ”şocată” de atac.

La Varşovia, Ministerul polonez de Externe a convocat-o pe ambasadoarea Israelului, Anna Azari, în legătură cu acest incident, iar premierul Mateusz Morawiecki a denunţat pe Twitter un atac “rasist şi inacceptabil”. Incidentul survine pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor între Israel şi Polonia, în urma anulării de către Varşovia a vizitei unei delegaţii israeliene. Conform presei israeliene, vizita a fost anulată din cauza unei dispute legate de restituirea bunurilor evreieşti furate în timpul Holocaustului.

Anul trecut, relaţiile dintre Polonia şi Israel au fost marcate de divergenţe create de legea poloneză ce incriminează discursurile care ar putea sugera o complicitate poloneză la Holocaust. În Februarie, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a stîrnit indignare la Varşovia afirmînd chiar în ziua numirii sale că polonezii “sug antisemitism odată cu laptele mamei”.

Suma uriașă cu care s-a vîndut un tablou de Monet, la o licitație din New York

Un tablou din seria ”Meules” (Căpiţe) a pictorului francez Claude Monet a fost cumpărat la New York pentru suma de 110,7 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s, relatează AFP şi dpa. Este vorba despre un record înregistrat de o lucrare a artistului francez impresionist. Preţul include comisioane şi taxe. Tabloul face parte dintr-o serie pictată de Monet în timpul Iernii 1890-1891 în casa sa din Giverny, Normandia. O altă lucrare din această serie a fost vîndută în Noiembrie 2016 de casa Christie’s din New York pentru suma de 81,4 milioane de dolari. Ca şi cealaltă, tabloul adjudecat recent înfăţişează o căpiţă de fîn văzută în amurg.

Proprietarul tabloului scos la vînzare, un colecţionar anonim, l-a cumpărat în 1986 în cadrul unei licitaţii la Christie’s, din New York, pentru doar 2,5 milioane de dolari. Recordul precedent pentru o pictură de Monet datează din Mai 2018. În cadrul unei licitaţii organizate de casa Christie’s, la New York, “Nymphéas en fleurs” a fost cumpărat pentru suma de 84,6 milioane de dolari. 

Oficial rus: SUA ar putea folosi arme nucleare în Europa. “Auto-distrugere completă”

Statele Unite se pregătesc să folosească arme nucleare în Europa după ruperea Tratatului INF, afirmă un oficial de la Kremlin. Vladimir Iermakov, care conduce departamentul de control al înarmării şi neproliferare din Ministerul rus de Externe, a afirmat, pentru Ria Novosti, că SUA „se pregătesc să folosească arme nucleare în Europa cu implicarea statelor non-nucleare”. „Din păcate, unele ţări dependente de Washington se prefac că nu se întîmplă nimic sau se tem chiar şi să se gîndească cît de provocatoare sunt acţiunile”, a mai spus oficialul. Iermakov mai afirmă că statele europene „sunt la un pas de o catastrofă nucleară şi auto-distrugerea completă” prin susţinerea eforturilor americane.

 În Octombrie anul trecut, Donald Trump a anunțat retragerea SUA din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), acuzînd Rusia că a încălcat prevederile acestuia. Pe de altă parte, Kremlinul susține că baza din România, de la Deveselu, ar putea fi transformată extrem de uşor într-una destinată lansării de atacuri cu rachetă asupra Rusiei. Recent, cînd a prezentat noile „super-arme” ruseşti, Putin a spus explicit că acestea au fost dezvoltate ca răspuns la scutul american anti-rachetă.

Un partid din Ungaria şi-a făcut propria armată privată, împotriva romilor şi comuniştilor

Partidul extraparlamentar ungar Mi Hazank a înfiinţat o grupare paramilitară intitulată Legiunea Naţională, ce are ca scop ”educaţia de apărare, păstrarea tradiţiilor militare şi ajutorul pentru salvarea de vieţi şi bunuri în situaţii de dezastre naturale”, a anunţat Laszlo Toroczkai, liderul acestei formaţiuni naţionaliste radicale, transmite MTI. Toroczkai a insistat că noua organizaţie nu este o succesoare din punct de vedere legal a Gărzii Ungare, scoasă în afara legii, dar îi împărtăşeşte ideologia.

”Factorii care au condus la crearea Gărzii Ungare nu au fost eliminaţi, ci s-au înmulţit”, a explicat el. ”Oameni hotărîţi care vor să facă ceva pentru ei înşişi au dreptul să-şi organizeze propria apărare”, a adăugat Laszlo Toroczkai. El a ţinut să marcheze împlinirea a 10 de ani de la înfiinţarea armatei naţionale, care, sub conducerea lui Miklos Horthy, ”a epurat ţara de comunişti”. ”Exact însă ca în anul 1919, ţara se îndreaptă spre anarhie”, a continuat Toroczkai, menţionînd ”un partid ţigănesc care vizează formarea unei provincii ţigăneşti independente” şi ”oraşul Torokszentmiklos (din Estul Ungariei), unde un clan ţigănesc îi ţine sub teroare pe locuitori”. Legiunea Naţională îşi propune să lupte împotriva ”anarhiei şi a infractorilor”, precum şi ”să-i sprijine pe miile de unguri daţi afară din case”, a mai spus Toroczkai.

Legiunea Naţională, condusă de un fost membru al Legiunii Franceze, Laszlo Fodelmesi, îşi va face debutul public pe 1 Iunie, la Szeged, în Sudul ţării, a indicat liderul formaţiunii Mi Hazank. El a mai precizat că partidul îşi menţine intenţia de a desfăşura un protest la Torokszentmiklos, în pofida interdicţiei dictate recent de Poliţie.

Turiștii care vizitează Amsterdamul vor plăti încă o taxă

Amsterdamul pare că are în plan fie să interzică turismul, fie să profite din plin de expansiunea acestuia. Municipalitatea a decis să introducă o nouă taxă pentru turiștii care vor să înnopteze în Capitala Olandei.

Numărul turiștilor din Amsterdam a crescut spectaculos în ultimii ani, deși orașul are deja cele mai mari taxe pentru turiști, comparativ cu alte orașe europene. Turiștii care vizitează Amsterdamul plătesc în prezent o taxă de șapte procente din valoarea cazării. La aceasta se va adăuga noua taxa de trei euro, introdusă de municipalitate, pentru fiecare noapte petrecută la hotel. Autoritățile din Amsterdam se așteaptă ca noua măsură să aducă la bugetul orașului aproximativ 100 milioane de euro, bani care vor fi folosiți pentru a păstra patrimoniul istoric.

Dispărut în 4,9 secunde. Schema prin care un bărbat a reușit să fure un Ferrari de 2 milioane de euro

Un „colecționar” pasionat de mașini - așa s-a prezentat la reprezentanță bărbatul care a reușit să fure un Ferrari în valoare de 2 milioane de euro, sub pretextul că ia mașina la un test drive, scrie BBC News.

Bărbatul s-a prefăcut a fi interesat de cumpărarea unui Ferrari 288 GTO din 1985, a declarat Poliția din Düsseldorf, Germania, acolo unde a avut loc furtul. Suspectul a sosit într-un taxi la reprezentanța Ferrari și a cerut mașina pentru un test drive. Alături de el, în mașină, se afla și un dealer al companiei. După o plimbare de două ore cu Ferrari-ul, cînd a venit timpul să îl lase la volan pe reprezentantul companiei, șoferul a așteptat ca dealerul să coboare din mașină, apoi a apăsat accelerația și s-a făcut nevăzut.

Ulterior, mașina a fost găsită într-un garaj din orașul Grevenbroich, în apropiere de Düsseldorf, după ce Poliția a mers pe pistele oferite de mai mulți martori. Polițiștii spun că autoturismul „istoric” are 43.000 de km la bord, atinge 100 de km în 4,9 secunde și are o valoare estimată la cel puțin 2 milioane de euro. Bărbatul care a reușit să fure mașina nu a fost încă găsit, iar polițiștii au publicat o imagine cu suspectul surprinsă de camerele de supraveghere, în speranța că vor primi ponturi care să ajute la prinderea sa. Ferrari-ul i-a aparținut pilotului de Formula 1 Nord-irlandez Eddie Irvine, care a pilotat pentru Ferrari între 1996 și 1999.

O insulă din Italia oferă cazare gratuită turiştilor dacă plouă

Metodă interesantă de a atrage turiştii în extrasezon pe insula italiană Elba! Oficiul de turism a anunţat în luna Mai programul "Elba no rain". Aşa că turiştii care au parte de mai mult de două ore cu ploaie în timpul zilei primesc cazarea gratuit. Chiar dacă sunt conştienţi de faptul că ar putea pierde bani, italienii preferă să-i mulţumească pe turişti, pe care îi îndreaptă către atracţiile turistice ale insulei. Printre acestea, muzeele care atestă exilul lui Napoleon pe insulă, mai multe podgorii care oferă degustări de vinuri sau un parc marin.

Preşedintele Poroşenko a promulgat legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat Miercuri legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieţii publice, într-una din ultimele sale acţiuni în calitate de şef al statului, informează agenţiile de presă EFE şi Unian, potrivit agerpres. Aprobată în luna Aprilie, după mai bine de şase luni de dezbateri şi amendamente, noua lege a suscitat critici din partea populaţiei rusofone a Ucrainei, în special în centrul şi Estul ţării. Legea cu privire la ”utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat” stabileşte că limba ucraineană este singura limbă oficială a ţării – Ucraina fiind însă o ţară majoritar bilingvă – dar nu reglementează utilizarea acesteia în sfera privată. Documentul a fost adoptat într-o primă lectură în Octombrie 2018 şi de atunci a fost modificat prin mai mult de 2.000 de amendamente. Nerespectarea legii prevede amenzi şi sancţiuni penale în caz de ”ultraj public” adus limbii oficiale.

Poroşenko, care a pierdut al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la 21 Aprilie în faţa lui Volodimir Zelenski, a anunţat anterior că va adopta controversata lege înainte de a părăsi funcţia. Potrivit Preşedintelui în exerciţiu, promulgarea legii privind funcţionarea limbii ucrainene ca limbă de stat reprezintă unul dintre principalele demersuri pentru păstrarea statalităţii ucrainene. La ceremonia promulgării documentului a participat, între alţii, preşedintele Radei Supreme (Parlamentul unicameral), Andrei Parubii, şi consilierul prezidenţial Rostislav Pavlenko.

Preşedintele ales, care va fi învestit în săptămînile următoare la o dată care urmează să fie precizată, originar dintr-un oraş rusofon din Sud-Estul ţării, a vorbit în campanie în limba rusă, limba sa maternă, precum şi în limba ucraineană.