REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (15 octombrie 2018)

Meghan Markle și prințul Harry așteaptă primul copil

Meghan Markle și prințul Harry au anunțat că așteaptă primul copil în primăvara lui 2019. Anunțul a fost făcut pe contul oficial de Twitter al Palatului Kensington. „Altețele lor regale, Ducele și Ducesa de Sussex, sînt foarte fericiți să anunțe că Ducesa de Sussex așeaptă primul ei copil, care va veni pe lume în primăvara lui 2019”, se arată pe contul oficial de Twitter al Palatului Kensington. Noul membru al familiei regale va fi al şaptelea în linia succesorală la tronul Marii Britanii. Cuplul se află în turneu în Australia. Vizita oficială începe marţi, la Sydney, unde Harry şi Meghan urmează să fie primiţi de guvernatorul general Peter Cosgrove, după care se vor întîlni cu doi urşi koala la grădina zoologică din Taronga. Ei urmează să asiste, de asemenea, la Invictus Games, o competiţie sportivă în care se înfruntă militari răniţi din întreaga lume, la lansarea căreia a contribuit prinţul Harry, după care urmează să se întîlnească cu premierul australian Scott Morrison.

 

Aliații lui Merkel, rezultat dezastruos în Bavaria

Rezultate dezastruoase pentru principalii aliaţi politici ai cancelarului german în alegerile din landul federal Bavaria. Uniunea Creştin-Socială a înregistrat pierderi masive la scrutinul desfăşurat azi. Deşi a rămas în poziţia fruntaşă, CSU a obţinut doar 34,5% dintre sufragii, cu o pierdere de 12 procente faţă de alegerile din 2013. E cel mai slab rezultat din 1957 încoace pentru conservatorii care au condus pînă în prezent cu o majoritate de necontestat în parlamentul bavarez. Ceilalţi aliaţi de guvernare ai cancelarului german, social-democraţii din SPD au revendicat doar 10% din voturi. Surpriza a oferit-o partidul anti-migraţie, Alternativa pentru Germania (AfD), cu 11% dintre voturi, care îi dau dreptul să intre în parlamentul landului federal pentru prima oară. Rezultatele din Bavaria reprezintă o reală problemă pentru cancelarul german, deoarece pot afecta stabilitatea şi aşa extrem de fragilă a coaliţiei pe care partidul Angelei Merkel, Uniunea Creştin Democrată, o are, de cîteva luni, cu CSU şi SPD.

 

Un avion a intrat în mulțime, în Germania: trei oameni au murit

Trei persoane au murit în Germania, după ce un avion de agrement a intrat într-un grup de oameni pe un aerodrom dintr-o zonă de munte. Pilotul a ratat aterizarea şi a încercat să se înalţe din nou pentru a relua manevra, dar nu a reuşit să ia altitudine. A intrat într-o barieră, apoi a acroşat oamenii aflaţi la marginea aerodromului. Victimele tragediei sînt două femei şi un copil de 9 ani, care au murit pe loc. Pilotul, cei trei pasageri şi un martor sînt în stare de şoc. Aparatul aparţinea unui club aviatic. Autorităţile germane au deschis o anchetă.

 

Măsură fără precedent în Ungaria. Oamenii străzii riscă închisoarea

De azi, oamenii străzii din Ungaria riscă închisoarea. Intră în vigoare un amendament constituţional care le interzice să locuiască în spaţiile publice. Cei prinşi dormind pe stradă vor primi mai întîi un avertisment, iar în caz de recidivă vor fi trimişi la închisoare sau înrolaţi în programe de muncă. Amendamentul a fost aprobat de Parlamentul de la Budapesta în iunie, dar locuitul pe străzi era delict pasibil de amendă încă din 2013. În adăposturile de stat sînt în total 19.000 de locuri. Potrivit unor estimări neoficiale, în Ungaria ar există 30.000 de oameni fără adăpost. Legea este aspru criticată de organizaţiile pentru drepturile omului. ONU susţine că este "crudă și incompatibilă cu legile internaționale privind drepturile omului".

 

Arabia Saudită, mesaj de furie în cazul dispariției jurnalistului Jamal Khashoggi

Arabia Saudită respinge orice ameninţare de ordin politic sau economic în cazul dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi şi ameninţă că va răspunde cu măsuri mai dure faţă de orice posibilă sancţiune. „Regatul (Arabiei Saudite) respinge total orice ameninţare sau tentativă de a-l slăbi, indiferent că ea vine prin ameninţări cu impunerea de sancţiuni ori prin presiune politică”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un înalt responsabil saudit. Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, un critic al guvernului de la Riad, a dispărut fără urmă după ce a intrat pe 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obţine documente de care avea nevoie în vederea căsătoriei cu logodnica sa. Preşedintele Donald Trump a declarat, într-un interviu pentru emisiunea 60 Minutes, că Statele Unite vor afla ce s-a întîmplat cu jurnalistul saudit şi că va exista „o pedeapsă severă" dacă se va descoperi că acesta a fost ucis. De asemenea, duminică, într-o declaraţie comună, miniştrii de externe din Marea Britanie, Franţa şi Germania au cerut o anchetă serioasă privind dispariţia jurnalistului, astfel încît cei responsabili să plătească pentru fapta lor, scrie BBC.

 

Familie salvată după ce mesajul de ajutor a fost văzut din satelit

O familie din Florida a fost salvată după trecerea uraganului Michael, datorită mesajului "AJUTOR" scris pe peluza casei. SOS-ul a fost zărit de o rudă în imaginile din satelit publicate de autorităţi pe internet. Femeia a verificat locurile în care se află casele rudelor şi a văzut mesajul, scris cu crengi de copac, în faţa locuinţei bunicii sale. Uraganul Michael, care s-a abătut asupra Floridei cu rafale de 250 de kilometri pe oră, a distrus zone întinse. Cel puţin 18 oameni au murit şi aproape 50 încă sînt daţi dispăruţi. În ciuda ordinelor de evacuare, numeroşi localnici au rămas să înfrunte furtuna. Acum, fără Internet şi reţea telefonică, le este greu să ceară ajutor.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
05.03.24 - 18:52