Realitatea internationala pe scurt (15 Iulie 2019)

Bărbat închis pe nedrept timp de 35 de ani

După 35 de ani de detenţie, un bărbat din Massachusetts a fost eliberat în sfîrşit din închisoare, după ce judecătorii s-au convins că este nevinovat. El a fost condamnat în 1984 pentru violarea şi uciderea unei bătrîne, deşi a susţinut cu tărie că totul este o greşeală. Testele ADN, făcute abia acum, i-au dovedit, în sfîrşit, spusele. Primul drum pe care omul l-a făcut după eliberarea fost la mormîntul mamei. Acesta a fost de altfel chiar alibiul său, întrucît bărbatul a declarat că fusese acasă cu mama în seara respectivă.

Ministrul Educației din Israel susţine că terapia de convertire a homosexualilor funcţionează

Ministrul în exerciţiu al Educaţiei din Israel, Rafi Peretz, a declarat că terapia de convertire împotriva homosexualităţii ar putea avea rezultate eficiente, mărturisind că el însuşi a practicat această metodă controversată care pretinde să modifice orientarea sexuală a persoanelor, transmite EFE, potrivit agerpres. „Vă pot spune că am o cunoaştere profundă a metodei şi am practicat-o”, a declarat Peretz, întrebat fiind într-un interviu pentru postul de ştiri israelian Canal 12 despre această terapie, a relatat cotidianul Haaretz. În opinia ministrului Educaţiei, realizarea acestui tip de terapie este posibilă, el insistînd asupra faptului că a pus în aplicare personal această metodă cu studenţii săi. „Mai întîi de toate, îi îmbrăţişam şi le spuneam lucruri foarte afectuoase. Să gîndim, să învăţăm şi să privim”, a explicat Peretz, cînd a fost întrebat ce sfaturi i-a dat unui student care i-a vorbit despre orientarea sa sexuală.

Peretz, fost rabin şef al Armatei israeliene şi lider al partidului Casa Evreilor, a fost numit recent ministru în Guvernul în exerciţiu al premierului Benjamin Netanyahu şi se va prezenta la alegerile generale din 17 Septembrie împreună cu coaliţia naţional-religioasă Uniunea Partidelor de Dreapta.

Comentariile sale, care au general o polemică de proporţii în Israel, au fost făcute după ce, în urmă cu cîteva zile, acelaşi Peretz a afirmat că mariajele mixte ale evreilor, în special în SUA, sunt „precum un al doilea Holocaust”, cuvinte care au fost criticate intens. Peretz „nu merită să fie responsabil de viitorul copiilor noştri”, a declarat noul lider al formaţiunii pacifiste Meretz, Nitzan Horowitz, primul politician aflat în fruntea unui partid politic israelian care şi-a asumat deschis homosexualitatea şi care i-a cerut lui Netanyahu să-l destituie pe Peretz pentru comentariile sale. „Terapia de conversie este un lucru periculos care-i pune pe tineri în situaţii dificile, ajungînd chiar să aibă porniri sinucigaşe”, a avertizat Horowitz. Organizaţia care grupează diversele curente ale comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali) din Israel, Aguda, a condamnat la rîndul său declaraţiile lui Peretz şi a apreciat că „tinerii israelieni nu trebuie expuşi la veninul homofob pe care îl emană cineva care susţine că se dedică educaţiei şi valorilor”.

Evreii germani denunţă produsele antisemite vîndute pe Amazon

Consiliul central al evreilor germani a denunţat vînzarea pe Amazon a cărţilor cu caracter antisemit şi a produselor care glorifică nazismul, transmite AFP, potrivit agerpresAmazon a răspuns dînd asigurări că „ia foarte în serios” atenţionarea transmisă de Consiliul central al evreilor din Germania şi a promis să adopte măsuri în cazul în care s-ar produce „încălcări” ale regulilor sale. Este „absolut inacceptabil ca tricouri şi autocolante care glorifică nazismul sau incită la ură împotriva minorităţilor să fie vîndute pe Amazon”, deplîngea anterior preşedintele Consiliului central, Josef Schuster, într-un interviu acordat grupului de presă RND.

Gigantul mondial al vînzărilor online are „o mare responsabilitate morală şi socială” în opinia lui Josef Schuster, care nu consideră că Amazon se poate limita doar la asumarea rolului de „furnizor”. „Aşteptăm de la o companie precum Amazon, dar şi din partea autorităţilor responsabile, să retragă imediat aceste produse din circulaţie şi să înceapă în mod sistematic urmăriri penale”, a adăugat Schuster. El a făcut referire în special la vînzarea unor opere în mod făţiş antisemite, precum ”Der Jude als Weltparasite” (Evreul ca parazit mondial) sau ”Judas: inamicul mondial”. Prima carte era disponibilă Sîmbătă dimineaţa, la un preţ de 20 de euro, pe platforma de vînzare online.

Consiliul central este, de asemenea, îngrijorat de vînzarea autocolantelor sau a tricourilor inscripţionate cu litere gotice precum ”Auch ohne Sonne braun” (Chiar fără soarele brun) sau ”Nordische Wut kennt keine keine Gnade” (Furia nordică nu cunoaşte milă, nici un pic de milă), disponibile pe Amazon. „Ne distanţăm clar de naţional-socialism şi de glorificarea sa”, a reacţionat pentru AFP un purtător de cuvînt al grupului, care a promis că „această categorie de produse va fi examinată în detaliu”. „Avem directive clare şi toţi vînzătorii Amazon trebuie să se conformeze condiţiilor noastre de vînzare”, a avertizat Amazon. „Dacă luăm act de o încălcare a regulilor, vom adopta măsurile cuvenite, care pot include închiderea contului vînzătorului”, a mai afirmat Amazon.

Memorialul Shoah Yad Vashem solicitase deja din 2017 companiei Amazon să interzică vînzarea pe site-ul său a cărţilor care neagă existenţa Holocaustului. La acea dată, scrisoarea a fost însoţită de fotografii ale cărţilor de acest tip scoase la vînzare, precum ”Raportul Leuchter”, un pseudo-document ştiinţific care încearcă să demonstreze că nu au existat camere de gazare.

Fost primar al Teheranului, judecat pentru asasinarea celei de-a doua soții

Procesul fostului primar al Teheranului Mohammad Ali Najafi, acuzat că şi-a ucis a doua soţie, a început Sîmbătă la Teheran, potrivit mai multor agenţii iraniene de presă, relatează AFP, potrivit news.roPrima audiere s-a desfăşurat de la ora locală 9.00 (7.30, ora Republicii Moldova) la prînz (11.30, ora Republicii Moldova), în prezenţa acuzatului, în faţa unui complet penal, la Teheran, şi a fost consacrată dosarului Parchetului. Lui Najafi i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile formulate împotriva sa – asasinat, deţinere ilegală de armă şi lovituri şi răniri cu intenţie. Reprezentantul Parchetului a citit un pasaj din depoziţia lui Najafi, în care fostul edil evocă ”certuri” permanente, uneori violente, cu tînăra sa soţie şi afirmă că aceasta l-a ameninţat într-o zi cu un cuţit şi a refuzat divorţul. Audierea a fost amînată la 17 Iulie.

Un efemer primar al Teheranului – din August 2017 pînă în Aprilie 2018 – şi un reprezentant al mişcării reformatoare, Najafi, în vîrstă de 67 de ani, s-a predat Poliţiei la 28 Mai şi a recunoscut că şi-a împuşcat, cu cîteva ore mai devreme, a doua soţie, Mitra Ostad, mai tînără decît el cu 30 de ani. Corpul victimei a fost găsit în cadă, în baie. Un matematician strălucitor şi un profesor universitar, Najafi – care a fost vicepreşedinte al Republicii islamice şi ministru în mai multe rînduri – riscă pedeapsa cu moartea. Familia victimei a cerut să se aplice „qesas” – legea talionului. Statutul lui Najafi şi scandalul celui de-al doilea mariaj al său, fără să fi divorţat de prima soţie, aşa cum permite legea iraniană, au contribuit la trezirea unui mare interes, în Iran, faţă de acest caz.

Povestea a luat şi o turnură politică, pe fondul unei lupte între reformatori, aliaţii Preşedintelui moderat Hassan Rohani, căruia Najafi îi era consilier economic, şi ultraconservatori, care critică Guvernul neîncetat. Potrivit unor informaţii de presă, unii dintre ultraconsevatori văd în decăderea lui Najafi un semn al ”eşecului moral” al mişcării. Alţii cer Justiţiei să-l judece pe fostul primar cît mai rapid şi ca pe oricare alt suspect de crimă. Unii reformatori au acuzat televiziunea publică de faptul că a acoperit cazul în mod părtinitor, cu un gust pronunţat pentru sordid. Unii au mers pînă la a sugera că victima a fost ”teleghidată” de vreun ”serviciu” pentru a-l seduce pe Najafi şi a-l spiona.

NG-ul german Sea-Eye îşi va relua la sfîrşitul lunii operaţiunile de salvare de migranţi în Marea Mediterană

Organizaţia neguvernamentală germană Sea-Eye îşi va relua la sfîrşitul lunii misiunile de salvare de migranţi în Marea Mediterană, a anunţat grupul, în contextul în care astfel de operaţiuni private sunt contestate de Guverne care nu sunt dispuse să primească migranţi, relatează DPA, potrivit agerpresNava Alan Kurdi a Sea-Eye se află în prezent în Mallorca pentru a pregăti viitoarea misiune, ce ar urma să înceapă între 22 şi 24 Iulie, a spus purtătorul de cuvînt Gorden Isler.

Nava Alan Kurdi, care navighează sub pavilion german, a salvat recent peste 60 de migranţi din Libia. Malta le-a permis migranţilor salvaţi de Sea-Eye să debarce pe teritoriul tău, după care nava Alan Kurdi s-a întors în zona sa de operaţiuni. Operaţiuni private de salvare recente au dus frecvent la blocaje îndelungate cu oficiali guvernamentali sau la confiscarea unor nave. Alan Kurdi este una dintre puţinele ambarcaţiuni care sunt încă active, multe alte nave ale unor ONG-uri fiind confiscate sau forţate să rămînă în Malta sau Italia. Cazul femeii căpitan de pe nava Sea-Watch 3, Carola Rackete, s-a aflat recent în atenţie. Carola Rackete a dus 40 de migranţi pe insula Lampedusa după mai mult de două săptămîni de stat pe mare, încălcînd ordinele autorităţilor italiene de a nu intra în port. Ea este acum anchetată penal în Italia.

Boris Johnson propune regularizarea situaţiei imigranţilor clandestini în Marea Britanie

Boris Johnson, favorit pentru a deveni viitorul premier al Marii Britanii, a propus Sîmbătă regularizarea statutului imigranţilor clandestini, o idee pe care a mai lansat-o şi cînd era primar al Londrei, informează AFP, potrivit agerpres. Această măsură în legătură cu persoanele aflate în situaţie ilegală, al căror număr l-a estimat la 500.000 numai la Londra, ar urma, în opinia sa, să fie însoţită de decizii menite a împiedica noi intrări ilegale de imigranţi, pentru a se evita un „efect de bumerang”. În timpul unui miting de campanie la Wyboston, în Estul Angliei, Johnson a vorbit despre „persoanele care sunt aici de 12 ani sau mai mult, de mult timp” şi „nu au avut probleme cu Justiţia (…), au muncit din greu, dar nu pot să plătească taxe şi au în continuare un statut ilegal”.

„Nu cred că ar fi rezonabil să ne gîndim că putem expulza un număr atît de mare de persoane. Trebuie să reflectăm la modul de a le reglementa statutul”, a declarat el. Johnson a mai subliniat că, în ciuda eforturilor afişate de Guvernul conservator pentru a lupta împotriva imigraţiei clandestine, „deja facem acest lucru mai mult sau mai puţin”, iar numărul expulzărilor este „extrem de scăzut”. „Propunerea mea nu ar face o mare diferenţă. (…) Ar însemna să regularizăm o situaţie existentă”, a spus el. Johnson a pledat ca Marea Britanie să fie „mai fermă” faţă de imigranţii care încearcă să intre ilegal în această ţară şi „mai înţelegătoare faţă de cei care sunt deja aici”.

El a militat intens ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană la referendumul din Iunie 2016, o campanie dominată de promisiuni de sporire a controlului asupra fluxurilor migratorii punînd capăt liberei circulaţii a cetăţenilor Uniunii Europene. Fostul primar al Londrei apără totuşi imigraţia, afirmînd că aceasta reprezintă unul dintre factorii de dinamism din Capitală şi din Sud-Estul Angliei. El a reiterat că, dacă va fi ales, va introduce un sistem de imigraţie în funcţie de competenţe şi de oferta de muncă.

O nouă manifestaţie a ”vestelor galbene” la Paris înainte de Ziua Naţională a Franţei

Cîteva sute de ”veste galbene” au manifestat Sîmbătă la Paris, la aproape opt luni de la începutul mişcării de contestare socială, relatează AFP, potrivit news.ro. În afară de sloganul obişnuit – ”Macron, demisia!” –, manifestanţii au scandat ”Homari peste tot, justiţie socială nicăieri!” sau ”De Rugy la puşcărie!”, un ecou al unor scandaluri de corupţie care-l vizează pe ministrul Ecologiei, un fost preşedinte al Adunării Naţionale, François de Rugy. Cîteva incidente uşoare au avut loc pe traseul defilării la Paris, unde forţe de ordine au recurs la gaze lacrimogene, în unele cazuri după ce au fost ţinta unor tiruri cu proiectile. Manifestanţi au fost împiedicaţi să pătrundă în Gara Lyon şi au fost dispersaţi înainte de parcurgerea traseului prevăzut iniţial, în apropiere de Gara Austerlitz. Cîteva persoane au fost arestate, a constatat AFP. La Bordeaux, mult timp un fief al mişcării, manifestau aproximativ 250 de persoane, cu sloganuri precum ”Vrem homar!”, ”De Rugy, de Rugy, aici chiriile nu sunt gratuite!”, a transmis AFP.

Rusia livrează Turciei noi echipamente de apărare anti-aeriană S-400, chiar dacă SUA s-au opus

Livrarea de componente ale sistemelor de apărare aeriană ruse S-400, achiziţionate de Turcia în pofida atenţionărilor americane, a continuat Duminică prin sosirea a trei noi avioane lîngă Ankara, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres. „Livrarea (…) se derulează cum a fost prevăzut”, a anunţat pe Twitter Ministerul Apărării al Turciei, cu imagini care arată sosirea acestor aparate la baza aeriană Murted, lîngă Ankara. Livrările au început Vineri.

Washingtonul s-a opus în mod ferm acestei achiziţii, avînd temerea că aceste sisteme ar putea pune în pericol secretele tehnologice ale noului avion american F-35, cu care Turcia vrea de asemenea să se doteze. SUA estimează în acelaşi timp că S-400 nu sunt compatibile cu dispozitivele NATO, organizaţie din care face parte şi Turcia. Mai mulţi membri ai Congresului american, atît republicani cît şi democraţi, au îndemnat la anularea livrărilor de avioane F-35 către Ankara şi au cerut sancţiuni împotriva oficialilor turci implicaţi în acordul cu Rusia. Însă, pînă în prezent, Ankara a respins toate atenţionările americane. Vineri, ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, a insistat: „O spunem de fiecare dată. Aceasta este o afacere încheiată. Procesul (de livrare) continuă”.

Bărbat ucis prin împuşcare de Poliţie în Nord-Vestul SUA după ce a atacă un centru de retenţie a imigranţilor

Un bărbat înarmat care a atacat un centru de retenţie a imigranţilor la Tacoma, în Nord-Vestul Statelor Unite, a fost împuşcat după o confruntare cu Poliţia, declară autorităţile pentru AFP, potrivit news.ro. Polițiştii au intervenit la Centrul de retenţie din Nord-Vest Sîmbătă dimineaţa, în urma unor informaţii potrivit cărora un bărbat, înarmat cu o puşcă, a dat foc unei maşini şi a încercat să incendieze o cuvă de propan, potrivit unui comunicat al Poliţiei din oraş. Bărbatul, identificat drept Willem Van Spronsen, în vîrstă de 69 de ani, a murit din cauza rănilor împuşcate, în urma intervenţiei poliţiştilor. El avea asupra sa, în afară de o puşcă, rachete de semnalizare şi o pungă, se arată în comunicat. Nici unul dintre cei patru poliţişti care au participat la intervenţie nu a fost rănit. Bărbatul ucis prin împuşcare a fost condamnat de obstrucţionarea unui polițist, în urma unei altercaţii, la o manifestaţie în faţa centrului, anul trecut, scrie presa locală.

Imigraţia este un subiect de dezbatere politică intensă în Statele Unite, care se confruntă de peste un an cu o criză a imigraţiei la frontiera cu Mexicul. Zeci de manifestaţii au fost organizate Vineri şi Sîmbătă în întreaga ţară, pentru a se cere închiderea centrelor de retenţie situate la frontieră şi împotriva unui val de descinderi ale Poliţiei, anunţat să aibă loc Duminică de către Preşedintele Donald Trump.

Un bărbat a fost închis pe nedrept timp de 3 ani, în Italia. „Nu era decît un biet tîmplar”

Un cetățean eritreean încarcerat timp de trei ani în Italia, fiind acuzat că a coordonat o rețea cu migranți, a fost pus în libertate Vineri de un Tribunal din Palermo. Instanța a decis că Poliția s-a înșelat asupra identității bărbatului. Judecătorii au stabilit că acesta nu este Mered Yehdego Medhane, presupusul traficant, ci tîmplarul Medhanie Tesfamariam Bere, pe care l-au condamnat pentru infracţiunea mai puţin gravă de ajutor pentru imigraţie ilegală, pedeapsă acoperită deja de perioada de detenţie preventivă, informează DPA și AFP, citate de Agerpres. Verdictul Justiţiei pune în dificultate autorităţile italiene şi britanice, care au colaborat pentru arestarea eritreeanului în Sudan şi extrădarea lui în Italia. În acelaşi timp, bărbatul pe care îl căutau cu adevărat se află în continuare în libertate.

În 2016, autorităţile italiene anunţaseră cu mîndrie arestarea în Sudan şi extrădarea în Italia a lui Medhanie Yehdego Mered, după ani de anchete asupra reţelelor care au trimis sute de mii de migranţi în Europa şi mii la moarte. Mered era suspectat în principal că închiriase nava al cărei naufragiu s-a soldat cu peste 366 de morţi pe 3 Octombrie 2013, în largul insulei Lampedusa. Foarte curînd, mărturiile au curs pentru a arăta că bărbatul arestat nu era Mered, ci Medhanie Tesfamariam Berhe, un refugiat eritreean la Khartoum şi care nu avea în comun cu cel căutat decît un prenume relativ comun în Eritreea.

„Nu sunt surprins (de verdict), noi susţinem de mai mulţi ani că (el) nu este traficantul de persoane indicat de procurori”, a declarat avocatul Michele Calantropo pentru agenţia de presă Adnkronos. El a precizat că a depus imediat cerere de azil în numele clientului său, pentru ca acesta să nu fie expulzat. În 2016, BBC şi The Guardian au fost printre primii care au arătat că Poliţia a identificat greşit persoana, dar procurorii din Palermo au negat acest lucru. La proces, ei au cerut o pedeapsă de 14 ani de închisoare. După comunicarea verdictului, procurorul-şef din Palermo, Francesco Lo Voi, a insistat că sentinţa de condamnare arată că inculpatul a fost totuşi implicat în traficul de migranţi. „Toate afirmaţiile că nu era decît un biet tîmplar persecutat pe nedrept au fost contrazise în mod clar de dovezile aduse împotriva lui de procurori”, a declarat el pentru Adnkronos