Realitatea internationala pe scurt (15 Ianuarie 2019)

Pățaniile medicului român în UK care este acuzat că și-a umilit pacienții: ”Stai în poziția George Michael”

Un chirurg de origine română, care profesează din 1992 în Marea Britanie, a fost suspendat pe o perioadă de 9 luni, după ce i-a înjurat pe pacienții și asistentele de la spitalul de stat unde era angajat. Totuși, colegii săi s-au împotrivit concedierii și au decis că își poate păstra locul de muncă, punînd comportamentul pe seama ”diferențelor culturale”, pentru că provine dintr-o țară ca România, relatează Daily Mail.

Șerban G., chirurg, de 59 de ani, și-a șocat pacienții și asistentele cu gumele sale deplasate și homofobe. Astfel, în perioada Octombrie 2015 - August 2017, au fost înaintate conducerii spitalului numeroase plîngeri împotriva acestuia. Chirurgul român le spunea pacienților să stea în ”poziția George Michael” atunci cînd trebuia să se aplece pentru consultații în zonele intime. În reclamațiile respective, pacienții și asistenții medicali reclamau limbajul vulgar și glumele deplasate, cu tentă sexuală, ale medicului. Mai multe asistente au început să plîngă în cabinet, în timpul consultațiilor, din cauza remarcilor făcute de medicul român. De asemenea, medicul le adresa cuvinte jignitoare medicilor din conducerea spitalului, iar unui pacient bolnav de cancer i-a spus că nu poate ”mătura boala sub covor”.

După ce cazul său a fost analizat de Consiliul General al Medicilor, Șerban G. a primit două avertismente prin care era informat că riscă să fie concediat dacă nu își revizuiește atitudinea și nu renunță la limbajul ofensator. Cazul său a ajuns, într-un final, la Tribunalul Medicilor Practicieni din Manchester, unde a fost găsit vinovat de comportament neadecvat. Totuși, colegii săi i-au luat apărarea și au spus că medicul român nu este rău intenționat, iar limbajul său este o consecință a faptului că engleza nu este limba sa maternă.

Șerban G. a fost suspendat timp de 9 luni, deși Consiliul Medicilor din Marea Britaniei propusese excluderea din profesia de medic. După expirarea suspendării, Șerban G. s-a angajat la un alt spital, unde lucrează deja de 13 luni. Aici nu a mai fost înregistrat nici un derapaj de comportament sau limbaj și se pare că pacienții și colegii sunt mulțumiți de activitatea lui. Șerban G. este originar din Cluj-Napoca și s-a mutat în Marea Britanie în 1992.

Rusia ar putea semna pacea cu Japonia, după aproape 75 de ani. Motivul conflictului

Discuţii la Moscova pentru rezolvarea disputei în jurul insulelor Kurile. Şefii diplomaţiilor rusă şi japoneză au încercat, Luni, la Moscova, să depăşească recenta recrudescenţă a tensiunilor în jurul insulelor Kurile pentru a avansa în rezolvarea acestei dispute teritoriale care afectează relaţiile dintre Rusia şi Japonia de aproape 75 de ani, relatează France Presse, EFE şi RIA Novosti. ‘Aceasta este o chestiune extrem de dificilă, moştenită de la al Doilea Război Mondial’, a recunoscut ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, primindu-l pe omologul său, Taro Kono, afirmînd că se aşteaptă la un dialog ‘deschis’.

Problema celor patru insule Kurile, numite Teritoriile de Nord în Japonia, care au fost anexate de Uniunea Sovietică în 1945, continuă să afecteze relaţiile dintre Moscova şi Tokyo. În Noiembrie, Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul nipon Shinzo Abe au convenit în Singapore să accelereze negocierile pentru a pune oficial capăt conflictului care durează din 1945. În această perspectivă, ei au anunţat că doresc să pună pe masa discuţiilor o declaraţie comună datînd din 1956, care prevedea în epocă transferul către Japonia a insulei Shikotan şi a unei serii de mici insuliţe nelocuite din lanţul Kurilelor de Sud cu condiţia ca transferul lor efectiv să se producă după semnarea Tratatului de Pace. Declaraţia a fost ratificată de ambele state la 8 Decembrie 1956. Acest text a fost anulat de URSS în 1960 după semnarea unui Tratat de Cooperare între Tokyo şi Washington.

Respectivele declaraţii optimiste au fost urmate însă de o recrudescenţă a tensiunilor, care au culminat săptămîna trecută cu convocarea ambasadorului japonez la Moscova la Ministerul de Externe al Rusiei în semn de protest faţă de ‘denaturarea’ de către Tokyo a înţelegerilor convenite între Vladimir Putin şi Shinzo Abe şi dorinţa autorităţilor nipone ‘de a-şi impune propriul scenariu’. Luni, Serghei Lavrov l-a invitat pe omologul său japonez ‘să fie respectate cu stricteţe înţelegerile dintre liderii noştri’. La rîndul său, Taro Kono a îndemnat cele două părţi ‘să accelereze negocierile şi să se meargă dincolo de limitele poziţiilor anterioare’. Atunci cînd a rostit urări de Anul Nou, premierul nipon Shinzo Abe a afirmat că locuitorii ruşi din insulele disputate trebuie să se pregătească de o ‘schimbare de suveranitate’ şi că anul 2019 va vedea semnarea unui Tratat de Pace, iritînd Rusia.

Scandalul diplomatic dintre Beijing și Ottawa a escaladat. Un cetățean canadian, condamnat la moarte în China

Scandalul diplomatic dintre China și Canada a luat amploare Luni, cînd un cetățean canadian a fost condamnat la moarte în China, acuzat că a încercat să introducă droguri în țară. Robert Lloyd Schellenberg a fost condamnat după un proces care a durat doar o zi și nu există nici un semnal că autoritățile din China i-ar putea reduce pedeapsa, scrie New York Times.

Soarta canadianului, care susține că este nevinovat, ar putea deveni un element-cheie în scandalul diplomatic care a izbucnit între Beijing și Ottawa, după ce autoritățile din Canada au arestat-o pe directoarea financiară a Huawei. Robert Lloyd Schellenberg a fost condamnat inițial la 15 ani de închisoare, acuzat că a introdus în China metamfetamină, însă a făcut apel, iar un Tribunal a decis rejudecarea procesului. La al doilea proces, procurorii au cerut pedeapsa cu moartea pentru canadian, susținînd că există dovezi că acesta era membru al unei grupări internaționale de traficanți de droguri.

Pe de altă parte, Robert Lloyd Schellenberg susține că se afla în China ca turist și că totul este o înscenare. Robert Schellenberg a declarat Luni, la bară, că a venit în China după ce a călătorit în Laos, Myanmar, Malaysia, Singapore şi Thailanda. El a spus că un prieten i-a recomandat un traducător turistic, un chinez, pe nume Xu Qing. Canadianul declară că a fost implicat, apoi, fără să ştie, într-o reţea internaţională de trafic de droguri. ”Acest caz îl priveşte pe Xu Qing. Este un traficant internaţional de droguri şi un mincinos”, a declarat Robert Lloyd Schellenberg la bară. Noul proces se concentrează asupra amplorii implicării acuzatului în traficul cu stupefiante. Robert Schellenberg spune că şeful reţelei este Khamla Wong, un canadian arestat în 2016 în Thailanda şi suspectat de trafic de droguri. Schellenberg, în vîrstă de 36 de ani, a fost arestat în 2014. El era un turist obișnuit în Asia, în special în Thailanda, unde călătorea des. După ce a fost arestat, el a fost ținut 15 luni în detenție, înainte de primul proces. A mai durat apoi 32 de luni pentru ca instanța să anunțe prima sentință.

În Decembrie, Meng Wanzhou, directorul financiar al grupului Huawei Technologies și fiica fondatorului Huawei, a fost arestată în Vancouver şi risca să fie extrădată în Statele Unite, care o acuză că a acoperit legăturile companiei sale cu o firmă care a încercat să vîndă echipamente Iranului, în pofida sancţiunilor americane impuse acestei ţări. Reacția Chinei a venit imediat. Un fost ambasador canadian în China a apreciat că „va avea loc probabil o îngheţare puternică a vizitelor şi a schimburilor la nivel înalt”.

Unde ajung cele 1,5 milioane de euro aruncate, anual, în Fontana di Trevi

O dispută a izbucnit între Primăria Romei şi Biserica Romano-Catolică cu privire la destinaţia monedelor recuperate din Fontana di Trevi, una dintre cele mai faimoase atracţii turistice ale Romei, în care turiştii aruncă cîte o monedă, pentru ca, potrivit legendei, să se poată întoarce în "cetatea eternă", informează BBC.

În fiecare an, circa 1,5 milioane de euro sunt strînşi din celebra fîntînă şi oferiţi, în mod tradiţional, unei organizaţii caritabile catolice care îi ajută pe nevoiaşi, scrie Agerpres. Mai nou însă, Virginia Raggi, primarul oraşului, doreşte ca această sumă să ajungă la infrastructura sever afectată a oraşului, deşi organizaţia catolică Caritas, beneficiara de pînă acum a sumei, susţine că schimbarea destinaţiei banilor îi va lovi pe cei săraci. "Nu am prevăzut acest rezultat", a declarat Benito Ambarus, directorul Caritas, pentru Avvenire, ziarul oficial al conferinţei episcopilor catolici italieni. "Încă sper că nu va fi final", a precizat el. În ediţia de Sîmbătă, ziarul a publicat un articol critic despre această iniţiativă a Primăriei, cu titlul sugestiv "Banii luaţi de la cei mai săraci".
Pe de altă parte, consilierii municipali au aprobat schimbarea, prevăzută să se producă în luna Aprilie. Cu toate acestea, numeroşi italieni şi-au manifestat dezaprobarea faţă de idee, cerînd Consiliului Municipal să-şi reconsidere poziţia, a informat agenţia de presă Ansa. Raggi a devenit primarul Romei în 2016, după ce a candidat din partea Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), însă popularitatea ei a scăzut în urma eşecului de a aborda problemele presante ale oraşului. În luna Octombrie, mii de protestatari s-au adunat în faţa Primăriei, nemulţumiţi că Raggi nu a făcut nimic pentru a rezolva problema deşeurilor necolectate sau a drumurilor pline de gropi.

Fontana di Trevi, cu o istorie de aproape 300 de ani, este vizitată anual de milioane de de turişti. Tradiţia aruncării monedelor a fost făcută celebră de piesa lui Frank Sinatra "Three Coins in the Fountain" din comedia romantică cu acelaşi nume din 1954. Fîntîna a apărut, de asemenea, şi în filmul "La Dolce Vita", în care actriţa Anita Ekberg se plimbă prin apa sa într-o rochie neagră, fără bretele.

Comunistul Cesare Battisti, unul dintre cei mai cunoscuți fugari, a fost capturat și extrădat în Italia

Unul dintre cei mai cunoscuţi fugari italieni, comunistul Cesare Battisti, a fost capturat în Bolivia şi extrădat în Italia prin intermediul Braziliei. Este un cadou al noului Preşedinte brazilian către susţinătorul său italian, Matteo Salvini, ministrul de Interne de la Roma, reprezentant al extremei-drepte. Cesare Battisti, în vîrstă de 64 de ani, fost militant de extremă-stînga, este condamnat pe viaţă în Italia pentru patru crime pe care le-a comis în anii 70. Evadat din închisoare în 1981, a trăit 15 ani în Franţa şi apoi în Brazilia, unde a fost protejat de fostul Preşedinte Lula da Silva, care era un politician de stînga. Imediat după ce şi-a preluat funcţia, noul Preşedinte de dreapta al țării, Jair Bolsonaro, a ordonat arestarea şi extrădarea lui Battisti, numai că acesta se refugiase între timp în Bolivia, unde a şi fost găsit.Cesare Battisti a fost reţinut Sîmbătă seara în oraşul bolivian Santa Cruz de la Sierra de o echipă de agenţi italieni şi brazilieni ai Interpol. Mergea pe stradă și nu a opus rezistenţă. În momentul arestării, Battisti le-a răspuns poliţiştilor în portugheză şi a prezentat un document de identitate brazilian, relatează Agerpres. 

„Le mulţumesc celor care au făcut posibilă această schimbare, noului Preşedinte ale Republicii Brazilia, Jair Bolsonaro, care i-a ridicat protecţia. Battisti este un criminal, nu un scriitor, nu un ideolog. Cînd îi citeşti unele articole ai spune că e aproape filosof, un liber cugetător. A fost condamnat de două Tribunale italiene la diverse pedepse pe viaţă, pentru că a luat vieţile unor nevinovaţi. Este un ucigaş comunist. Asta e tot! Din partea mea, o să putrezească în închisoare pentru restul vieţii”, a declarat Matteo Salvini, ministrul de Interne de la Roma, reprezentant al extremei-drepte. El a postat pe contul de Twitter și cîteva fotografii cu Cesare Battisti în avion, după ce a fost arestat.

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro la rîndul său un exponent al extremei-drepte, care şi-a preluat mandatul în această lună, declarase anterior că extrădarea lui Cesare Battisti, respinsă din 2011 de anterioarele administraţii de stînga, va fi „micul său cadou” pentru Italia. Cesare Battisti, membru fondator al grupului radical italian „Proletarii Înarmaţi pentru Comunism”, o falangă a Brigăzilor Roşii, a fost condamnat în lipsă în 1993 pentru patru crime politice comise în anii 1970. El a reuşit să evadeze dintr-o închisoare italiană în 1981 şi a fugit în Franţa, unde şi-a început o carieră de scriitor, şi apoi în Mexic, stabilindu-se în Brazilia în 2004. Cesare Battisti şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia. În timpul aşa-numitei perioade a „anilor de plumb”, care a durat de la sfîrşitul anilor 1960 pînă la finalul anilor 1980, Italia a fost afectată de violenţe politice comise atît de extrema-dreaptă, cît şi de extrema-stînga, soldate cu sute de morţi.

Ţările din Estul Mediteranei vor forma o piaţă regională a gazelor naturale

Ţările din Estul Mediteranei au aprobat Luni, la Cairo, înfiinţarea unui forum pentru crearea unei pieţe regionale a gazelor naturale, reducerea costurilor cu infrastructura şi oferirea de preţuri competitive, a anunţat Ministerul Petrolului din Egipt, transmite Reuters, potrivit agerpres. Statele implicate în proiect sunt Egipt, Cipru, Grecia, Israel, Italia, Iordania şi Palestina, însă pot adera şi alte ţări. Obiectivul organizaţiei „este de a crea o piaţă regională a gazelor naturale care să servească intereselor membrilor săi asigurînd cererea şi oferta, optimizînd resursele de dezvoltare, raţionalizînd costurile cu infrastructura, oferind preţuri competitive şi îmbunătăţind relaţiile comerciale”, se arată în comunicat. Anunţul face parte din seria de demersuri ce vizează transformarea Estului Mediteranei într-un hub energetic important.

Forumul, care va avea sediul în Cairo, va sprijini ţările producătoare „prin îmbunătăţirea cooperării lor cu statele de tranzit şi cele care achiziţionează gaze în regiune, profitînd de infrastructura existentă şi dezvoltînd noi reţele de infrastructură pentru a face faţă volumului actual şi viitor de gaze”, se arată în comunicat. În Septembrie, Israel şi Egipt au achiziţionat o participaţie de 39% la gazoductul EMG, deschizînd calea unui acord privind exportul de gaze naturale în valoare de 15 miliarde de dolari, din acest an. De asemenea, Ciprul negociază cu Egiptul construcţia unui gazoduct care să lege zăcămîntul cipriot Aphrodite de facilităţile LNG ale autorităţilor de la Cairo. În ultimii ani, Egiptul şi-a majorat rapid producţia de gaze naturale, sperînd să devină un hub pentru exporturi către Europa, după ce în ultimii ani a făcut o serie de descoperiri semnificative, inclusiv cel mai mare zăcămînt de gaze din marea Mediterană, Zohr.

Macron le cere francezilor să participe la o mare dezbatere națională

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, prins în criza ”vestelor galbene”, a făcut apel la francezi să participe la o mare dezbatere naţională ce vizează calmarea mîniei protestatarilor, dar care riscă să rămînă pradă scepticismului, relatează AFP, potrivit agerpres. Destabilizat de blocaje şi manifestaţii ce durează de aproape două luni împotriva politicii sale sociale şi fiscale, şeful statului a detaliat marile linii ale acestei consultări inedite într-o ”Scrisoare către francezi”, difuzată Luni în media şi pe reţelele sociale. Puterea de cumpărare, fiscalitatea, democraţia şi mediul sunt cele patru mari teme propuse şi care corespund celor evocate deseori de către mii de francezi din categoriile sociale cuprinse de revoltă începînd din 17 Noiembrie împotriva unei politici considerate injustă.

Preşedintele propune marcarea dezbaterii în jurul a circa treizeci de chestiuni, trasarea de ”linii roşii”, precum suprimarea ISF (impozitul pe avere), dar deschide porţile unor reforme importante, precum referendumul iniţiativei cetăţeneşti. Este exclusă dezbaterea privind punerea în cauză a avortului, a pedepsei cu moartea sau a mariajului homosexual. ”Nu sunt nici alegeri, nici referendum”, a avertizat Macron în scrisoarea sa. Doi miniştri – Emmanuelle Wargon (tranziţia ecologică) şi Sébastien Lecornu (colectivităţile teritoriale) – vor fi însărcinaţi îndeosebi să anime această consultare, care trebuie să fie organizată de către aleşi locali. ”Ideea este de a merge peste tot, în toate colţurile ţării şi de a nu uita pe nimeni”, a dat asigurări purtătorul de cuvînt al Guvernului, Benjamin Griveaux. Dezbaterea urmează să continue pînă la jumătatea lunii Martie, deciziile vor fi apoi anunţate pînă la sfîrşitul lui Aprilie.

Aceasta este cea de-a doua tentativă a Preşedintelui Macron de a dezamorsa mînia manifestanţilor, rămaşi mobilizaţi, în pofida anunţării unui plan de 10 miliarde de euro pentru susţinerea puterii de cumpărare a categoriilor sociale mai modeste. Aflat cel mai jos în sondaje, Macron mizează mult cu această dezbatere, subliniau Luni politologi şi editorialişti. ”Cu această adresare către francezi, şeful statului este de fapt candidat… la salvarea celor trei ani care îi mai rămîn la Palatul Elysée”, scrie Paul Quinio în cotidianul Liberation (stînga) . ”Exerciţiul este cu atît mai periculos cu cît starea ţării este mai irascibilă”, a adăugat el. Consultarea a fost contestată chiar înainte de a fi lansată. Numeroase ”veste galbene” îi neagă orice legitimitate, afirmînd că adevărata dezbatere este acum ”în stradă”. Ei şi-au arătat Sîmbătă fermitatea defilînd în număr mai mare – 84.000 – în toată Franţa, faţă de 50.000 săptămîna precedentă, potrivit Ministerului de Interne.

Ani grei de închisoare pentru un ceh de 71 de ani, condamnat pentru terorism

Un pensionar ceh de 71 de ani a fost condamnat Luni la patru ani de închisoare pentru terorism pentru că a încercat în 2017 să deraieze două trenuri, înscenînd totul ca să se creadă că a fost lucrarea unor migranţi musulmani, a anunţat Justiţia din Praga, citată de AFP, potrivit agerpres. ‘Hotărîrea privind vinovăţia nu a fost complicată, pedeapsa este adecvată’, a declarat judecătorul, Jiri Wazik, citind decizia completului de judecată.

Plasat în detenţie la începutul anului 2018, Jaromir Balda a fost găsit vinovat de doborîrea unor copaci în Iunie şi Iulie 2017 peste două linii de cale ferată lîngă oraşul Mlada Boleslav (centru), cu intenţia de a face să deraieze trenuri. Două trenuri regionale, cu respectiv nouă şi şase pasageri, s-au ciocnit ulterior de aceşti arbori, dar fără ca incidentele să facă răniţi. Bărbatul a lăsat la locul faptei pliante conţinînd mesaje în arabă transcrise cu caracter latin. ‘Acuzatul voia ca responsabilitatea pentru aceste atacuri să fie atribuită migranţilor de confesiune islamică’, a indicat reprezentantul Parchetului Martin Bily, în cadrul unei intervenţii pronunţate în finalul audierii. Potrivit acestuia, acuzatul a comis un act ‘terorist’ şi numai un ‘concurs fericit de circumstanţe’ a făcut ca nici o persoană să nu fie rănită în cele două incidente. Jaromir Balda dorea – potrivit lui – să stîrnească sentimente de ură faţă de migranţi şi să provoace frică de atacuri teroriste în rîndul populaţiei în faţa valului de migranţi musulmani.

Pensionarul a recunoscut în timpul audierii că deseori a fost bîntuit de coşmaruri cu privire la migranţi. Bărbatul care risca pînă la 15 ani de închisoare va fi, de asemenea, obligat să se supună unei terapii psihiatrice, conform deciziei instanţei. La Tribunal, el s-a declarat simpatizant al ideilor partidului de extremă-dreaptă SPD (Libertate şi Democraţie Directă), ostil migranţilor, care a obţinut 10,6% din voturi în cursul ultimelor alegeri legislative din 2017. SPD s-a distanţat oficial de acţiunile lui Jaromir Balda, calificîndu-l drept ‘nebun’ şi ‘disperat’. 

Succesoarea Angelei Merkel sare în apărarea motoarelor diesel

Şefa conservatorilor germani, Annegret Kramp-Karrenbauer, a acuzat organizaţiile de mediu că poartă „cruciade” împotriva maşinilor diesel şi a spus că interdicţiile de circulaţie ameninţă sute de mii de locuri de muncă, relatează Reuters, potrivit agerpres. Făcînd referire la organizaţia neguvernamentală de mediu DUH, care a lansat acţiuni în Justiţie pentru a interzice cele mai poluante maşini diesel din oraşe, ea a spus că „DUH face o treabă bună, dar există o impresie tot mai mare că se duc cruciade împotriva (maşinilor) diesel”. „Faptul că sute de mii de locuri de muncă depind de industria (auto) este un aspect deseori uitat”, a spus la postul n-tv Kramp-Karrenbauer, care a Decembrie în cîştigat cursa pentru succesiunea Angelei Merkel la conducerea Uniunii Creştin Democrate (CDU).

Luna trecută, Guvernul a eliminat obstacolele juridice pentru ca producătorii auto să poată moderniza sistemele uzate de filtrare a emisiilor la maşinile diesel mai vechi ca mijloc de a evita interzicerea circulaţiei unor vehicule. Producătorii auto au fost obligaţi să ia în considerare modernizarea sistemelor uzate de tratare la maşinile vechi după ce mai multe oraşe germane au început să interzică vehiculele diesel puternic poluante pentru a reduce poluarea. Această luptă asupra reviziilor este cel mai nou efect al scandalului privind emisiile false declanşat de Volkswagen în 2015 după ce producătorul auto a recunoscut că a ascuns de autorităţi în mod sistematic niveluri ilegale de poluare. Politicienii germani au fost criticaţi pentru că au reacţionat prea lent la scandalul în legătură cu Diesel, care ameninţă viitorul unei industrii ce asigură circa 800.000 de locuri de muncă.

Parisul anunţă un nou tratat de cooperare franco-germană, într-un context european ”dificil”

Un nou tratat de cooperare pe care Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel urmează să-l semneze la 22 Ianuarie vizează să relanseze cuplul franco-german într-un context european ”dificil”, printr-o serie de proiecte concrete, mai ales în domeniul Apărării, a anunţat Palatul Elysée, relatează AFP, potrivit news.ro. ”Este un moment important pentru strîngerea rîndurilor, pentru a arăta că acest cuplul franco-german este un soclu care continuă să existe, care poate progresa şi se poate relansa”, a apreciat Preşedinţia franceză. ”O nouă dinamică va intra în acţiune, pentru că în acest proiect de tratat există o voinţă de ne afirma destinul comun, inclusiv securitatea comună”, sublinia şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian la postul de ştiri CNews. Această semnare intervine în contextul în care cei doi lideri sunt fragilizaţi – Angela Merkel se pregăteşte să plece din post în Toamna lui 2021, iar Emmanuel Macron se confruntă cu criza ”vestelor galbene”.

Cuplul franco-german urmează să fie cu atît mai ”în ofensivă, eficient, angajat şi coordonat”, cu cît contextul european este ”în mod obiectiv dificil”, subliniază Palatul Elysée referindu-se la Brexit şi la ascensiunea populismului. Tratatul de la Aachen (Aix-la-Chappelle) îl va ”completa” pe cel cunoscut sub numele de Tratatul de la Elysée, semnat în 1963 de generalul de Gaulle şi Konrad Adenauer şi care a concretizat reconcilierea franco-germană prin înfiinţarea Oficiului Franco-German al Tineretului (OFAJ) şi schimburi la nivel de tineret între cele două ţări. ”Firul roşu al (noului) tratat este convergenţa franco-germană, convergenţa economiilor noastre, societăţilor noastre (…) în serviciul consolidării proiectului european”, relevă Palatul Elysée. ”Nu am mers niciodată atît de departe şi în mod atît de explicit în apropierea în domeniul Apărării”, notează Preşedinţia franceză.

Cele două ţări vor adopta totodată ”o clauză a apărării reciproce care recunoaşte că o agresiune, o ameninţate la adresa uneia dintre cele două ţări va fi considerată ca o agresiune, o ameninţare a celeilalte ţări, care va acţiona pentru a-şi ajuta partenera”. Această solidaritate, inspirată de tratatele NATO şi UE, se va traduce concret prin ”desfăşurarea unor mijloace în domeniul securităţii civile, informaţiilor, eventual militare” comune în caz de atac terorist. ”Principiul cooperării va fi, de asemenea, implementat în marile programe industriale şi cu privire la echipamentul” militar, după exemplul proiectelor cu privire la un tanc şi un avion de luptă viitoare lansate de către cele două ţări.

La nivelul societăţii, Parisul şi Berlinul vor să iniţieze o dinamică de tip „OFAJ 2.0”, prin înfiinţarea unui ”Fond cetăţenesc” ce va finanţa mobilitatea tinerilor şi proiecte asociative comune sau de înfrăţire între instituţii şcolare şi oraşe. Cele două Capitale plănuiesc de asemenea o ”platformă numerică comună de conţinuturi de informare” la care mai multe instituţii media (France Télévisions, ARD, Arte…) deja au ”început să reflecteze”. Ele vor consolida totodată cooperarea transfrontalieră cu scopul de a facilita viaţa zilnică în ceea ce priveşte norme, fiscalitatea şi cotizaţii sociale de o parte şi de alta a frontierei. Un proiect comun de reconversie a instalaţiei nucleare franceze de la Fessenheim, situată în apropierea frontierei germane, în vederea unei închideri a centralei nucleare franceze în 2020, este de asemenea în studiu.

Tînăra saudită care și-a sfidat familia și a fugit în Canada: „M-ar fi ucis”

Cazul lui Rahaf Mohammed al-Qunun, tînăra saudită în vîrstă de 18 ani care a ajuns în atenția presei internaționale după ce s-a încuiat într-o cameră de hotel din Canada, refuzînd să se întoarcă acasă, scoate la lumină și alte povești similare. Jurnaliștii BBC News au vorbit cu Salwa, o tînără de 24 de ani, care împreună cu sora sa de 19 ani a plănuit timp de șase ani fuga din Arabia Saudită în Canada. În urmă cu opt luni, planul lor a reușit, iar cele două au ajuns să locuiască în Montreal.

Pregătirile de a fugi din țară. „Am făcut planurile ca să fugim din țară timp de șase ani, dar aveam nevoie de un pașaport și de un act de identitate național ca să putem face asta. Pentru a obține documentele, aveam nevoie de consimțămîntul gardianului legal. Din fericire, aveam deja un card de identitate național, pentru că familia mea a fost de acord să-mi ofere unul cînd studiam la universitate. Totodată, am obținut un pașaport cînd a trebuit să dau un examen de limbă engleză, în urmă cu doi ani. Însă familia mea mi l-a confiscat și știam că trebuie să-l iau înapoi. Astfel, am furat cheile casei fratelui meu și apoi m-am dus la magazin să le fac o copie. N-aveam voie părăsesc singură casa fără voia lor, dar m-am strecurat afară cînd ei dormeau. A fost foarte riscant, pentru că dacă mă prindeau, m-ar fi rănit. Cînd am pus mîna pe chei, am reușit să îmi recuperez pașaportul, cît și pe-al surorii mele. Totodată, i-am furat și telefonul tatălui meu cînd acesta dormea. Astfel, m-am logat pe contul lui de pe site-ul Ministerului de Interne și am schimbat numărul său de telefon cu al meu, după care am modificat datele cît să pară că și-a dat acordul ca eu să părăsesc țara”, a povestit tînăra.

Plecarea la aeroport. Cele două fete au plecat noaptea, cînd toată lumea dormea. „Am fost foarte, foarte stresate. Nu putem conduce, așa că am chemat un taxi. Din fericire, aproape toți taximetriștii din Arabia Saudită sunt din alte țări, așa că nu li se pare bizar să călătorim neînsoțite. Ne-am îndreptat spre Aeroportul Internațional din apropiere de Riad. Dacă cineva ar fi văzut ce facem, am fi fost ucise. În timpul ultimului an de facultate, am lucrat la un spital. Astfel am reușit să strîng suficienți bani cît să cumpăr bilete de avion și o viză de tranzit pentru Germania. Totodată, am strîns banii pe care i-am primit de la șomaj. Eu și sora mea am reușit să ne îmbarcăm în zborul spre Germania. A fost prima dată cînd ne aflam într-un avion și ne-am simțit incredibil. Eram fericită, temătoare, atît de multe sentimente. Cînd a realizat că nu suntem acasă, tata a sunat Poliția, dar era prea tîrziu. Din cauză că am schimbat numărul său de telefon, Ministerul de Interne m-a sunat pe mine în loc să îl sune pe el. Cînd am aterizat, primisem un mesaj de la Poliție care era destinat, de fapt, tatălui meu.”

Sosirea la Toronto. Potrivit tinerei, în Arabia Saudită „nu există viață.” „Mergeam la universitate, apoi acasă și nu făceam nimic toată ziua. Mă răneau și îmi spuneau că bărbații sunt superiori. M-au obligat să mă rog și să țin post. Cînd am ajuns în Germania, am căutat ajutor legal ca să pot solicita azil. Am completat un formular și le-am spus povestea mea. Am ales Canada pentru că are o reputație bună în ceea ce privește drepturile omului. Urmăream știrile despre refugiații sirieni și am decis că acesta este cel mai bun loc pentru mine. Solicitarea mea a fost acceptată. Cînd am ajuns la Toronto și am văzut steagul canadian din aeroport, am simțit că am realizat ceva. Astăzi, locuiesc în Montreal cu sora mea și nu mai sunt stresată, nimeni nu mă obligă să fac nimic. Poate că sunt mai bogați oamenii în Arabia Saudită, dar aici e mai bine pentru că dacă vreau să ies din casă, n-am nevoie de aprobarea nimănui. Asta mă face foarte, foarte fericită. Mă simt liberă, port ce vreau. Învăț franceza, dar e dificilă. Învăț să merg pe bicicletă, să înot și să patinez. Simt că fac ceva cu viața mea. Nu țin legătura cu familia, dar cred că e mai bine și pentru mine, și pentru ei. Asta e casa mea acum.”