Realitatea internationala pe scurt (15 August 2018)

Rusia propune renegocierea tratatelor privind armele nucleare

Scutul de la Deveselu, România, ar putea fi pe agenda negocierilor, după ce numărul 2 din diplomaţia rusă a propus discuţii cu oficialii americani privind cele mai noi arme dezvoltate de ambele state.

Ministrul de Externe adjunct rus Serghei Riabkov a declarat Marţi că Moscova este pregătită să discute cu SUA despre cele mai noi arme strategice ale sale, chiar dacă acestea nu fac parte din Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF), a anunţat agenţia de presă rusă RIA. La cîteva zile după summitul Trump -Putin de la Helsinki, liderul de la Kremlin a prezentat o serie de “super-arme” - o nouă generaţie de rachete nucleare şi convenţionale, printre care racheta hipersonică Avangard - la care face acum referire şi numărul 2 din diplomaţia rusă. Putin declara atunci că că unele dintre aceste arme le devansează cu ani sau chiar cu decenii pe cele ale rivalilor Rusiei.

Riabkov a afirmat, de asemenea, că Statele Unite au încălcat un acord bilateral privind armamentul - Tratatul de reducere a armelor strategice - prin modernizarea armelor sale, notează TASS. La rîndul lor, Statele Unite şi-au exprimat “profunda îngrijorare” Marţi privind noile arme ruseşti, între care un sistem laser mobil pentru a distruge sateliţi în spaţiu,dar şi legat plasarea pe orbită de către ruşi a unui nou “inspector al aparatelor spaţiale”.

Yleem D.S. Poblete, adjunct al secretarului de stat al SUA pentru Controlul, verificarea şi respectarea regimului armelor, s-a adresat Conferinţei ONU privind dezarmarea de la Geneva care a discutat cu privire la un nou tratat pentru a preveni o cursă a înarmării în spaţiul cosmic. “Pentru Statele Unite, aceasta este încă o dovadă că acţiunile Rusiei nu corespund cuvintelor acesteia”, a declarat ea la forum. Continuarea de către Rusia a dezvoltării unor capacităţi de luptă în spaţiu “este deranjantă avînd în vedere modelul recent de comportament malign rus ”, a adăugat ea.

Rusia susţine că şi scutul anti-rachetă de la Deveselu ar încălca tratatul INF. Oficialii ruşi au afirmat în repetate rînduri că sistemele americane Aegis Ashore, cum este şi cel instalat în România, utilizează echipamente pentru lansări verticale de tip MK-41. Astfel de echipamente ar putea lansa nu doar rachete de interceptare, ci şi rachete de croazieră tip Tomahawk, şi deci ar fi interzise prin Tratatul INF. Ceea ce ar însemna în viziunea Moscovei, că activarea scutului din România, în 2016, a dus la anularea Tratatului.

Kremlinul susţine că baza de la Deveselu ar putea fi transformată extrem de uşor într-una destinată lansării de atacuri cu rachetă asupra Rusiei. De altfel, înaintea summit-ului Trump-Putin de la Helsinki, Iuri Uşakov, unul dintre consilierii Preşedintelui rus, declara că „cei doi lideri ar putea ridica problema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, inclusiv în contextul desfăşurării de către Statele Unite în România a unor platforme de lansare care pot să lanseze nu doar rachete de interceptare, ci şi rachete inteligente Tomahawk”. Subiectul nu ar mai fi ajuns însă să fie discutat.

De asemenea, atunci cînd a prezentat noile „super-arme” ruseşti, Putin a spus explicit că acestea au fost dezvoltate ca răspuns la scutul american anti-rachetă. Şi despre noul tip de rachetă de croazieră intrat în 2017 în dotarea forţelor ruseşti se presupune că ar fi o replică la sistemul Aegis Ashore. Şeful Comandamentului Strategic al SUA spunea atunci că NATO este „lipsit de apărare” în faţa acestor rachete, cunoscute sub numele de cod SSC-X-8 şi despre care americanii susţin că ar încălca Tratatul INF. (Sursa: Pro TV.ro)

A început războiul economic SUA – Turcia

Turcia a dublat tarifele la unele importuri din Statele Unite precum autoturismele, alcoolul şi tutunul. Este un răspuns deliberat la „atacurile” americane asupra economiei, a spus vicepreședintele turc.

Măsura intervine în contextul intensificării tensiunii dintre cei doi aliaţi din NATO în legătură cu detenţia unui pastor evanghelic american de către Ankara şi alte probleme diplomatice. Vinerea trecută, Preşedintele SUA Donald Trump a anunţat că a autorizat tarife mai mari pentru importurile de aluminiu şi oţel din Turcia.
Un decret publicat în buletinul oficial turc şi semnat de Preşedintele Tayyip Erdogan anunţă dublarea tarifelor la importurile de autoturisme la 120%, băuturi alcoolice pînă la 140% şi tutun frunze la 60%. Tarifele au fost de asemenea dublate la bunuri de consum precum cosmeticele, orezul şi cărbunele.

„Taxele vamale au fost majorate pentru anumite produse, în conformitate cu principiul reciprocităţii, ca răspuns la atacurile deliberate ale Administraţiei Statelor Unite asupra economiei noastre”, a scris vicepreşedintele Fuat Oktay pe reţeaua socială Twitter.

Disputa cu Washingtonul a provocat prăbuşirea lirei turceşti care a atins un minim istoric. Moneda turcă a pierdut peste 40% din valoarea sa faţă de dolar în acest an.
Mulţi economişti cred că, de fapt, Turcia se află pe marginea prăpastiei. Şi căderea nu va fi nicidecum lină, ba chiar de-a dreptul dureroasă. Şi n-ar fi exclus ca republica prezidenţială să ajungă, din nou, să bată la uşa FMI pentru ajutor financiar. E un subiect tabu, mai ales că e vorba de acel FMI pe care însuşi Erdogan se lăuda că l-a alungat din ţară. Dar tot mai mulţi investitori sunt îngrijoraţi şi vorbesc despre un posibil ajutor financiar din partea creditorilor de la Washington.

Preşedintele Turciei are puteri sporite, dar preferă să ignore pentru moment problemele economice ale ţării sale, pe care le cataloghează drept o furtună într-o cană de ceai. Se războieşte, însă, verbal, ori de cîte ori are ocazia, cu americanii şi europenii. Invocă un război economic şi se uită spre o colaborare cu Rusia, China şi Iran pentru stabilizarea monedei. (Sursa: Agerpres)

Incendieri în masă în Suedia. „Pare o acțiune aproape militară”

Zeci de maşini au fost incendiate în Suedia, Poliţia considerînd că este vorba de un atac coordonat, scrie BBC, potrivit News.ro. 

Pînă la 80 de vehicule au fost incendiate de găşti de tineri îmbrăcaţi în negru. Majoritatea maşinilor incendiate se aflau în oraşul vestic Gothenburg, dar incidente au avut loc şi în alte oraşe. Prim-ministrul suedez, Stefan Lofven, a declarat: „Pare ceva coordonat, aproape ca o acţiune militară”. Au fost distruse maşini şi în oraşele Trollhattan şi Falkenberg. Şi în Capitala Stockholm cîteva maşini au fost incendiate dar nu se ştie dacă există o legătură între ele şi cele din Vestul Suediei.

Tinerii mascaţi au spart geamurile maşinilor şi apoi au turnat lichide inflamabile înăuntru, conform presei suedeze. Ei pot fi văzuţi şi cum aruncă cu pietre către ofiţerii de Poliţie. Nu au existat răniţi. Poliţia a comunicat că a identificat cîţiva tineri care se aflau în zonă la acel moment şi a vorbit cu părinţii lor, dar încă nu au putut confirma că ei au fost implicaţi în atacuri.

Guvernul ungar interzice zgîrie-norii la Budapesta

Guvernul ungar a discutat interzicerea zgîrie-norilor la Budapesta, pentru a păstra profilul tradiţional al Capitalei, a declarat Marţi şeful de Cabinet al premierului, Gergely Gulyas, transmite MTI.

Potrivit responsabilului ungar, urmează să fie interzise construcţiile noi mai înalte de 90 de metri, iar în privinţa imobilelor cu o înălţime între 65 şi 90 de metri decizia urmează să fie luată de autorităţi, în funcţie de fiecare caz. Interdicţia nu va afecta construirea unui nou sediu de 120 metri înălţime pentru compania de petrol şi gaz MOL, în Sudul Budapestei, construcţia fiind deja aprobată, a precizat Gulyas, citat de Agerpres.

Acesta a menţionat că prealabil deciziei au fost purtate discuţii cu MOL, OTP Bank şi Richter - toate companii ungare cu un important profil internaţional - cu privire la eventuala construire de zgîrie-nori ca sedii, dar MOL a fost singura care a dorit să profite de oportunitate. Etichete:

Vladimir Putin, pregătit să se întîlnească cu Kim Jong Un

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că este pregătit să se întîlnească personal cu liderul regimului de la Phenian, Kim Jong Un, a anunţat agenţia Nord-coreeană KCNA, citînd o telegramă de la şeful statului rus cu ocazia Zilei Eliberării, celebrată pe 15 August în cele două Coreei.

"Vă asigur că sunt pregătit să vă întîlnesc în viitorul apropiat pentru a discuta chestiuni presante privind relaţiile bilaterale şi probleme regionale importante", a comunicat agenţia Nord-coreeană de ştiri, citînd telegrama liderului de la Kremlin, informează agenţia Tass. Putin a mai spus că relaţiile dintre cele două state continuă să se dezvolte într-o manieră "prietenoasă şi constructivă".

Ziua Eliberării, celebrată anual pe data de 15 August, marchează finalul ocupaţiei coloniale nipone în Peninsula Coreea (1910-1945).

Atnerior, Putin l-a invitat pe Kim Jong Un să efectueze o vizită în Rusia. Liderul de la Kremlin a indicat că omologul său Nord-coreean ar putea să participe la un forum economic ce se va desfăşura în luna Septembrie în oraşul Vladivostok din Orientul Îndepărtat rus.

SUA. Raport al Curţii Supreme: Lideri ai Bisericii Catolice din Pennsylvania au ascuns faptul că peste 300 de preoţi au comis abuzuri sexuale asupra copiilor. Peste 1.000 de victime, identificate

Episcopi şi alţi lideri ai Bisericii Catolice din statul american Pennsylvania au ascuns sute de cazuri de abuzuri sexuale asupra copiilor, săvîrşite de peste 300 de preoţi pe parcursul unei perioade de 70 de ani, potrivit unui raport întocmit de un mare juriu şi publicat de Curtea Supremă statală.

Raportul, care prezintă situaţia în şase din cele opt dioceze catolice din Pennsylvania, indică faptul că peste 1.000 de victime au putut fi identificate, şi reprezintă cea mai amplă analiză a unei agenţii guvernamentale americane în privinţa abuzurilor sexuale asupra copiilor de membri ai Bisericii Catolice, informează site-ul cotidianului The New York Times. Autorii raportului sunt de părere că numărul victimelor ar putea să fie mult mai mare, în condiţiile în care unele documente s-au pierdut, iar unor victime le-a fost teamă să vorbească despre astfel de incidente.

Scandalul abuzurilor sexuale afectează Biserica Catolică de peste 15 ani, iar raportul din Pennsylvania apare în contextul demisiei cardinalului Theodore E. McCarrick, fost arhiepiscop de Washington, care se confruntă cu ample acuzaţii de abuzuri sexuale, inclusiv asupra unor minori.

În pofida unor reforme instituţionale, liderii Bisericii au scăpat în general de responsabilitate publică, conchide raportul marelui juriu, explicînd că oficialii Bisericii care au protejat preoţii acuzaţi şi-au păstrat funcţiile ori chiar au fost promovaţi. Un oficial menţionat în raport ca protejînd un preot abuziv este chiar cardinalul Donald Wuerl, actualul arhiepiscop de Washington. Cel mai probabil raportul nu va duce la iniţierea de noi acţiuni legale întrucît termenul de prescripţie a expirat. Doar în două din cazurile incluse în raport au fost formulate acuzaţii penale.

În comunicate emise Marţi, după publicarea raportului, episcopii catolici din Pennsylvania au îndemnat la rugăciuni pentru victime şi Biserică, au promis o transparenţă sporită şi au afirmat că măsurile instituite în ultimii ani au crescut gradul de siguranţă în cadrul Bisericii Catolice. Cîţiva episcopi, inclusiv episcopul David A. Zubik din Pittsburgh, au negat ideea că Biserica ar fi ascuns abuzurile.

Oficialii Bisericii au urmat un "manual pentru ascunderea adevărului", se afirmă în raportul întocmit de marele juriu, aceştia minimizînd abuzul prin utilizarea unor cuvinte precum "contact inadecvat" în loc de "viol"; numind preoţi fără experienţă să-şi ancheteze colegii suspectaţi de abuzuri sexuale; omiţînd să informeze comunitatea cu privire la motivele reale care au stat la baza îndepărtării unor preoţi acuzaţi. Mai mult, potrivit raportului, oficialii ar fi depus eforturi să convingă victimele să nu depună plîngeri în privinţa acestor abuzuri şi au făcut presiuni ca autorităţile să nu ancheteze aceste incidente.

Procurorul general al statului Pennsylvania, Josh Shapiro, al cărui birou a iniţiat ancheta, a declarat într-o conferinţă de presă că "(oficialii) şi-au protejat instituţia cu orice preţ". Marele juriu din Pennsylvania a lucrat timp de doi ani pentru a întocmi acest raport care are la bază aproximativ 500.000 de documente din arhivele secrete ale diocezelor şi zeci de mărturii ale victimelor.

Statele Unite avertizează Rusia în privinţa dezvoltării de arme spaţiale, inclusiv de sisteme laser antisatelit

Statele Unite consideră drept "îngrijorătoare" eforturile Rusiei de dezvolta arme spaţiale, inclusiv sisteme laser mobile pentru distrugerea sateliţilor în spaţiu, a declarat Yleem D.S. Poblete, asistent al secretarului de Stat pentru Controlul Armelor, relatează agenţia de ştiri Reuters.

Dezvoltarea de către Moscova a capacităţilor contra-spaţiale "este îngrijorătoare avînd în vedere comportamentul malign recent al Rusiei", a afirmat oficialul american. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dezvăluit în Martie "şase noi sisteme ofensive majore", inclusiv sistemul laser mobil Peresvet. "Pentru Statele Unite aceasta este o dovadă suplimentară că acţiunile ruse nu corespund cu afirmaţiile lor", a adăugat asistentul secretarului de Stat pentru Verificare, Control şi Conformare privind reglementările în domeniul armamentului.

Un delegat rus, prezent la Conferinţa ONU pentru Dezarmare, a criticat afirmaţiile lui Poblete, pe care le-a catalogat ca fiind nefondate şi calomnioase.

Israel rămîne organizatorul Eurovision 2019, după un acord financiar încheiat în ultimul moment

Israelul rămîne organizatorul ediţiei din 2019 a Eurovision Song Contest, rol care i-a revenit după ce reprezentanta sa, Netta Barzilai, a cîştigat competiţia de anul acesta, graţie unui acord financiar încheiat în ultimul moment, potrivit haaretz.com.

Organizatorul Eurovision, European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa, a lansat un ultimatum, cerînd Israelului, pînă Marţi, o garanţie de 12 milioane de euro, în cazul în care concursul ar fi anulat. Oficiul public pentru radio şi televiziune din Israel şi Ministerul de Finanţe din această ţară au fost în conflict în ultimele săptămîni, ameninţîndu-se reciproc că vor anula concursul, considerat foarte important pentru imaginea acestui stat.

Pentru Israel, organizarea oricărei competiţii artistice şi sportive internaţionale este considerată o victorie în faţa apelurilor la boicot lansate regulat de grupurile pro-palestiniene active în campania Boicot, Anularea investiţiilor, Sancţiuni.

Oficiul pentru radio şi TV solicita fonduri suplimentare pentru a putea plăti garanţia, însă Ministerul israelian de Finanţe insista ca organizaţia să se descurce cu bugetul pe care îl are. Marţi, Oficiul pentru radio şi TV a anunţat că această criză s-a încheiat şi că va depune garanţia de 12 milioane de euro, care ar trebui să acopere o eventuală anulare a concursului, în cazul unei incapacităţi de organizare, al declanşării unui război, al unei catastrofe naturale. Deocamdată nu au fost anunţate datele la care vor avea loc semifinalele şi finala Eurovision 2019.

Anul acesta a fost pentru a patra oară cînd Israelul cîştigă concursul Eurovision, cîştigătoarea fiind Netta Barzilai, cu piesa "Toy". Anterior, cel mai recent a fost în 1998, cînd Dana International a devenit primul artist transgender care cîştigă concursul Eurovision. Dana International a mai participat şi în 2011 la această competiţie muzicală, dar nu a reuşit să se califice în finală.

Potrivit presei locale, conflictul financiar s-ar explica prin faptul că premierul Benjamin Netanyahu critică Oficiul pentru radio şi TV, pe care îl acuză că este supus jurnaliştilor de stînga. Premierul israelian nu şi-a ascuns, de altfel, intenţia de a desfiinţa acest organism, care supravieţuieşte reducerilor de subvenţii, pentru a favoriza investiţiile private în media.

Prima ediţie Eurovision a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 63 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.