REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (14 octombrie)

Accident cumplit, soldat cu 22 morți în Turcia

Accident teribil în Turcia, unde 22 imigranţi au murit după ce camionul care-i transporta a căzut într-un canal de irigaţii. Tragedia a avut loc în apropierea oraşului Izmir, după ce şoferul a pierdut controlul volanului. Autovehiculul a intrat pe contrasens, a spulberat parapetul şi a căzut în gol 20 de metri. Impactul a fost mortal pentru 22 dintre pasageri, printre care şi copii. Cinci oameni au fost scoşi în viaţă dintre mormanele de fiare. Turcia este o importantă ţară de tranzit pentru imigranţi, în drumul lor către Occident. Un milion de imigranţi au trecut din Turcia în Grecia în 2015, provocînd o criză care s-a încheiat cu un acord între UE şi Ankara. De atunci, numărul de migranţi care au parcurs această rută a scăzut drastic, însă în Grecia s-au înregistrat aproape 25.000 de sosiri de la începutul anului, iar 118 persoane au pierit în această călătorie. Pe de altă parte, sîmbătă, într-un alt accident, 11 imigranţi au murit arşi de vii în Grecia, după ce camionul în care erau a luat foc.

 

Un avion al companiei Lufthansa a aterizat de urgență

Un avion al companiei aeriene germane Lufthansa care se îndrepta spre Geneva a fost nevoit să aterizeze după ce pilotul a simţit un miros suspect în cockpit. Pilotul avionului care efectua un zbor Munchen-Geneva a lansat un apel de urgenţă după ce a simţit un miros ciudat în cockpit, a anunţat purtătoarea de cuvînt a aeroportului din Geneva, Taline Abdel Nour. Avionul a aterizat în siguranţă, toţi cei 38 de pasageri şi patru membri ai echipajului fiind nevătămaţi. Sursa mirosului suspect a rămas necunoscută, deşi un reprezentant al Lufthansa a evocat o eventuală problemă la sistemul electric. Tehnicienii companiei aeriene examinează echipamentul electric de bord; avionul va rămîne la sol pînă cînd sursa mirosului va fi identificată.

 

Record de temperatură la Paris

Noi recorduri de temperatură au fost stabilite sîmbătă în Franţa, în special cu o valoare de 27,2 grade Celsius înregistrată la Paris, unde nu a mai fost atît de cald în această perioadă a anului din 1921, a anunţat un specialist de la Meteo-France. Mai multe recorduri au fost înregistrate joi şi vineri, iar ziua de sîmbătă a adus alte valori ridicate, cu 27,1 grade Celsius la Nancy, 26,9 grade Celsius la Orleans şi 26,3 grade Celsius la Calais, a dezvăluit Marion Pirat de la Meteo-France. "Dincolo de data de 10 octombrie, nu am înregistrat niciodată temperaturi atît de calde la Nevers, Bordeaux şi Nancy", cu valori de 29,44 grade Celsius, 28,8 grade Celsius respectiv 26,5 grade Celsius în cursul zilei de vineri, a adăugat ea. În medie, temperaturile sînt cu 9-10 grade peste valorile normale sezoniere, cu excepţia regiunilor din jurul Mării Mediterane, unde ele sînt cu 4-5 grade deasupra valorilor normale. Sosirea unui val de ploi, din vest, ar trebui să determine o scădere "drastică" a temperaturilor în cursul zilei de duminică. "Însă estul va rămîne foarte cald pentru acest anotimp, cu temperaturi cuprinse între 25 şi 26 de grade", a adăugat acelaşi meteorolog.

 

Poză istorică la nunta Prințesei Eugenie. Prinţul Philip şi fosta noră, împreună după 20 ani

Casa Regală Britanică a publicat 4 fotografii oficiale de la nunta Prinţesei Eugenie cu Jack Brooksbank, iar una dintre ele este cu adevărat istorică. Este prima poză după mai de 20 de ani în care apar Prinţul Philip şi fosta lui noră, Sarah Ferguson, mama miresei. Cei doi nu şi-ar mai fi vorbit din 1992, de cînd Sarah şi Andrew s-au despărţit. Prinţul Philip o acuză pe Sarah Ferguson că a adus prejudicii grave de imagine coroanei britanice prin comportamentul de după divorţ. Se bănuia că soţul reginei Elisabeta nici nu va veni la nunta nepoatei lui, tocmai ca să se nu se întîlnească cu fosta noră. Alte fotografii făcute publice sînt cu Prinţesa Eugenie şi soţul său sărutîndu-se în trăsură, apoi înconjuraţi de copiii de nuntă, iar ultima îi arată pe miri la petrecerea de seară de la palatul Windsor. Acesta a fost prima nuntă a unei prinţese britanice după 26 de ani.

 

Cine este bărbatul arestat în cazul celui mai grav accident rutier din ultimul deceniu din SUA

Unul dintre liderii companiei căreia îi aparținea limuzina implicată în cel mai grav accident rutier din SUA în ultimul deceniu, incident în care toți cei 17 pasageri, șoferul și doi pietoni au fost uciși pe loc, a fost arestat, anunță CBS News. Nauman Hussain, în vîrstă de 28 de ani, a fost eliberat pe cauțiune, la scurt timp după ce a fost arestat și a pledat nevinovat, însă este acuzat de omor prin neglijență și riscă să ajungă în spatele gratiilor. Aceasta nu este însă prima dată cînd bărbatul este acuzat că a încălcat legea. În 2014, el a fost condamnat că a încercat să facă schimb de identitate cu fratele său, care s-a urcat la volan avînd permisul suspendat. Dacă va fi condamnat pentru moartea celor 20 de oameni, Hussain riscă pînă la patru ani de închisoare cu executare. Bărbatul se aștepta să fie căutat de polițiști și își făcuse deja bagajele, cel mai probabil pentru a fugi, cînd a fost arestat.

 

Consiliul Europei cere Rusiei să predea Poloniei epava avionului prăbuşit în 2010 la Smolensk

Consiliul Europei a emis o rezoluţie în care solicită Rusiei să returneze Poloniei epava avionului Tupolev TU-154M, prăbuşit în aprilie 2010 la Smolensk, relatează agenţia poloneză PAP. „Refuzul continuu al autorităţilor ruse de a returna epava şi alte dovezi constituie un abuz de drept şi a alimentat speculaţiile dinspre partea poloneză potrivit cărora Rusia are ceva de ascuns” în acest caz, se arată în documentul citat. Rezoluţia solicită Federaţiei Ruse „să predea Poloniei epava avionului Tu-154M fără întîrziere”, în conformitate cu anexa 13 a Convenţiei de la Chicago, întrucît ancheta tehnică privind siguranţa aeriană s-a încheiat în ianuarie 2011 odată cu publicarea raportului Comitetului interstatal al aviaţiei ruse din 12 ianuarie 2011. Documentul a fost redactat de către deputatul olandez, Pieter Omtzigt, din Partidul Popular European. Elaborarea rezoluţiei a durat cîţiva ani. La 10 aprilie 2010, preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa şi zeci de oficiali guvernamentali şi militari au murit în catastrofa aeriană de la Smolensk, toate cele 96 de persoane aflate la bord pierzîndu-şi viaţa. Rusia a refuzat de atunci să predea epava avionului, susţinînd că ancheta în acest caz este în curs de desfăşurare. Delegaţia poloneză aflată la bordul acelui avion şi condusă de preşedintele Lech Kaczynski (fratele geamăn al lui Jaroslav Kaczynski, actualul lider al Partidului Lege şi Justiţie care conduce în prezent Polonia) se îndrepta spre Katyn pentru a participa la o ceremonie de marcare a 70 de ani de la masacrul din 1940, cînd circa 22.000 de prizonieri de război polonezi au fost ucişi de forţele sovietice.

 

Un F-16 distrus accidental la sol de un armurier, în timpul unor lucrări de mentenanţă

Un armurier din cadrul Forţelor aeriene belgiene care efectua lucrări de mentenanţă la un avion de tip F-16 a deschis în mod accidental focul şi a distrus alt avion de vînătoare care staţiona pe pistă, a anunţat postul public VRT. O anchetă a fost deschisă cu privire la acest incident, care a a vut loc joi, la baza de la Florennes, în sudul Belgiei. Comandantul bazei, colonelul Didier Polomé, a anunţat că investigaţia va stabili circumstanţele incidentului. „Nu ne putem împiedica să ne gîndim la dezastrul care ar fi putut fi”, a spus ofiţerul, care s-a declarat uşurat de faptul că nicio persoană nu a fost ucisă sau rănită grav. „Un avion a fost avariat, iar doi tehnicieni au primit îngrijiri în urma incidentului”, a anunţat armata într-un comunicat. Preţul unui avion de tip F-16 atinge cîteva zeci de milioane de dolari.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42