Realitatea internationala pe scurt (14 Mai 2019)

În Venezuela, se moare de foame

Foamete extremă în Venezuela. De la o zi la alta, situaţia din această ţară se înrăutăţeşte și este greu să speri ca să te mobilizezi pentru proteste, cînd abia te mai poţi ţine pe picioare. Dimineaţa, la prînz şi seara, foarte mulţi oameni îşi permit să mănînce doar mango, un fruct local, care e în plin sezon. Sleiţi de puteri, aceşti oameni aşteaptă ore întregi lîngă o piaţă din Caracas. După prînz, fructele rămase nevîndute sunt lăsate lîngă pubelele de gunoi şi devin singura lor masă din ziua respectivă. În Venezuela secolului al XXI-lea, din abundenţă se găseşte doar propagandă. În schimb, produsele de bază lipsesc cu desăvîrşire. Unii sunt atît de disperaţi încît îşi pun sănătatea în primejdie. Unii bărbaţi caută metal într-un rîu în care sunt deversate dejecţii.

Actriţa şi cîntăreaţa Doris Day, interpreta melodiei “Que Sera, Sera”, a murit

Cîntăreaţa şi actriţa americană Doris Day, interpreta melodiei “Que Sera, Sera” şi protagonista unor cunoscute pelicule hollywoodiene din anii 1960, a murit la vîrsta de 97 de ani. Potrivit fundaţiei sale, consacrată apărării drepturilor animalelor, Doris Day - care a jucat în anii 1950 şi 1960 alături de superstaruri precum Rock Hudson şi Cary Grant - suferea de pneumonie şi a murit luni în reşedinţa ei din California.

Născută în Aprilie 1922 cu numele Mary Ann Von Kappelhoff, Doris Day a devenit celebră graţie interpretării melodiei “Que Sera, Sera” într-un film clasic regizat de Alfred Hitchcock, “The Man Who Knew Too Much” (1956). Acel single, semnat de Jay Livingston şi Ray Evans, a cîştigat premiul Oscar pentru cel mai bun cîntec original. Foarte apreciată de public, Doris Day a jucat în aproape 40 de filme în anii 1950 şi 1960, abordînd toate genurile cinematografice dar excelînd în special în comedii şi musicaluri. A înregistrat şi 20 de albume muzicale. Succesul ei de critică nu s-a ridicat însă la înălţimea succesului popular: Doris Day a primit doar o nominalizare la Oscar pe parcursul carierei sale - pentru rolul principal interpretat în filmul “Pillow Talk” (1959).

Unui taximetrist român din UK i s-a furat mașina cu tot cu client

Un taximetrist român din Marea Britanie a crezut că e victima unei farse atunci cînd i s-a furat mașina cu tot cu clientul care era pe bancheta din spate. Scenele ireale, care pînă la urmă s-au dovedit a fi pe bune, au fost filmate de camera video instalată în interiorul mașinii, relatează Metro. Corneliu C., care este taximetrist în Plymouth, Sudul Angliei, a povestit după cîteva zile întîmplarea care pentru el a fost una de coșmar.

Bărbatul spune că oprise lîngă un bancomat, pentru că pasagerii pe care tocmai îi luase nu aveau bani. ”În timp ce așteptam, s-au apropiat mai mulți tineri, care au început să sară pe taxi și să tragă de uși”, povestește Corneliu. Îngrijorat că mașina ar putea fi avariată, românul a coborît pentru a-i alunga, dar unul din acești tineri a urcat la volan și a demarat în trombă, fără să țină cont de faptul că un pasager era încă pe bancheta din spate. În tot cest timp, prietenii celui care a ”furat” mașina se amuzau copios și filmau.

Camera din interiorul taxi-ului a surprins criza de panică pe care a avut-o clientul: ”Te rog, prietene, lasă-mă să cobor!” ”A fost norocos că nu a omorît pe nimeni și nici nu s-a răsturnat. Conducea ca un terorist”, a spus românul. Taxiul a fost abandonat la cîteva străzi distantă și a fost găsit de Poliție, însă autorul încă este căutat.

Salvini vrea să amendeze cu mii de euro navele care salvează migranți din Mediterană

Vicepremierul şi totodată ministrul italian de Interne Matteo Salvini vrea să amendeze toate navele care salvează migranţi pe Marea Mediterană, potrivit Les Echos, scrie news.ro. Liderul Ligii (extremă dreapta) ar vrea să aplice o amendă în valoare de 3.500 pînă la 5.500 de euro pentru fiecare migrant salvat. Vicepremierul şi-a anunţat noul proiect de decret anti-migraţie, ”care prevede extinderea prerogativelor Ministerului său în detrimentul Ministerului Transporturilor”. Textul ar facilita interzicerea navelor care nu respectă consemnele de coordonare cu privire la salvare.

”Este absurd, este ca şi cum ai pune ambulanţele care transportă pacienţi la spital să plătească”, a denunţat reprezentantul asociației umanitare franceze Médecins sans frontière (MSF) în Italia.

Criza combustibilului din Franța provoacă îngrijorări

Tot mai mulţi şoferi francezi trec graniţa pentru a cumpăra benzină și motorină din Germania. În cazul unui plin, diferenţa de preț este de aproximativ zece euro. Situația nu este recentă, dar lucrurile s-au înrăutățit în ultimele săptămîni. În Franţa, preţul carburanţilor a crescut constant. Preţul benzinei a atins cel mai înalt nivel din ultimii șase ani, iar motorina a ajuns aproape de valoarea din Octombrie 2018, care a dus la proteste în toată țara. În benzinăriile germane din apropierea graniței cu Franța, apar tot mai des autoturisme cu numere de înmatriculare franţuzeşti, iar asta pentru că mulţi locuitori din zone aflate la frontieră spun că economisesc bani dacă aleg să alimenteze în Germania. Pentru cei care circulă în fiecare zi cu maşina, diferenţa nu este de ignorat. Dacă trag linie, la final de luna rămîn cu cel puţin zece euro în buzunar.

În Franţa, motorina este mai ieftină decît benzina, însă preţurile cresc. Benzina a atins cea mai ridicată valoare din 2013 încoace, iar motorina se apropie de nivelul care a dus la un val de proteste la scară naţională.

Gardienii Revoluției din Iran: ”Dacă americanii fac o mişcare, îi vom lovi frontal”

Prezenţa militară a Statelor Unite în Golf obişnuia să fie o ameninţare însă acum este o oportunitate, consideră Amirali Hajizadeh, un comandant senior al Gardienilor Revoluţiei din Iran, relatează Reuters. „Un portavion care are cel puţin 40-50 de avioane şi 6.000 de soldaţi reprezenta o ameninţare serioasă pentru noi în trecut, însă acum ameninţările s-au transformat în oportunităţi”, a afirmat Hajizadeh, potrivit News.ro. El a adăugat: „Dacă americanii fac o mişcare, îi vom lovi frontal”. Ministrul de Externe al Iranului, Javad Zarif, a afirmat, pe Twitter, că John Bolton, consilierul pe securitate naţională al SUA, plănuia chiar dinainte să îşi ocupe postul ca SUA să se retragă din acordul nuclear cu Iranul şi să ia o atitudine mai agresivă faţă de Iran. Zarif a făcut referire la un articol din 2017 publicat de Bolton în National Review, cu titlul „Cum să scoatem SUA din acordul nuclear cu Iranul”.

Un român a fost reținut după ce ar fi ucis o femeie în Roma

Un român de 26 de ani este suspectat că a ucis o femeie de 37 de ani, la Roma. El a fost reținut Sîmbătă, după ce trupul victimei a fost găsit pe 2 Mai, lîngă un pod din oraș. Imen Chatbouri, originară din Tunisia, era sportivă, transmite Il Messagero. Aceasta a fost aruncată de pe pod, iar anchetatorii spun că în imaginile video analizate au observat un bărbat care o apucă pe aceasta de glezne, în timp ce era aplecată pe balustradă, și o aruncă în apă. Postul italian RaiNews24 a transmis că românul arestat Sîmbătă spune că nu este el cel din imagini. Presa italiană scrie însă că cei doi fuseseră împreună într-un bar, în seara în care aceasta a murit. Pentru a-l prinde, anchetatorii s-au folosit de imagini de pe camerele de supraveghere, dar au vorbit și cu prieteni și cunoștințe ale victimei, iar o persoană chiar l-ar fi recunoscut.

Povestea dramatică a unui bărbat american care a găsit rămășițe umane îngropate în spatele casei

CNN spune povestea tragică a lui Aaron Fraser, care a făcut o descoperire groaznică atunci cînd s-a hotărît să renoveze casa din Jacksonville, Florida, în care a copilărit. Era 2014 atunci cînd a început să sape în spatele locuinței și a dat peste rămășițe umane, mai exact un schelet.

Rămășițele aparțineau mamei lui, Bonnie Haim, dispărută în anul 1993, pe cînd Aaron avea numai 3 ani. Trupul neînsuflețit al femeii a rămas pînă acum ascuns, chiar dacă respectiva curte a fost inspectată de mai multe ori de autorități de-a lungul anilor. Procurorii au dezvăluit că descoperirea făcută de Aaron a dus la arestarea lui Michael Haim, soțul femeii la vremea respectivă și tatăl lui Fraser. Acum autoritățile îl cercetează pentru crimă în circumstanțe agravante. „Adevărul a fost întotdeauna acolo, îngropat în curtea lor din spatele casei”, a declarat asistentul avocatului statului Florida, Alan Mizrahi, acum o lună, în deschiderea procesului. Rămășițele umane ale lui Bonnie Haim au fost descoperite sub platforma unei cabine externe pentru duș. Lîngă a fost descoperit cartușul de calibru 22 al unui glonț. iar Michael Haim deținea în acel moment o armă cu astfel de cartușe.

Michael și Bonnie Haim aveau probleme maritale, iar bărbatul a fost întotdeauna principalul suspect în acest caz, însă și-a menținut declarația că este nevinovat în cele două decenii care au trecut de la dispariția femeii. Cazul a apărut în presă și atunci și, într-un interviu acordat în 1993, Michael Haim a spus că soția lui a plecat de acasă în data de 6 Ianuarie și nu s-a mai întors. Totul, în urma unei neînțelegeri. „În principiu nu era fericită și a vrut să plece și nu am putut să o opresc”, a spus atunci Haim.

Avocatul bărbatului, Janis Warren, susține că procurorii nu au suficiente dovezi pentru a demonstra vinovăția lui Michael Haim. Cu toate acestea, mărturia lui Aaron Fraser, un copil de numai 3 ani la acea vremea, va fi crucială în acest caz. După dispariția mamei lui, acesta i-a spus unui asistent social: „Tata a rănit-o pe mama”, „Tata a împușcat-o pe mama” și „Tata nu a putut să o trezească”.

Una dintre cele mai mari conspiraţii din istoria industriei farmaceutice: 20 de companii ar fi implicate

Un nou scandal loveşte industria farmaceutică din Statele Unite. 20 de companii sunt acuzate că au format un cartel, pentru a creşte artificial preţul a peste 100 de medicamente generice. Este vorba inclusiv de tratamente împotriva cancerului, iar totul s-ar fi întîmplat în perioada 2013-2015.

În unele cazuri, preţurile au fost majorate chiar şi cu 1.000%, iar acum firmele respective au fost date în judecată de autorităţile din 40 de state americane. Prejudiciile ar fi de cîteva miliarde de dolari, spun oficialii, care cred că au de-a face cu una dintre cele mai mari conspiraţii din istoria industriei farmaceutice de peste ocean. Reprezentanţii unei singure companii din cele 20 au comentat scandalul şi au negat orice implicare.

Din 15 Mai, apelurile telefonice și SMS-urile către alte ţări din UE vor fi mai ieftine

Comisia Europeană (CE) a anunţat că, începînd din 15 Mai, pentru toate apelurile şi SMS-urile internaţionale efectuate în interiorul Uniunii Europene (UE) se va aplica un nou tarif maxim, iar consumatorii care vor efectua un apel din ţara lor în altă ţară din UE vor plăti maximum 19 cenţi pe minut (+ TVA) şi 6 cenţi pe mesaj SMS (+ TVA).

Aceste noi plafoane tarifare pentru apelurile şi SMS-urile internaţionale efectuate în UE fac parte, împreună cu eliminarea tarifelor de roaming care a avut loc în Iunie 2017, din procesul de revizuire la nivelul UE a normelor din domeniul telecomunicaţiilor. Acest proces este menit să asigure o mai strînsă coordonare între state în materie de comunicaţii electronice şi să consolideze rolul Organismului Autorităţilor Europene de Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor Electronice (OAREC), potrivit CE.

„După eliminarea tarifelor de roaming în 2017, UE ia acum măsuri împotriva tarifelor excesiv de mari percepute pentru apelurile efectuate din ţara de origine într-o altă ţară. Datorită acestor două acţiuni, consumatorii europeni beneficiază acum de o protecţie cuprinzătoare împotriva şocurilor unor facturi exorbitante atunci cînd efectuează un apel în Europa, fie că sună în ţara lor de origine sau în străinătate. Este una dintre numeroasele realizări concrete ale pieţei unice digitale”, a spus comisarul pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel.

Noile norme privind apelurile internaţionale abordează discrepanţele tarifare semnificative care existau între statele membre înaintea acestei măsuri. În medie, tariful standard al unui apel în interiorul UE într-o reţea fixă sau mobilă tinde să fie de trei ori mai mare decît tariful standard al unui apel naţional, iar tariful standard al unui SMS în interiorul UE este de peste două ori mai mare decît al unui SMS naţional. În unele cazuri, tariful standard al unui apel în interiorul UE poate fi de pînă la zece ori mai mare decît tariful standard al apelurilor naţionale, potrivit CE.

Comisia Europeană precizează motivele din spatele ultimatumului dat României. Lupta anticorupție este principala îngrijorare

Comisia Europeană confirmă scrisoarea prim-vicepreședintelui Frans Timmermans către autoritățile românești şi reia afirmaţiile vizînd activarea Cadrului privind Statul de Drept. De asemenea, conform lui Margaritis Schinas, purtător de cuvînt, CE se declară deschisă unui dialog activ şi constructiv cu autorităţile române şi pentru a lucra împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană.

„Este o scrisoare prin care evidenţiem problemele care îngrijorează Comisia în legătură cu statul de drept. Principalele îngrijorări sunt amestecul în independenţa sistemului judiciar şi eficienţa luptei contra corupţiei, inclusiv protejarea intereselor financiare ale UE, şi în mod special, amendamentele aduse recent Codurilor Penale care riscă să ducă la situaţia în care infracţiunile nu mai sunt pedepsite.

O eventuală lege care să permită apelurile extraordinare ar agrava şi mai mult situaţia statului de drept. Aşa cum am discutat, aşa cum v-a spus şi prim vicepreşedintele, dacă nu sunt îmbunătăţiri sau dacă sunt făcuţi alţi paşi în direcţia negativă, precum promulgarea celor mai recente amendamente ale Codurilor Penale, Comisia va declanşa fără întîrziere procedura legată de statul de drept şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare.Obiectivul nostru este şi rămîne să ajutăm autorităţile române să găsească soluţii, soluţii la toate aceste probleme legate de statul de drept. Comisia este gata de un dialog activ şi constructiv cu autorităţile române pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană. Este important să nu ajungem la ultimatumuri privind proceduri de infringement sau legate de statul de drept. Suntem într-o fază chiar înainte de aceste lucruri.În scrisoarea sa, prim-vicepreşedintele stabileşte clar parametrii şi principalele probleme care afectează statul de drept în România, care dacă nu sunt redresate, atunci va urma un set de măsuri. Ne aflăm în ultima fază a ceea ce urmează a fi declanşat dacă lucrurile identificate se petrec”, a declarat Margaritis Schinas, purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene.

El a precizat că, „în cazul în care îmbunătăţirile necesare nu sunt făcute în scurt timp sau sunt făcute demersuri negative, cum ar fi promulgarea recentelor amendamente ale Codurilor penale, Comisia va activa Rule of Law Framework (Cadrului privind Statul de Drept) fără întîrziere şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.

„Comisia îşi rezervă dreptul, în calitate de gardian al tratatelor, şi nu va ezita să lanseze proceduri de infringement unde va fi necesar. Obiectivul Comisiei rămîne acela de a ajuta autorităţile române să găsească soluţii pentru problemele referitoare la statul de drept. Comisia este dispusă să înceapă un dialog activ şi constructiv cu autorităţile române şi de a lucra împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană”, a menţionat Margaritis Schinas.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat într-o scrisoare trimisă Preşedintelui Klaus Iohannis, preşedinţilor celor două Camere şi premierului Viorica Dăncilă şi datată 10 Mai, că Executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României dacă modificările la Codurile penale vor intra în vigoare.

SUA şi Iran riscă un război ”accidental”, avertizează Londra

Statele Unite şi Iranul ar putea fi atrase „accidental” într-un conflict, în contextul tensiunilor din regiunea Golfului Persic, a avertizat Guvernul Marii Britanii, potrivit Mediafax. Arabia Saudită, principalul inamic al Iranului, susţine că două petroliere au fost vizate de acte de sabotaj în largul Emiratelor Arabe Unite. Incidentul s-a produs exact după ce Statele Unite avertizaseră că „Iranul sau grupuri intermediare” ar putea perturba traficul maritim în Golful Persic după impunerea de noi sancţiuni americane în contextul retragerii Washingtonului din Acordul atomic internaţional.

„Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu riscul unui conflict care ar putea izbucni accidental printr-o escaladare neintenţionată care se încheie printr-un conflict”, a declarat Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, citat de agenţia Associated Press.

„Avem nevoie de o perioadă de calm pentru a ne asigura că toată lumea înţelege ce gîndeşte cealaltă parte”, a subliniat Jeremy Hunt, precizînd că le va împărtăşi aceste preocupări partenerilor europeni şi secretarului de Stat american, Mike Pompeo.

Administraţia islamistă de la Teheran a refuzat, Vineri, orice dialog cu Statele Unite, iar un cleric iranian a ameninţat că un portavion american ar putea fi atacat, în contextul amplificării tensiunilor bilaterale.

Pe fondul tensiunilor generate de sancţiunile impuse de SUA după retragerea din Acordul atomic iranian, Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a arătat deschis negocierilor cu regimul de la Teheran. „Ceea ce aş vrea să văd din partea Iranului ar fi să mă sune”, a declarat liderul de la Casa Albă. La rîndul său, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a avertizat că Statele Unite vor reacţiona „rapid şi decisiv” în cazul unui atac iranian. „Regimul de la Teheran trebuie să înţeleagă că atacurile comise de ei sau de intermediari împotriva intereselor americane ori a cetăţenilor americani vor atrage o ripostă rapidă şi decisivă din partea SUA”, a declarat Pompeo.

În contextul tensiunilor cu Iranul, Statele Unite au trimis deja bombardiere B-52 la Baza aeriană Al Udeid din Qatar, iar portavionul USS Abraham Lincoln şi grupul naval aferent se deplasează spre Golful Persic.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerînd sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Amnesty: Statele din UE au ”căzut testul” prin faptul că au permis un transport de arme către Arabia Saudită

Unele state ale Uniunii Europene „au căzut testul” prin faptul că au permis un transport de arme către Arabia Saudită, în ciuda implicării acesteia în războiul din Yemen, a transmis Amnesty International, potrivit DPA, scrie agerpres.

Conform unui raport al ONU de anul trecut, atît coaliţia militară condusă de Arabia Saudită, cît şi inamicii săi, rebelii Houthi din Yemen, ar fi comis crime de război atacînd în mod repetat civili în timpul conflictului. Nava saudită de transport Bahri Yanbu a pornit Luni din portul spaniol Santander, îndreptîndu-se spre Genova, în Italia, conform site-urilor de monitorizare a traficului maritim. Nava ar fi fost încărcată cu arme în timpul unei opriri anterioare în Belgia, a relatat săptămîna trecută agenţia de presă belgiană Belga. Apoi, nava s-a îndreptat spre Marea Britanie. Aceeaşi navă şi-a anulat Vineri o oprire programată în portul francez Le Havre, după ce activişti au protestat împotriva venirii sale.

Experţi în drepturile omului ai ONU au dat vina anul trecut pe coaliţia condusă de Arabia Saudită pentru majoritatea victimelor civile înregistrate în timpul războiului din Yemen, precizînd că forţele coaliţiei au bombardat unităţi medicale, pieţe, zone rezidenţiale, nunţi şi înmormîntări, închisori şi bărci de pescuit. „Încărcată cu arme care cel mai probabil vor fi folosite în războiul din Yemen, Bahri Yanbu trece dintr-un port european în altul ca o minge de pinball”, a precizat o reprezentantă a Amnesty, Ara Marcen Naval, într-un comunicat. Nava a fost „un test important” privind angajamentele ţărilor din UE în cadrul Tratatului pentru Comerţul cu Arme, a spus Ara Marcen Naval. „Unele state au căzut acest test în interval de doar cîteva zile”, a adăugat ea.