Realitatea internationala pe scurt (14 Mai 2018)

Ciocniri violente între palestinieni şi israelieni înainte de deschiderea Ambasadei SUA la Ierusalim

Soldaţi israelieni şi manifestanţi palestinieni au fost implicaţi Luni dimineaţă în confruntări la frontiera dintre Israel şi Fîşia Gaza, 22 de palestinieni fiind răniţi, dintre care doi se află în stare gravă, cu cîteva ore înaintea inaugurării Ambasadei SUA la Ierusalim, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres. Mii de palestinieni s-au adunat Luni dimineaţă în diferite puncte din apropierea frontierei dintre Fîşia Gaza şi Israel, iar grupuri mici dintre ei au încercat să se apropie periculos de bariera de securitate păzită de Armata israeliană. Pe de altă parte, serviciul de securitate intern israelian – Shin Bet – a anunţat că membri ai mişcării palestiniene Hamas intenţionează să treacă gardul de la frontiera cu Israelul dacă demonstranţii palestinieni doboară bariera de securitate.

”Militanţii terorişti Hamas nu au permisiunea de a se apropia de gard, de teamă că vor fi ucişi sau capturaţi de forţele armate israeliene, cu excepţia cazului în care gardul va cădea. Atunci, sub acoperirea mulţimii, ei vor încerca să intre în Israel cu arme şi să comită atacuri”, se arată într-o declaraţie a Shin Bet, în urma mărturisirii făcute de un presupus membru al mişcării Hamas. În urmă cu cîteva zile, Israelul a anunţat că mişcarea Hamas, care controlează Fîşia Gaza, încearcă să întreprindă atacuri în zona gardului de la graniţă şi în cele din urmă împotriva comunităţilor evreieşti de la graniţă. Organizaţiile pentru drepturile omului susţin că folosirea forţei de către Armata israeliană este disproporţionată faţă de ameninţarea reprezentată de palestinieni, care aruncă pietre şi cocteiluri Molotov şi incendiază anvelope de maşină.

Iranul cere garanţii partenerilor europeni din acordul nuclear

Ministrul de Externe iranian Mohammad Javad Zarif a anunţat Luni că, în cadrul actualului său turneu diplomatic la Beijing, Moscova şi Bruxelles, va încerca să obţină garanţii din partea semnatarilor acordului privind programul nuclear că ‘interesele Teheranului vor fi apărate’ după retragerea SUA din această înţelegere, transmite AFP. ”Obiectivul final al tuturor acestor convorbiri este de a obţine asigurări că interesele poporului iranian, garantate prin acord, vor fi apărate”, a declarat Zarif, la începutul unei întrevederi la Moscova cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov. La rîndul său, Lavrov a apreciat că ruşii şi europenii ar trebui să-şi ‘apere împreună interesele’ legate de dosarul nuclear iranian. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, se va întîlni Marţi cu miniştrii de Externe francez, german şi britanic, pentru a discuta despre acordul nuclear iranian după decizia de retragere anunţată de SUA. Cei patru diplomaţi europeni vor avea ulterior o întrevedere cu ministrul de Externe iranian, a anunţat Serviciul European de Acţiune Externă. Acordul internaţional privind programul nuclear iranian a fost semnat la 14 Iulie 2015 de Teheran şi şase mari puteri ale lumii: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania.

Fidesz: Politica UE privind migraţia, ‘cea mai mare provocare’ pentru Guvernul de la Budapesta

Politica Uniunii Europene privind imigraţia este „cea mai mare provocare” pentru Guvernul de la Budapesta, care „trebuie să-şi promoveze propria poziţie împotriva acestei politici”, a declarat Luni pe postul public de televiziune ungar M1 liderul grupului parlamentar al Fidesz, partidul de guvernămînt din Ungaria, transmite agenţia MTI, potrivit agerpres. Mate Kocsis a subliniat că majoritatea de două treimi de care dispune Fidesz în Parlament în urma alegerilor din Aprilie oferă posibilitatea adoptării unui amendament vizînd interzicerea „instalării străinilor în Ungaria fără consimţămîntul Legislativului”. Politicianul conservator a menţionat că un proiect în acest sens a eşuat în Parlament în 2016 din cauză că formaţiunea naţionalistă radicală Jobbik a refuzat să-l susţină. El şi-a exprimat totodată speranţa ca Parlamentul să adopte pachetul legislativ cunoscut ca „Stop Soros” înainte de vacanţa de Vară a legislatorilor, care începe în Iulie.

Controversatul pachet legislativ numit astfel după finanţistul american de origine ungară George Soros prevede între altele, ca ministrul de Interne să poată interzice acele ONG-uri care susţin migraţia şi prezintă un risc pentru securitatea naţională, precum şi impunerea unei taxe de 25% pe donaţiile din străinătate către ONG-urile care susţin migraţia în Ungaria. Scopul legii, conform Guvernului, este descurajarea imigraţiei ilegale despre care premierul Viktor Orban afirmă că erodează stabilitatea europeană şi este susţinută în parte de Soros.

„Statul Islamic continuă să fie o ameninţare pentru Europa”, avertizează MI5

Directorul general al MI5, serviciul britanic de contrainformaţii şi securitate internă, avertizează că gruparea radicală Statul Islamic aspiră în continuare să comită atacuri „devastatoare şi mai complexe” în Europa, după ce a pierdut teren în Orientul Mijlociu, transmit BBC, Reuters şi PA. Andrew Parker condamnă totodată Rusia în legătură cu cazul Skripal, conform textului publicat în avans al unui discurs pe care îl va susţine la Berlin la o reuniune a responsabililor europeni din domeniul securităţii, primul discurs din afara ţării al unui director în funcţie al MI5. Potrivit documentului, Kremlinul a „încălcat flagrant normele internaţionale” prin otrăvirea, în Martie, a fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, o „activitate nocivă deliberată şi direcţionată” din partea Rusiei ce riscă să transforme această ţară într-un „stat paria şi mai izolat”. Parker face apel totodată la necesitatea de a „face lumină prin ceaţa minciunilor ieşite din maşina de propagandă” rusă. Directorul MI5 subliniază de asemenea că agenţiile de informaţii europene trebuie să se bazeze „mai mult ca oricînd pe cooperare” şi îşi exprimă încrederea în „capacitatea noastră de a face faţă ameninţărilor, datorită forţei sistemelor noastre democratice şi rezistenţei societăţilor şi valorilor pe care le împărtăşim”. Andrew Parker dezvăluie în acelaşi discurs că în Marea Britanie au fost prevenite 12 atacuri teroriste, după atentatul de la Westminster din Martie 2017. 

Irakienii vor să-şi căsătorească copiii de mici

Oficiali de rang înalt ai Naţiunilor Unite au denunţat un proiect de lege din Irak care ar permite căsătoria minorilor încă de la vîrsta de 9 ani, reprezentanţii ONU avertizînd că aceasta ar însemna răpirea copilăriei unor fete şi băieţi deja marcaţi de război. Proiectul, care le-ar permite liderilor religioşi să supervizeze contracte de căsătorie şi să oficieze mariaje între copii, a declanşat demonstraţii publice ale unor asociaţii pentru drepturile femeii şi activişti din Irak. ‘Băieţii şi fetele din Irak, deja victime ale abuzurilor grave rezultînd din ani de conflict, se află acum în pericol să le fie răpită copilăria’, a declarat Virginia Gamba, reprezentantul special al ONU pentru copii şi conflicte armate. ‘Guvernul Irakului trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a proteja fiecare copil prin prevenirea adoptării unor politici care pot dăuna copiilor deja expuşi unui conflict armat’, a adăugat ea, într-un comunicat.

Potrivit UNICEF şi organizaţiei caritabile internaţionale ‘Girls Not Brides’, aproximativ una din cinci fete din Irak se căsătoreşte înainte de a împlini 18 ani. În această ţară, vîrsta legală de căsătorie este de 18 ani, dar fetele se pot căsători de la 15 ani cu consimţămîntul părinţilor. ‘Girls Not Brides’ afirmă că, la nivel mondial, în fiecare an 15 milioane de fete se căsătoresc înainte de a împlini 18 ani. Proiectul din Irak, despre care opozanţii spun că ar permite căsătoria copiilor de la vîrsta de 9 ani sau la pubertate în unele secte religioase, a primit acordul de principiu al Consiliului Reprezentanţilor, Legislativul ţării, potrivit presei locale. Proiectul de amendare a legii statutului personal ar putea alimenta luptele interne într-o ţară confruntată cu urmările Statului Islamic şi cu violenţe sexuale legate de război, au subliniat Virginia Gamba şi Pramila Patten, reprezentantul special al ONU în problema violenţei sexuale în conflicte.

Premierul britanic îl asigură pe Rouhani că europenii îşi menţin angajamentul faţă de acordul nuclear cu Iranul

Premierul britanic Theresa May l-a asigurat Duminică pe Preşedintele iranian Hassan Rouhani că Regatul Unit şi partenerii săi europeni îşi menţin angajamentul faţă de acordul nuclear cu Iranul din 2015, informează Reuters. Într-o convorbire telefonică, „cei doi lideri au căzut de acord asupra importanţei continuării dialogului între cele două ţări şi s-au referit la perspectiva întîlnirii miniştrilor de Externe britanic, german, francez şi iranian de Marţi, de la Bruxelles”, arată o informare a Cabinetului prim-ministrului May. Cu cîteva ore mai devreme, Preşedintele Rouhani declarase că ţara sa va respecta înţelegerea cu Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania, chiar şi după retragerea Statelor Unite din acord, cu condiţia ca interesele Iranului să fie protejate. Tot Duminică, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, aflat într-o vizită la Beijing, şi-a exprimat speranţa că acordul nuclear poate fi reconfigurat fără partea americană.

Europenii au 60 de zile pentru a prezenta garanţiile necesare pentru asigurarea intereselor Iranului în cadrul acordului nuclear

Ţările europene au la dispoziţie maximum 60 de zile pentru a oferi garanţii privind asigurarea intereselor Iranului în cadrul acordului nuclear, după retragerea Statelor Unite din această înţelegere internaţională, arată site-ul de internet al Parlamentului de la Teheran, citat de AFP. Abbas Araghchi, adjunct al ministrului de Externe iranian, a declarat în cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului că „europenii au între 45 şi 60 de zile pentru a prezenta garanţiile necesare pentru asigurarea intereselor Iranului şi a compensa daunele provocate de retragerea Statelor Unite”, a comunicat Duminică purtătorul de cuvînt al Comisiei, Seyyed Hossein Naghavi Hossaini. Este pentru prima oară cînd la Teheran este menţionat un termen limită pentru viitorul acordului din 2015, cunoscut sub acronimul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action – planul de acţiune comun şi cuprinzător), din care SUA s-au retras.

Papa Francisc face apel la o abordare mai strictă a acuzațiilor referitoare la abuzurile sexuale din Chile

Papa Francisc a făcut apel Sîmbătă la o abordare mai strictă a acuzaţiilor referitoare la abuzuri sexuale în cadrul Bisericii Catolice, în avanpremiera întîlnirii cu episcopi din Chile care urmează să aibă loc la Vatican săptămîna viitoare, informează DPA, potrivit agerpres. Biserica trebuie ”să examineze în profunzime cauzele şi consecinţele” abuzurilor de putere şi abuzurilor sexuale, precum şi a ”mecanismelor care, în anumite cazuri, au dus la muşamalizarea şi la neglijarea gravă a victimelor”, se precizează într-o declaraţie dată publicităţii de Sfîntul Scaun Sîmbătă.

Începînd de Marţi, papa Francisc intenţionează să discute despre cel mai recent scandal sexual din sînul bisericii cu episcopii din Chile care vor veni la Vatican. Întîlnirile au ca scop stabilirea responsabilităţii pentru ”aceste răni distrugătoare” şi ”iniţierea de schimbări care să împiedice astfel de fapte execrabile să se repete”, se menţionează în declaraţia Vaticanului. În centrul scandalului se află episcopul chilian Juan Barros, care ar fi ascuns abuzurile sexuale săvîrşite de un alt preot, Fernando Karadima. Arhiepiscopul de Malta Charles Scicluna a audiat numeroşi martori şi a elaborat recent un raport despre acest scandal. Suveranul pontif şi-a cerut deja iertare pentru felul în care a abordat problema abuzurilor sexuale în care au fost implicaţi prelaţi din Chile.

Arme controversate folosite de armata Majestății Sale. Dronele britanice au aruncat bombe termobarice peste Siria

Ministerul britanic al Apărării a dezvăluit pentru prima dată că dronele sale aruncă bombe interzise în Siria. Totul a început cu o scrisoare privind solicitarea unor informații trimise de cei de la site-ul specializat Drone Wars către ministerul britanic al Apărării, informează site-ul italian occhidellagerra.it. În acest e-mail, site-ul a cerut Apărării britanice să clarifice numărul total de misiuni aeriene în Siria și Irak, tipul de arme folosite, pentru a împărți schematic tipul de arme pe baza vectorilor folosiți, inclusiv cel al dronelor. Conform principiului libertății de informare, ministerul Maiestății Sale a răspuns în detaliu cerințelor site-ului, precizînd, de asemenea, cînd și cum au fost folosite dronele Reaper în ultimele trei luni. Cererea a vizat, de fapt, informații pînă în primul trimestru din 2018, din Ianuarie pînă în Martie.

Ca răspuns, oficialii oferă o detaliere a tipului de rachete Hellfire lansate, precizînd că au fost lansate 19 rachete AGM-114N4 și 44 AGM-114R2. Primele 19 rachete, cele ale versiunii "N", sunt extrem de relevante. După cum explică Drone Wars, „Varianta N” „folosește Metal Augmented Charge ((Mac). Cînd capul cilindrului explodează, amestecul de aluminiu este dispersat și arde rapid. Explozia susținută de presiunea ridicată este extrem de dăunătoare, creînd o undă de șoc puternică și un "vid". Orice persoană aflată în apropiere poate muri din cauza deteriorării organelor interne” . Pe scurt, cele 19 rachete lansate de forțele britanice din Siria erau arme termobarice. Justin Bronk, cercetător la Royal United Services Institute din Orientul Mijlociu, susține că „ceea ce distinge o armă termobarică de un exploziv convențional este că, în timp ce un exploziv convențional are între 30% și 40% exploziv, armele termobarice utilizează aproape sută la sută de exploziv”. Acest tip de armă, continuă expertul, „este foarte eficient împotriva unor buncăre sau împotriva persoanelor aflate în spații închise”.

Polemicile privind armele termobarice au fost mereu aprinse,  în special în Regatul Unit. Parlamentarii britanici  au vrut să se spună clar dacă aceste arme sunt folosite, conștienți de faptul că puterea lor letală face ca limita dintre utilizarea lor legitimă și interdicțiile impuse de dreptul internațional să fie extrem de fragilă. Armata regală britanică a folosit arme termobarice și în Afganistan, împotriva talibanilor, provocînd moartea în chinuri a teroriștilor. Ministrul Apărării de la Londra recunoștea în 2008 că forțele armate britanice din Afganistan folosesc împotriva talibanilor una dintre cele mai mortale și controversate arme, denumită „termobarică". Armele termobarice au fost folosite pentru prima dată, tot în Afganistan, în anii '80, de către armata rusă. Moscova a mai utilizat apoi acest tip de arme și în Cecenia, în anii '90. Aceste acțiuni au fost criticate în întreaga lume.

Suedia, țara care acordă unei moschei dreptul de a difuza apelul la rugăciunea de Vineri, dar interzice clopotele bisericilor creștine

O moschee din orașul suedez Växjö a primit permisiunea de a-și difuza chemarea la rugăciune, după ce anterior autoritățile locale o interziseseră considerînd că difuzarea Adhanului face prea mult zgomot. Dar cînd Biserica creștină Sfîntul Mihail a făcut o cerere similară pentru slujbe, cerînd ca clopotele să se poate face auzite, autoritățile au spus un NU categoric, scrie ziarul Smålandsposten citat de Voice of Europe. Potrivit preotului Ingvar Fogelqvist, autoritățile orașului au respins cererile sale de bate clopotul, pe motiv că sunetul acestuia ar putea „perturba zona”. Solicitările lui Fogelqvist au fost respinse de două ori: în anii 1990 și din nou la începutul anilor 2000. Preotul spune că sunetul clopotului care îi cheamă pe credincioșii creștini la slujbă este o veche tradiție creștină pe care biserica lui ar dori să o folosească în continuare, sperînd că astfel Biserica Catolică ar deveni „un pic mai vizibilă aici în comunitate”.

După ce moscheii din oraș i s-a permis să transmită apelurile la rugăciune, cu condiția ca volumul difuzoarelor să nu depășească 110 decibeli în exterior pentru a fi conform reglementării suedeze în vigoare, biserica ar trebui să aibă parte de același tratament și să poată bate clopotele, spune părintele. Moscheea din Vaxjo este a treia din Suedia care poate difuza apelul la rugăciunea de Vineri, după cele din Botkyrka (periferie a Capitalei Stockholm) și din Karlskrona (Sud). Potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul Kantar Sifo, 60% dintre persoanele intervievate au declarat că doresc interzicerea Adhanului în Suedia.