REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (14 Ianuarie 2021)

UE a aprobat introducerea în meniu a viermilor de făină

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a aprobat utilizarea ca aliment de uz uman a viermilor de făină, semnalează Reuters, potrivit agerpres. Larvele gîndacului denumit popular morar, iar ştiinţific Tenebrio molitor, vor putea fi folosite ca atare sau uscate, ca ingrediente pentru curry sau sub formă de făină pentru prepararea biscuiţilor, pastelor şi pîinii. Confundate uneori cu viermii, larvele de insecte sunt deja acceptate în Europa ca hrană pentru animale. Sunt bogate în proteine, grăsimi şi fibre şi ar putea fi urmate în farfuriile europenilor şi de alte insecte, apreciază chimistul Ermolaos Ververis, specialist în alimentaţie la EFSA.

Sub conducerea lui Ververis, agenţia a evaluat viermii de făină, conform unei reglementări europene privind „alimentele noi”, intrată în vigoare în 2018, potrivit căreia s-au făcut multe solicitări. Cea în cauză a fost prima soluţionată.

În multe locuri din lume, inclusiv în Africa, Australia şi Noua Zeelandă există deja baruri cu insecte, hamburgeri din greieri şi diverse alimente pe bază de larve, observă Reuters. Înainte ca Europa să se alăture acestei tendinţe, decizia EFSA mai trebuie ratificată de Comisia Europeană. Unii sociologi consideră însă că barierele psihologice pe Vechiul Continent sunt deosebit de puternice, aşa că va mai dura ceva pînă cînd viermii se vor vinde cu succes din rafturile supermarketurilor.

Autorităţile vamale din Ţările de Jos au capturat anul trecut 48 de tone de cocaină în porturi şi aeroporturi

Autorităţile vamale au capturat anul trecut 48 de tone de cocaină în porturile şi aeroporturile din Ţările de Jos, cu o valoare de vînzare de 4,2 miliarde dolari, transmite dpa, potrivit agerpres. Doar în portul Rotterdam, agenţii vamali au capturat peste 40 de tone de cocaină pe parcursul anului trecut, a anunţat Parchetul olandez. De asemenea, anchetatorii au descoperit 22 de kilograme de metamfetamină cristale, 54 de kilograme de heroină şi 748 de kilograme de marijuana. Aproximativ 300 de persoane au fost arestate în 2020 în legătură cu capturile de cocaină din Ţările de Jos.

Anul trecut, au fost confiscate 12 transporturi conţinînd fiecare peste 1.000 de kilograme de cocaină. Drogurile au fost găsite între cutii cu banane sau ascunse între automobile noi şi medicamente. Numai în luna Decembrie a anului trecut, anchetatorii olandezi au capturat peste 7.620 de kilograme de cocaină.

Ministrul maghiar al Justiţiei îi critică pe giganţii mondiali ai tehnologiei informaţiei

Ministrul ungar al Justiţiei, Judit Varga, i-a criticat pe giganţii mondiali ai tehnologiei informaţiei, într-o postare pe Facebook, în care notează că „noi cu toţii putem fi opriţi printr-o simplă apăsare de buton”, relatează MTI, potrivit agerpres.

„Pînă în prezent, companiile tehnologice globale au restricţionat doar libertatea de opinie şi de exprimare, însă războiul ideologic pe care îl putem urmări în SUA demonstrează că, prin simpla apăsare a unui buton, oamenii pot fi scoşi din spaţiul online, din spaţiul în care îşi trăiesc viaţa de zi cu zi, unde îşi gestionează munca şi afacerile, unde îşi stochează amintirile şi unde ţin legătura cu prietenii şi cunoştinţele, cu toţi cei dragi”, afirmă Judit Varga.

Ministrul ungar menţionează că „poate fi surprinzător faptul că (cancelarul german Angela Merkel), (liderul PPE Manfred) Weber şi alţi lideri europeni au ridicat vocea împotriva unei măsuri luate de companii tehnologice care promovează o ideologie liberală globalistă”. „Dar, probabil, şi-au dat seama că acest lucru li s-ar putea întîmpla şi lor, că ar putea fi deconectaţi şi ei dacă nu s-ar comporta în modul aşteptat”, adaugă ea.

Putin a recomandat vaccinarea în masă a rușilor

Preşedintele rus Vladimir Putin cerut, Miercuri, lansarea unei vaccinări în masă a populaţiei Rusiei împotriva COVID-19 începînd de săptămîna viitoare, apreciind că vaccinul dezvoltat de ţara sa este ”cel mai bun”, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres. ”Cer lansarea unei vaccinări în masă a întregii populaţii începînd de săptămîna viitoare”, a declarat Vladimir Putin într-o reuniune a Guvernului rus în regim de videoconferinţă. ”Vaccinul rus este cel mai bun din lume”, a dat asigurări liderul de la Kremlin.

Rusia, care se plasează pe poziţia a patra în lume ca număr al cazurilor de COVID-19, a început, în luna Decembrie, vaccinarea pe scară largă contra acestei boli. Vicepremierul Tatiana Golikova a afirmat că începînd din 18 Ianuarie autorităţile ruse vor fi pregătite să extindă programul de vaccinare. Rusia nu a impus nici un fel de lockdown în timpul celui de-al doilea val al pandemiei, început în luna Septembrie, oficialităţile de la Moscova susţinînd că restricţiile punctuale sunt suficiente pentru a reduce răspîndirea COVID-19.

A fost sau n-a fost Chuck Norris la asediul Capitoliului?

Actorul american Chuck Norris, în vîrstă de 80 de ani, s-a văzut nevoit să declare că nu a făcut parte din mulţimea care a luat cu asalt Capitoliul din Washington săptămîna trecută, după ce pe reţelele sociale a apărut o fotografie cu un bărbat care semăna izbitor de bine cu celebrul actor, transmite EFE, potrivit agerpres.

Fotografia în cauză a fost postată recent pe Twitter, iar în ea apăreau un susţinător al Preşedintelui în exerciţiu Donald Trump şi un alt bărbat, roşcat şi cu barbă, cu menţiunea „Chuck Norris”. Imaginea a fost redistribuită de sute de mii de ori, potrivit The Guardian. „Am aflat recent că a existat o sosie Chuck Norris la revoltele de la Capitoliul din D.C. Nu am fost eu, n-am fost acolo. Nu este loc pentru violenţe de nici un fel în societatea noastră. Sunt şi voi fi mereu de partea Legii şi Ordinii. Prietenul vostru, Chuck Norris”, a scris actorul, expert în arte marţiale, pe contul său de Twitter.

Chuck Norris este cunoscut drept un susţinător de lungă durată al republicanilor şi al dreptei creştine din SUA, iar în mai multe rînduri şi-a exprimat sprijinul faţă de Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump.

Un român bănuit că pregătea un atentat la Washington a fost arestat în SUA

Eduard Florea a fost arestat după ce FBI a percheziţionat casa sa din Queens. Se presupune că românul, împreună cu mai mulţi prieteni, pregăteau un atac armat în Washington. Presa americană scrie că românul era foarte activ şi racola adepţi ai lui Donald Trump. El ar fi intenţionat să organizeze o nouă acţiune în forţă la Washington şi încerca să adune cît mai mulţi oameni dispuşi să lupte, la propriu, pentru cauza lui Trump.  

NBC scrie că Florea a fost arestat după ce agenţii federali i-au percheziţionat casa, în seara de Marţi, 12 Ianuarie. De aici, din locuinţa din Queens, el ar fi trimis mai multe ameninţări, unele postate online chiar în timpul şi după violenţele de la Capitoliu.   Potrivit sursei citate, Eduar Florea a mai fost arestat în trecut, în baza unei acuzaţii privind deţinerea unui adevărat depozit de arme. Totuşi, Florea nu pare să fi fost la Capitoliu în timpul protestelor violente. NBC mai notează că el are antecedente penale legate de arme de foc şi a fost arestat şi condamnat în 2014 pentru deţinere de arme. Atunci, Eduard Florea a fost condamnat la un an de închisoare după ce la el acasă au fost descoperite zeci de arme. Acest adevărat depozit de arme ar fi fost găsit în posesia sa în Staten Island, a declarat un oficial de rang înalt al Poliţiei. 

UE le cere ferm statelor membre să nu încheie contracte separate cu producătorii pentru a cumpăra vaccinuri anti-Covid

Bruxelles-ul le-a reamintit ferm statelor membre UE de angajamentul lor de a nu lansa „propriile proceduri de achiziţie” pentru vaccinurile anti-Covid, în condițiile în care au mandatat Comisia Europeană să negocieze pentru tot blocul comunitar. Executivul european le cere statelor să raporteze periodic şi cu precizie numărul de persoane vaccinate, scrie Mediafax, preluînd Le Figaro.

Cele 27 de state membre UE au mandatat Comisia Europeană în Iunie 2020 să negocieze precomenzile pentru vaccinuri. Însă unele țări UE vor să acționeze și pe cont propriu, stîrnind controverse, scrie Le Figaro: Germania a semnat un memorandum de înţelegere separat cu o companie producătoare, iar Cipru a făcut o cerere de furnizare către Israel. „Permiteţi-mi să vă reamintesc că aţi fost de acord să nu lansaţi propriile proceduri pentru achiziţionarea vaccinurilor cu aceleaşi laboratoare,” a declarat comisarul pentru Sănătate Stella Kyriakides, în timpul unei videoconferinţe cu miniştrii europeni ai Sănătăţii.

UE, amenințată de către Boris Johnson

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a avertizat că ar putea declanşa un litigiu cu Uniunea Europeană, deoarece este nemulţumit de tranzitul mărfurilor spre provincia britanică Irlanda de Nord, care are un statut special în raport cu UE. Într-un discurs rostit în Camera Comunelor, Boris Johnson a reclamat că unele camioane nu au putut intra în provincia britanică Irlanda de Nord din cauza reglementărilor speciale. Conform Acordului Brexit, în Irlanda de Nord se menţin unele reglementări europene, pentru a permite libera circulaţie spre Irlanda în virtutea Tratatului de pace din Vinerea Mare. Însă situaţia generează probleme la limita administrativă dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, informează publicaţia Express, citată de Mediafax.

"Sigur că apar unele probleme şi pot confirma că, în cazul în care sunt probleme pe care noi le considerăm disproporţionate, nu vom ezita să invocăm Articolul 16", a afirmat Boris Johnson, referindu-se la o clauză a Protocolului Nord-irlandez, mai notează sursa citată. 

Statutul special al provinciei britanice Irlanda de Nord este prevăzut în Acordul de retragere a Marii Britanii din UE (Acordul Brexit), dar problemele riscă să persiste şi în virtutea Acordului Comercial şi de Cooperare Marea Britanie-UE (Acordul post-Brexit).

Erdogan atacă NATO și acuză UE că îi protejează pe „teroriștii” care organizează proteste împotriva lui

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a susținut, în fața ambasadorilor UE la Ankara, un discurs despre aderarea țării sale la UE, despre care spune că este dorința turcilor de aproape 60 de ani, dar, în ultima vreme, din cauza „nedreptăților” suferite din partea europenilor, cetățenii turci și-au pierdut încrederea în valorile europene. „Așa cum nu este posibil să citim istoria Turciei în afara Europei, nu este posibil să înțelegem istoria Europei fără Turcia. Națiunea noastră își vede viitorul împreună cu Europa. În această idee, am fost angajați într-o luptă pentru a deveni membri cu drepturi depline ai UE de aproape 60 de ani. Nu am renunțat niciodată la aderare, care este scopul nostru final, în ciuda dublului standard și al nedreptăților la care am fost supuși”, a spus Erdogan. Turcia nu a avut parte de susținere și solidaritate din partea Europei în timpul loviturii de stat din 15 Iulie și nici în lupta sa împotriva terorismului, a spus el.

„Așa cum dorința noastră de aderare veche de 60 de ani este o decizie strategică pentru noi, acceptarea Turciei ca membru al UE va fi o decizie ontologică în privința viitorului UE. Nesiguranța care s-a remarcat după Brexit va dispărea cînd Turcia își va lua locul meritat în familia europeană”, a susținut președintele turc.

Erdogan a acuzat și NATO, pe motiv că a fost șovăielnică în privința combaterii terorismului și a lăsat Turcia singură în această luptă. „Suntem împreună în NATO. Din moment ce suntem membri ai NATO, ar trebui să ducem această luptă împreună. De ce ne lasă celelalte țări singuri în lupta împotriva terorismului? Mii de camioane pline cu armament, muniție și provizii medicale au fost distribuite către organizațiile teroriste. Teroriștii au luptat împotriva noastră cu aceste arme”, a spus el, referindu-se, conform presei turcești, la armele trimise de SUA forțelor kurde din Siria. 

New York a decis să încheie orice afacere cu Donald Trump și companiile sale

New York va pune capăt tuturor afacerilor cu Donald Trump sau companiile sale după ce Președintele american și-a încurajat susținătorii să ia cu asalt Capitoliul de la Washington, a declarat primarul orașului, Bill de Blasio., transmite Bloomberg. În ultimele zile, mai multe instituții și asociații au anunțat, de asemenea, că nu doresc să mai aibă legătură cu Trump Organization.

„Contractele sunt foarte clare: în cazul în care conducerea unei companii este angajată în activități ilegale, avem dreptul să întrerupem contractul. Incitarea unei insurecții împotriva Guvernului SUA constituie în mod clar o activitate criminală”, a declarat Bill de Blasio într-o apariție la MSNBC. Orașul se așteaptă la o provocare juridică, dar „suntem pe un teren juridic puternic”, a spus primarul. „Au profitat de aceste contracte. Nu vor mai profita de acum”. Trump Organization are contracte de peste 17 milioane de dolari cu New York City, majoritatea destinate atracțiilor turistice, inclusiv un teren de golf, un carusel și două patinoare din oraș.

Administrația va informa Organizația Trump că orașul își va anula acordurile de operare a caruselului Central Park, a patinoarelor Wollman și Lasker și a terenului de golf Ferry Point. Contractele pentru carusel și patinoare se vor încheia în săptămînile următoare. Procesul de terminare a terenului de golf Ferry Point este însă mai detaliat și se așteaptă să dureze luni, a spus De Blasio într-un comunicat.

New York se va alătura unei liste lungi de companii și asociații care refuză să mai colaboreze cu Donald Trump.