Realitatea internationala pe scurt (14 Ianuarie 2019)

I s-a promis un job, însă a devenit sclavă sexuală. Coșmarul unei românce, în Anglia

O femeie din România a fost forțată să devină sclavă sexuală, în Marea Britanie, după ce a fost păcălită să emigreze, promițîndu-i-se un loc de muncă bine plătit. Femeia a îndurat ani de chin, fiind drogată și obligată să se prostitueze, iar banii îi erau furați de cei pentru care lucra, scrie Mirror.co.uk. 

„Helena” a povesti pentru presa din Marea Britanie că i s-a propus un job în lumea modei, în Marea Britanie, însă a ajuns pe mîna proxeneților care au obligat-o să consume cocaină zilnic, pînă cînd femeia a devenit dependentă.

„Mi s-a promis că mi se va îndeplini un vis, însă am ajuns să trăiesc un coșmar. Duceam o viață grea în România, dar nu se compara cu iadul prin care am trecut în ultimii 10 ani”.

Femeia trăia în sărăcie, în România, însă fiind frumoasă i s-a propus un job în modeling în Marea Britanie. Odată ajunsă aici, i s-a cerut să se fotografieze în ipostaze seducătoare, spunîndu-i-se că aceste poze vor face parte din portofoliul ei, însă au ajuns pe un site pentru adulți, de unde era contactată de străini și plătită cu 120 de lire pe oră, în urma serviciilor sexuale prestate.

„Am crezut că este șansa mea la o viață mai bună.”

Theresa May: “Ar fi o încălcare a democraţiei dacă Marea Britanie nu ar ieşi din UE”

Şefa Executivului britanic, Theresa May, a avertizat cu privire la ″o încălcare catastrofală şi de neiertat a democraţiei″ dacă parlamentarii ţării sale resping, pe 15 Ianuarie, acordul privind Brexit-ul şi dacă Marea Britanie rămîne în Uniunea Europeană. Premierul britanic a făcut apel la parlamentari ″să facă ceea ce este bine pentru ţară″ şi să-i sprijine controversatul plan de ″divorţ″. May a apreciat că Marea Britanie riscă să părăsească UE fără un acord sau, dacă parlamentarii nu sunt dispuşi să-şi asume nesiguranţa pe care o presupune un Brexit fără acord, atunci Marea Britanie s-ar putea să nu mai părăsească deloc UE.

În ceea ce a descris drept ″cea mai mare şi cea mai importantă decizie pe care orice parlamentar al generaţiei noastre va fi nevoit s-o ia″, premierul May a insistat că a sosit momentul ca oamenii politici″⁣să se achite″ de sarcinile lor în faţa poporului. ″Voi, poporul britanic, aţi votat să ieşim (din UE). Şi apoi, la alegerile generale din 2017, 80% dintre voi aţi votat pentru parlamentarii care au promis să respecte rezultatul referendumului. Ne-aţi transmis instrucţiunile voastre. Acum este rîndul nostru să ne achităm. Cînd v-aţi prezentat să votaţi la referendum, aţi făcut-o deoarece voiaţi ca vocea voastră să se facă auzită. Unii dintre voi v-aţi pus încrederea în procesul politic pentru prima oară în decenii. Nu putem - şi nu trebuie - să vă dezamăgim. A face acest lucru ar fi o încălcare catastrofală şi de neiertat a democraţiei noastre. Deci mesajul meu către Parlament este simplu: a sosit momentul să lăsăm jocurile şi să facem ceea ce este bine pentru ţara noastră″, a scris Theresa May într-un articol publicat în Sunday Express.

Press Association relatează că premierul britanic s-a confruntat cu apeluri din partea predecesorului ei, John Major, de a revoca articolul 50 (al Tratatului UE, care reglementează părăsirea blocului comunitar de către un stat membru - n.r.), în scopul de a opri Brexit-ul, deoarece, a avertizat el, o ieşire fără acord ar fi ″condamnabilă din punct de vedere moral″⁣.

Criză fără precedent în SUA. Cum s-a ajuns la cel mai mare blocaj al Administrației din istorie

Statele Unite trec prin cel mai mare blocaj al Administraţiei, din istorie. Şi nu se întrevede o soluţie de deblocare prea curînd. Nici Preşedintele Donald Trump, nici reprezentanţii democraţi, majoritari în Congresul de la Washington, nu vor să negocieze. Liderul de la Casa Albă vrea ridicarea zidului de la frontiera cu Mexicul, democraţii nu vor să-l finanţeze. Iar acest război între Preşedinte şi opoziţie este plătit de toţi americanii. Cel mai mult de cei 800.000 de angajaţi federali, care nu îşi primesc salariile.

Din 22 Decembrie anul trecut, o parte din angajaţii la stat sunt în concediu fără plată. Ceilalţi muncesc fără să îşi primească salariul. Senatul a votat o lege pentru ca funcţionarii să fie plătiţi retroactiv, lege care aşteaptă încă promulgarea din Biroul Oval. Pînă atunci, au fost făcute apeluri către bănci, pentru a-i păsui pe cei care nu îşi pot plăti ratele, în special ipotecile pe case şi creditele pentru studiile copiilor.

La aeroportul din Miami, un terminal a fost închis. Mulţi controlori de trafic aerian, care ar trebui să lucreze neplătiţi, au transmis că sunt bolnavi. Sunt închise mai multe muzee şi parcuri naţionale. Cele mai afectate de blocaj sunt Ministerele de Interne, Justiţie şi Transporturi. Nu primesc bani nici departamentul de agricultură, serviciile de stare civilă, NASA sau departamentul care autorizează alimentele pe piaţa americană. Economiştii estimează că fiecare săptămînă de blocaj costă peste un miliard de dolari. Bani care trebuie plătiţi, desigur, de toţi americanii, inclusiv de cei care nu îşi primesc salariile.

Copilă răpită din Africa de fiul unui fost Preşedinte. A ţinut-o 16 ani ca sclavă în vila sa din SUA

Fiul primului lider al Guineei şi soţia lui au ţinut o fată răpită din ţara lor timp de 16 ani ca sclavă într-o locuinţă din SUA. Copila a fost adusă cu forţa din Guineea cînd avea doar 5 ani de către Mohamed Touré, fiul primului Preşedinte al ţării, Ahmed Sekou Toure, şi de către soţia lui, Denise Cros-Toure. Ei au pus-o să gătească, să cureţe şi să aibă grija de fiica lor fără să o plătească. Cuplul a profitat de faptul că în ţara lor erau extrem de influenţi, în vreme ce fata provenea dintr-o familie foarte săracă. Mama ei a încercat în zadar să o salveze, familia Toure avînd sprijinul autorităţilor din Guineea. 

Ahmed Sekou Toure, tatăl răpitorului, a condus Guineea din 1958 pînă în 1984, fiind eroul declarării independenţei acestei foste colonii franceze. Regimul său socialist s-a transformat în timp într-o dictatură sîngeroasă, în lagărele din Guineea murind aproximativ 50.000 de oameni. Toure a murit într-un spital din SUA iar regimul a fost înlocuit de o dictatură militară, dar familia Toure a rămas influentă.

Copila răpită de fiul dictatorului şi de soţia lui era bătută, stropită cu furtunul apă rece şi biciuită cu un cablu electric dacă se opunea, scrie Independent. Era strigată „cîine” şi „sclavă”. Coşmarul fetei a durat 16 ani. Nu a fost trimisă la şcoală şi deseori era trimisă să doarmă într-un parc, în localitatea Southlake din Texas, unde se mutase familia într-o vilă luxoasă. Nu ştia engleză, astfel că nu a putut cere ajutor. În final, fata a fugit în 2016, cu ajutorul vecinilor. Soţii Toure riscă acum 20 de ani de închisoare.

Trump l-a făcut “gunoi mincinos” pe fostul şef FBI, după ce a aflat că l-a anchetat

Val de injurii lansate de Preşedintele SUA la adresa lui James Comey, fostul şef FBI: Un “mincinos”, un “adevărat gunoi”, un “copoi veros”!

Donald Trump l-a atacat violent Sîmbătă pe fostul director al FBI James Comey, după noi dezvăluiri apărute în New York Times despre deschiderea în 2017 a unei anchete a Poliţiei Federale pentru a stabili dacă el lucra în favoarea Rusiei, potrivit AFP.

“Wow, tocmai aflu în deficitarul New York Times că foştii conducători corupţi ai FBI, aproape toţi concediaţi sau forţaţi să părăsească agenţia din motive foarte rele, au deschis anchetă asupra mea, fără nici un motiv şi nici o probă, cînd l-am dat afară pe acest mincinos de James Comey, un adevărat gunoi”, a lansat pe Twitter în cursul dimineţii Preşedintele SUA.

Potrivit New York Times, ancheta Poliţiei Federale americane a fuzionat rapid cu cea deschisă de procurorul special Robert Mueller asupra suspiciunilor de complicitate între Moscova şi echipa de campanie a candidatului republican la alegerile prezidenţiale din 2016.

FBI şi-a deschis investigaţia, care conţinea o parte de contraspionaj şi o parte penală, ca urmare a destituirii directorului său James Comey de către Donald Trump în Mai 2017, informează cotidianul newyorkez, citînd surse anonime. Partea de contraspionaj urma să stabilească dacă miliardarul lucrase conştient sau involuntar pentru Moscova, iar partea penală viza concedierea lui James Comey, scrie publicaţia, potrivit căreia nu se ştie dacă investigaţiile sub aspectul contraspionajului continuă în prezent.

Tot potrivit New York Times, FBI a avut suspiciuni asupra eventualelor legături ale lui Trump cu Rusia în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. Dar el nu a deschis ancheta pînă cînd Preşedintele nu l-a destituit pe Comey, care refuzase să-i jure credinţă şi să pună capăt primelor investigaţii asupra unei eventuale complicităţi cu Rusia.

“FBI era în plină harababură din cauza proastei sale administrări sub conducerea lui Comey”, a comentat Sîmbătă Donald Trump pe Twitter. “Concedierea lui Comey de către mine a fost o zi mare pentru America. Era un copoi veros”, a adăugat el, evocînd într-un alt tweet ”şobolanii care au încercat să-i joace o festă”. “Este absurd. James Comey a fost concediat pentru că era un om de nimic şi discreditat, iar adjunctul său la vremea respectivă Andrew McCabe - un mincinos dovedit, concediat de FBI”, a întărit purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Donald Trump, care neagă categoric orice complicitate cu Rusia, critică cu regularitate ancheta condusă de Robert Mueller - un fost director al FBI - pe care o consideră drept o “vînătoare de vrăjitoare” şi a manipulare urmărind să-i discrediteze preşedinţia.

Ancheta rusă a dus la multiple inculpări şi la condamnarea unor apropiaţi ai Preşedintelui. Fostul său avocat Michael Cohen a fost condamnat la trei ani de închisoare, în special pentru încălcarea legislaţiei privind finanţarea campaniilor electorale. Paul Manafort, care a fost un timp director al echipei de campanie a lui Trump, a fost găsit vinovat de malversaţiuni financiare legate de activităţile sale în Ucraina, anterioare alegerilor prezidenţiale din 2016. Michael Flynn, fost consilier pentru securitate naţională al Preşedintelui, a pledat vinovat că i-a minţit pe anchetatori cu privire la legăturile sale cu responsabili ruşi.

Stare de urgență în mai multe regiuni din Europa din cauza zăpezii. 24 de oameni au murit

Este stare de urgenţă în mai multe regiuni din Germania şi Austria din cauza zăpezilor, unde Armata a scos tancurile pentru că numai aşa puteau ajunge la sinistraţi. Meteorologii vorbesc de cea mai grea Iarnă din ultimii 30 de ani. Bilanţul victimelor a ajuns deja la 24 de morţi, majoritatea în avalanşe.

În Sudul Germaniei şi în mare parte din Austria, zone deja îngropate în nămeţi, oamenii nu au nici o clipă de răgaz. Sute de militari îi ajută să cureţe din zăpada depusă, pentru că norii s-au adunat din nou deasupra Alpilor. Peste stratul uriaş de zăpadă, care în unele locuri măsoară şi 5 metri, se va aşterne pînă Marţi încă un metru de omăt. În acest condiţii, riscul de avalanşă este uriaş. Încălzirea vremii agravează lucrurile. Ninsoarea se transforma în ploaie şi va aduce inundaţii. Mai multe şcoli şi licee au fost pregătite în cazul în care vor fi necesare evacuări. Ninsoarea a trecut Marea Mediterană în Nordul Africii. Totul e alb în Algeria şi Tunisia, la altitudini mai ridicate. Numeroase fotografii cu peisaje albe au fost postate şi de internauţii din Siria.

Marine Le Pen: Europarlamentarele vor fi o „ocazie de a-l combate pe Macron pe două fronturi, în Franţa şi în Europa”

Alegerile europene vor fi o „ocazie de a-l combate pe (Emmanuel) Macron pe două fronturi, în Franţa şi în Europa”, a declarat Duminică Marine Le Pen, lansînd partidul său în campania pentru europarlamentare, cu o listă pe care se regăsesc doi foşti parlamentari ai Adunării Naţionale (RN, fostul Front Naţional), informează AFP, scrie agerpres.

„Dacă Emmanuel Macron nu are înţelepciunea de a-şi schimba politica, dacă el nu are înţelepciunea de a se întoarce din nou spre popor printr-o disoluţie, pentru a face apel la o judecată democratică, atunci arbitrajul democratic va trebui să vină de la alegerile europene”, a declarat preşedinta RN, în faţa celor circa 2.000 de militanţi reuniţi la Paris. „Ne vom bate cu Macron”, confruntat de mai multe săptămîni cu criza „vestelor galbene”, pe care RN le susţine, a adăugat Le Pen, finalistă în alegerile prezidenţiale din 2017, subliniind că scrutinul din 26 Mai va fi „o replică a alegerilor prezidenţiale”. Ea i-a prezentat pe primii 12 candidaţi de pe lista sa, „pe care se regăsesc toţi francezii care aspiră la o veritabilă schimbare, la o ruptură totală cu această politică antisocială şi antinaţională”.

Partidul francez Adunarea Naţională (RN, fostul Front Naţional) a ales un apropiat al Marinei Le Pen, pe tînărul purtător de cuvînt al partidului Jordan Bardella, cap de listă în alegerile europene din Mai. Jordan Bardella, 23 de ani, a devenit membru al FN la 16 ani. Provenit dintr-un mediu modest şi avînd descendenţă italiană, el a crescut în Seine-Saint-Denis. Pe un ton ofensiv, Bardella a invocat Duminică problema migranţilor, „pe care Macron şi Comisia Europeană vor să-i impună în oraşele şi satele noastre”, exprimîndu-şi convingerea că „aceşti migranţi trebuie relocaţi la ei, nu la noi”. „Francezii trebuie să fie prioritari la ei acasă”, a adăugat el, în timp ce militanţii scandau „Macron, demisia”.

Fostul ministru din partea Republicanilor, Thierry Mariani, care s-a raliat listei RN pentru europarlamentare pe locul 3, a estimat că actuala Comisie Europeană este prezidată de „un beţiv notoriu, Jean-Paul Juncker, care întrupează la perfecţie nava beată” şi că „va trebui smulsă cîrma navei pentru a o obliga să se pună în slujba naţiunilor”. Potrivit acestui fervent susţinător al Rusiei, „principala ameninţare nu vine din Est”, ci de la „islamizare şi imigraţie”, cu care „continentul (european) riscă să devină o nouă Atlantidă”.

Companiile germane implicate în proiectul Nord Stream 2 vor fi sancționate

SUA şi-au sporit presiunile împotriva controversatului proiect germano-rus Nord Stream 2, susţinut de Berlin şi Paris, ameninţînd în formă scrisă cu sancţiuni companiile germane implicate, informează duminică AFP, scrie agerpres.

„Scrisoarea le aminteşte tuturor întreprinderilor implicate în sectorul de gazoducte pentru exportarea de energie din Rusia că ele se expun sancţiunilor americane”, a anunţat Duminică purtătorul de cuvînt al Ambasadei SUA la Berlin. El a confirmat astfel o informaţie publicată Duminică în cotidianul german Bild, care dezvăluia trimiterea de misive către societăţile germane vizate. Această iniţiativă a Administraţiei americane „nu are drept scop de a fi percepută ca o ameninţare, ci ca un mesaj clar al politicii americane”, a subliniat purtătorul de cuvînt, estimînd că singurul „şantaj”posibil în acest dosar ar fi acela de a vedea Kremlinul controlînd livrările de gaz către Europa în viitor.

În centrul controversei se află proiectul de gazoduct Nord Stream 2, care permite livrarea de gaz rusesc către Germania şi alte ţări din Europa, trecînd direct prin Marea Baltică şi prin urmare ocolind Ucraina, pînă acum principalul punct de tranzit. Acest gazoduct va urma acelaşi parcurs ca primul gazoduct de acest fel, Nord Stream 1, via apele teritoriale a cinci ţări: Rusia, Finlanda, Suedia, Danemarca şi Germania. Miza este de a dubla capacitatea de gaz transportată.

Proiectul Nord Stream 2 asociază gigantul rus Gazprom mai multor companii europene: grupurile energetice germane Wintershall şi Uniper, grupul olandezo-britanic Shell, grupul francez Engie şi cel austriac OMV.

SUA au criticat deja de mai multe ori acest proiect, însă acum ele trec la o etapă nouă, adresîndu-se direct companiilor vizate pentru a le atenţiona în legătură cu riscul unor sancţiuni.

Potrivit Germaniei, susţinută de Franţa şi Austria, proiectul va permite o aprovizionare mai stabilă şi mai puţin costisitoare cu gaz a Europei.

Ucraina consideră acest proiect un mijloc al Moscovei de a o asfixia pe plan energetic şi a spori astfel presiunea politică la adresa sa, în condiţiile în care cele două ţări sunt în conflict în problema Peninsulei Crimeea şi a părţii estice a Ucrainei. Aflată sub presiune, cancelarul federal german Angela Merkel se apără susţinînd că interesele ucrainene vor trebui prezervate şi că o parte din gazul rusesc va trebui să tranziteze în continuare teritoriul ucrainean după ce Nord Stream va fi dat în exploatare.

Berlinul este din ce în ce mai iritat de intervenţiile americane în acest dosar şi de ameninţările cu sancţiuni economice extrateritoriale, ca în dosarul nuclear iranian, într-un context de degradare continuă a relaţiilor bilaterale cu Washingtonul.

Armata israeliană a localizat şi ultimul tunel transfrontalier al Hezbollah-ului

Armata israeliană a anunţat, Duminică, că a localizat şi ultimul tunel săpat de mişcarea şiită libaneză Hezbollah în scopul unor acţiuni pe teritoriul Israelului, relatează AFP, potrivit news.ro. “Am găsit alt tunel de atac al Hezbollah-ului (al şaselea), sub zona de frontieră dintre Liban şi Israel. Evaluările noastre arată că nu mai există alt tunel transfrontalier”, a declarat purtătorul de cuvînt al Armatei israeliene, locotenent-colonel Jonathan Conricus. Operaţiunea de distrugere a tunelurilor Hezbollah-ului către Israel a început la 4 Decembrie.

În Argentina, a fost descoperită o fosila de cerb preistoric

O fosilă de cerb preistoric extrem de bine conservată a fost descoperită în Nordul provinciei Buenos Aires, anunţă Universitatea Naţională din La Matanza. Fosila cuprinde elemente dentare, membre şi coloana vertebrală, care reprezintă aproximativ 70% din animal. Descoperirea a fost realizată de José Luis Aguilar, directorul Muzeului paleontologic din San Pedro, în Nordul provinciei Buenos Aires. Fosilele au fost extrase în timpul săpăturilor efectuate într-o zonă în care 24 de fosile de mamifere şi reptile au fost deja descoperite în ultimii 17 ani.

„Este surprinzător să vedem cum coloana şi gîtul au rămas articulate ‘în poziţia din timpul vieţii'”, a declarat Luis Aguilar. Pe lîngă dentiţia aproape completă, au fost descoperite şi vertebre articulate, aproximativ douăzeci de coaste, centura pelviană, piciorul din faţă şi o parte din femur.

Fosila va fi supusă unor analize pentru a putea fi datată. Pînă acum, specialiştii au descoperit că aparţine genului Morenelaphus, „din care pînă acum erau cunoscute doar resturi fragmentare”, susţine cercetătorul. „Acest mic animal vine să ne ofere detalii despre o perioadă a preistoriei noastre în care mediul era destul de diferit de cel de astăzi”, a concluzionat Luis Aguilar.