Realitatea internationala pe scurt (14 Ianuarie 2018)

Armata turcă continuă atacul cu proiectile în oraşul Afrin din Nordul Siriei

Forţele turce desfăşurate de-a lungul frontierei cu Siria au atacat cu proiectile oraşul Afrin, din Nordul acestei ţări şi aflat sub controlul miliţiilor kurde, pentru a doua zi consecutivă, relatează Duminică DPA. Potrivit agenţiei de presă Anadolu, ‘focul de artilerie grea’ al armatei turce a ţintit poziţiile Partidului Uniunii Democratice (PYD), principala formaţiune a kurzilor sirieni, care domină zone din Nordul Siriei, conform agerpres. Ankara susţine că PYD are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formaţiune pe care Turcia o consideră organizaţie teroristă.

Atacul asupra oraşului Afrin a început Sîmbătă, la scurt timp după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că îi va ‘zdrobi’ pe luptătorii kurzi din Nordul Siriei, sprijiniţi de SUA, şi le-a cerut să se predea. Turcia controlează circa 2.000 de kilometri pătraţi în Nordul Siriei, în urma unei operaţiuni transfrontaliere lansate în 2016 şi numite ‘Scutul Eufratului’.

Şase persoane au fost rănite într-o explozie de lîngă Milano

Şase persoane au fost rănite într-o explozie produsă Duminică într-un complex de locuinţe din apropierea oraşului Milano, din Nordul Italiei, relatează agenţia de presă ANSA, citată de Reuters. Două apartamente de la ultimul etaj al unui bloc din orăşelul Sesto San Giovanni au fost complet distruse de deflagraţie, care se pare că a fost cauzată de o scurgere de gaz, a precizat pe Twitter brigada de pompieri locală. Un bărbat în vîrstă de 73 de ani a suferit arsuri grave, dar viaţa sa nu este în pericol.

Opt morţi și zeci de răniți într-un incendiu dintr-un centru de recreere din Portugalia

Un violent incendiu izbucnit, Sîmbătă seara, într-un centru de recreere din apropiere de Tondela, în Nordul Portugaliei, s-a soldat cu cel puţin opt morţi şi circa 50 de răniţi, conform jandarmeriei, transmite AFP. „Aproximativ 70 de persoane cinau în clădire la momentul izbucnirii incendiului, există morţi şi între 50 şi 60 de răniţi, uşor sau grav”, a spus comandantul operaţiunilor Protecţiei civile, Paolo Santos. La faţa locului au ajuns elicoptere pentru îngrijirea răniţilor în stare gravă, a comunicat acesta.

Primarul din Tondela, Jose Antonio Jesus, a explicat la televiziunea publică RTP că persoanele prezente veniseră la un turneu de Sueca, joc de cărţi foarte popular în Portugalia.Focul s-a propagat foarte rapid, fiind în final stins după o oră, au precizat pompierii.Pentru moment, nu se cunosc cu exactitate cauzele deflagraţiei aflate la originea incendiului şi care a provocat căderea acoperişului edificiului, potrivit protecţiei civile portugheze citate de EFE.

Cum fac sex eschimoşii

Încă din copilărie, fetele sunt promise şi învăţate să fie complet supuse bărbatului pe care urmează să îl ia de soţ. Ba mai mult, la eschimoşi este permis “schimbul de soţii”. În cadrul acestui ritual, bărbatul permite unui alt bărbat să aibă relații sexuale cu soțiile sale. Acest ritual este asociat cu scopuri religioase și este aprobat de șaman. Motivul este dorință de a avea un climat sau condiții de vînătoare mai bune, scrie site-ul Mondonews.ro. 

Tot sub semnului spiritualităţii, locuitorii din Groenlanda practică un ritual care se numeşte “jocul stingerii luminii”. Acesta este o combinaţie de rugăciune și orgie romană. Cuplurile căsătorite se adună într-una din locuințe, șamanul contactează spiritele, se sting luminile, fiecare persoană are raporturi sexuale cu una de sex opus cu care nu este căsătorită apoi se aprind din nou luminile. Ideea este aceea de a obține cooperarea spiritelor. Un alt obicei eschimos este co-căsătoria, adică unirea a două cupluri, cu scopul de întărire economică a celor două familii, mai ales în timpuri de restriște. În general fiecare cuplu își păstrează propria gospodărie și soții se schimbă între ei. (Realitatea.net.ro)

Hassan Rohani: Statele Unite ale Americii nu au reușit să submineze acordul nuclear iranian

Statele Unite ale Americii nu au reuşit să submineze acordul în domeniul nuclear semnat de Teheran şi marile puteri, a declarat, Duminică, preşedintele iranian Hassan Rohani, care a calificat acordul respectiv drept o ‘victorie durabilă’ pentru Iran, transmite Reuters. Liderul de la Casa Albă a afirmat, Vineri, că SUA rămîn deocamdată în acordul istoric din 2015 privind programul nuclear iranian, dar a avertizat că aliaţii europeni şi Congresul trebuie să lucreze cu el pentru a remedia ‘lacunele dezastruoase’ ale acordului, potrivit agerpres.

”Administraţia americană nu a reuşit să submineze acordul nuclear. Trump, în pofida eforturilor lui repetate, nu a reuşit să submineze acordul. Înţelegerea este o victorie pe termen lung pentru Iran”, a spus Rohani într-un discurs transmis în direct de postul de televiziune public iranian.

În urmă cu două zile, preşedintele american a confirmat suspendarea sancţiunilor economice contra Teheranului, decisă în conformitate cu acest acord, Casa Albă precizînd că este „ultima suspendare pe care o va semna”. Concret, mai rămîn 120 de zile, pînă la viitorul termen de suspendare a sancţiunilor, pentru a se ajunge la o înţelegere cu europenii asupra unui acord vizînd înăsprirea condiţiilor din textul iniţial, a explicat un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane.

Un jurnalist mexican a fost ucis aproape de frontiera cu Statele Unite

Un jurnalist mexican din oraşul Nuevo Laredo, aproape de frontiera cu Statele Unite, a fost ucis, Sîmbătă, aparent primul caz de acest tip din 2018, a anunţat guvernatorul statului Tamaulipas, transmite AFP. Mexicul este considerat unul dintre statele cele mai periculoase din lume pentru presă, cu peste 200 de reporteri asasinaţi după anul 2000, potrivit asociaţiilor de apărare a libertăţii de exprimare. Acestea denunţă faptul că 90% dintre crime rămîn nepedepsite.

Tamaulipas, situat în Nord-Estul Mexicului, este, alături de statul Veracruz, unul dintre cele mai afectate de violenţele legate de traficul de droguri. De asemenea, este considerat unul dintre cele mai periculoase pentru ziarişti. Primul jurnalist ucis în 2018, Carlos Dominguez, a lucrat pînă în urmă cu cîteva luni pentru ziarul El Diario din Nuevo Laredo. De atunci, el scria cronici politice pe care le difuza pe reţelele sociale, potrivit cotidianului mexican Reforma. Vineri, într-una din cronicile sale pentru site-ul Horizonte de Matamoros, el denunţa „violenţa extremă care domneşte pe teritoriul mexican în această perioadă preelectorală”, făcînd referire la creşterea numărului de crime în Mexic, unde vor avea loc, pe 1 Iulie, alegeri prezidenţiale. O anchetă va fi deschisă pentru a determina dacă acest asasinat „are o legătură cu activitatea jurnalistică” a lui Dominguez, a declarat Ministerul Public al statului Tamaulipas, într-un comunicat.

Elveția : Sute de persoane au manifestat la Berna faţă de participarea lui Donald Trump la Forumul de la Davos

Sute de persoane au manifestat, Sîmbătă, la Berna, faţă de venirea preşedintelui american Donald Trump la Forumul de la Davos, relatează AFP. Cu bannere pe care scria: „Eat the rich”, „Fight WEF, Trump, Capitalism”, manifestanţii au protestat şi faţă de organizarea forumului de la Davos, în perioada 22-26 Ianuarie, potrivit news.ro. Deşi autorităţile elveţiene au avertizat că există riscul de „importante violenţe” cu ocazia acestei adunări, manifestanţii au fost calmi şi nu au fost semnalate incidente. Manifestaţia a fost organizată la apelul asociaţiei anticapitaliste elveţiene RJG. Casa Albă a anunţat, Marţi, că preşedintele american intenţionează să meargă la Forumul de la Davos, o reuniune a elitei economice mondiale.