Realitatea internationala pe scurt (14 August 2018)

Bandă de români, implicată într-un incident violent în centrul Dublinului

 O bandă de infractori români este suspectată de implicare într-un incident violent în centrul oraşului Dublin, după ce membrii ei ar fi urmărit şi lovit o maşină şi apoi ar fi înjunghiat un bărbat din vehiculul tamponat, a relatat Luni The Irish Mirror, citat de Agerpres.

Atacul şocant s-a petrecut Luni în apropierea staţiei Connolly din centrul Dublinului, iar în urma lui un bărbat a fost înjunghiat la cap şi pe corp. "Asta a urmat după o dispută petrecută mai devreme. Două maşini cu mai mulţi oameni la bord au trecut prin oraş în mare viteză. Există multe imagini filmate de camerele de luat vederi şi anchetatorii sunt încrezători că îi vor găsi pe cei implicaţi", a declarat o sursă citată de ziar.

Bărbatul rănit, care era pasager în maşina lovită, a fost transportat de urgenţă la spital. El şi şoferul au fugit din maşină după ce a fost tamponată. Mai mulți bărbaţi din a doua maşină au sărit din autovehicul şi au plecat în urmărirea lui. Grupul de pînă la cinci bărbaţi l-a ajuns din urmă în apropierea Custom House Plaza, unde victima a fost înjunghiată şi bătută. Şoferul maşinii în care se afla bărbatul rănit a scăpat nevătămat.

Incidentul, care a avut loc la primele ore ale dimineţii, a dus la întîrzieri majore pentru navetiştii care se grăbeau spre serviciu, notează The Irish Mirror. „Se investighează un incident care s-a produs la Beresford Place, Dublin, aproximativ la ora 05.00 dimineaţă, Luni 13 August”, a precizat Poliţia locală. Purtătorul de cuvînt al Poliţiei irlandeze a adăugat că în acest caz nu s-au făcut arestări şi că investigaţiile continuă.

Vladimir Putin se va întîlni cu Angela Merkel Sîmbătă

Preşedintele rus Vladimir Putin efectuează Sîmbătă o vizită în Germania, unde se întîlneşte cu cancelarul Angela Merkel pentru a discuta despre conflictele din Siria şi Ucraina, a anunţat Luni Guvernul german, relatează AFP și News.ro.

Cei doi lideri urmează să se întîlnească la ora 16.00 GMT (19.00, ora Republicii Moldova) în Castelul Meseberg, o reşedinţă a Guvernului german situată la 70 de kilometri Nord de Berlin, într-o zonă rurală. Un purtător de cuvînt al Cancelariei, Steffen Seibert, a precizat că vor discuta despre ”războiul din Siria”, ”situaţia în Estul Ucrainei” şi ”probleme economico-energetice”. Contacte la cel mai înalt nivel între Rusia şi Germania au fost reluate de cîteva luni, în contextul în care relaţiile erau ”glaciale” din 2014, de la începutul războiului din Ucraina.

Merkel a efectuat o vizită la Soci în Mai, prima în Rusia din 2015. Ea i-a primit - discret - la sfîşitul lui Iulie pe şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov - vizat de sancţiuni europene din cauza războiului din Ucraina - şi pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Gherasimov şi Lavrov au fost primiţi după aceea - tot discret -  de către Preşedintele francez Emmanuel Macron.

O temă importantă între Berlin şi Moscova este construirea şi darea în folosinţă, la sfîrşitul lui 2019, a gazoductului Nord Stream II, pe sub Marea Baltică, şi care urmează să aprovizioneze Europa cu gaze naturale ruse care ocolesc Ucraina. Merkel doreşte să obţină garanţii prin care Kievul să rămînă un actor în tranzitul gazelor naturale.

În Siria, Germania joacă un rol secundar în cadrul coaliţiei angajate împotriva grupării Statul Islamic (SI), însă ea are relaţii strînse cu actori din regiune - precum Turcia sau kurzii din Irak. Berlinul a găzduit, în timpul crizei migraţiei, sute de mii de refugiaţi sirieni.

Un muncitor român din Marea Britanie, acuzat că a distrus proprietăţi de 4 milioane de lire

Un muncitor acuzat că a utilizat un excavator pentru provoca o pagubă de pînă la 4 milioane de lire mai multor locuinţe pentru vîrstnici abia construite a fost audiat la Tribunal, informează Press Association.

Daniel Neagu, în vîrstă de 30 de ani, a fost acuzat de distrugerea proprietăţii după ce cinci locuinţe construite de compania McCarthy and Stone în localitatea Buntingford din comitatul Hertfordshire, în valoare de aproximativ 800.000 de lire fiecare, au fost deteriorate, scrie Agerpres. Neagu, care a efectuat lucrările pentru această companie, nu a dorit să susţină o pledoarie în cadrul audierii de la Curtea Magistraţilor din Hatfield unde a apărut Luni printr-o legătură video din arestul Poliţiei, precizează Press Association.

Aflate pe o proprietate în construcţie, casele de pe Ermine Street au suferit pagube la nivelul pereţilor exteriori care au fost făcuţi bucăţi. Un excavator a rămas în mijlocul zonei devastate. Compania McCarthy and Stone a anunţat că proprietarii locuinţelor urmau să se mute în bungalouri în următoarele săptămîni.

Poliţia din Hertfordshire a comunicat că bărbatul a fost reţinut de agenţii sosiţi la faţa locului, Sîmbătă, la ora locală 17:40. Cetăţeanul român care locuieşte pe Athelstone Road din Harrow, în Nord-Vestul Londrei, nu a fost angajat direct de compania constructoare, ci lucra pentru o firmă subcontractoare, Fenton, după cum a declarat purtătoarea de cuvînt a McCarthy and Stone.

"Aşteptăm raportul inginerului specialist în structuri pentru a putea realizat planul lucrărilor necesare în vederea reparării sau a reclădirii acestor proprietăţi", a adăugat aceasta. "Suntem absolut devastaţi faţă de cumpărătorii afectaţi, iar prioritatea noastră este să menţinem legătura apropiată cu aceştia şi cu familiile lor şi să ne asigurăm că orice perturbare va fi limitată la minimum", a adăugat purtătoarea de cuvînt.

Neagu, care a vorbit în timpul audierii doar pentru a-şi oferi datele personale şi a-şi exprima dorinţa de a nu susţine deocamdată o pledoarie, a fost acuzat de distrugere de bunuri în valoare de 4 milioane de lire. El se află în arest preventiv şi urmează să fie audiat la tribunalul din St Albans la 10 Septembrie, precizează Press Association.

O maşină a intrat în barierele de securitate de la Parlament, în Londra

O maşină a intrat Marți dimineață în barierele de securitate de la Parlamentul din Londra, iar un bărbat a fost arestat, a anunţat Poliţia.

Poliţiştii înarmaţi au înconjurat maşina şi l-au scos din vehicul pe şofer, în jurul orei locale 08:00. Scotland Yard a anunţat că un bărbat a fost arestat iar zona a fost evacuată. „Şoferul maşinii a fost reţinut. Mai mulţi pietoni au fost răniţi. Ofiţerii rămîn la faţa locului. Vom furniza mai multe informaţii cînd le vom deţine”, a comunicat Poliţia din Londra pe Twitter. Poliţia nu a putut preciza dacă este vorba de un atac terorist: „Încă încercăm să ne dăm seama”, a declarat o purtătoare de cuvînt. (Sursa: News.ro)

Decizia luată de Phenian înaintea celei de-a 70-a aniversări a regimului comunist

Phenianul a decis să suspende acordarea de vize turistice în Coreea de Nord. Decizia vine în contextul apropierii sărbătoririi luna viitoare a 70 de ani de la crearea regimului, a anunţat Marţi o agenţie de turism specializată din China, conform AFP, informează Agerpres.

Agenţia Koryo Tours, la care apelează occidentali doritori să viziteze Coreea de Nord, precizează pe site-ul său că a fost informată pe 13 August că „toate cererile de viză în curs au fost îngheţate”, fără a-i fi fost indicat un motiv. Agenţia chineză menţionează totuşi că i s-a precizat că măsura va fi în vigoare pînă pe 9 Septembrie, data sărbătoririi a 70 de ani de la crearea Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), denumirea oficială a ţării. Evenimentul este marcat adesea prin defilări militare de amploare şi spectacole grandioase, în care mii de persoane execută coregrafii impresionante. Preşedintele chinez Xi Jingping se numără printre demnitarii despre care se crede că vor asista la aceste celebrări.

În discursul său de Anul Nou, liderul de a Phenian, Kim Jong Un, a declarat că Nord-coreenii „vor sărbători cea de-a 70-a aniversare de la fondarea republicii lor ca pe un mare eveniment”. 

Peninsula coreeană cunoaşte de la începutul anului o destindere remarcabilă după ani de creştere a tensiunilor din cauza programelor nuclear şi balistic ale Phenianului, care i-au atras acestuia sancţiuni internaţionale. Dezgheţul a fost marcat de două întîlniri între liderul Nord-coreean Kim Jong Un şi Preşedintele Sud-coreean Moon Jae-in, şi printr-un summit istoric între Kim şi liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

Kim Jong Un s-a angajat la summit să acţioneze pentru denuclearizarea peninsulei, o formulă vagă, dar de atunci Phenianul nu a procedat la nici o măsură confirmată, denunţînd în schimb exigenţele „unilaterale” şi „metodele gangstereşti” ale Statelor Unite. În aceleaşi timp, SUA au îndemnat comunitatea internaţională să menţină sancţiunile foarte severe impuse Phenianului. Nu se cunoaşte dacă, în acest context, la celebrările din Septembrie, regimul Nord-coreean îşi va etala armele cele mai puternice, aşa cum a procedat în trecut. (Sursa: Agerpres)

Italia şi Spania au refuzat să primească o navă cu 141 de migranţi din Marea Mediterană

Autorităţile din Italia şi Spania au refuzat, Luni, să primească o navă umanitară cu 141 de migranţi salvaţi din Marea Mediterană, provocînd o altă dispută la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte salvarea migranţilor, relatează Reuters.

Nava umanitară Aquarius aparţine asociaţiei caritabile franco-germane SOS Medierranee şi asociaţiei Doctori Fără Frontiere. Cei 141 de migranţi au fost salvaţi în cadrul a două operaţiuni diferite şi se află momentan în apele internaţionale, între Italia şi Malta, notează mediafax.ro. Autorităţile din Malta au declarat că nu au nici o obligaţie legală de a prelua nava, iar cele din Spania consideră că porturile spaniole nu sunt cea mai sigură destinaţie. Italia a cerut ajutorul Marii Britanii pentru primirea navei Aquarius, dar a fost refuzată.
„Poate merge unde vrea, dar nu în Italia!”, a declarat Matteo Salvini, ministrul de Interne din Italia, menţionînd că nava ar putea merge în Franţa, Germania, Marea Britanie sau Malta. „Opriţi traficul uman şi toate persoanele care participă la fenomen”, a adăugat acesta.

Peste 650.000 migranţi au ajuns în Italia începînd cu anul 2014, iar autorităţile de la Roma au criticat de multe ori ţările din Uniunea Europeană deoarece nu împart „povara” primirii migranţilor.