REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (13 octombrie)

Rusia avertizează că ”va apăra interese ortodoxe” în Ucraina

Rusia ”va apăra interesele ortodoxe” în cazul unor tulburări religioase în Ucraina, în urma recunoaşterii de către Patriarhia de la Constantinopol a unei biserici ucrainene independente de tutela Moscovei, a avertizat vineri Kremlinul, relatează AFP. ”Dacă au loc acţiuni ilegale, atunci, evident, aşa cum Rusia apără peste tot interesele ruşilor şi rusofonilor, ea va apăra interesele ortodoxe. Aceasta este o poziţie cuprinzătoare şi de înţeles”, a declarat pentru presă un purtător de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Această protecţie a ortodocşilor se va realiza prin mijloace ”exclusiv politice şi diplomatice”, a precizat el. ”Asta în eventualitatea în care autorităţile ucrainene nu reuşesc să menţină situaţia sub control şi în limita legii, dacă situaţia ia un caracter urît şi violent”, a adăugat el. Patriarhia de la Constantinopol a decis joi să recunoască o biserică ortodoxă independentă în Ucraina - punînd astfel capăt unei tutele religioase ruse de 332 de ani - însă ridicînd astfel problema viitorului unor milioane de credincioşi în această ţară, în care Biserica Ortodoxă Rusă se bucură în continuare de o influenţă extrem de importantă.

 

Cel puţin 11 persoane au murit în Grecia după ce un camion şi o autoutilitară s-au ciocnit

Cel puţin unsprezece persoane au murit, sîmbătă, după ce un camion şi o autoutilitară s-au ciocnit pe o şosea din Grecia, din primele informaţii accidentul fiind urmat de un puternic incendiu. Potrivit datelor transmise de autorităţile din Grecia, cel puţin unsprezece persoane au decedat, sîmbătă, într-un accident rutier. Un camion şi o autoutilitară s-au ciocnit, accidentul fiind urmat de un incendiu. Cele mai multe victime au decedat după ce autovehiculele au fost cuprinse de flăcări.

 

Cel mai lung protest continuu. Sau cum să militezi pentru pace timp de 37 de ani

Pennsylvania Avenue 1600, WashingtonDC. Adresa la care locuiește liderul politic considerat de mulți ca fiind cel mai puternic om din lume: președintele SUA. În fața Casei Albe, dincolo de gardul care străzuiește peluza nordică a impunătoarei reședințe, un bărbat, cocoțat pe un mic podium improvizat și îmbrăcat într-un costum negru, purtînd pe față o mască reprezentînd chipul lui Donald Trump, îl ridiculizează pe cel de-al 45-lea președinte al SUA, așteptînd ceva bănuți de la trecătorii care vor să-l pozeze. Ceva mai în spate, într-un cort improvizat, Philipos Melaku-Bello continuă în liniște cel mai lung protest din istoria Americii și, probabil, a lumii, un protest care se desfășoară neîntrerupt din 1981. Pancartele care vorbesc lumii despre „Înțelepciune și onestitate”, despre dreptate și despre dezarmare nucleară stau în fața Casei Albe, zi și noapte, din data de 3 iunie 1981. La început, ele au vorbit trecătorilor – americani sau străini – mai mult despre pace, despre cît de distructive sînt armele nucleare, despre necesitatea ca dreptatea și libertatea să triumfe, iar drepturile omului să fie apărate. Pe parcursul anilor, pancartele au făcut referire și la alte teme, unele punctuale, de la stoparea uciderii elefanților la eliberarea unor activiști încarcerați în diferite colțuri ale lumii.

 

Melania Trump nu a mai putut evita întrebările despre infidelitățile soțului ei

Melania Trump, soția lui Donald Trump, a păstrat tăcerea pănă acum asupra infidelităților soțului ei, care a fost implicat în mai multe scandaluri sexuale în ultimele luni, cel mai celebru fiind cel legat de dezvăluirile făcute de fosta actriță porno Stormy Daniels. Într-un interviu acordat pentru ABC News, Melania Trump nu a mai putut să evite întrebările despre infidelitatea lui Donald Trump. Prima doamnă a SUA a ales însă să dea răspunsuri evazive și a afirmat că „nu se gîndește la aceste lucruri”. „Sînt mamă și sînt prima doamnă, așa că am lucruri mai importante de făcut și la care să mă gîndesc. Nu este ceva (n.r. infidelitatea) pe care să mă concentrez”, a răspuns Melania Trump, întrebată dacă relația cu soțul ei s-a răcit din cauza acestor controverse. Rudy Giuliani, fost primar al orașului New York și actualul avocat al lui Donald Trump, a susținut, în luna iunie, că Melania Trump nu crede acuzațiile care i se aduc soțului ei: „Ea își crede soțul și știe că sînt lucruri neadevărate care se spun”. Însă în interviul de la ABC News, Melania Trump a declarat că nu a purtat niciodată o discuție cu Rudy Giuliani pe această temă. „Nu am vorbit cu domnul Giuliani. Nu știu de ce a spus aceste lucruri. Va trebui să-l întrebați pe el”.

 

Scandal de spionaj urmat de o decizie fără precedent

Statele Unite acuză China de tentative de spionaj în industria aviaţiei, cu scopul de a fura secrete comerciale. Departamentul de Justiţie american a publicat un raport în care arată că mai multe companii aeriene au devenit ţintele Beijingului. Un ofiţer de informaţii al Chinei ar fi coordonat, timp de 5 ani, o operaţiune prin care mai mulţi angajaţi ai unor companii americane din domeniul aviaţiei ar fi fost convinşi să meargă în China, sub pretextul invitaţiei la diverse prezentări sau să se întîlnească cu oficiali chinezi pe teritoriul Europei. Dar scopul era, în realitate, extragerea de informaţii tehnice sensibile legate de secretele comerciale ale angajatorilor lor. Printre cei vizaţi se numără şi un angajat al diviziei de aviaţie a General Electric, cea care, de regulă, încheie diverse contracte publice cu Departamentul de Apărare. Pe fir a intrat şi FBI, motiv pentru care ofiţerul chinez de informaţii a şi fost arestat în aprilie, în Belgia, în baza unui mandat de arestare emis de autorităţile americane. Bruxellesul l-a extrădat în această săptămînă în America, o decizie fără precedent ţinînd cont că acesta nu este nici belgian, nici american. Este al doilea ofiţer de informaţii chinez care ajunge pe mîna autorităţilor americane, în mai puţin de 2 săptămîni. China respinge informaţiile, dar tensiunile dintre Washington şi Beijing continuă să crească, întrucît, pe lîngă disputele comerciale, acuzaţiile de spionaj la adresa Chinei sînt la ordinea zilei.

 

Delir verbal al lui Kanye West de față cu Trump

Kanye West a reuşit performanţa de a vorbi mai mult decît Donald Trump. Artistul, admirator înfocat al preşedintelui SUA, a fost invitat de acesta în Biroul Oval. Ar fi trebuit să discute despre reforma închisorilor, dar rapperul s-a dezlănţuit şi a vorbit despre universuri paralele, probleme de sănătate mintală, probleme de familie și un avion pe are Apple ar trebui să îl construiască pentru președintele SUA. Apărînd în faţa presei şi însoţit de fostul jucător de fotbal american Jim Brown, Kanye West - sau „Ye”, aşa cum doreşte să i se spună în prezent - a venit în Biroul Oval purtînd o şapcă roşie pe care era imprimat celebrul slogan de campanie al preşedintelui Trump, „Make America Great Again”. „Se întîmplă ceva atunci cînd îmi pun pe cap această şapcă, mă face să mă simt ca Superman. Este supereroul meu preferat”, a declarat rapperul.