Realitatea internationala pe scurt (13 Ianuarie 2018)

Armata rusă a anunţat eliminarea autorilor unui atac împotriva bazei sale militare de la Hmeimim, în Siria

Armata rusă a anunţat, Vineri, că au fost ”eliminaţi” autorii unui atac cu mortiere întreprins împotriva bazei sale militare de la Hmeimim, în Siria, atac soldat cu doi morţi în rîndul militarilor ruşi, relatează AFP. ”Comandamentul trupelor noastre din Siria a efectuat o operaţiune specială de căutare şi de eliminare a grupului de combatanţi care au întreprins un atac cu mortiere împotriva bazei de la Hmeimim”, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, conform agerpres. În etapa finală a operaţiunii, grupul de forţe speciale ruse a reperat tabăra combatanţilor respectivi în apropiere de frontiera de Vest a provinciei Idlib”, adaugă comunicatul, care precizează că locul era supravegheat de drone ale armatei ruse. Cînd combatanţii, a căror apartenenţă nu a fost făcută publică, se pregăteau să-şi părăsească tabăra în microbuz, ei ”au fost distruşi de o rachetă ghidată Krasnopol”.

Doi militari ruşi au fost ucişi pe 31 Decembrie într-un atac cu mortiere la baza aeriană din Hmeimim, anunţa pe 4 Ianuarie Ministerul rus al Apărării. În cursul atacului au fost avariate, de asemenea, şapte aparate ale aviaţiei ruse, inclusiv Su-24 şi Su-35.

SUA prelungesc, pentru ultima dată, suspendarea sancţiunilor impuse Iranului, cu privire la programul nuclear

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că a decis prelungirea pentru ultima dată a suspendării sancţiunilor impuse Iranului cu privire la programul nuclear al acestei ţări, dar vrea ca în perioada următoare Washingtonul şi aliaţii săi europeni să corecteze “erorile teribile” din acordul din 2015, relatează Reuters şi AFP. “Este ultima şansă. În absenţa unui astfel de acord, SUA nu vor mai renunţa la sancţiuni pentru a rămîne în acordul nuclear legat de Iran. Şi dacă în orice moment voi considera că nu se va putea ajunge la un astfel de acord, mă voi retrage imediat din înţelegere”, a precizat Trump într-un comunicat, potrivit news.ro .

Potrivit AFP, un oficial din administraţia Trump a precizat că preşedintele vrea ca SUA şi aliaţii europeni să folosească următoarele 120 de zile pentru a se înţelege în privinţa unor măsuri mai dure. Pe de altă parte, Trezoreria americană a anunţat, Vineri, noi sancţiuni care vizează 14 persoane şi companii iraniene, în special pentru încălcarea drepturilor omului. Vizat de sancţiuni este şi şeful Autorităţii Judiciare, Sadegh Amoli Larijani. Acordul din Iulie 2015 – încheiat între Iran şi Grupul Celor Şase (China, Franţa, Germania, Regatul Unit, Rusia şi Statele Unite) – a permis ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului în schimbul unor garanţii din partea Republicii islamice cu privire la caracterul exclusiv civil al programului său nuclear.

Preşedintele american Donald Trump denunţă acordul cu regularitate şi a refuzat, la jumătatea lui Octombrie, să-l ”certifice”, catalogîndu-l drept ”unul dintre cele mai rele” încheiate vreodată de Statele Unite. O lege îl obligă pe preşedintele american să spună Congresului, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul respectă textul şi dacă ridicarea sancţiunilor este în interesul Statelor Unite.

Ameninţarea teroristă din Danemarca reprezentată de SI rămîne gravă

Ameninţarea teroristă din Danemarca reprezentată de jihadişti rămîne gravă, în pofida eşecurilor înregistrate de gruparea extremistă Statul Islamic (SI), a anunţat, Vineri, poliţia daneză, relatează DPA. Statul Islamic continuă să ceară susţinătorilor săi să comită atacuri în Occident, în pofida faptului că a pierdut controlul în vaste teritorii din Irak şi Siria, a anunţat Serviciul danez de securitate şi informaţii (PET), conform agerpres.  ‘Capacitatea SI de a comite atacuri mai complexe care să vizeze Vestul a diminuat, dar nu a dispărut’, a declarat şeful PET, Finn Borch Andersen.

Ameninţări au fost de asemenea generate de voluntari ai SI care se întorc în Europa, precum şi de către deţinuţi şi membri ai unor bande care s-au radicalizat în închisoare, potrivit Centrului pentru Analiza Terorismului (CTA) din cadrul PET. Cel puţin 150 de persoane au călătorit din 2012 din Danemarca în Siria şi Irak pentru a se alătura unor grupări jihadiste. Aproximativ o cincime dintre aceştia s-ar afla în regiune, potrivit CTA. Soren Jensen, din cadrul CTA, a afirmat că ‘evaluarea sa este că atacurile cu mijloace simple, accesibile sunt cea mai probabilă formă de atac în Danemarca’.Această evaluare are la bază atacuri recente şi capacitatea pe care ar deţine-o militanţi islamişti. Au fost cazuri în care au fost folosite vehicule sau cuţite pentru a ataca trecători. Dar riscul general pentru populaţia daneză de a fi afectată de un atac terorist rămîne încă limitat, menţionează PET.

“În numele Norvegiei: Mulţumim, dar nu acceptăm”, una din reacțiile norvegienilor la adresa lui Donald Trump

Numeroşi norvegieni au respins, Vineri, o sugestie a preşedintelui american Donald Trump, care a afirmat că ei ar fi mai bineveniţi în SUA decît imigranţi din “cocini de ţări”, cum ar fi Haiti şi cele din Africa, relatează Reuters. Norvegia este una dintre cele mai bogate ţări din lume şi a fost desemnată anul trecut cea mai fericită naţiune, conform news.ro. “În numele Norvegiei: Mulţumim, dar nu acceptăm”, a scris pe Twitter Torbjoern Saetre, membru al Partidului Conservator. Conform statisticilor, sute de mii de norvegieni au emigrat în SUA în secolul XIX, însă în 2016 au emigrat doar 502, iar în 2017 doar 59. “Vor fi mai mulţi acum?”, se întreabă Statistics Norway. Oficialii din Guvern au refuzat să comenteze situaţia. “Cu respect, refuzăm această oportunitate”, a afirmat un oficial contactat de Reuters.

Presa americană a scris, Vineri, că preşedintele american Donald Trump a respins pătrunderea în Statele Unite ale Americii a unor imigranţi din „cocini de ţări”. O sursă citată de CNN a vorbit despre o întîlnire cu parlamentarii, care a avut loc Joi în Biroul Oval, unde Trump a întrebat: „De ce ne dorim ca aceşti oameni din cocini de ţări să vină aici?”. În termeni vulgari, Trump ar fi respins propunerea unor senatori de a face un compromis cu privire la un acord în legătură cu imigrarea, pentru a proteja participanţii la programul DACA, în acelaşi timp în care sunt înăsprite măsurile de siguranţă la frontiere.

O persoană care are cunoştinţă despre această întîlnire a afirmat că senatorul democrat al Illinois Dick Durbin şi senatorul Lindsey Graham al Carolinei de Sud i-au prezentat lui Trump un plan care implica înjumătăţirea loteriei vizelor, la cererea organizaţiei politice Congressional Black Caucus, restul aungînd la ţări slab reprezentate din Africa şi la naţiuni care au statutul de protecţie temporară, inclusiv Haiti. Potrivit sursei, cînd Durbin a menţionat Haiti, Donald Trump a început să întrebe de ce îşi doresc să aducă oameni din Haiti şi mai mulţi africani în SUA, adăugînd că ar trebui să fie aduşi în schimb mai mulţi oameni din ţări precum Norvegia. Potrivit unei surse a CNN, Trump a mai spus: „De ce avem nevoie de mai mulţi oameni din Haiti? Scoateţi-i!” Senatorul Dick Durbin a declarat că Donald Trump a folosit de mai multe ori expresia “cocini de ţări” la întîlnirea din Biroul Oval. Donald Trump, pe Twitter, a notat că nu a folosit un limbaj dispreţuitor cu privire la haitieni şi doar a afirmat că Haiti este o ţară foarte săracă şi cu multe probleme.

Camera inferioară a Parlamentului rus a aprobat legea prin care jurnaliștii trebuie să se înregistreze individual ca „agenţi străini”

Camera inferioară a Parlamentului rus a aprobat, Vineri, un proiect de lege pentru a permite autorităţilor să recomande  jurnaliştilor să se înregistreze individual ca „agenţi străin”, informează dpa. Legislaţia ar poziţiona mai bine Rusia pentru a răspunde presiunii asupra mass-media ruse în străinătate, a declarat vicepreşedintele Dumei, Piotr Tolstoi, în comentarii publicate pe site-ul legislativului, conform agerpres. Luna trecută, Rusia a impus restricţii asupra posturilor de ştiri finanţate de SUA Vocea Americii şi Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, etichetîndu-le pe fiecare ca „agent străin”, după ce Washingtonul a impus măsuri similare asupra postului rus de televiziune RT finanţat de stat.

Comandamentul Central al SUA anunţă că Armata americană menţine comunicarea continuă cu Pakistanul

Comandamentul Central al armatei SUA a anunţat, Vineri, că este 'în comunicare continuă' cu armata pakistaneză, după ce comandantul acesteia a afirmat că 's-a simţit trădat' din cauza criticilor SUA potrivit cărora Pakistanul nu a făcut suficient pentru a lupta împotriva terorismului, relatează Reuters. Purtătorul de cuvînt al Comandamentului Central al armatei SUA, colonelul de aviaţie John Thomas, a confirmat continuarea comunicării între generalul american Joseph Votel, comandantul Comandamentului Central, şi generalul Qamar Javed Bajwa, comandantul armatei pakistaneze, conform Agerpres. 'Noi preţuim înţelegerea reciprocă a intereselor şi preocupărilor pe care trebuie să le luăm în considerare şi aceasta ar putea conduce la o evoluţie pozitivă', a declarat colonelul Thomas. Pentagonul a refuzat să comenteze informaţiile despre o decizie a Pakistanului de a întrerupe schimbul de informaţii cu SUA.

Cotidianul New York Times a relatat, la sfîrşitul lunii Decembrie, că administraţia Trump ia în considerare foarte serios posibilitatea de a nu mai oferi un ajutor de 255 de milioane de dolari al cărui transfer a fost deja amînat, spunînd că Pakistanul nu face suficient pentru a combate grupările teroriste care se află pe teritoriul său. Relaţiile dintre SUA şi Pakistan, devenite dificile încă de pe vremea administraţiei Obama - care denunţa de asemenea atitudinea ambiguă a Islamabadului, în special faţă de rebelii talibani din Afganistan împotriva cărora SUA luptă de la sfîrşitul lui 2001 - s-au degradat şi mai mult de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă, menţionează AFP.

Și Brexit-ist, și cu banii luați: Parlamentul European îi opreşte jumătate din salariu lui Nigel Farage pentru a recupera fonduri cheltuite necorespunzător

Parlamentul European îi reţine jumătate din salariul lunar eurodeputatului britanic Nigel Farage, unul din liderii campaniei din Marea Britanie în favoarea Brexit-ului, după ce o anchetă a stabilit că el a folosit necorespunzător fonduri publice, a confirmat o sursă din cadrul Legislativului comunitar, potrivit DPA. Farage, care a fost liderul Partidului Independenţei Marii Britanii (UKIP, eurosceptic), va pierde în total 40.000 de euro, după ce auditorii Parlamentului European au descoperit că a cheltuit necorespunzător banii, a relatat, Vineri, cotidianul The Guardian. Investigaţia s-a concentrat pe rolul unui asistent angajat să lucreze cu Farage la Parlamentul European, dar care avea de asemenea atribuţii şi în cadrul UKIP, în ciuda faptului că primea un salariu din partea Legislativului comunitar.

Salariul lunar al lui Farage ca eurodeputat este de 8.484 de euro, conform The Guardian, ceea ce înseamnă că îi vor fi reţinuţi bani pînă în Octombrie 2018, cînd vor fi recuperate fondurile pe care le datorează. Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen este implicată într-un scandal similar. Parlamentul European încearcă să recupereze 340.000 de euro pe care ea i-a solicitat pentru salariile a doi presupuşi consilieri care lucrau de fapt pentru partidul ei.

Să vezi și să nu crezi! Pentru prima dată, în Arabia Saudită, femeile au putut fi prezente în tribune la un meci de fotbal

Pentru prima oară, în Arabia Saudită, Vineri, la meciul Al-Ahli – Al-Batin, în tribune s-au aflat şi femei, măsură care se încadrează în reformele autorizate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, relatează arabnews.com. Partida a început la ora locală 20.00, dar entuziasmul legat de momentul istoric era vizibil cu mult înainte de start.“ Acest eveniment arată că ne îndreptăm spre un viitor prosper.

Sunt foarte mîndră că sunt martoră a acestei schimbări imense”, a declarat Lamya Khaled Nasser, o fană din Jeddah în vîrstă de 32 de ani. Ruwayda Ali Qassem, tot din Jeddah, a spus că este o zi istorică pentru Arabia Saudită. “Sunt mîndră şi extrem de bucuroasă”, a afirmat ea. Noura Bakharji a declarat că era mereu invidioasă cînd fraţii ei se întorceau de la meciuri şi îi povesteau cît de frumos a fost. “Eu vedeam meciurile la televizor, iar fraţii mei erau la stadion. M-am întrebat de multe ori: ‘De ce nu pot merge?’ Astăzi situaţia s-a schimbat. Este o zi a bucuriei”, a spus Bakharji.

Guvernul saudit a anunţat, zilele trecute, că la meciuri de fotbal vor putea asista femei, pe stadioanele din Riad, Jeddah şi Dammam. După meciul de Vineri, femeile vor putea fi prezente şi la partidele Al-Hilal - Al-Ittihad (13 Ianuarie) şi Al-Ittifaq - Al-Faisali (18 Ianuarie). Această măsură se înscrie în cadrul reformelor autorizate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, care a permis şi femeilor să conducă începînd din Iunie, dar a decis şi redeschiderea cinematografelor în Martie.

De ținut minte! Regulamentul școlilor din România se va modifica: Telefoanele - ținute în locuri speciale, serviciul pe școală - interzis și alte schimbări mari

În timpul orelor, telefoanele mobile ale elevilor vor fi ținute într-un loc special, serviciul pe școală va fi interzis, iar copiii nu vor mai putea fi sancționați pentru că nu poartă uniforma. Acestea sunt doar o parte dintre noutățile care urmează să apară în regulamentul școlilor, conform unui act normativ ce va fi publicat în curînd în Monitorul Oficial. Principalele schimbări ce vizează copiii și părinții sunt prezentate succint în continuare.

1. În timpul orelor, telefoanele mobile vor trebui ținute într-un loc special. O regulă nou-nouță ce va apărea este obligația de a ține telefoanele mobile ale elevilor în locuri special amenajate din clasă, acestea fiind setate astfel încît să nu deranjeze orele.

2. Serviciul pe școală va fi interzis, din moment ce aceasta este o măsură care limitează accesul elevilor la educație. Totodată, va fi interzisă interzicerea participării la cursuri, dar și sancționarea copiilor pentru că nu poartă uniforma la școală.

3. Părinții, obligați să însoțească la școală și preșcolarii, nu doar elevii din învățămîntul primar. Prevederile recent aprobate de minister vor completa și obligația de însoțire a copiilor la școală. Dacă acum se face referire doar la elevii din învățămîntul primar, în curînd se va face referire și la preșcolari.

4. Părinții, scutiți de obligația însoțirii dacă transportul îl asigură școala. Mai exact, părinții nu vor trebui să însoțească elevii dacă transportul acestora se face cu microbuzele școlare.

5. Implicarea copiilor în strîngerea sau gestionarea de fonduri va deveni abatere disciplinară. Această faptă este interzisă actualmente, însă în curînd va deveni și abatere disciplinară.

6. Amenda pentru părinții care nu-și duc copiii la școală, o certitudine. În prezent, părinții care nu asigură școlarizarea elevilor în perioada învățămîntului obligatoriu pot fi amendați cu o sumă cuprinsă între 100 și 1.000 de lei (ori sunt obligați să presteze muncă în folosul comunității). Conform noului ordin, cuvîntul „poate” va fi înlocuit cu cuvîntul „este”.

7. Transferul elevilor de liceu va fi posibil și fără a se ține cont de medie. Mai precis, elevii de liceu de clasa a IX-a se vor putea transfera, indiferent de medie, în situații medicale excepționale. Acum, regula este că transferul este posibil dacă media de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se cere transferul.

8. Notele nu vor putea fi folosite ca mijloc de constrîngere a copiilor. Rezultatele evaluărilor, indiferent că este vorba de note, calificative sau punctaj, nu vor putea fi folosite ca mijloc de constrîngere a elevilor, se arată în noul ordin de ministru. Acestea vor reflecta exclusiv rezultatele învățării. În momentul de față, regulamentul școlilor nu conține o asemenea prevedere.

9. Profesorii care au copii la școală nu vor putea să fie reprezentanți ai părinților în consiliul de administrație. Asta doar în principiu, pentru că va exista și o excepție: situația în care consiliul reprezentativ al părinților și asociația de părinți nu pot desemna alți reprezentanți. Aceste prevederi nu există actualmente în regulamentul școlilor.