Realitatea internationala pe scurt (13 Decembrie 2018)

Manifestaţii de stradă la Budapesta împotriva aşa-numitei legi a ”sclaviei”

Capitala Ungariei, Budapesta, a fost cuprinsă Miercuri seara de turbulenţe, manifestanţi şi opoziţia politică denunţînd crearea ”dreptului la sclavie”, după ce Parlamentul a aprobat, într-o atmosferă foarte tensionată, o lege controversată care flexibilizează timpul de lucru suplimentar, scrie Agerpres. Aproximativ 1.500 de persoane s-au adunat în cursul serii în faţa Parlamentului, unii aşezîndu-se în genunchi pentru a simboliza că sunt „sclavi”, relatează France Presse. Legea creşte semnificativ numărul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, de la 250 la 400 pe an – adică echivalentul a două luni de muncă.

Filmul atacului din Strasbourg. Cum a reușit autorul, încolțit de 2 ori, să fugă cu taxiul

Este alertă teroristă la cel mai înalt nivel în Franţa, după ce un individ a ucis două persoane, o a treia este în moarte cerebrală şi a rănit alte 12. Atacatorul, un cetăţean francez de origine magrebiană, a deschis focul cu un pistol-mitralieră, chiar în centrul oraşului Strasbourg, la doi paşi de Tîrgul de Crăciun, înțesat de oameni. Peste 600 de poliţişti şi jandarmi sunt pe urmele asasinului care a izbutit să fugă cu un taxi. Autorităţile îl monitorizau şi ştiu despre el că este puternic radicalizat. 

Primele focuri de armă au răsunat în jurul orei 21:15, ora Republicii Moldova. Un individ înarmat cu un pistol-mitralieră a început să tragă în oameni chiar în vecinătatea Tîrgului de Crăciun din Strasbourg. Martorii au povestit că după cîteva focuri răzleţe, pe care unii le-au crezut petarde, împuşcăturile au răsunat în cascadă, provocînd panică. Piaţa a fost evacuată, iar oamenii au căutat adăpost în barurile şi restaurantele din zonă.

În timp ce autorităţile sfătuiau populaţia să nu iasă pe străzi, atacatorul a fost reperat de militarii care activează în cadrul operaţiunii Santinela, pentru protecţie în caz de atac terorist. Aceştia l-au încolţit de 2 ori şi au tras asupra lui. Totuşi, individul a reuşit să sară într-un taxi şi să dispară. Distanţele nu sunt chiar aşa de mari la Strasbourg şi teroristul, care a reuşit să fugă, putea să reia tirul oriunde: Tîrgul de Crăciun se află în Place Kleber. A sosit pe podul Corbeau, înarmat cu o armă automată şi a tras în oameni, în cel puţin trei locuri din Grand Isle. Mai sus este Parlamentul European. În Cartierul Neudorf, atacatorul a coborît din taxi-ul cu care fugise după atentat. Bărbatul este investigat sub acuzaţia de terorism.

Remy Heitz, procuror: “Cei care erau lîngă el l-au auzit strigînd Allahu Akbar. Şoferul de taxi ne-a spus că l-a văzut ținînd o armă de foc şi că avea mai multe răni. Ca să-şi justifice rănile, individul i-a spus şoferului ce a făcut în centrul oraşului şi că a deschis focul asupra soldaţilor, ucigînd 10 oameni.”

Sala sporturilor din Strasbourg şi-a deschis uşile în plină noapte ca să-i adăpostească pe cei care nu puteau să ajungă acasă. Şi sediul Parlamentului European a fost închis cîteva ore peste noapte cu aleşii înăuntru.

Atentatorul a fost identificat drept Chérif Chekatt, născut la Strasbourg în 1989. Are un cazier plin cu 25 de infracţiuni şi chiar Marți dimineaţă jandarmii au descins la locuinţa lui, în cadrul unei anchete legată de un jaf soldat cu victime. Individul a apucat să dispară înainte de sosirea forţelor de ordine, care au găsit în casa respectivă mai multe grenade.

Situația inedită în care a fost surprins un român, în Italia. Ce transporta cu mașina

Un român de 37 de ani, șofer la o companie de transport din Italia, a fost reținut, după ce a fost surprins cu sute de litri de combustibil furat. Agenții Comisarului de Securitate Publică din Telese Terme au observat, în centrul orașului, un vehicul suspect și au decis să oprească șoferul pentru un control de rutină. Cînd și-a dat seama că este vizat, șoferul a accelerat în forță, relatează tvsette.net.

Pînă la urmă, șoferul a fost oprit. Agenții au avut surpriza să descopere în mașină mai multe canistre a cîte 25 de litri pline cu motorină. Cînd a fost întrebat de unde are combustibilul, românul s-a arătat extrem de nervos. În urma unor cercetări, polițiștii au constatat că românul furase combustibilul din rezervoarele mașinilor firmei la care lucrează. Ulterior, în garajul locuinței sale au fost găsite zeci de canistre. Autoritățile i-au făcut dosar penal și iau în calcul varianta extrădării.

Stalin recîștigă popularitate în rîndul rușilor. Un calendar cu el, vîndut în timp record

La 65 de ani de la moarte, Stalin pare să cîştige popularitate în rîndul ruşilor. Cel puţin asta susţin activiştii de stînga care publică un calendar dedicat dictatorului comunist. Ei spun că primul tiraj s-a epuizat atît de repede încît au fost nevoiţi să mai scoată unul. Şi sunt încrezători că vor mai tipări un al treilea.

Cei mai mulţi ruşi însă nu-i pot ierta lui Stalin deceniile negre cu execuţii, represiune, foamete şi milioane de morţi.

Calendarul cu imaginea lui Stalin şi citate marcante ale dictatorului comunist a fost conceput de un grup de tineri activişti de stînga din Ekaterinburg. Autorii sunt mîndri că, în al treilea an de cînd e pe piaţă, calendarul cîştiga popularitate. “Cererea pentru calendarul nostru creşte, primim încurajări, oamenii ne spun să facem şi alte produse, calendare de buzunar, de birou, postere şi altele”, a spus Anton Chekasin, creatorul calendarului.

Cele 2500 de exemplare s-au vîndut atît de repede, încît la începutul lunii s-a dat undă verde pentru o nouă tranșă. Şi este foarte posibil să fie nevoie de un al treilea tiraj. Scopul principal al calendarului, spun autorii, este să îmbunătăţească imaginea pe care Stalin o are în rîndul ruşilor. “Idealurile exprimate în citatele lui Stalin pe care le-am ales reflectă, în opinia noastră, aspiraţiile majorităţii muncitoare din Rusia. Cei care le citesc îşi dau seama că asta vor, de aici şi popularitatea în creştere a calendarului”, a precizat Kirill Koritskiy, creatorul calendarului.

O femeie a cumpărat un exemplar, pe care l-a dus la birou. “Privind harababura de azi, care se tot agravează, oamenii încep să realizeze că pe vremea lui Stalin era mai multă ordine. Oamenii tînjesc după acele timpuri”, este de părere aceasta.

Mulţi ruşi nu îi împărtăşesc însă părerea.  “Bunicul meu a fost victima represiunii şi a murit în 1937, din acest motiv nu mi-aş pune acest calendar pe perete”, spune un tînăr.

Istoricii estimează că peste un milion de oameni au fost executaţi în timpul conducerii lui Stalin, între 1924 şi 1953. Alte multe milioane de persoane au murit în gulaguri sau în timpul deportărilor şi foametei. Calendarul este vîndut pe internet cu cinci sute de ruble, adică şapte dolari şi jumătate, dar şi la chioşcurile de ziare, alături de cele dedicate lui Vladimir Putin şi țarilor ruşi.

Fost politician român condamnat pentru furt în SUA

Un român a fost condamnat la închisoare în Statele Unite ale Americii, după ce a furat mai multe cărți de credit dintr-o sală de fitness. George Piha, un om de afaceri și fost politician român, în vîrstă de 51 de ani, a tăiat cu un dispozitiv șuruburile unor dulapuri dintr-o sală de fitness și a sustras de acolo mai multe cărți de credit. Ulterior, el a folosit cărțile de credit pentru a cumpăra electrocasnice, pe care le-a vîndut.

Potrivit buffalonews.com, românul a devenit dependent de oxicodonă în urma unui accident rutier. Pentru a-și alimenta dependența, acesta a început să dea spargeri după spargeri. Acesta a fost condamnat Marți la o pedeapsă de la 2 pînă la 6 ani de închisoare pentru furt. Mai mult decît atît, acesta trebuie să plătească societăților de credit peste 95.000 de dolari. George se confruntă și cu alte acuzații de furt. ″Știu că am făcut greșeli oribile pentru a-mi susține dependența și trebuie să trăiesc cu ea toată viața mea și este mult mai mare decît pedeapsa pe care o primesc azi”, a spus Piha.

George a emigrat în SUA în 1994, după ce a cîștigat la o loterie a vizelor. A deținut afaceri în Queens, inclusiv un magazin de băuturi alcoolice, dar s-a întors în România în 2005, cînd tatăl s-a îmbolnăvit. În România, Piha a dechis o firmă de construcții și, cu succesul său, a intrat în politică, candidînd la Primăria orașului Pantelimon, fără succes, însă. În 2016, Piha a fost victima unui accident de mașină și a devenit dependent de analgezice.

Trump vorbește despre o posibilă suspendare a sa: Oamenii s-ar revolta

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat că dacă va fi suspendat din funcţie, va fi haos în ţară, el afirmînd că nu este îngrijorat de ultimele acuzaţii conform cărora i-a ordonat avocatului personal Michael Cohen să plătească femeile cu care ar fi avut relaţii extraconjugale, scrie Politico. „Nu sunt îngrijorat, nu”, a declarat Trump pentru reporterii Reuters într-un interviu în Biroul Oval. „Cred că oamenii s-ar revolta dacă acest lucru s-ar întîmpla”, a adăugat el.Trump a negat şi acuzaţiile procurorilor conform cărora persoane din echipa sa de campanie au avut contacte cu oficiali ruşi în timpul şi după campania prezidenţială din 2016.

„Lucrurile despre care vorbiţi sunt nesemnificative”, a afirmat Trump. Preşedintele american a declarat şi dacă au fost legi încălcate prin plăţile date de Cohen, atunci avocatul său este vinovat. „Michael Cohen este un avocat. Presupun că ştie ce face”, a afirmat Trump. Posibilitatea suspendării din funcţie a fost din ce în ce mai discutată în ultimele zile după noi acuzaţii ale procurorilor. Ei au informat că avocatul lui Trump, Michael Cohen, a primit indicaţii direct de la Preşedinte pentru a face plăţile către femeile respective în 2016.

Democraţii sugerează că acest lucru este o încălcare a legii care îl face pe Trump pasibil de destituire din funcţie şi poate fi trimis la închisoare la sfîrşitul mandatului. Viitorul preşedinte al Comisiei juridice din Camera Reprezentanţilor, Jerry Nadler, a declarat că acuzaţiile, dacă vor fi dovedite, constituie o încălcare a legii care poate duce la destituirea din funcţie. Parchetul federal din Manhattan a cerut Vinerea trecută Justiţiei americane să-l condamne pe Michael Cohen la o „pedeapsă cu închisoarea substanţială” pentru că a cumpărat tăcerea actriţei de filme porno Stormy Daniels şi în legătură cu o fraudă fiscală.

Michel Cohen, care cooperează în ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la o posibilă complicitate între Rusia şi echipa de campanie electorală a lui Trump în 2016, a pledat vinovat de acuzaţii formulate împotriva sa în August. Fostul avocat al Preşedintelui a declarat atunci că a organizat plăţi, din ordinul lui Donald Trump, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016, în schimbul tăcerii a două femei, dintre care una este Stormy Daniels, care spuneau că au întreţinut relaţii cu candidatul republican.

În Germania, este interzisă adopţia animalelor în perioada Crăciunului

Adopţia animalelor în perioada Crăciunului a fost interzisă în numeroase adăposturi din Germania pentru a descuraja ideea de a le oferi drept cadou. „Un cîine este pe viaţă, nu doar de Crăciun” - este sloganul campaniei, scrie News.ro. Zeci de adăposturi au transmis potenţialilor stăpîni că nici un animal nu va fi dat în perioada Crăciunului. Adăpostul din Berlin, cel mai mare din Europa, se numără printre ele. Reprezentanţii lui spun că aşa este redus numărul animalelor care sunt abandonate din nou după sărbători. „Animalele sunt fiinţe cu nevoi şi sentimente. Nu sunt potrivite pentru cadouri surpriză”.

În Bremen, nici unul dintre cele 500 de animale nu va fi dat spre adopţie după 18 Decembrie. Presa din Germania a scris că decizii similare au fost luate în mai multe oraşe din ţară. Problema este, potrivit susţinătorilor campaniei, că animalele sunt deseori cumpărate impulsiv, în ultimul moment. „Decizia de a ţine un animal nu trebuie să fie luată uşor, întreaga familiei trebuie să fie implicată”, a spus Claudia Hämmerling de la Asociaţia de protecţie a animalelor din Berlin. Multe adăposturi vor fi deschise în perioada sărbătorilor pentru vizitare, însă adopţiile vor putea fi făcute începînd cu luna Ianuarie.

Fostul avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, condamnat la închisoare

Michael Cohen, fostul avocat al Preşedintelui SUA Donald Trump, a fost condamnat Miercuri după-amiază la trei ani de închisoare, informează CNN, scrie mediafax. Michael Cohen pledase vinovat că a minţit în Congres despre un proiect imobiliar din Rusia, în cadrul investigaţiei privind ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial american. În plus, Cohen a fost găsit vinovat pentru implicarea în plăţile efectuate de către Donald Trump către două femei cu care ar fi avut relaţii.

Michael Cohen a recunoscut că a făcut declaraţii false în cursul audierilor în Congresul Statelor Unite. În Septembrie 2017, Michael Cohen a vorbit în Comisia pentru Informaţii din Senatul SUA despre proiectul imobiliar numit „Turnul Trump” din Moscova. Avocatul lui Donald Trump a declarat că „proiectul s-a încheiat în Ianuarie 2016”, înainte de scrutinul pentru desemnarea candidatului republican în scrutinul prezidenţial din SUA. În August 2018, Michael Cohen a pledat vinovat pentru alte acuzaţii referitoare la delicte federale asociate companiilor taxi pe care le deţine, fraudelor bancare şi colaborării cu echipa electorală a lui Donald Trump.

Turcia anunţă o ofensivă de proporţii în Siria

Turcia va demara „în cîteva zile” o operaţiune la Est de fluviul Eufrat în Nordul Siriei, a declarat Miercuri Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, acţiune care ar putea complica şi mai mult relaţiile deja tensionate cu SUA, informează Reuters şi AFP, potrivit agerpres. „Vom începe operaţiunea pentru a curăţa Estul Eufratului de teroriştii separatişti în cîteva zile. Ţinta noastră nu sunt soldaţi ai SUA, ci membrii organizaţiei teroriste active în această regiune”, a subliniat Preşedintele turc.

Ankara şi Washingtonul sunt de mult timp în dezacord cu privire la politica faţă de Siria, unde SUA îi susţin pe membrii miliţiei kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), în timp ce Turcia susţine că YPG este o organizaţie teroristă. De asemenea, militari americani susţin Forţele Democrate Siriene (FDS) la Est de Eufrat.

Erdogan a anunţat încă din 30 Octombrie că Turcia este gata pentru o asemenea ofensivă, care ar fi a treia operaţiune desfăşurată de Armata turcă în Nordul Siriei. Noile declaraţii ale lui Erdogan survin la o zi după anunţul Washingtonului privind instalarea, în pofida opoziţiei din partea Ankarei, a unor posturi de observare menite să împiedice altercaţii între Armata turcă şi YPG. Un purtător de cuvînt al Pentagonului a declarat Marţi că posturile de observare au fost instalate „în regiunea frontalieră din Nord-Estul Siriei, pentru a răspunde îngrijorărilor Turciei în domeniul securităţii”.

„Este evident că obiectivul radarelor şi posturilor de observare instalate de SUA nu este de a proteja ţara noastră de terorişti, ci de a-i proteja pe terorişti de Turcia”, a acuzat Erdogan.

Matteo Salvini propune o ”axă” politică cu Germania

Liderul extremei-drepte italiene, Matteo Salvini, îşi temperează politicile eurosceptice în încercarea de a se poziţiona pe plan intern mai către zona de centru, cu obiectivul să poată juca un rol esenţial pe scena europeană, chiar dacă aceasta ar însemna să-şi dezamăgească susţinătorii cei mai radicali, notează Miercuri agenţia Reuter, scrie Agerpres. Stabilind o nouă direcţie pentru partidul său Liga, devenit tot mai popular, Salvini, de asemenea vicepremier şi ministru de Interne, şi-a moderat în ultimele zile poziţiile anterioare ostile monedei euro şi a mărturisit că doreşte să reformeze UE ”din interior”.

El a sugerat chiar o ”axă” politică cu Germania, deşi anterior Liga a acuzat mereu această ţară că dictează în zona euro doar în folosul Berlinului în timp ce condamnă Italia la declin economic prin măsurile de austeritate. ”Axa franco-germană îşi arată limitele. Voi face totul pentru a crea o nouă axă Roma-Berlin”, a spus Salvini în faţa presei la Roma. Dar el a admis totuşi că precedenta ”axă” dintre cele două ţări, cea din al Doilea Război Mondial, nu a sfîrşit bine.

Potrivit unor ”insideri” şi analişti, Salvini are o strategie pe două direcţii: să atragă în Italia votanţii mai moderaţi sau indecişi, în timp ce în cadrul UE va încerca după alegerile europarlamentare să obţină pentru el însuşi un rol central. Atunci cînd în anul 2013 a devenit lider al formaţiunii denumite la acea vreme Liga Nordului, Salvini abia îşi revenea după un scandal de corupţie şi era susţinut de mai puţin de 4% din electoratul italian. Dar ascensiunea sa ulterioară a fost remarcabilă. Făcînd o campanie pe o platformă radicală anti-migraţie şi anti-euro, el a reuşit să atragă votanţii nemulţumiţi de rata ridicată a şomajului, de salarii care stagnau şi de migraţia dinspre Africa scăpată de sub control. Astfel, partidul său, redenumit ”Liga”, a obţinut 17% din voturi la alegerile din Martie şi a format în Iunie o coaliţie guvernamentală împreună cu formaţiunea anti-sistem Mişcarea 5 Stele. Între timp, popularitatea formaţiunii sale a crescut la peste 30%, conform sondajelor.

Propusa axă cu Germania este menită şi să exploateze slăbirea poziţiei Preşedintelui Emmanuel Macron, confruntat în Franţa cu protestele de stradă. ”Salvini poate deveni omul forte al Europei. Este o oportunitate incredibilă”, spune Claudio Borghi, un membru al Ligii foarte apropiat de liderul formaţiunii. Alţii dintre susţinătorii cei mai îndîrjiţi ai acestui partid, în special aceia din zona profund eurosceptică, sunt însă mai puţini entuziaşti. Ei sunt contrariaţi de schimbarea abordării lui Salvini în ce priveşte zona euro – din care el cerea odinioară ca Italia să iasă – şi îşi varsă năduful pe reţelele de socializare, unde îl acuză că trădează partidul.

Dar pe de altă parte, abordarea mai puţin ostilă a lui Salvini faţă de UE şi zona euro ar putea fi de natură să-i aducă o anumită susţinere şi din zona mediului de afaceri, mai ales din partea de Nord (mai dezvoltată economic) a Italiei, astfel că la europarlamentare ar putea cîştiga şi numeroase voturi ale simpatizanţilor formaţiunii Forza Italia a fostului premier Silvio Berlusconi.