Realitatea internationala pe scurt (12 Noiembrie 2019)

O bătrînă a rămas fără pensie după ce statul a declarat-o moartă din greșeală

O bătrînă din Texas s-a trezit cu cardul anulat și pensia retrasă după ce autoritățile au declarat-o moartă, din greșeală. Sherry Ellis, 73 de ani, și-a dat seama că ceva este în neregulă după ce în urmă cu două săptămîn a mers la farmacie să își cumpere medicamente, însă nu a putut să plătească deoarece cardul i-a fost refuzat. Femeia spune că era imposibil ca problemele să fie la cardul ei, doarece și-l luase în urmă cu doar trei luni, potrivit abc13. După ce a mers la bancă și a dat mai multe telefoane, Sherry Ellis a descoperit că a fost declarată moartă de către autoritățile americane. “Cardul meu este refuzat peste tot, nu pot să cumpăr benzină, nu am bani de mîncare, nu pot să fac nimic. Nu știu de cîtă vreme am fost declarată moartă”, spune femeia.

În urma acestei greșeli, Elis a rămas fără pensie și asigurare medicală, pînă cînd autoritățile vor repara situația. Potrivit statisticilor Administrației de Securitate Socială, aproape 1.000 de persoane sunt declarate decedate în mod eronat și au probleme.  Femeia a rămas fără bani de medicamente, în condițiile în care rețeta ei o costă 1.400 de dolari pe lună fără asigurare medicală. După mai multe eforturi, Sherry Ellis a primit o hîrtie de la autorități, care atestă că este în viață, însă medicii și farmaciștii spun că nu îi pot oferi medicamente compensate, pentru că încă apare ca decedată în sistem.

Turcia a decis expulzarea prizonierilor Stat Islamic capturaţi

Turcia a început expulzarea militanţilor capturaţi din gruparea Stat Islamic (SI), după ce ministrul de Interne turc Süleyman Soylu a avertizat săptămîna trecută că Ankara va începe această operaţiune chiar dacă deţinuţilor le-a fost revocată cetăţenia. Ankara a anunţat Luni că a expulzat deja un jihadist american, iar acelaşi lucru se va întîmpla curînd cu alţi 24 de jihadişti, printre care 11 francezi şi zece germani.

„Un terorist străin american a fost deportat din Turcia după ce au fost finalizate toate demersurile”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului de Interne turc, Ismail Catakli. Alţi şapte „terorişti străini, de origine germană, vor fi deportaţi Joi”, a adăugat Catakli, citat de agenţia de presă turcă Anadolu. Demersuri legale sunt în desfăşurare pentru expulzarea din Turcia a altor 15 jihadişti – 11 francezi, doi germani şi doi irlandezi. Începerea operaţiunii de expulzare a jihadiştilor străini aflaţi în Turcia a fost anunţată Vinerea trecută de către ministrul de Interne turc Süleyman Soylu. În aceeaşi zi, Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat că în închisorile din Turcia se află 1.201 deţinuţi membri ai SI.

Ankara a lansat în luna Octombrie o ofensivă în Nord-Estul Siriei împotriva miliţiilor kurde YPG, în urma unei decizii a Preşedintelui american Donald Trump de a retrage trupele SUA din regiune. Campania a stîrnit numeroase temeri privind soarta prizonierilor jihadişti în regiune. Miliţiile YPG sunt principala componentă a Forţelor Democrate Siriene (SDF), care au fost un aliat important al SUA în victoria asupra Statului Islamic în regiune, şi au ţinut mii de jihadişti în închisori din Nordul Siriei. Turcia, care consideră YPG drept grupare teroristă avînd legături cu militanţii kurzi insurgenţi de pe teritoriul său, a promis că va combate Statul Islamic cu aliaţii săi. Ankara a făcut apel în mod repetat la ţările europene să îşi primească înapoi cetăţenii care au luptat alături de jihadişti.

Un român a fost condamnat pe viață în Marea Britanie după ce a ucis o pictoriță

Magistraţii din Anglia l-au condamnat la închisoare pe viaţă pe Cristian Sabou, tînărul de 27 de ani din Dej, România, care a ucis cu o rară violență o pictoriţă, în toiul unui jaf. Tînărul fusese extrădat în luna Iulie ca să fie judecat în Marea Britanie, la şase ani de la săvîrşirea crimei. Bărbatul a fost prins în județul Cluj şi a recunoscut totul. Abia după 24 de ani de închisoare poate să ceară eliberarea condiţionată.

Pentru că şi-a recunoscut vina şi a colaborat cu anchetatorii, Cristian Sabou spera să fie eliberat condiţionat după 24 de ani de închisoare, deşi în Anglia pedeapsa pentru fapta comisă este de minimum 29 de ani. Aşadar, cînd va împlini 52 de ani, bărbatul va putea cere revizuirea condamnării pe viaţă. Totodată el are dreptul să îşi aleagă ispăşirea pedepsei într-o închisoare din România. În 2013, tînărul din Dej a intrat într-o locuinţă din Sussex cu gîndul să o jefuiască, crezînd că nu e nimeni acasă. Omul a găsit-o însă înăuntru pe o prietenă a gazdelor, pictoriţa Valerie Graves, în vîrstă de 55 de ani, şi a ucis-o cu sălbăticie, cu mai multe lovituri de ciocan.

Giles York, șeful Poliției din Sussex: “Moartea tragică a lui Valerie Graves din Decembrie 2013 rămîne una dintre cele mai complexe investigaţii a Poliţiei din Sussex. Am audiat mai bine de zece mii de oameni, mergînd din casă în casă. Am luat peste 600 de declaraţii.” Ca să dea de criminal, în 2014, Poliţia din Sussex, care a anchetat cazul, i-a rugat pe toţi bărbaţii de peste 17 ani, care locuiau în zona unde a avut loc crimă ori au fost în vizită acolo, să vină să dea probe ADN. Aproape 3 mii de oameni au mers la analize. Probele ADN au fost cele care i-au condus, în cele din urmă, pe anchetatori la bărbatul din România.

De mai bine de 8 ore, poliţiştii români, dar şi cei din Marea Britanie, se aflau în apartamentul suspectului şi căuta peste tot în locuinţa probe. Bărbatul va fi prezentat magistraţilor de la Curtea de Apel Cluj pentru confirmarea mandatului European de arestare. Autorităţile din Marea Britanie urmează să ceară extrădarea lui. Familia femeii ucise a fost informată de evoluţia anchetei, dar pînă acum nu a făcut nici o declaraţie publică.

Dezvăluiri din interiorul Casei Albe: “Trump e un copil de 12 ani, crud și inapt”

Un funcţionar de rang înalt, anonim, de la Casa Albă, prezintă, într-o carte, un portret îngrijorător al Președintelui Donald Trump, pe care îl compară cu un copil de 12 ani “aflat la butoane”. Ziarul The Washington Post, care a putut consulta cartea ”A Warning” (”Un avertisment”), înainte de apariţie, a realizat un rezumat al acestui portret al Preşedintelui Statelor Unite. Autorul îl consideră pe Donald Trump crud, inapt şi un pericol pentru naţiune, susținînd că Președintele american ”insultă, devine confuz, se irită uşor şi are probleme de sintetizare a informaţiei, iar asta nu se întîmplă din cînd în cînd, ci în mod regulat”.

Lucrarea acidă de peste 200 de pagini a autorului, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, prezintă un şef de stat căruia îi plac glumele sexiste şi rasiste, familiar cu vărsarea de sînge şi care face să domnească o atmosferă de lucru apăsătoare în administraţia sa. ”Acţionează ca un copil de 12 ani într-un turn de control, care apasă pe toate butoanele Guvernului, fără discernămînt, indiferent la avioanele care derapează pe pistă şi la zborurile care se îndepărtează disperate de aeroport”, scrie funcţionarul de rang înalt, care se bazează pe observaţiile şi propria experienţă în cadrul Administraţiei Trump. El omite, însă, în mod deliberat, detaliile, pentru a nu fi descoperit.

Tot în mod anonim, el a publicat un editorial în ziarul The New York Times în 2018, intitulat ”Eu fac parte din rezistenţa din interiorul administraţiei Trump”. El dădea asigurări că a ales să nu demisioneze pentru a-l controla pe Preşedinte şi ”cele mai rele înclinaţii ale sale”, adăugînd că nici măcar nu era singurul aflat în această situaţie. În cartea sa, el recunoaşte că s-a înşelat în privinţa acestei ”rezistenţe tăcute”, pentru că Donald Trump este ”cine este”, adică este incapabil să se schimbe. Anecdotele sale despre caracterul şi remarcile sexiste şi rasiste ale Preşedintelui sunt înfiorătoare.

”El comentează machiajul, face glume despre greutate şi critică ţinutele vestimentare (...). Foloseşte termeni ca «draga mea» pentru a se adresa unor profesioniste împlinite. Un şef n-ar trebui să se comporta aşa într-un mediu de lucru”, scrie autorul. În opinia sa, Preşedintele american a încercat inclusiv să imite accentul hispanic, într-o reuniune în Biroul Oval, în care a atacat femei imigrante care încercau să traverseze frontiera. ”Ele spun «o, vă rog, ajutaţi-ne! Soţul meu m-a părăsit». Ele nu ştiu nimic. Ele nu fac nimic pentru ţara noastră. Măcar dacă veneau cu un soţ l-am fi pus pe cîmp să culeagă porumb”, scrie el.

O purtătoare de cuvînt a Executivului, Stephanie Grisham, a catalogat săptămîna trecută cartea drept ”minciuni şi ”operă de ficţiune”, catalogîndu-l pe autorul ei drept ”laş”. Departamentul Justiţiei a avertizat Editura Hachette şi agenţii autorului că această carte ar putea încălca un acord de confidenţialitate. Unul dintre agenţi a replicat acuzînd Administraţia de faptul că încearcă să obţină informaţii despre autorul acestui portret.

Român arestat de FBI în Statele Unite

Un român în vîrstă de 37 de ani a fost arestat de agenții FBI în Statele Unite, după ce l-au prins instalînd skimmer și camere de supraveghere pe bancomate. Potrivit autorităților, Alexandru Cosmin Licșor a instalat în perioada Ianuarie-Februarie 2015 dispozitive de skimmimg prin intermediul cărora a reușit să fure informațiile de la peste 2.000 de carduri bancare, informează Stirea de Iasi.

După mai multe investigații, românul ar fi avut trei complici care nu au fost identificați încă. Licșor ar fi încercat să retragă 512.000 de dolari din diferite bancomate din Statele Unite și Mexic, reușind să fure o sumă de 190.000 de dolari. Imediat după furturi, el a revenit în România, de unde a fost extrădat recent în State, pentru a fi judecat de fraudă informatică, fraudă bancară și furt de identitate. Astfel, el ar putea însuma o pedeapsă de pînă la 47 de ani de închisoare. FBI suspectează că românul face parte dintr-o grupare criminală care operează în țări precum Olanda, Mexic, Italia și România.

Cea mai mare reducere de preţuri pe net. S-au vîndut produse de un miliard de dolari în 68 de secunde

68 de secunde le-a luat chinezilor ca să cheltuiască primul miliard de dolari, în cea mai mare operațiune de soldare de pe planetă. Are loc în fiecare an de ziua celibatarilor din China, cînd milioane de oameni stau în fața calculatoarelor la miezul nopții, în speranța afacerii vieții lor. Cumpără de toate, de la haine, cosmetice și bijuterii, la electrocasnice și mobilă. Într-o oră de la începerea operațiunii de soldare, vînzările erau de 13 miliarde de dolari. Chinezii sunt pe cale de a depăși propriul record pentru vînzări online în 24 de ore. Anul trecut s-a vîndut de 30 de miliarde de dolari, mai mult decît s-a vîndut în Statele Unite cu ocazia celor două perioade de soldare masivă, Black Friday și Cyber Monday.

Procesul de pace cu Israelul încă se confruntă cu cea mai mare provocare (Iordania)

Procesul de pace cu Israelul se confruntă în prezent cu „cea mai mare provocare”, a declarat ministrul de Externe iordanian Ayman al-Safadi, după restabilirea controlului asupra a două enclave de frontieră împrumutate Israelului în urmă cu 25 de ani, relatează DPA, potrivit agerpres. „Pacea este o alegere strategică şi vom continua să urmărim obţinerea păcii”, a afirmat Ayman al-Safadi într-o conferinţă de presă în Capitala iordaniană Amman, în timp ce a subliniat angajamentul Regatului faţă de tratatul de pace semnat între cei doi vecini. Cu toate acestea, el a criticat „măsurile unilaterale ale Israelului care periclitează viabilitatea soluţiei a două state” (israelian şi palestinian n.r.). „Nu este un secret că procesul de pace trece probabil prin cea mai mare provocare cu care s-a confruntat” pînă acum, a spus al-Safadi.

Duminică, Iordania a preluat controlul asupra celor două enclave al-Bakura şi al-Ghamr, o măsură văzută ca un semn al îngheţării relaţiilor între cele două părţi. Cunoscute în ebraică ca Naharayim şi Tzofar, ele fuseseră împrumutate Israelului prin tratatul de pace din 1994. Regele Abdullah şi prinţul moştenitor al-Hussein au vizitat Al-Baqura Luni, unde „au fost informaţi despre importanţa istorică, geografică şi strategică a zonei”, a declarat Curtea Regală.

Al-Safadi a acuzat asemenea Israelul că nu a implementat acorduri bilaterale, citînd exemplul unui proiect de aducţiune de apă de la Marea Roşie la Marea Moartă. „Israelul a semnat şi s-a angajat să pună în aplicare acest proiect, dar a dat înapoi. Noi respingem aceasta şi este ceva ce afectează relaţiile” bilaterale, a adăugat al-Safadi. Israelul a declarat că discuţiile asupra proiectului de apă sunt oprite pînă la formarea unui nou Guvern.

Moody’s adoptă o perspectivă „negativă” pentru ratingurile suverane mondiale în 2020

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a coborît, de la „stabilă” la „negativă”, perspectiva asociată ratingurilor suverane mondiale în 2020, explicînd că situaţia politică impredictibilă va frîna creşterea economică şi majorează riscurile de şocuri economice sau financiare, informează Reuters, potrivit agerpres. Moody’s, care a retrogradat deja perspectiva de rating pentru ţări precum Marea Britanie, Africa de Sud, India, Mexic, Turcia şi Hong Kong, adaugă faptul că disputele comerciale, începînd cu cele dintre SUA şi China, vor penaliza economiile deschise şi pe cele care exportă materii prime. De asemenea, un climat general din ce în ce mai antagonist riscă să fragilizeze instituţiile naţionale şi internaţionale, ceea ce, împreună cu ritmul mai redus de creştere, riscă să majoreze probabilitatea unor crize şi reduce capacităţile de rezolvare a crizelor, adaugă Moody’s.

„Într-un mediu impredictibil, creşterea şi riscurile de creditare sunt orientate în jos. Există puţine semne pozitive iar riscurile să vedem mai multe puncte negative cresc. Politicile imprevizibile creează un mediu economic şi financiar impredictibil”, susţine Moody’s într-un raport care vizează cele 142 de state cărora le acordă ratinguri şi datoriile lor suverane în valoare de 63.200 miliarde dolari.

Deşi conflictul SUA-China rămîne principalul exemplu de tensiuni comerciale, tensiunile care afectează creşterea economică s-au înmulţit şi în Golful Persic, între Japonia şi Coreea de Sud, între India şi Pakistan, între SUA şi Uniunea Europeană sau între UE şi Marea Britanie, se arată în raportul Moody’s. Agenţia de evaluare avertizează că primul efect al acestor tensiuni, de exemplu impactul majorării tarifelor asupra volumului schimburilor comerciale, nu este întotdeauna unul sever dar efectul secundar asupra investiţiilor şi fluxurilor de capital este posibil să afecteze atît perspectivele pe termen scurt cît şi cele pe termen mediu în toate regiunile. În prezent, Moody’s se aşteaptă ca avansul economiei mondiale să se situeze în jurul a 2,6% anul viitor, la fel ca şi în acest an, după o creştere de 3% în 2018.

Statele membre Schengen nu folosesc corespunzător sistemele IT de supraveghere a frontierelor 

Statele membre ale spaţiului de liberă circulaţie Schengen nu fac suficient pentru a realiza o introducere corectă a datelor în sistemele IT folosite pentru supravegherea frontierelor, potrivit unui raport publicat de Curtea de Conturi Europeană, relatează agenţia DPA, scrie mediafax. Unele date lipsesc, unele sunt incomplete şi altele sunt introduse incorect, ceea ce conduce la ineficienţă în efectuarea controalelor la frontierele externe, se arată în raport. Documentul mai sesizează că aproximativ jumătate din poliţiştii de frontieră le-au permis unor persoane să treacă frontiera externă a spaţiului Schengen fără a consulta aplicaţiile IT corespunzătoare. Există de asemenea discrepanţe între numărul de vize Schengen emise şi numărul vizelor verificate, ceea ce sugerează că verificările la frontierele externe ale spaţiului Schengen nu au fost efectuate în toate cazurile.

Din spaţiul Schengen fac parte 22 de statele membre ale UE şi alte patru ţări europene. Cum între graniţele acestor state nu există controale vamale riguroase, supravegherea eficientă a frontierei externe a acestei zone de liberă circulaţie este foarte importantă pentru combaterea terorismului, a imigraţiei ilegale şi criminalităţii organizate, aminteşte raportul. Auditorii Curţii de Conturi Europene au examinat în ce măsură sistemele IT ajută poliţiştii de frontieră să-şi desfăşoare activitatea – inclusiv în ce priveşte verificarea persoanelor, a obiectelor şi vizelor – şi să compare amprentele şi datele pasagerilor.

”Poliţiştii de frontieră folosesc datele din sistemele IT drept bază pentru decizia de a permite intrarea unei persoane, dar uneori ei nu primesc din sistem informaţii adecvate pentru această decizie”, explică auditorul Bettina Jakobsen. Dar, în principiu, sistemele IT sunt bine concepute pentru a facilita controalele, se mai menţionează în raport. Auditorii au examinat sistemele IT din Finlanda, Franţa, Italia, Luxemburg şi Polonia.

Un preţ nebunesc pentru un ceas Patek Philippe

Un ceas de mînă marca Patek Philippe a fost vîndut pentru suma de 31 de milioane de dolari, un preţ record pentru un astfel de ceas, la o licitaţie în scopuri caritabile organizată de casa Christie’s la Geneva, transmite Bloomberg, potrivit agerpres. Ceasul Grandmaster Chime a fost adjudecat după un război al licitaţiilor care a durat cinci minute într-o sală aglomerată în care erau peste 300 de persoane. Precedentul record a fost stabilit în 2017 cînd un ceas Daytona Rolex, care odată a aparţinut actorului Paul Newman, a fost vîndut pentru 17,8 milioane de dolari.

Ceasul Patek Philippe a fost vîndut Sîmbăta trecută la un eveniment caritabil denumit Only Watch în cadrul căruia firmele de orologerie scot la licitaţie ceasuri unicat pentru a strînge bani destinate finanţării cercetărilor pentru distrofia musculară Duchenne, cea mai frecventă forma de distrofie musculară. În ultimii ani, la licitaţiile Only Watch au fost înregistrate mai multe preţuri record la ceasuri avînd în vedere că în anul 2010 cel mai mare preţ plătit pentru un ceas de mînă a fost 5,7 milioane de dolari. Evenimentul Only Watch a luat naştere în 2005, la iniţiativa lui Luc Pettavino, fostul director general de la Monaco Yacht Show, al cărui fiu a decedat din cauza distrofiei musculare.

O grupare paramilitară slovenă patrulează la frontiera croată pentru a opri migranţii

Îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj şi înarmaţi cu puşti cu aer comprimat, o formaţiune de paramilitari sloveni patrulează într-o pădure la frontiera croată, zonă despre care liderul acestei unităţi spune că este adesea traversată de migranţi ilegali, scrie agenţia Reuters, potrivit agerpres. Această unitate compusă din peste 50 de membri, printre care şi cîteva femei, este condusă de Andrej Sisko, care conduce şi partidul naţionalist Gibanje Zedinjena Slovenija, care nu a reuşit să intre în Parlament. El consideră că autorităţile nu îşi fac datoria de combatere a migraţiei clandestine, prin urmare a creat gărzile Stajerska şi Krajnska.

Membrii ambelor gărzi patrulau la graniţă cînd reporterii agenţiei Reuters i-au întîlnit. ”Este o datorie a noastră a tuturor să asigurăm securitatea în propria noastră ţară. Dacă instituţiile statului, care sunt plătite pentru aceasta, nu pot sau nu vor să asigure securitatea, atunci noi putem contribui, este ceea ce facem”, explică Sisko, care a fost încarcerat o perioadă anul acesta după ce a creat garda Stajerska şi a îndemnat la răsturnarea instituţiilor statului. El menţionează că paramilitarii săi nu interceptează migranţii, ceea ce de altfel ar fi ilegal, dar avertizează forţele de securitate despre prezenţa acestora.

Ţările aflate pe ruta balcanică folosită de migranţii care încearcă să ajungă în statele din Vestul Europei au cunoscut anul acesta o creştere a presiunii migratorii. Conform Poliţiei slovene, numărul migranţilor care au trecut clandestin graniţa dinspre Croaţia – unde în timpul valului migrator din 2015 a fost ridicat un gard de sîrmă ghimpată – a crescut în primele nouă luni ale anului în curs la 11.786 de persoane, faţă de 6.911 în perioada similară a anului trecut. Poliţia slovenă a declarat agenţiei Reuters că monitorizează activităţile grupării paramilitare şi că deocamdată nu a identificat activităţi ilegale ale acesteia.