Realitatea internationala pe scurt (12 Martie 2019)

Coșmarul lumii în care trăim: În Burkina Faso, pentru elevi este extrem de periculos ca să mai meargă la școală

BBC a realizat un reportaj despre situația elevilor din Burkina Faso, care nu mai sunt lăsați de părinți să meargă la școală pentru că se tem pentru siguranța lor. BBC prezintă situația unei școli din Burkina Faso, unde birourile și scaunele stau îngrămădite în colțul unei clase fără copii. Pe tablă, încă este scrisă data de 15 Decembrie 2018.

Directorul școlii spune că instituția a fost închisă anul acesta, după un atac al Armatei.

„Multe școli au fost incendiate, profesorii au fost atacați, iar unii dintre ei chiar au fost uciși. Cînd un profesor este ucis, nimeni nu mai face nimic. Trebuie să ne salvăm”, a declarat Samuel Sawadogo, directorul unei școli.

Trei zone din Burkina Faso se confruntă cu o creștere semnificativă a violenței. Aceste regiuni se află în Nordul țării și se învecinează cu Mali și Niger, unde militanții jihadiști au activat timp de mai mulți ani. Din cauza incidentelor, 1.161 de școli din cele 2.869 au fost închise. Astfel, 150.000 de copii sunt afectați de închiderea școlilor, un număr uriaș într-o țară în care educația este deja o problemă. Guvernul a declarat că depune eforturi pentru a remedia această situație de criză.

Venezuela în beznă. Secvențe infernale filmate în spitale

Juan Guaido, preşedintele autoproclamat al Venezuelei, recunoscut de peste 50 de ţări, a cerut Parlamentului să decreteze stare de urgenţă. Măsura intervine în contextul în care ţara este paralizată de o uriaşă pană de curent. De Joia trecută, Capitala Caracas şi aproape toate cele 23 de state în care este împărţită Venezuela sunt paralizate de o pană de curent fără precedent. Haosul creat a dus la înmulţirea jafurilor, anularea curselor aeriene, suspendarea cursurilor în şcoli şi întreruperea lucrului.

Fără energie nu funcţionează nici pompele de apă curentă, nici telefoanele fixe, nici internetul. În spitalele, aflate oricum într-o stare deplorabilă, lipsa curentului pune în primejdie de moarte pacienţii de la terapie intensivă şi bebeluşii născuţi prematur. Cîteva asistente s-au filmat în timp ce ventilează manual, pe balon, copilaşii fragili din incubatoare. 15 pacienţi suferind de boli renale au murit deja în ultimele zile din cauza imposibilităţii de a li se face dializă. Alţi zece mii de bolnavi care depind de dializă sunt în pericol.

Patrick Oppman, Caracas: ”Am găsit oameni stînd întinşi ori chiar dormind pe podea cu copiii în braţe în cozi care se răsucesc în întregul aeroport. N-am văzut în viaţa mea asemenea cozi. Curent nu, doar generatorul asigură un minimum de electricitate, nu merge aerul condiţionat, tabelele pe care ar trebui să fie anunţate plecările şi sosirile nu funcţionează. Aşa că e foarte dificil să obţii informaţii. Pentru oameni este foarte frustrant să aştepte la nesfîrşit în beznă. Filmăm cu telefonul pentru că nu ni s-a permis să intrăm cu camere.”

Guvernul atribuie însă pana de curent unui “război al electricităţii” condus de Statele Unite şi de liderul opoziţiei. Preşedintele contestat Nicolas Maduro a denunţat un sabotaj care ar fi paralizat hidrocentrala Guri situată în Sudul Venezuelei. Aceasta furnizează 80% din necesarul ţării, însă experţii pun pană de curent pe seama lipsei de investiţii din partea Guvernului în întreţinerea infrastructurii.

Experimentul unui britanic care a stat 2 luni printre cerşetori

Exploratorul Ed Stafford a stat două luni printre oamenii străzi din marile oraşe britanice. Ed Stafford, explorator şi fost ofiţer în Armata britanică, a încercat să trăiască 2 luni pe străzile unor mari oraşe în cadrul unui experiment pentru o emisiune de televiziune, scrie Telegraph. A stat printre oamenii fără adăpost din Londra, Glasgow şi Manchester şi spune că, deşi se aştepta să slăbească, la final a ajuns să cîștige în greutate cu 5 kilograme mai mult, fiindcă trecătorii miloşi i-au dat sandvişuri şi fast-food.

Stafford a fost şocat mai ales de sumele impresionante strînse de cerşetori. El spune că, în Londra, un om al străzii poate cîştiga şi 200 de lire pe zi, mult peste salariul mediu. În Manchester, a văzut cum un bărbat fără adăpost a strîns 20 de lire în jumătate de oră cerînd bani sub pretextul că vrea să stea la un hostel, după care a i-a cheltuit pe cocaină.

„Credeam că va fi foarte greu să supravieţuiesc fizic, dar în realitatea erau prea mulţi oameni care voiau să ajute”, spune exploratorul, care în deceniul trecut a fost prima persoană care a urmărit întreg cursul Amazonului într-o călătorie care i-a luat mai mult de 2 ani. „În Glasgow am văzut 26 de voluntari care împărţeau alimente, dar erau doar două persoane care dormeau pe străzi. Am întîlnit chiar un cerşetor care se plîngea că trecătorii îl îndoapă”. Stafford recunoaşte însă că numărul oamenilor fără adăpost a ajuns la o cotă alarmantă în Marea Britanie. Se estimează că ar fi între 4.000 şi 5.000 de persoane ar dormi pe străzi în Regatul Unit.

Cu timpul, oamenii au devenit mai proști și nimeni nu știe de ce

Omenirea a bifat multe lucruri stupide în secolul al XX-lea, însă, chiar și așa, testele IQ arătau o creștere a inteligenței. Acum însă, în mod oficial, trendul s-a inversat. Asta înseamnă că inteligența oamenilor este în regres. Jurnaliștii de la inc.com se întreabă dacă fenomenul a fost cauzat de dietele noastre din ce în ce mai nesănătoase, de sistemele educaționale neperformante, de dependența tehnologică sau poate de sursele de informare (n.r. - a se citi tabloide și site-uri de fake news) pe care le frecventează mulți dintre noi.

Fenomenul din secolul XX, perioadă în care IQ-ul indivizilor a crescut cu aproximativ trei puncte în medie per deceniu este cunoscut drept efectul Flynn (n.r. după academicianul neozeelandez James Flynn, care a studiat fenomenul). Acum, acest trend a ajuns brusc la sfîrșit, arată un nou studiu publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences.

În cadrul studiului realizat de Ragnar Frisch Centre for Economic Research din Norvegia, au fost analizate rezultatele a 730.000 de teste IQ. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că efectul Flynn și-a atins apogeul la mijlocul anilor 1970. De atunci, trendul este în scădere semnificativă. „Este cea mai convingătoare dovadă de pînă acum că efectul Flynn s-a inversat. Dacă plecăm de la asumpția că modelul lor este corect, rezultatele sunt impresionante și destul de îngrijorătoare”, a spus psihologul Stuart Ritchie, de la Universitatea din Edinburgh, pentru The Times. Ritchie nu a participat la realizarea studiului.

Studiul s-a bazat pe datele obținute de la testele IQ făcute de bărbați norvegieni cu vîrste cuprinse între 18 și 19 ani. Testul de inteligență este obligatoriu la recrutare, stagiul militar fiind obligatoriu în acest stat. Datele provin de la trei generații de bărbați, născuți între anii 1962-1991, și au fost studiate din 1970 pînă în 2009. De la o generație la alta, IQ-ul a scăzut cu 7 puncte în medie. Nu este pentru prima dată cînd un astfel de trend în scădere a fost observat. Chiar și James Flynn a vorbit despre el, acum un deceniu, cînd i-a studiat pe adolescenții britanici.

Ce a dus la inversarea efectului Flynn nu poate să spună nici un om de știință cu siguranță. Însă studiul din Norvegia arată totuși că aceste scăderi de IQ s-au întîmplat și în interiorul familiilor. Descoperire anulează teoria potrivit căreia scăderea IQ-ului s-a datorat acumulării de gene dezavantajoase în anumite arii din societate. În schimb, spun cercetătorii, putem trage concluzia că schimbările de lifestyle ar putea fi de vină - felul în care sunt crescuți și educați copiii, cum își petrec timpul liber, ce fel de jocuri aleg, dacă citesc etc.

Pe de altă parte, s-ar putea ca testele de inteligență să nu fi fost adaptate cerințelor societății moderne, fiind astfel inexacte. De exemplu, s-ar putea concentra pe noțiuni pe care nu se mai pune accentul în societatea contemporană. Astfel, există o diferență între inteligența cristalizată și cea fluidă. Cea cristalizată cuprinde lucrurile pe care le-ai învățat, cea fluidă se referă la abilitatea unui individ de a vedea în perspectivă și de a-și folosi logica în rezolvarea unor probleme de care nu s-a mai lovit pînă în prezent. Implicația aici este că nu am fi mai puțin deștepți, ci testele IQ nu au ținut pasul cu evoluția societății. Însă pînă cînd cercetătorii nu-și vor pune la bătaie inteligența fluidă să rezolve această nouă dilemă, noi și IQ-urile noastre mici nu vom știi unde e de fapt problema.

Turcia a intrat oficial în recesiune

Lovitură pentru Turcia lui Erdogan: ţara a intrat în recesiune pentru prima dată după 2009, cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor locale. Preşedintele turc a căutat să obţină creşteri economice cu orice preţ: a presat Banca Centrală să menţină rata dobînzilor la un nivel scăzut, a impozitat capitalul străin şi companiile, a demonizat producătorii de alimente, ba chiar a înfiinţat piețe de stat unde marfa se vinde la jumătate de preț. Măsurile au împins însă ţara în recesiune.

Turcia a intrat în recesiune, pentru prima dată în ultimii 10 ani. Datele vin chiar de la Biroul turc de statistică şi amănunt demn de reţinut, cu doar trei săptămîni înaintea alegerilor locale. Produsul intern brut a scăzut cu 3%, iar inflaţia rămîne aproape de 20 la sută. La rîndul ei, lira turcească s-a devalorizat cu 30 de procente în 2018, dar acum s-a stabilizat. Totul se întîmplă în condiţiile în care Preşedintele Recep Erdogan şi partidul său sunt ţinta criticilor privind starea economiei.

Șeful administrației de la Ankara, supranumit „Sultanul”, care se află la putere de 16 ani, ca premier şi ca Preşedinte, susţine că economia este slăbită de atacuri speculative. „Teroriştii pieţelor”, aceasta este eticheta pusă de Preşedintele turc în primul rînd pentru producătorii şi comercianţii de alimente. Acestea sunt cu o treime mai scumpe decît cu un an în urmă, iar Guvernul a înfiinţat pieţe speciale, unde mîncarea se vinde la jumătate de preţ. Opoziţia consideră mişcarea drept mită electorală.

Statele Unite vor începe „activităţi de producţie” pentru sisteme de rachete cu lansare de la sol

Statele Unite ale Americii vor începe „activităţi de producţie” a unor componente pentru sisteme de rachete cu lansare de la sol, a anunţat Departamentul Apărării de la Washington printr-o purtătoare de cuvînt citată de Reuters, potrivit Agerpres. „Vom începe activităţi de producţie ale unor componente pentru susţinerea testării în scopuri de dezvoltare a acestor sisteme – activităţi care pînă pe 2 Februarie ar fi fost neconforme cu obligaţiile noastre conform tratatului”, a declarat lt. col. Michelle Baldanza, reprezentantă a Armatei, referindu-se la tratatul prin care erau interzise armele nucleare cu rază medie de acţiune.

Reuters reaminteşte că luna trecută SUA au anunţat că se retrag din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), încheiat cu fosta Uniune Sovietică în 1987 şi preluat de Rusia. Retragerea urma să devină efectivă în termen de şase luni, dacă Moscova nu încetează încălcările acordului acuzate de Washington. La rîndul său, Rusia a anunţat suspendarea INF şi a negat orice încălcări ale tratatului, acuzînd în schimb Statele Unite de nerespectarea prevederilor acestuia.

Rusia: Consiliul pentru drepturile omului condamnă proiectul de lege privind nerespectarea Guvernului

Consiliul pentru drepturile omului din cadrul Kremlinului a condamnat un proiect de lege care prevede că nerespectarea Guvernului constituie o infracţiune, relatează dpa, potrivit Agerpres. Consiliul a recomandat ca Parlamentul să respingă proiectul de lege în forma sa actuală, precum şi un alt proiect de lege care impune amenzi aspre pentru publicarea aşa-numitelor „ştiri false”, cu conţinut discutabil. O astfel de lege este ”incompatibilă cu anumite criterii deoarece limitează drepturile şi libertăţile constituţionale ale cetăţenilor”, încălcînd astfel prevederile Constituţiei ruse, arată un comunicat difuzat de Consiliul pentru Societate Civilă şi Drepturile Omului din cadrul administraţiei prezidenţiale ruse. Un membru important din Camera superioară a Legislativului rus, Andrei Klişas, a declarat că Parlamentul de la Moscova va da Miercuri aprobarea finală pentru ambele proiecte de lege.

Legea controversată, adoptată în a doua lectură de către Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), pedepseşte ”ofensa adusă simbolurilor de stat”, permiţînd Agenţiei Federale pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia (Roskomnadzor) să blocheze conţinutul ce arată ”lipsa de respect” faţă de autorităţi.

Pe 6 Martie, deputaţii ruşi au votat o altă lege, care le permite autorităţilor să blocheze sau să aplice amenzi acelor media online care difuzează ştiri false, o măsură considerată drept o nouă modalitate de ”cenzură” de către criticii acestui proiect. Proiectul a fost adoptat în a doua lectură de către Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus. Textul trebuie să fie validat de către Consiliul Federaţiei (Camera superioară) şi promulgat de Preşedintele Vladimir Putin, în general o formalitate.

Noua lege vizează ”informaţiile false cu importanţă din punct de vedere social şi difuzate ca informaţii reale” care creează o ”ameninţare pentru securitatea” publicului sau statului, ori care pot ”duce la tulburări masive”. În mod concret, va fi de competenţa procurorilor să stabilească ceea ce reprezintă ”informaţii false”, urmînd ca Roskomnadzor să aibă competenţa suprimării sau blocării acestora.

Se pare că va avea loc al treilea summit Trump 

Preşedintele american Donald Trump şi liderul Nord-coreean Kim Jong Un se vor întîlni probabil şi a treia oară, după summiturile de la Singapore şi Hanoi, susţine o oficialitate din SUA, citată de Reuters, scrie Agerpres. Andrea Thompson, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, şi-a exprimat într-un discurs la Conferinţa Nucleară Carnegie din Washington convingerea că va exista al treilea summit SUA-Coreea de Nord. Ea a adăugat că nu s-a stabilit data viitorului eveniment. „Secretarul şi Preşedintele au spus foarte clar că rămîn deschişi la dialog. Ei nu au o dată în calendar, dar echipele noastre îşi continuă lucrul în acest sens”, a spus Thompson, referindu-se la secretarul de stat american Mike Pompeo şi la Preşedintele Trump.

Primul summit Trump-Kim, organizat în Iunie 2018 în Singapore, s-a încheiat doar printr-un acord de principiu privind denuclearizarea peninsulei Coreea, care nu a fost urmat de rezultate concrete. A doua întrevedere la vîrf, desfăşurat în Februarie anul acesta la Hanoi, s-a încheiat mai devreme decît era programat; cei doi conducători nu au reuşit să ajungă la nici o înţelegere. Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat la sfîrşitul săptămînii trecute că Trump este deschis faţă de un nou summit, dar mai este nevoie de timp.

Rusia avertizează țările care participă la misiuni nucleare cu SUA: ”Obiective primare!”

Ţările care participă la misiuni nucleare comune cu SUA vor deveni automat ”obiective primare” ale unui răspuns militar al Rusiei, a avertizat Luni preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), Vladimir Şamanov, citat de EFE, potrivit agerpres.

În cadrul unei reuniuni cu ataşaţi militari străini, Şamanov a evocat participarea aviaţiei tactice a unor ţări care nu dispun de arsenale nucleare la aşa-zisa misiune nucleară a Statelor Unite. Partajarea nucleară este un program creat de NATO în scopul descurajării nucleare care prevede că ţările care nu dispun de acest tip de arme îşi planifică propriile metode de stocare, de transport şi de utilizare a armelor nucleare, dar participă şi la exerciţii şi manevre pentru a-şi însuşi o eventuală utilizare a acestora.

”De ce, voi, ţări nenucleare, vă antrenaţi aviaţia cu americanii în cadrul acestei diviziuni nucleare? Nu putem să nu luăm în considerare posibilitatea că le veţi putea reechipa într-o perioadă scurtă de timp în anumite condiţii, iar americanii vă vor plasa rachete nucleare în loc de muniţie convenţională’” a spus Şamanov.

Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat a avertizat, în acest context, că Moscova va lua în considerare această posibilitate şi că respectivele ţări devin astfel ”obiective de atac în prima instanţă”. ”Trebuie să fiţi conştienţi de acest lucru!”, a adăugat el, subliniind că obiective militare europene ”vor fi incluse în mod obligatoriu în planurile noastre operaţionale”.

De asemenea, Vladimir Şamanov a reiterat îngrijorarea Moscovei cu privire la creşterea prezenţei militare a NATO în apropierea graniţelor Rusiei. ”În ţări din Europa de Est, este în creştere numărul unităţilor de reacţie rapidă, sunt instalate sisteme de apărare antirachetă, aerodromuri avansate, se perfecţionează logistica transportului militar între graniţe, se creează în avans sisteme de stocare a armelor nucleare”, a argumentat el. În plus, Şamanov a menţionat că o importantă prezenţă militară a NATO persistă în regiune, în Atlanticul de Nord, în Marea Baltică pînă la Marea Neagră, cu manevre cu un presupus caracter antirusesc.

Două tragedii aviatice în doar cîteva luni. Probleme mari pentru Boeing 737 MAX 8

Pentru a doua oară în cîteva luni, un model Boeing 737 MAX 8 s-a prăbuşit la cîteva minute după decolare. Securitatea acestui avion, centrală în strategia producătorului american, este acum pusă la îndoială, China devenind prima ţară care suspendă toate zborurile cu acest tip de aparat, comentează France Presse, potrivit agerpres.

Biroul chinez al aviaţiei civile a precizat că această măsură a intrat în vigoare de Luni, ora locală 18:00 (10:00 GMT) ”cu scopul de a garanta securitatea zborurilor”. De asemenea, Ethiopian Airlines a anunţat Luni că a decis să consemneze la sol toate avioanele Boeing 737 MAX pe care le are în dotare, a doua zi după prăbuşirea unuia din aparatele de acest tip, accident soldat cu 157 de victime. La sfîrşitul lunii Octombrie, un aparat de tip Boeing 737 MAX 8 al companiei indoneziene Lion Air s-a prăbuşit în Marea Java într-un accident în care au decedat toţi cei 189 de pasageri şi membri ai echipajului.

”Este vorba de acelaşi tip de avion. La fel ca în cazul Lion Air, accidentul s-a produs la puţin timp după decolare şi piloţii au transmis mesaje pentru a spune că întîmpină probleme, iar apoi a urmat căderea avionului. Este greu de spus că acesta nu seamănă cu primul accident”, afirmă un expert în domeniul aeronautic, sub rezerva anonimatului. Autorităţile chineze menţionează şi ele ”similitudini” între cele două accidente. Exploatarea tipului de avion 737 MAX 8 va fi reluată atunci cînd autorităţile americane şi Boeing vor atesta ”măsurile luate pentru a garanta în mod eficient securitatea zborurilor”, au precizat ele.

Pentru moment se ştie că ”pilotul a menţionat că are dificultăţi şi că voia să se întoarcă” şi că ”i s-a permis” să revină la Addis Abeba, a indicat directorul executiv al Ethiopian Airlines, Tewolde GebreMariam, într-o conferinţă de presă. Condiţiile meteorologice erau bune Duminică dimineaţă la Addis Abeba şi, în domeniul aeronautic, Ethiopian Airlines este considerată o companie serioasă. ”Acestea sunt doar similitudini şi comparaţia se opreşte aici de vreme ce nu avem informaţi fiabile în acest stadiu”, a avertizat, la rîndul său, Michel Merluzeau, directorul Aerospace&Defence market Analysis.

Doar datele de zbor şi conversaţiile din cockpit conţinute în cele două cutii negre ale aeronavei ar putea oferi dovezi concrete cu privire la cauzele exacte ale accidentului: probleme tehnice, eroare de pilotaj sau combinaţia mai multor factori.

De la accidentul Lion Air, modelul 737 MAX a ridicat totuşi numeroase întrebări în comunitatea aeronautică, în timp ce acest program a întîmpinat probleme în timpul dezvoltării sale. Producătorul de aeronave Boeing a decis chiar să suspende în Mai 2017 toate zborurile de testare din cauza unei probleme de calitate a motorului produs de CFM, un joint-venture între General Electric american şi Safran francez.

La sfîrşitul lunii Ianuarie, au fost livrate doar 350 de exemplare ale noului bireactor din cele 5.011 comenzi înregistrate de Boeing, adică o carte de comenzi echivalentă cu mai mult de şapte ani la ritmul de producţie actual. Acest nou accident reprezintă o lovitură dură pentru Boeing a cărui familie MAX de aeronave de curse medii este o versiune remotorizată 737, un bestseller din toate timpurile cu peste 10.000 de exemplare produse.

”MAX este un program esenţial pentru Boeing pentru următorul deceniu. Acesta reprezintă 64% din producţia totală a producătorului pînă în 2032 şi are marje operaţionale semnificative”, explică Michel Merluzeau. ”Este un instrument esenţial pentru transportul internaţional şi comerţul internaţional”, adaugă el. Expertul subliniază că, pentru Boeing, următoarele 24 de ore vor fi ”esenţiale” din punctul de vedere al gestionării crizei, întrucît producătorul va trebui să reasigure călătorii, companiile şi investitorii de fiabilitatea avionului său.

Boeing s-a declarat Duminică ”profund întristat să afle despre dispariţia pasagerilor şi echipajului Ethiopian Airlines 302”, precizînd că o echipă tehnică a fost creată pentru a ajuta la efectuarea anchetei. Potrivit expertului care a solicitat anonimatul, Boeing va fi fără îndoială sancţionat la Bursă, dar el subliniază că pagubele vor fi limitate pentru grup, în duopol cu Airbusul european. Iar acest avion este important pentru Boeing şi dacă vor fi necesare corecţii tehnice, ele vor fi făcute.

În urma accidentului primului 737 MAX al Lion Air la 29 Octombrie 2018, comunitatea aeronautică s-a întrebat cu privire la lipsa de informare a companiilor şi piloţilor asupra noului sistem împotriva pierderii bruşte a vitezei.

Federaţia piloţilor americani a scos atunci la iveală o problemă de informare eronată a senzorilor care măsoară unghiul de incidenţă al avionului (AOA, Angle of Attack sensor) ”care ar putea fi sistemul ce a cauzat accidentul Lion Air”. Tot atunci s-a vorbit despre posibile erori ale senzorilor, care ar putea antrena aparatul de zbor într-un picaj agresiv, de exemplu cînd avionul este pilotat manual, avionul va încerca să coboare brusc în momentul în care senzorul care urmăreşte unghiul de atac al aripii (poziţia aripii faţă de curentul de aer) apreciază că apare o pierdere de portanţă.