Realitatea internationala pe scurt (12 Iulie 2018)

Revoltător! Un lider politic musulman din Olanda îi somează pe olandezi să își părăsească țara dacă nu le convin migranții

O controversă aprigă a luat naștere în Olanda, după ce liderul politic al unui partid care crește vertiginos în preferințele electoratului musulman a declarat despre olandezi că "dacă nu le place o Olandă schimbătoare, în care trăiesc oameni de culturi diferite, cum ar fi în orașul Zaandam sau în cartierul Poelenburg, ei ar trebui să plece", relatează www.evz.ro. Este vorba despre Tunahan Kuzu, liderul politic al  DENK, un partid controversat care se dezvoltă rapid în zonele urbane unde sunt populații musulmane masive. La alegerile naționale din Olanda, în Martie 2017, DENK a cîștigat trei locuri cu aproape 200.000 de voturi. Anul acesta, în alegerile municipale, formațiunea a reușit să devanseze unele partide tradiționale de stînga.

DENK a fost înființată în Februarie 2015 de doi turci, Tunahan Kuzu și Selçuk Öztürk, despre care presa olandeză susține că sunt simpatizanți ai lui Erdogan.  DENK a fost singurul partid din Parlamentul olandez care nu a vrut să recunoască genocidul armean, notează nos.nl. Conducătorul Partidului pentru Libertate, Geert Wilders, a răspuns prin intermediul Twitter comentariului făcut de Kuzu: "Mesajul meu pentru Kuzu - Denk și toți ceilalți iubiți de Erdogan: Alegeți repede Turcia!". 

Nu cu mult timp în urmă, Președintele turc Recep Tayyip Erdogan șocase Europa cu declarațiile sale către musulmani: "Locurile unde lucrați și trăiți sunt țările voastre natale și noile voastre țări. Deschideți mai multe afaceri și înscrieți-vă copiii la școli mai bune. Trăiți cu familiile voastre în cartiere mai bune. Conduceți automobile mai bune. Trăiți în cele mai frumoase locuințe. Faceți cinci copii – nu doar trei. Voi sunteți viitorul Europei”.

Demența ucigătoare a Corectitudinii Politice în SUA: Universitatea din Wyoming proclamă: Sloganul „Cowboy” promovează masculinitatea „heterosexuală albă”

Profesorii de la Universitatea din Wyoming și-au găsit un nou inamic: un slogan al celebrilor cowboys. Astfel, domnii profesori susțin că noul slogan al instituției, care are ca mascotă un cowboy, promovează masculinitatea „heterosexuală albă". Universitatea din Wyoming  a adoptat recent un nou slogan - „Lumea are nevoie de mai mulți cowboy”. Dar unii profesori s-au scandalizat, susținînd că în acest fel se promovează masculinitatea „heterosexuală albă", scrie breitbart.com. În fruntea mișcării anti slogan s-a plasat Christine Porter, profesor asociat, care a declarat: „Istoria cowboy-ilor, desigur, este mult mai diversă decît cea a rasismului și, probabil, și în ceea ce privește orientarea sexuală”. „Dar imaginea - adică ceea ce înseamnă cuvîntul „cowboy” în mințile aproape tuturor americanilor - este aceea a unui bărbat alb, heterosexual”.

Mai mult, spune el, sloganul ar putea să-i ofenseze grav  pe elevii care nu sunt bărbați  și nici albi. „Țin foarte mai mult ca universitatea noastră să aibă un slogan care să-i facă pe toți oamenii să se simtă bineveniți aici", a adăugat Porter. „Oricît de mîndri am fi de tradiția noastră de cowboy, pur și simplu ea nu poate fi  extinsă dincolo de zona Rocky Mountain”. Chad Baldwin, directorul de comunicare al școlii, declară că acuzațiile aduse noului slogan nu vor duce la eliminarea lui. „Acuzația conform căreia sloganul este sexist, rasist și ofensiv pur și simplu nu are nici o bază", a spus Baldwin. „Cowboy” este mascota și porecla oficială a universității, iar campania pe care am lansat-o va demonstra că este eficientă în atragerea atenției potențialilor studenți din afara Wyoming”, a completat acesta.

Înfricoșător: Pledoarie pentru "schimbarea" percepției societății asupra pedofiliei

Celebrele conferințe TEDx sunt criticate masiv după ce, în luna Mai, în cadrul unui eveniment TEDx, o studentă la medicină a ținut o prelegere despre „schimbarea percepției societății asupra pedofiliei”. Mai precis, pe 5 Mai la Wurzburg, în Germania, Mirjam Heine, o studentă la Medicină, a vorbit asistenței despre „schimbarea percepției societății asupra pedofiliei”. Prelegerea a început cu exemplul unui tînăr de 19 ani, Jonas, care suferă din cauza faptului că este atras sexual de copii, fapt ce l-a făcut să se ascundă de cei dragi, de teama stigmatizării societății. Heine a spus că e o diferență între pedofili și cei care abuzează sexual copiii.

Iată cîteva dintre afirmațiile sale: „E crucial să înțelegem diferența dintre pedofilia și abuzul sexual al copiilor. Pedofilia este doar atracția sexuală a adulților pentru copii. Nu orice pedofil abuzează copii și nu oricine abuzează un copil este un pedofil. A abuza copiii este greșit, fără îndoială. Dar un pedofil care nu a abuzat un copil nu a greșit cu nimic. Pedofilia este o orientare sexuală naturală, neschimbabilă, ca și heterosexualitatea. Singura diferență că este că dacă un pedofil își duce la îndeplinirea viața sexuală iese un dezastru. Momentan trăim într-o lume care îi exclude pe pedofili doar pentru preferința lor sexuală. Ar trebui să acceptăm că pedofilii nu și-au ales sexualitatea. Ar trebui să acceptăm că pedofilia este o orientare sexuală, un gînd, un sentiment și nu o acțiune. Ar trebui să nu sporim suferința pedofililor, izolîndu-i și batjocorindu-i”.

Spre final, ea a spus că la început își însușise „viziunea care prevalează în societate asupra pedofiliei fără a o pune la îndoială”, dar și-a „schimbat perspectiva după ce am auzit povestea lui Jonas și am înțeles diferența între pedofilie și abuz sexual asupra unui copil. Ca studentă la medicină și cu studii în psihologie simt că este răspunderea mea să-i ajut pe alții să scape de stigmatizarea greșită și să aibă un impact asupra societății viitorului, prin schimbarea percepției noastre asupra pedofiliei. Prin oferirea de suport și tratament, putem ajuta milioane de oameni să trăiască mai bine”. Conferința a fost organizată sub auspiciile TEDx în Germania, iar publicarea ei pe internet a stîrnit o adevărată furtună. Videoclipul a fost șters de către cei de la TEDx, dar apoi a fost urcat pe mai multe canale independente de youtube. 

Promovarea pedofiliei ca „doar o altă orientare sexuală” este în plin avînd în Occident. Anul acesta, filmul „Call me by your name”, în care subiectul tratează relația dintre un adult și un băiat de 17 ani, a primit patru nominalizări la Oscar, în ciuda protestelor a zeci de mii de persoane, peste Ocean.După cum se știe, în aproape toate țările lumii este interzisă discriminarea pe motiv de orientare sexuală.

Netanyahu îi cere lui Putin să acţioneze pentru plecarea din Siria a forţelor iraniene

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a cerut Miercuri Preşedintelui rus Vladimir Putin să acţioneze pentru plecarea din Siria a forţelor iraniene, informează Reuters. Netanyahu l-a asigurat pe liderul de la Kremlin că Israelul nu intenţionează să ameninţe regimul Preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat un oficial israelian, sub rezerva anonimatului. Potrivit unei stenograme difuzate de Cancelaria premierului israelian, acesta i-a spus lui Putin, în cursul întrevederii lor de la Moscova, că Israelul este atent la Siria şi Iran. „Opinia noastră este binecunoscută, Iranul trebuie să părăsească Siria, nu e nimic nou pentru dumneavoastră”, a afirmat Netanyahu, citat de DPA.

Liderii statelor NATO solicită menținerea ‘presiunii hotărîte’ asupra Coreii de Nord

Liderii statelor membre ale NATO, reuniţi la Bruxelles, au lansat un apel către toate ţările să menţină ‘presiunea hotărîtă’ asupra Coreii de Nord, inclusiv prin implementarea integrală a sancţiunilor impuse de ONU, pentru a convinge Guvernul de la Phenian să renunţe la armele nucleare, chimice şi biologice,relatează Reuters, conform agerpres. Declaraţia semnată de liderii celor 29 de state din NATO arată că acestea susţin deplin obiectivul ‘denuclearizării complete, verificabile şi ireversibile a Peninsulei Coreene’ şi salută întîlnirile recente la nivel înalt între Coreea de Nord, pe de o parte, şi SUA şi Coreea de Sud, pe de altă parte. Documentul cere autorităţilor de la Phenian să revină la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare şi să adere la Convenţia privind armele chimice. Statele aliate şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de intensificarea testelor de rachete ale Iranului şi au subliniat angajamentul NATO de a ‘garanta permanent că programul nuclear iranian rămîne paşnic’.

Președintele SUA l-a asigurat pe Macron că ‘nu există o ruptură’ între SUA şi Europa 

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări Miercuri, în cursul unei întîlniri cu omologul său francez Emmanuel Macron, că ‘nu există o ruptură’ între SUA şi Europa, în pofida tensiunilor care agită summitul NATO de la Bruxelles, a comunicat Palatul Elysée, într-un comunicat citat de AFP. În cursul unei întîlniri de 40 de minute, desfăşurată la sediul NATO, Preşedintele american ‘a reamintit ataşamentul său personal faţă de Europa’ şi ‘a livrat mesaje mai curînd pozitive şi constructive cu privire la Europa’, a declarat Preşedinţia franceză. Aceasta precizează că, potrivit lui Trump, ‘nu există o ruptură în relaţiile dintre Statele Unite şi Europa’.

Întrevederea celor doi Preşedinţi s-a desfăşurat ‘într-o atmosferă de încredere, amicală şi destinsă’, şi s-a încheiat printr-o strîngere de mîini, a precizat Palatul Elysée. Macron şi Trump au făcut un tur de orizont asupra unor subiecte de actualitate ale NATO şi internaţionale, mai ales cu privire la situaţia din Iran şi din Siria, şi au purtat ‘o discuţie sinceră în probleme comerciale’, transmite sursa citată. La începutul întîlnirii, Donald Trump a declarat presei că are ‘o relaţie formidabilă’ cu Emmanuel Macron, care ‘face o muncă fantastică’.

Democrații americani îl critică pe Trump pentru derapajele sale verbale la adresa Germaniei

Lideri ai opoziţiei democrate din Congresul SUA l-au criticat pe Preşedintele republican Donald Trump pentru derapajele sale verbale la adresa Germaniei înainte de summitul NATO de la Bruxelles, a scris Miercuri agenţia DPA, conform agerpres.

”Insultele fără ruşine ale lui Donald Trump şi denigrarea unuia dintre cei mai fermi aliaţi, Germania, sunt stînjenitoare”, se afirmă într-o declaraţie comună a liderilor democraţi din Camera Reprezentanţilor şi Senat, Nancy Pelosi şi Chuck Schumer.

”Comportamentul său este un alt semnal, profund îngrijorător, că Preşedintele este mai loial lui Vladimir Putin decît aliaţilor noştri din NATO”, au declarat cei doi, potrivit comunicatului. ”Preşedintele trebuie să-şi amintească faptul că, în calitate de comandant suprem (al Armatei), datoria sa este de a apăra poporul american de ameninţări externe, şi nu de a vinde democraţia noastră lui Putin”, au mai spus cei doi, menţionînd că Trump se va întîlni cu Putin în cursul turneului său european.

Oficial, Macedonia a fost invitată să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice

Liderii statelor din NATO, reuniţi la Bruxelles, i-au adresat Miercuri Macedoniei invitaţia oficială de a deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, după ce autorităţile de la Skopje au soluţionat disputa cu Atena privind denumirea ţării, transmit agenţiile internaţionale de presă. Luna trecută, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu vecinul nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind ‘Republica Macedonia de Nord’. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO.

”Salutăm acordul istoric dintre Atena şi Skopje referitor la soluţia problemei denumirii. În conformitate cu politica noastră, am decis să invităm Guvernul de la Skopje să înceapă tratativele de aderare pentru a se alătura alianţei noastre”, relevă declaraţia comună a liderilor statelor membre ale NATO. Pentru ca Macedonia să adere la Alianţa Nord-Atlantică, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea Parlamentul grec va ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO. Acordul încheiat de Macedonia şi Grecia a întîmpinat opoziţia fermă a naţionaliştilor din ambele ţări. Începînd din 1991, cînd Macedonia a devenit suverană în urma dezmembrării fostei Iugoslavii, Atena a acuzat-o de tentativă de însuşire a moştenirii elene a provinciei greceşti omonime şi chiar de aspiraţii teritoriale faţă de Grecia.

Macron se va întîlni cu Putin Duminică, în marja finalei Cupei Mondiale de Fotbal

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va întîlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, Duminică, în marja finalei Cupei Mondiale de Fotbal, a anunţat Palatul Elysee, relatează AFP, potrivit agerpres. Întîlnirea a fost stabilită de Marţi seara, în cadrul unei scurte convorbiri telefonice între cei doi lideri la încheierea semifinalei Franţa-Belgia (1-0), la care a asistat Macron la Sankt Petersburg.

Detaliile întîlnirii de Duminică nu au fost încă stabilite, îndeosebi pentru a hotărî dacă ea va avea loc la Kremlin sau la stadion, Putin fiind aşteptat la finală. Întîlnirea Macron-Putin va avea loc în ajunul unei întîlniri între Preşedintele rus şi omologul său american, Donald Trump, la Helsinki, care va fi un prim summit bilateral istoric.

Fiind ”disperat” că n-a primit azil în Germania, un imigrant afgan s-a sinucis

Un afgan căruia autorităţile germane i-au refuzat azilul s-a sinucis la Kabul, la cîteva zile după ce a fost expulzat din Germania, au confirmat Miercuri oficiali din Capitala afgană. Tînărul de 23 de ani, originar din provincia nordică Balkh, s-a sinucis Marţi la un hotel din Kabul, au precizat sub acoperirea anonimatului oficiali responsabili cu migraţia. Fusese trimis înapoi în Afganistan la 4 Iulie, după opt ani petrecuţi în Germania, a menţionat unul dintre oficiali.

Autorităţile germane au expulzat la 4 Iulie 69 de solicitanţi de azil afgani respinşi, ceea ce l-a făcut pe ministrul german de Interne Horst Seehofer să remarce că expulzarea a avut loc, printr-o coincidenţă, în ziua în care a împlinit 69 de ani, dar nu la ordinele sale. Seehofer, unul din cei mai fermi susţinători ai înăspririi legislaţiei cu privire la imigraţie, a fost pe punctul de a determina căderea Guvernului din cauza disputelor pe această temă, menţionează dpa.

Trump îi trezește la realitate pe aliaţii SUA din NATO: ‘Sunt nişte ţări delicvente!’

Preşedintele american Donald Trump a calificat Miercuri drept ”delincvente” ţările NATO care alocă mai puţin de 2% din PIB pentru apărare, a informat serviciul de presă al Casei Albe, citat de EFE. ”Din punctul meu de vedere, (aceste ţări) sunt delincvente, deoarece Statele Unite s-au văzut nevoite să plătească pentru ele”, a comentat Trump în timpul unui dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anterior summitului liderilor NATO de la Bruxelles. La summitul Alianţei Nord-Atlantice din Ţara Galilor, din 2014, ţările NATO s-au angajat să aloce apărării 2% din Produsul Intern Brut pe parcursul unui deceniu, aminteşte EFE.

”Multe ţări nu plătesc atît cît ar trebui şi, sincer, multe ţări ne datorează o sumă uriaşă de bani din anii precedenţi”, a susţinut Trump.