Realitatea internationala pe scurt (12 Aprilie 2018)

Criza din Siria. Rusia ţine legătura cu şefii Statului Major General al Armatei SUA şi NATO privind posibile atacuri

Rusia se află în contact direct cu şefii Statului Major General al Armatei SUA şi desfăşoară consultări cu NATO prin intermediul Turciei în privinţa gestionării conflictului din Siria, a declarat Vladimir Şamanov, şeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat, relatează site-ul agenţiei Tass. "Este în desfăşurare un dialog direct cu liderii Statului Major General al Armatei SUA. Prin aliaţii noştri, omologii turci, comunicările sunt verificate cu NATO. Indiferent cît de emoţionante şi ameninţătoare ar fi putut fi declaraţiile domnului Trump, răspunsul din partea premierului britanic Theresa May şi a Preşedintelui francez Emmanuel Macron, arată că nu există unitate şi că măsurile adoptate au dus la aceste rezultate", a spus Şamanov într-un interviu pentru televiziunea Rossiya 1. Şeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse, a mai precizat că ţara sa nu este alarmată de informaţiile privind posibile atacuri ale SUA în Siria. Vladimir Şamanov a făcut un apel către populaţia rusă să nu se alarmeze în privinţa situaţiei actuale, adăugînd că responsabilii militari, diplomatici şi politici ai Rusiei colaborează non-stop.

Donald Trump şi Tayyip Erdogan au discutat despre situaţia din Siria

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au discutat despre situaţia de criză din Siria şi au fost de acord să menţină un dialog privind problemele din regiune, a informat Casa Albă printr-un comunicat, relatează site-ul agenţiei Reuters. "Preşedintele Donald J. Trump a vorbit cu Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre criza actuală din Siria. Cei doi lideri au convenit să păstreze dialogul privind situaţia ", a spus Casa Albă, fără a oferi detalii suplimentare.

Cît de critică este situaţia din Siria

Miercuri, Preşedintele american Donald Trump a avertizat Rusia că Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. La 8 Aprilie, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Duma au murit prin asfixiere şi alte cîteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor. Potrivit organizaţiei umanitare Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Oraşul sirian Duma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forţele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

Şeful Parlamentului European, atac fără precedent la adresa SUA: 'Au făcut foarte multe greșeli'!

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a criticat Statele Unite, despre care a spus că au făcut multe greşeli în privinţa strategiei regionale din Africa, inclusiv uciderea fostului lider libian Muammar Gaddafi, relatează site-ul agenţiei Sputnik. "Ajutorul americanilor este important, dar ei au făcut foarte multe greşeli. Să-l ucizi pe Gaddafi înseamnă să deschizi uşa către imigraţie, către Frăţia Musulmană, către Stat Islamic", a spus preşedintele Parlamentului European, conform Mediafax. Antonio Tajani a mai precizat că este imposibilă soluţionarea crizei migraţiei din Africa şi Europa "fără o strategie europeană", iar "Spania şi Italia cunosc foarte bine Africa, este foarte importantă experienţa acestor ţări".

Donald Trump, după avertismentul adresat Rusiei: Relațiile noastre sunt mai proaste ca pe vremea Războiului Rece

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a estimat Miercuri, într-un mesaj pe Twitter, că relaţiile ruso-americane sunt la ora actuală mai proaste ca oricînd, chiar mai proaste decît în timpul Războiului Rece. El afirmă, însă, disponibilitatea SUA de a ajuta Rusia să depăşească dificultăţile economice, dar cu condiţia opririi 'cursei înarmării', un mesaj aparent mai conciliant, după ce mai devreme a avertizat Moscova, prin intermediul aceleiaşi reţele de socializare, să se pregătească pentru rachetele pe care armata americană le va lansa asupra Siriei, informează AFP şi dpa, conform agerpres.ro. 'Relaţiile noastre cu Rusia sunt acum mai proaste ca oricînd, inclusiv decît în perioada Războiului Rece. Nu există niciun motiv pentru aceasta. Rusia are nevoie de noi pentru economia ei, ceea ce ar fi foarte uşor de făcut, şi avem nevoie ca toate naţiunile să lucreze împreună. Să oprim cursa înarmării?', a scris Trump pe reţeaua de socializare. Acest mesaj survine la scurt timp după un altul în care Preşedintele american avertizează Moscova că urmează riposta SUA, după ce zeci de civili au fost ucişi sîmbătă în apropiere de Damasc în urma unui atac chimic pus de statele occidentale pe seama regimului Preşedintelui Bashar al-Assad aliat cu Rusia. 

Dezastru la burse, după ameninţările lui Donald Trump privind bombardarea Siriei: Dolarul, la minimul ultimelor 2 săptămîni

Bursele globale sunt în scădere pe fondul escaladării tensiunilor geopolitice, după ce Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va bombarda Siria în replică la un presupus atac cu arme chimice al forțelor guvernamentale siriene. Indicii din SUA au deschis în declin, indicele Dow Industrial Average fiind în coborîre cu 0,8%. Astfel, Dow a pierdut aproape jumătate din avansul puternic din ședința de Marți. S&P 500 scade cu 0,5%, iar Nasdaq, cu 0,2%, potrivit Profit.ro. Dolarul își adîncește declinul din această săptămînă, indicele ICE Dollar Index fiind în coborîre cu circa peste 0,2%, la minimul ultimelor 2 săptămîni. Moneda euro este în creștere cu 0,25% față de dolarul american, 1,237 dolari pe unitate. Față de yenul japonez, moneda americană este în scădere cu peste 0,4%. În Europa, indicele pan-european Stoxx 600 este în coborîre cu 0,6%. Bursa de la Frankfurt scade cu 0,9%, cea de la Paris coboară 0,7%, în timp ce bursa londoneză are un declin mai moderat, de 0,2%. Indicele MSCI All-Country World scade cu 0,15%.

SUA - Toate opţiunile rămîn deschise în privinţa Siriei

SUA susţin că „toate opţiunile sunt pe masă” ca răspuns la atacul cu arme chimice din Siria, în timp ce liderii ţărilor din Vest încă deliberează privind un eventual răspuns militar, scrie BBC. Sarah Sanders, purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, a declarat că nu a fost luată încă o decizie finală privind eventuale atacuri militare, dar a adăugat că SUA consideră Rusia şi Siria responsabile pentru incident. „Preşedintele are mai multe opţiuni disponibile iar multe dintre ele sunt încă valabile. Încă nu am decis ce măsuri specifice vom lua”, a precizat Sanders. Comentariile lui Sanders vin după ce Trump a avertizat Rusia pe Twitter „să se pregătească” de atacuri militare.

SUA, Marea Britanie şi Franţa au căzut de acord să colaboreze şi, conform rapoartelor, se pregătesc de un atac militar asupra Siriei ca răspuns la atacurile chimice asupra oraşului Douma. James Mattis, Secretarul Apărării american, a declarat că SUA încă evaluează atacul chimic dar a adăugat că Armata este pregătită „să susţină acţiuni militare dacă acestea vor fi potrivite, în funcţie de ce va decide Preşedintele”. Conform surselor BBC, Theresa May se va alătura acţiunilor militare din Siria fără a cere aprobarea Parlamentului mai întîi. De asemenea, Preşedintele francez Emmanuel Macron se va decide privind un răspuns, conform rapoartelor, în următoarele zile.

O echipă de televiziune din Rusia s-a strecurat în spitalul unde e internat Serghei Skripal

Indignare în Marea Britanie, după ce o echipă de televiziune din Rusia s-a strecurat în spitalul în care este internat Serghei Skripal, fostul spion al Moscovei otrăvit luna trecută. Reporterii ruşi au intrat noaptea în clinica din Salisbury, oraşul în care a fost otrăvit Skripal. Au vrut să demonstreze lipsa măsurilor de securitate din clădire, iar acest lucru ar putea însemna, cred ei, că Skripal nici măcar nu e internat acolo. Timp de un sfert de oră, ziariştii s-au plimbat pe holurile spitalului şi au încercat să stea de vorbă cu personalul medical. Nimeni nu le-a răspuns, însă, la întrebări, iar într-un final, ruşii au fost scoşi din clădire de Poliţie. Nu au fost reţinuţi, dar cazul a provocat furia conducerii spitalului, care a caracterizat comportamentul ruşilor drept „înfiorător”.

Marina britanică se apropie de coastele siriene. Regatul Unit se pregăteşte să participe la lovituri împotriva Siriei 

Submarinele britanice au primit ordin să se apropie de Siria la o distanţă care să permită lansarea de rachete asupra acestei ţări, iar atacul ar putea începe Joi noaptea, a scris Miercuri cotidianul Daily Telegraph, citat de Reuters. Potrivit ziarului, premierul Regatului Unit, Theresa May, nu a luat încă o decizie privind participarea la eventuale lovituri aeriene ca ripostă la folosirea de arme chimice de către regimul de la Damasc, dar doreşte să poată acţiona rapid. Cu cîteva ore înainte, BBC – de asemenea preluată de Reuters – afirma că May ar putea decide implicarea Regatului Unit într-o operaţiune în Siria, alături de Statele Unite, fără a cere aprobarea Parlamentului de la Londra. Cabinetul premierului a refuzat să comenteze informaţia, care nu era atribuită nici unei surse. Ulterior difuzării acestor ştiri, Theresa May a anunţat, printr-un purtător de cuvînt, că a convocat pentru Joi o şedinţă neprogramată a Cabinetului său, pentru a-i pune la curent pe cei mai importanţi miniştri cu evenimentele în succesiune rapidă de săptămîna aceasta.

Vladimir Putin îi cere premierul israelian Netanyahu să nu destabilizeze Siria

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat Miercuri cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, căruia i-a cerut să nu destabilizeze Siria, informează Reuters, conform agerpres. Într-o convorbire telefonică cu Netanyahu, Putin a insistat că Israelul trebuie să se abţină de la orice acţiuni destabilizatoare şi a subliniat importanţa păstrării suveranităţii Siriei, se arată într-un comunicat al Kremlinului. Siria, Iranul şi Rusia acuză Israelul de atacul aerian de Duminică asupra unei baze a aviaţiei militare siriene, soldat cu uciderea a şapte militari iranieni, reaminteşte Reuters. Israelul nu a confirmat, dar nici nu a negat acuzaţiile.

Moscova acuză Căştile Albe că au regizat din nou un atac chimic în Siria

Presupusul atac chimic vizînd rebeli sirieni la Duma a fost ”regizat în faţa camerelor de luat imagini” de către Căştile Albe, o organizaţie de salvatori sirieni din zona rebelă, care a denunţat prima acest atac, a acuzat, Miercuri, Armata rusă, scrie AFP, potrivit news.ro. ”Operînd numai în rîndul teroriştilor, Căştile Albe au regizat din nou, în faţa camerelor de luat imagini, un atac chimic contra unor civili în oraşul Duma”, a declarat generalul Viktor Poznihir într-o conferinţă de presă.

Vladimir Putin speră că „judecata sănătoasă va prevala” în relaţiile internaţionale „din ce în ce mai haotice”

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat Miercuri „speranţa că judecata sănătoasă va prevala” în relaţiile internaţionale, în prezent „din ce în ce mai haotice”, într-un context de puternice tensiuni cu Occidentul, informează TASS şi AFP, conform agerpres. „Într-adevăr, situaţia din lume nu poate să nu stîrnească îngrijorare. Situaţia pe plan mondial devine tot mai haotică. Cu toate acestea, sperăm că în final judecata sănătoasă va prevala şi că relaţiile internaţionale vor lua o direcţie constructivă, că sistemul mondial va deveni mai stabil şi mai previzibil”, a declarat Putin în timpul unui discurs susţinut în faţa unor diplomaţi străini. Liderul rus a dat asigurări că Moscova este deschisă unui dialog constructiv cu partenerii străini şi că va promova „o agendă pozitivă”. „În ceea ce priveşte Rusia, ea va continua să militeze pentru întărirea securităţii şi stabilităţii globale şi regionale şi îşi va respecta în continuare obligaţiile internaţionale, va dezvolta cooperarea cu partenerii săi pe o bază constructivă, de respect reciproc, ghidîndu-se după normele de drept internaţional şi după statutul ONU”, a spus Putin.

Putin a subliniat că Rusia „apreciază politica de permanentă neutralitate a Austriei” şi „poziţia sa echilibrată pe marginea problemelor actuale de pe agenda europeană şi mondială”. De asemenea, Preşedintele rus a dat asigurări că Rusia este deschisă cooperării în problemele internaţionale cu alte ţări europene, printre care Italia, dat fiind că aceasta va deţine în acest an preşedinţia OSCE.

Şeful serviciilor de informaţii germane declară că nu are încredere ca să-şi dea datele pe Facebook

Şeful serviciilor germane de informaţii a declarat Miercuri că el nu ar avea atîta încredere încît să-şi dea datele pe Facebook, relatează The Associated Press, conform news.ro. Directorul Biroului Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV) Hans-Georg Maassen se declară ”uimit de cît de mulţi oameni au fost surprinşi” de scandalul cu privire la confidenţialitatea informaţiilor utilizatorilor Facebook. Maassen a spus, în marja unei conferinţe pe tema securităţii companiilor, la Berlin, că el nu are un cont pe Facebook. ”Din principiu, eu îmi încredinţez datele numai companiilor în care chiar am încredere. Şi nu mi-aş fi încredinţat datele Facebook, am să o spun destul de deschis”, a declarat el pentru presă. Întrebat dacă ar vrea să-l audieze pe CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg, aşa cum face Congresul american săptămîna aceasta, Maassen a răspuns: ”nu am să-i pun nici o întrebare pentru moment”. Grupări de extremă dreapta au folosit activ reţele de socializare anul trecut, înaintea alegerilor legislative din Germania.

Secretarul general al ONU avertizează în privinţa agravării situaţiei din Siria

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a avertizat pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate în privinţa agravării conflictului din Siria, subliniind "necesitatea de a evita scăparea de sub control a situaţiei", relatează site-ul agenţiei Xinhua. "Mi-am exprimat indignarea faţă de informaţiile privind utilizarea armelor chimice în Republica Arabă Siriană. De asemenea, am urmărit îndeaproape evoluţiile din cadrul Consiliului de Securitate şi regret că pînă acum Consiliul nu a reuşit să ajungă la un acord în această privinţă. I-am sunat pe ambasadorii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie) pentru a reitera profunda îngrijorare cu privire la riscurile impasului actual şi pentru a sublinia necesitatea de a evita scăparea de sub control a situaţiei. Să nu uităm că, în cele din urmă, eforturile noastre trebuie să urmărească încetarea suferinţei îngrozitoare a poporului sirian", a spus Guterres.

Marţi, Consiliul de Securitate al ONU a respins o rezoluţie privind demararea unei anchete în cazul presupusului atac cu arme chimice din oraşul sirian Duma. Şapte state membre ale Consiliului au votat împotriva proiectului de rezoluţie, iar alte două s-au abţinut.

Autorităţile din California trimit Garda Naţională la frontiera cu Mexicul

Statul american California va desfăşura 400 de membri ai Gărzii naţionale ca răspuns la o solicitare a Preşedintelui Donald Trump, însă aceştia vor avea ca misiune să combată criminalitatea transfrontalieră, nu ‘vînarea’ celor care trec graniţa din Mexic pentru ‘a fugi din calea violenţei’, a transmis Joi AFP, potrivit agerpres. Într-o scrisoare adresată ministrului Securităţii Naţionale, Kirstjen Nielsen, şi ministrului Apărării, Jim Mattis, guvernatorul democrat Jerry Brown afirmă că Garda naţională din California ‘acceptă finanţările federale pentru a afecta în jur de 400 de membri suplimentari (…) programelor sale împotriva criminalităţii transnaţionale’. În prezent, acestor programe le sunt afectaţi 250 de membri ai Gărzii californiene, dintre care 55 la frontieră. Militarii suplimentari vor contribui la combaterea grupărilor infracţionale internaţionale, a traficului de fiinţe umane, de arme sau droguri, luptă ce constituie o prioritate ‘pentru toţi americanii, republicani sau democraţi’, arată guvernatorul Brown. El afirmă însă că ‘aceasta nu va fi o misiune pentru a construi un nou zid (…) sau pentru a prinde femei şi copii sau oameni care fug de violenţă şi caută o viaţă mai bună’. ‘Garda Naţională californiană nu va aplica legile federale privind imigraţia’, mai spune Brown, precizînd că nu există ‘un val masiv de imigranţi care să se reverse asupra Californiei’.

Un alt mare stat american, Texas, a anunţat că va trimite în total peste 1.000 de soldaţi din Garda naţională la frontiera cu Mexic, după ce a desfăşurat deja la sfîrşitul săptămînii trecute 250, împreună cu echipamente, avioane şi vehicule.

Arizona, un alt stat de frontieră, a răspuns solicitării administraţiei federale anunţînd trimiterea a 225 de membri ai Gărzii naţionale la graniţă. Preşedintele american Donald Trump a evocat desfăşurarea unui număr de 2.000-4.000 de membri ai Gărzii naţionale, care ar putea rămîne la frontieră pînă la construirea zidului promis de miliardar, o decizie care a exacerbat tensiunile cu Mexic.