Realitatea internationala pe scurt (11 Martie 2019)

Israelul cere fermitate din partea autorităţilor germane, după ce jucătorul Almog Cohen a fost ţinta unui mesaj antisemit pe Twitter

Ambasadorul Israelului la Berlin şi Guvernul de la Tel Aviv au cerut autorităţilor germane să arate fermitate după ce pe Twitter a fost postat de către un fan Union Berlin un mesaj antisemit care l-a vizat pe jucătorul israelian Almog Cohen (Ingolstadt), relatează L’Equipe, scrie News.ro.

Un purtător de cuvînt al Ministerului israelian de Externe, Emmanuel Nahshon, a solicitat “fermitate” din partea Germaniei, după ce Cohen, internaţional israelian, a făcut obiectul unor insulte antisemite în timpul meciului cu Unon Berlin, disputat Vineri seară, în a doua ligă germană. Şi ambasadorul Israelului la Berlin, Jeremy Issacharoff, a condamnat atacul la adresa fotbalistului. El a postat un mesaj de susţinere pe Twitter: “Te susţin şi condamn cu fermitate tweet-ul antisemit care te-a vizat. Trebuie ca autorul să facă obiectul unei acţiuni penale”.

Almog Cohen a fost eliminat, Vineri, în minutul 65 al partidei de la Berlin. Un fan Union Berlin, care nu şi-a folosit numele real, a postat pe Twitter un mesaj plin de ură, în care nota, între altele, că jucătorul trebuie să meargă la “camera de gazare”. Clubul berlinez a depus o plîngere pentru “incitare la ură”, iar Poliţia a deschis o anchetă pentru a-l identifica pe autorul mesajului. Fotbalistul a răspuns insultelor de pe Twitter precizînd că este mîndru că este evreu şi de valorile naţiunii sale. “În calitate de căpitan al unei echipe din Germania şi de internaţional israelian, voi face totul pentru a vă reprezenta în continuare cu demnitate”, a notat el. Almog Cohen este legitimat la Ingolstadt din 2013.

Convoiul Preşedintelui Petro Poroşenko, atacat de ultranaţionalişti, în Cerkasî

Un grup de ultranaţionalişti ucraineni au atacat Sîmbătă convoiul Preşedintelui Petro Poroşenko în localitatea Cerkasî, în confruntările care au urmat în acest oraş şi în Capitala Kiev.

Susţinători ai partidului de extremă-dreapta Corpul Naţional au încercat să blocheze convoiul Preşedintelui Poroşenko, venit la Cerkasî pentru a susţine un discurs în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 31 Martie, scrie Agerpres. În total, 19 poliţişti au fost răniţi aici după ce au intervenit pentru a proteja convoiul prezidenţial. Alţi trei poliţişti, dintre care unul a suferit arsuri la ochi, au fost răniţi în urma confruntărilor cu militanţi ai aceleiaşi mişcări în apropierea sediului Preşedinţiei la Kiev. O înregistrare difuzată de Poliţie arată o mulţime de indivizi, unii mascaţi, înconjurînd convoiul prezidenţial la Cerkasî, cîţiva reuşind să se urce pe autoturisme şi să le deschidă portierele. Străzile din apropiere au fost apoi acoperite de fum după ce protestatarii au provocat incendii.

Avion prăbușit în Etiopia: 157 de morți. Pilotul ceruse să se întoarcă pe aeroport

Avionul unei companii aeriene din Etiopia, care transporta 149 de pasageri și opt membri ai echipajului, s-a prăbușit Duminică, în timpul zborului spre Kenya. Aeronava s-a prăbușit pe un cîmp, la doar cîteva minute de la decolare. Nu există supraviețuitori.

Compania aeriană a precizat că, înainte de tragedie, pilotul a anunțat turnul de control că are probleme și că vrea să se întoarcă la aeroport.

Victimele sunt din cel puțin 35 de țări. Ethiopian Airlines a făcut publice naționalitățile victimelor accidentului aviatic: 32 din Kenya,18 din Canada,9 din Etiopia,8 din China,8 din Italia,8 din SUA,7 din Franța,7 din Marea Britanie,6 din Egipt,5 din Germania,4 din India,4 din Slovacia,3 din Austria,3 din Rusia,3 din Suedia,2 din Spania,2 din Israel,2 din Marocși cîte un cetățean din Belgia, Djibouti, Indonezia, Irlanda, Mozambic, Norvegia, Rwanda, Arabia Saudită, Sudan, Somalia, Serbia, Togo, Uganda, Yemen, Nepal și Nigeria.

Interlopii români au îngrozit Spania cu tehnici jihadiste. La ce foloseau “Mama lui Satan”

Garda Civilă din Spania a anihilat o bandă de români care jefuiau bănci. Hoții aruncau pur şi simplu în aer bancomatele folosind un explozibil artizanal cunoscut sub denumirea de “Mama lui Satan”, pentru că e preferat de teroriştii jihadişti. Este pentru prima dată în Spania cînd o grupare infracţională utilizează acest timp de explozibil, foarte periculos, în acțiuni care NU au legătură cu terorismul Bandă a dat lovituri în mai multe țări din Europa, iar în Spania a jefuit mai multe bancomate - în Castilla-La Mancha și cel puțin unul în Valencia. Operațiunea cu numele de cod “Damage” a început anul trecut”, la sfîrşitul lui Octombrie, după furtul de la un ATM dintr-o localitate mică, un oraş cu o mie de locuitori din regiunea Valencia.

Hoţii s-au ales cu o pradă de 15.000 de euro. Însă ce a atras cel mai mult atenţia specialiştilor de la Poliţie au fost “daunele” provocate de explozibilul cu care a fost distrus bancomatul. De altfel, suflul exploziei a distrus în bună măsură sucursala bancară, unde nu era nimeni la acea oră de noapte. Ancheta a fost preluată de Unitatea operativă a Gărzii Civile, forţa de Poliţie militarizată a Spaniei, similară cu Jandarmeria franceză sau Carabinierii din Italia. Cercetările au dus la identificarea a doi suspecţi români - un bărbat şi o femeie. Deşi nu aveau o sursă cunoscută de venituri, păreau să trăiască pe picior mare. Foloseau mai multe maşini, iar deplasările lor au stîrnit bănuieli. Vila unde locuiau din Ciudad Real - la 250 de kilometri distanţă de locul loviturii - era împînzită de camere de supraveghere şi senzori de perimetru.

Cît privește explozibilul folosit, este vorba despre triperoxid triacetonic, o substanţă cunoscută sub denumirea “Mama lui Satan”, pentru că este preferată de teroriştii jihadiști. Însă, niciodată pînă acum nu a mai fost identificată folosirea acestui exploziv în cazurile de criminalitate de drept comun din Spania. De asemenea, e prima dată cînd a fost capturată o cantitate neexplodata din această substanţă foarte periculoasă - aproape trei sferturi de kilogram găsite la percheziţii la o adresă folosită de membrii bandei.

Motivul pentru care într-un oraş a fost aleasă primar capra. Ce atribuţii va avea animalul

Lincoln, o capră nubiană de 3 ani, a fost aleasă primar într-un orășel din statul american Vermont, cu vreo 2.500 de suflete. Alegătorii i-au încredințat un mandat de un an, timp în care va avea mai multe apariții publice. Deocamdată, însă, proaspătul edil șef nu a putut fi contactat pentru comentarii. Capra Lincoln a cîştigat aceste alegeri speciale învingîndu-l pe căţelul Sammie cu 13 voturi la 10.

Orășelul Fair Haven nu are un primar uman, dar există un administrator public al orașului și un Consiliu Local. De ceva vreme, însă, e organizat un scrutin special... și simbolic. “La început a fost o acţiune pentru strîngere de fonduri, voiam să reamenajăm terenul de joacă din spatele şcolii”, explică administratorul public, Joe Gunter. “Dar s-a transformat într-o mică lecţie civică pentru copii: Haideţi să votaţi! Implicaţi-vă în treburile oraşului! Nimeni nu-i va cere caprei primar să conducă şedinţe sau să semneze hotărîri de Consiliu Local, însă Lincoln urmează să participe la o serie de evenimente publice, în mandatul său de un an.

Un cuplu iranian a fost arestat după ce bărbatul a cerut-o pe femeie în căsătorie

Un cuplu iranian a fost arestat pentru că bărbatul a cerut-o pe femeie în căsătorie într-un loc public, în oraşul Arak, relatează bbc.com. Imagini cu cererea în căsătorie au apărut pe reţelele de socializare. Cererea a avut loc într-un centru comercial, iar cei doi tineri pot fi văzuţi în imagini stand în mijlocul unei inimi din petale de trandafiri şi, după ce femeia spune “da”, îmbrăţişîndu-se în prezenţa a numeroase alte persoane, potrivit News.ro.

Cei doi au fost arestaţi la scurt timp după momentul emoţionant deoarece au încălcat principiile islamice. Manifestările de afecţiune în public între cele două sexe sunt strict interzise de legea islamică din Iran. Mahmoud Khalaji, reprezentant al Poliţiei din provincia Markazi, a declarat pentru agenţia Fars că tinerii au fost arestaţi “la solicitarea publicului”. El a menţionat că bărbatul şi femeia au dat dovadă de indecenţă în public, “o influenţă a culturii occidentale decăzute”. Potrivit lui Khalaji, cei doi tineri au fost eliberaţi pe cauţiune. Nu este prima dată cînd legile din Iran cu privire la decenţă în public ajung în atenţia presei internaţionale. Anul trecut, un oficial a fost arestat după ce mai mulţi tineri au fost filmaţi dansînd la un concert la un centru comercial din Mashhad.

Starmer: Brexit: Partidul Laburist ar trebui să susțină rămînerea Regatului Unit în UE în cazul unui nou referendum

Formațiunea britanică de opoziție, Partidul Laburist, ar trebui să susțină rămînerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, în cazul în care va fi organizat un al doilea referendum privind Brexit, a declarat Keir Starmer, purtătorul de cuvînt al formaţiunii de centru-stînga, relatează Reuters, potrivit Mediafax. „Dacă va exista un vot public care să acționeze pentru a bloca orice înțelegere făcută de Theresa May. Dacă aceasta este poziția, atunci, din perspectiva mea, alegerea ar fi să rămînem”, a declarat Starmer. Cu toate acestea, purtătorul de cuvînt a informat că partidul nu va încerca să susțină în Parlamentul un al doilea referendum.

Premierul a precizat că va propune un nou vot parlamentar pe tema Acordului Brexit pînă pe 12 Martie. Dacă textul va fi respins din nou, pe 13 Martie va adresa Camerei Comunelor întrebarea dacă preferă ieşirea Marii Britanii din UE fără nici un acord. Uniunea Europeană ar avea disponibilitatea de a aproba o amînare scurtă a ieşirii Marii Britanii din organizaţie dacă Guvernul de la Londra va cere acest lucru, au transmis unii oficiali europeni. Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 29 Martie, dar Guvernul Theresa May speră să obţină concesii suplimentare din partea Bruxellesului pentru a putea evita producerea unui Brexit fără acord.

Un autobuz a explodat în centrul orașului Stockholm

Un autobuz a luat foc Duminică în centrul oraşului Stockholm după o explozie, potrivit Poliţiei suedeze, citată de DPA, scrie Agerpres. Poliţia a declarat pe Twitter că, potrivit informaţiilor iniţiale, nu au fost pasageri la bordul autobuzului în momentul exploziei. Ea a adăugat că explozia a avut loc aproape de staţia principală din districtul Norrmalm. Nu au fost disponibile detalii suplimentare privind cauza incidentului. Imagini în mass-media suedeze arată autobuzul cuprins complet de flăcări.

Pană de curent gigant în Venezuela: 15 pacienţi dependenţi de dializă au decedat, iar 10.200 sunt în pericol

Cincisprezece pacienţi suferind de boli renale au decedat din cauza lipsei dializei în Venezuela în timp ce ţară este paralizată de 48 de ore de o pană de curent gigant, a anunţat Sîmbătă un ONG care se ocupă de probleme de sănătate, a informat Duminică France Presse, potrivit Agerpres. „Între ieri şi astăzi, am înregistrat 15 decese din cauza absenţei dializei. Nouă dintre aceste decese au fost înregistrate în statul Zulia, două în statul Trujillo şi patru la spitalul Perez Carreno din Caracas”, a declarat pentru AFP Francisco Valencia, director al Coaliţiei organizaţiilor pentru dreptul la sănătate şi viaţă (Codevida). „Situaţia persoanelor cu insuficienţă renală este foarte dificilă, critică, este vorba despre 95% dintre unităţile de dializă, care ar putea ajunge la 100% în prezent, paralizate din cauza lipsei de electricitate”, a spus Valencia.

Venezuelenii se confruntă de Joi după-amiază cu cea mai gravă pană de curent din istoria ţării. Guvernul o atribuie unui „război al electricităţii” condus de Statele Unite şi de liderul opoziţiei Juan Guaido, preşedintele interimar autoproclamat, recunoscut de aproximativ cincizeci de ţări după 23 Ianuarie.

„În cele cîteva unităţi de dializă unde există generatoare electrice a devenit dificil să le repornim din cauza lipsei de combustibil”, a adăugat Valencia. Referindu-se la numărul de persoane care au nevoie de dializă în mod regulat în Venezuela, directorul Codevida a avertizat că pana de curent în continuare „ar putea conduce la moartea a mai mult de 10.200 de pacienţi”. Vineri, „48 de copii dependenţi de singura unitate pediatrică de dializă din ţară nu au putut beneficia de dializă”, a adăugat el. Alţi pacienţi suferă de asemenea din cauza întreruperii curentului şi lipsei generatoarelor electrice în spitale, potrivit lui Valencia.

Preşedintele Nicolas Maduro a denunţat Sîmbătă un nou „atac cibernetic” care ar fi împiedicat restabilirea electricităţii în întreaga ţară, confruntată de peste două zile cu uriaşa pană de curent.

O japoneză în vîrstă de 116 ani, cea mai vîrstnică persoană din lume

O japoneză în vîrstă de 116 ani, care iubeşte matematica şi consideră că cel mai bun moment din viaţa ei este „acum”, a fost confirmată drept cea mai vîrstnică persoană din lume, a anunţat Cartea Recordurilor Guinness, potrivit AFP, conform News.ro. Kane Tanaka este născută pe 2 Ianuarie 1903, în acelaşi an în care fraţii Orville şi Wilbur Wright au reuşit primul zbor motorizat din istorie, actul de naştere al aviaţiei moderne. Ceremonia de înmînare a diplomei a avut loc la căminul de bătrîni din oraşul Fukuoka, în Vestul Japoniei, acolo unde locuieşte, în prezenţa primarului Soichiro Takashima. Cînd a fost întrebată care a fost momentul cel mai fericit din viaţa ei, Tanaka a răspuns: „acum”.

Căsătorită în 1922 cu Hideo Tanaka, ea a avut patru copii şi a adoptat unul. Dimineaţa, ea se trezeşte cel mai adesea la ora 6.00. După-amiaza, ea studiază matematica şi exersează caligrafia. „Unul dintre jocurile ei favorite este Othello, devenind expertă în acest joc de societate clasic”, a adăugat Cartea Recordurilor Guinness.

Japonia, cunoscută pentru speranţa de viaţă lungă a locuitorilor ei, poate să îşi aroge titlul de patria celor mai vîrstnici, între care Jiroemon Kimura a murit în Iunie 2013 la 116 ani, el deţinînd recordul de longevitate masculină, şi Masazo Nonaka, care a decedat în Ianuarie, la vîrsta de 113 ani, cînd a fost desemnat bărbatul cel mai în vîrstă din lume. Potrivit Guinness, recordul de longevitate rămîne al lui Jeanne Calment, din Franţa, care a decedat în 1997 la vîrsta de 122 de ani şi 164 de zile.

Erdogan încearcă să liniștească Washingtonul: Afacerea cu sistemele antirachetă ruseşti S-400 nu are „nici o legătură” cu securitatea SUA

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat ca răspuns la o avertizare din partea Pentagonului, că achiziţionarea de către Turcia a sistemelor antirachetă ruseşti S-400 nu are „nici o legătură” cu securitatea Statelor Unite, relatează AFP, potrivit Agerpres. Pentagonul a avertizat Turcia că riscă „consecinţe grave” dacă va cumpăra bateriile ruseşti S-400 aşa cum intenţionează. Comanda pentru dispozitivul de apărare antiaeriană rusesc, pe care Ankara a adresat-o Moscovei şi care urmează să fie livrată în Vară, reprezintă unul din principalele puncte de dezacord dintre Turcia şi Statele Unite, ambele membre ale NATO.

„Dacă Turcia va achiziţiona sistemele S-400, vor exista consecinţe grave în ceea ce priveşte relaţiile noastre, relaţiile noastre militare”, a atras atenţia un purtător de cuvînt al Pentagonului, Charles Summers. „Nu vor mai putea avea acces la avioanele americane de luptă multirol F-35 şi la bateriile Patriot”, a subliniat purtătorul de cuvînt.

În Decembrie, Washingtonul a aprobat vînzarea către Turcia a sistemului său antirachetă Patriot pentru suma de 3,5 miliarde de dolari, decizie ce a vizat descurajarea autorităţilor de la Ankara de a cumpăra sistemul rival rusesc. Statele Unite insistă că acesta din urmă este incompatibil cu echipamentele utilizate de aliaţii NATO, parteneri ai Turciei, şi îndeamnă Ankara să abandoneze achiziţionarea sistemului rusesc. Preşedintele turc a exclus însă din nou posibilitatea anulării comenzii adresate Rusiei. „Toată lumea ştie foarte bine că această afacere nu are absolut nici o legătură cu NATO, nici cu programul F-35 şi securitatea Statelor Unite”, a dat el asigurări Sîmbătă într-un discurs la Diyarbakir (Sud-Estul Turciei). „Problema nu se referă la sistemul S-400”, ci la faptul că Turcia „ar putea acţiona din proprie iniţiativă” în Siria, a insistat Erdogan în discursul său televizat.

Marţi, comandantul suprem al forţelor aliate din Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a estimat că dacă Turcia va cumpăra S-400, „nu vom putea permite ca F-35 să zboare (… ) cu un sistem antirachetă rus”. Washington a livrat Turciei în Iunie 2018 primele avioane F-35, care însă rămîn în SUA în perioada de pregătire a piloţilor turci, proces ce poate dura unu pînă la doi ani, potrivit Pentagonului.