Realitatea internationala pe scurt (11 Iulie 2018)

Început cu scîntei la summitul NATO de la Bruxelles: Trump: Germania este„total controlată de Rusia

Reuniunea NATO de la Bruxelles a început cu un atac dur al liderului american la adresa Germaniei. Președintele Donald Trump a calificat Miercuri Germania drept „prizonieră” a Rusiei, la începutul summitului NATO de la Bruxelles, relatează AFP, Reuters și dpa. Germania este „total controlată de Rusia” din cauza acordului său "nepotrivit" cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2, a spus Președintele american, care a îndemnat Germania să-și majoreze fără întîrziere bugetul apărării, argumentînd că este o „țară bogată”.

„Germania este prizoniera Rusiei pentru că își primește o mare parte din energie de la Rusia", a spus Trump la un mic dejun cu secretarul general al NATO, Jesn Stoltenberg, înainte de deschiderea oficială a summitului. Germanii „plătesc miliarde și miliarde de dolari Rusiei cînd noi trebuie să-i apărăm de Rusia (...) Nu este normal”, a explicat Trump. În același timp, potrivit liderului de la Casa Albă, ”SUA plătesc foarte mulți bani pentru a apăra Franța, Germania și pe toată lumea".

Cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că intenționează sporirea cheltuielilor pentru apărare, fără a menționa însă dacă se va atinge obiectivul de 2%. Cifrele inițiale anunțate evocă o majorare de pînă la 1,5%. Germania a aprobat, la finele lui Martie, construcția și exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia și Germania, lucrările de construcții urmînd a fi realizate în 2018. Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde de euro, va duce la creșterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania, dar statele membre UE din Europa de Est, Polonia și statele baltice susțin că ar crește și dependența UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar.

Germania reacţionează prompt la declaraţia lui Trump de la debutul summitului NATO

Germania nu este prizoniera politicii ruseşti, a declarat Miercuri ministrul Apărării german, Ursula von der Leyen, în replică la acuzaţia Preşedintelui american Donald Trump, conform căreia Germania este „total sub controlul” Moscovei, informează Reuters. „Avem o mulţime de probleme cu Rusia, fără nici o îndoială”, a spus Von der Leyen în marja summitului Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care se desfăşoară Miercuri şi Joi la Bruxelles. „Pe de altă parte, în mod cert trebuie să ţii deschise canalele de comunicare între ţări sau alianţe şi oponenţi”, a spus ea, vorbind în limba engleză.

Predicţiile CIA privind continentul european: Va fi împărțit în „Vechea și Noua Europă” și „Europa ortodoxă”

Agenția Centrală de Informații a SUA și agenția Stratfor anticipează schimbări majore pentru continentul european pînă în 2025. CIA consideră că continentul european va fi în viitorul apropiat împărțit în trei: „noul”, „vechiul” și „(creștin) ortodox”, scrie ziarul belgradean  Vecernje Novosti, citat de postul de televiziune. În același timp, Stratfor anticipează schimbări majore -  consolidarea Poloniei și a României printr-un parteneriat strategic cu SUA, creșterea Turciei ca putere regională și scăderea influenței Germaniei. Potrivit CIA, pînă în 2020 va exista un bloc vestic, „Vechea Europă”, alcătuită din Germania, Franța, Austria, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia, Suedia, Norvegia, Finlanda; „Noua Europă” ar include Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Croația - iar aceste țări, mai ales fostele state din Pactul de la Varșovia, vor forma bastionul militar american principal din Europa.

Cu un deceniu în urmă, CIA a prevăzut, de asemenea, că Europa se va confrunta cu o mare criză, făcînd dificilă aderarea statelor balcanice la UE. Din acest motiv, se anticipa încă de atunci că state precum România, Serbia, împreună cu Grecia, Bulgaria și Macedonia vor forma „Grupul Ortodox” - care ar include, surprinzător, și Bosnia-Herțegovina, Albania, precum și Kosovo, care este tratată ca entitate separată. Între timp, statele Est-europene din „Zona Catolică”, ar intra sub patronajul SUA, au anticipat cei de la CIA.

Criza care a început în 2008, momentul în care UE a fost în dificultate, a zdruncinat unitatea blocului comunitar, iar Stratfor a prezis că, dacă ar supraviețui, pentru UE ar fi dificil să restabilească această unitate și ar funcționa într-un mod mai restrîns și fragmentat. „În următorul deceniu, Europa va fi definită prin creșterea statelor naționale ca forță motrice pe continent. Numărul statelor naționale va crește probabil prin mișcări secesioniste sau prin destrămarea unor țări", scrie Stratfor într-o proiecție a Europei pînă în 2025.

Aceste predicții pe zece ani, în care subliniază că relațiile din Europa ar urma să fie imprevizibile și instabile, s-au împlinit deja, lucru care va duce la incapacitatea zonei de liber schimb de a funcționa fără un protecționism mai mare. Acest lucru este de așteptat să lovească Germania, în timp ce Polonia va deveni o putere regională. De asemenea, se subliniază că, pînă la sfîrșitul deceniului, Turcia se va ridica la nivelul unei puteri regionale semnificative, ca principal rival al Iranului.

Declinul economic al Europei se datorează și îmbătrînirii continentului, care, așa cum anticipa CIA, afectează nu numai pierderea puterii de către UE ca actor mondial, dar și soarta NATO și, în general, a vechilor alianțe militare.

Este unanim recunoscut astăzi că fața Europei se schimbă de la o zi la alta, în mod dramatic, prin valul de migrație, în special din țările musulmane. Cu un deceniu în urmă, CIA a prezis că populația musulmană din Europa va crește de la 22 la 37% pînă în 2025, ceea ce ar putea spori și mai mult tensiunile pe continent.

Salvini, de neclintit: Porturile Italiei vor fi închise pentru vapoarele europene care salvează migranți pe Marea Mediterană

Italia își va închide porturile pentru navele care efectuează misiuni de salvare în Mediterană și adună la bord migranți din largul coastelor libiene. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne de la Roma, Matteo Salvini. „Joi voi pune pe masa reuniunii europene de la Innsbruck cererea de închidere a porturilor italiene pentru navele misiunilor internaționale'', a afirmat Salvini pe contul său de Twitter, făcînd referire la o reuniune a miniștrilor europeni de Interne prevăzută să aibă loc în Austria. „Din păcate, Guvernele italiene din ultimii cinci ani au semnat acorduri pentru ca toate aceste vapoare să-și debarce migranții în Italia'”, a adăugat el.

Circa 106 migranți au debarcat la Messina, în Sicilia (Sud), în cursul nopții de Sîmbătă spre Duminică. Ei au fost salvați în largul țărmurilor libiene de către nava militară irlandeză Samuel Beckett. Mai multe misiuni au loc pe Marea Mediterană. Salvini nu a precizat care dintre ele ar fi vizate. Principala dintre ele este operațiunea Sophia, de luptă împotriva traficanților de ființe umane, lansată de Uniunea Europeană în 2015. Ea este plasată sub comandament italian și cartierul său general este la Roma. Există, de asemenea, operațiunea Triton, lansată în 2014 de către agenția europeană de control al frontierelor externe ale UE, Frontex, și la care participă și nave ale NATO.

Noul Guvern italian a introdus o politică ce vizează să aducă la zero numărul migranților care sosesc pe țărmurile Italiei. Începînd de la 1 Ianuarie, 16.687 de persoane au fost debarcate pe țărmurile italiene, dintre care 11.000 provenite din Libia, respectiv cu 80 % mai puține decît în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unor date publicate de către Ministerul italian de Interne

Militanţi pro-migranţi s-au legat cu lanţuri în faţa Ministerului Transporturilor din Roma

În jur de 50 de militanţi ai reţelei #restiamoumani (să rămînem umani) s-au legat simbolic cu lanţuri, Miercuri dimineaţa, în faţa Ministerului Transporturilor al Italiei, pentru a protesta împotriva închiderii de porturi pentru navele ONG-urilor, decisă de Guvernul italian, informează AFP, potrivit agerpres. Accesul în porturile italiene depinde de dubla autoritate a Ministerului Transportului şi a celui de Interne. Militanţii au explicat pentru presă că doresc astfel să „protesteze în mod paşnic şi non-violent împotriva politicii actualului Guvern (italian), care, împreună cu Uniunea Europeană, este pe cale să facă să crească în mod exponenţial numărul de persoane care mor încerînd să traverseze (Marea Mediteraneană) pentru a ajunge pe coastele europene”.

Ultima supravieţuitoare a unei celule neonaziste a fost condamnată la închisoare pe viaţă

Principala suspectă dintr-o serie de crime rasiste care au şocat Germania la începutul anilor 2000 a fost condamnată miercuri la închisoare pe viaţă de un tribunal din Munchen, transmit dpa, Reuters şi AFP. Beate Zschäpe, în vîrstă de 43 de ani, este singura supravieţuitoare a celulei neonaziste Rezistenţa naţional-socialistă (NSU), ai cărei membri au ucis de-a lungul a şapte ani opt turci sau persoane de origine turcă, un grec şi o poliţistă germană. Zschaepe a negat că ar fi participat la aceste crime împreună cu camarazii săi Uwe Boehnhardt şi Uwe Mundlos, care s-au sinucis în 2011, la descoperirea întîmplătoare de către Poliţie a grupului lor.

Ea a dat asigurări în schimb, prin intermediul avocatului său, că se simte vinovată moral pentru că nu i-a oprit de la comiterea acestor crime. Pedeapsa pronunţată împotriva sa este cea mai severă posibil conform legislaţiei germane. Mai mult, din cauza „gravităţii deosebite” a faptelor, timp de 15 ani ea nu va putea cere eliberarea condiţionată.

Un alt suspect, Ralf Wohlleben, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că a pus la dispoziţie o armă folosită pentru comiterea crimelor. Un al treilea suspect, identificat ca Holger A, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru susţinerea unei organizaţii teroriste, iar un al patrulea, identificat ca Andre E – la doi ani şi jumătate pentru aceeaşi acuzaţie. În fine, al cincilea şi ultimul suspect, Carsten S, minor la producerea crimelor, a primit o pedeapsă de trei ani de detenţie într-un centru pentru tineret, după ce s-a stabilit că a încurajat şi a ajutat la comiterea faptelor.

Grecia va expulza doi diplomaţi ruşi şi va interzice intrarea altor doi. Reacţia Moscovei

Grecia va expulza doi diplomaţi ruşi şi va interzice intrarea altor doi, considerînd că activităţile acestora sunt incompatibile cu statutul lor, potrivit ediţiei de Miercuri a ziarului grec Kathimerini, relatează Reuters, potrivit agerpres. La rîndul său, Ministerul de Externe rus a anunţat Miercuri că va răspunde deciziei Greciei de a expulza doi diplomaţi ruşi, a anunţat agenţia Interfax. Autorităţile elene nu au făcut deocamdată nici un comentariu cu privire la acest caz. Un oficial din Ministerul de Externe grec a refuzat să facă deocamdată comentarii şi Ambasada rusă la Atena nu a putut fi contactată.

Atena a luat aceste măsuri după unele încercări ale unor diplomaţi ruşi de a submina un acord încheiat de Grecia cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, luna trecută, şi care ar pune capăt unui dispute diplomatice de decenii cu privire la numele de ”Macedonia”, menţionează Kathimerini. Parlamentul Macedoniei a votat a doua oară, săptămîna trecută, pentru ratificarea acordului cu Grecia în vederea redenumirii ţării drept ‘Republica Macedonia de Nord’, trecînd astfel peste vetoul impus de Preşedintele Gjorge Ivanov, notează dpa.

Acordul în vederea schimbării numelui a fost convenit între premierul Zoran Zaev şi omologul său grec Alexis Tsipras, pentru a pune capăt disputei de 27 de ani pe marginea numelui de ‘Macedonia’. Din cauza acestei dispute, Grecia a blocat aderarea Macedoniei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi demararea negocierilor pentru un statut de membru în Uniunea Europeană.