Realitatea internationala pe scurt (11 Februarie 2019)

Turcia condamnă China pentru tratamentul împotriva minorităților: „Sursă mare de rușine”

Șeful diplomației turce a cerut Chinei să închidă ceea ce a numit drept „tabere de concentrare” pentru uiguri, minoritate etnică musulmană într-o provincie din Nord-Estul țării. Tratamentul Chinei faţă de uiguri este o „mare sursă de ruşine pentru umanitate”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe, Hami Aksoy, acuzînd Beijingul că exercită presiune asupra minorităţii vorbitoare de limbă turcică, informează DPA, citat de Agerpres.

„Nu mai este un secret faptul că mai mult de un milion de (membri ai poporului n.r.) turcic uigur au fost arestaţi arbitrar şi sunt supuşi torturii şi politicii spălării creierului în închisori şi lagăre de concentrare”, a declarat Aksoy. Ankara cere autorităţilor chineze „la toate nivelurile” să respecte drepturile uigurilor, a adăugat Aksoy. China şi-a intensificat politicile represive împotriva uigurilor după revoltele etnice ce au făcut sute de morţi în 2009, urmate de atacuri pentru care au fost acuzaţi uigurii în alte părţi ale ţării, aminteşte agenţia germană de presă.

Rusia se pregăteşte să ocupe Luna

Rusia preconizează trimiterea primei sale misiuni cu echipaj pe Lună începînd din 2031, dată de la care vor fi lansate misiuni similare în fiecare an Informaţia a apărut într-un document al companiei Tsniimash, principalul institut de cercetare al agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, citat de EFE.

“Scopul misiunii este trimiterea unui echipaj pe Lună”, se arată în documentul la care a avut acces agenţia rusă de ştiri RIA Nóvosti în care se arată, de asemenea, că în 2032 se prevede lansarea unui vehicul lunar însoţit de un al doilea echipaj, avînd ca obiectiv “testarea unor mijloace de transport pe suprafaţa Lunii”. În anul următor, cosmonauţii ruşi vor desfăşura teste cu echipamente robotice, sau parcurgerea de distanţe lungi cu rover-ul, iar în 2034 va începe construcţia unei baze lunare ruse, notează documentul.

Fiecare expediţie va avea la bază două lansări cu ajutorul unor rachete purtătoare super-grele, dintre care una va plasa nava cu echipaj pe orbită, în timp ce a doua va trimite în spaţiu un sistem de aselenizare şi decolare precum şi echipamente. Misiunile cu echipaj vor fi precedate de lansări test care vor fi realizate în 2028 şi 2029.

Stare de urgență în unele orașe din Rusia invadate de urși polari

Mai multe oraşe din Rusia au fost invadate de urşii polari. Zeci de animale au pus stăpînire pe străzi, iar autorităţile s-au văzut nevoite să declare starea de urgenţă în arhipelagul situat în Oceanul Arctic.

Situaţia este disperată. Urşii au fost filmaţi plimbîndu-se nestingheriţi pe holurile blocurilor, în curţile caselor şi în apropierea gropilor de gunoi. Oamenii se plîng că nu mai pot ieşi din case de teamă şi nici vorbă să îşi mai lase copiii să meargă la şcoală. Uriaşele animale de pradă au început să se strîngă în zonele locuite încă de anul trecut. Autorităţile din zonă au instalat garduri suplimentare lîngă şcoli şi grădiniţe, iar oamenii au fost transportaţi cu vehicule speciale la locurile de muncă. Oficialii spun însă că nu pot da permise pentru împuşcarea urşilor pentru că sunt o specie pe cale de dispariţie.

Reacția mamei pe care propriul copil a dat-o în judecată, pentru că nu i-a cerut acordul de a-l naște

Bărbatul din India care și-a dat în judecată părinții pentru că nu i-au cerut acordul pentru a-l aduce pe lume a apărut pentru prima dată fără barba cu care își ascundea identitatea. Raphael Samuel, în vîrstă de 27 de ani, este un adept al curentului anti-natalist, care susține că este greșit să supui un copil coșmarului vieții doar pentru plăcerea de a fi părinte.

Mama tînărului, de profesie avocată, spune că este mîndră de fiul ei: „Trebuie să îi admir tenacitatea de a ne chema pe amîndoi în instanță, știind că ambii săi părinți sunt avocați. Dacă Raphael ar veni cu o explicație rațională despre cum i-am fi putut cere acordul înainte de a-l naște, mi-aș accepta vina. Sunt fericită că fiul meu a devenit un bărbat neînfricat, independent, care gîndește. Sunt sigură că își va găsi calea spre fericire”.

„De ce îi răsplătește societatea pe oamenii care fac sex neprotejat?”, a scris Samuel pe pagina sa de Facebook, după ce cazul său a ajuns în presa internațională. În ciuda faptul că și-a dat în judecată părinții, tînărul susține că are o relație foarte bună cu ei. „Îmi iubesc părinții și avem o relație grozavă, însă ei m-au făcut pentru propria lor fericire și plăcere. Am avut o viață incredibilă pînă acum, însă nu văd de ce trebuie să aducem copii pe lume și să îi punem să treacă prin toate greutățile vieții, mai ales cînd ei nu au cerut asta”. După ce și-a dezvăluit identitatea, tînărul a continuat să pledeze pentru cauza pe care o susține. „Părinții tăi ți-au dat viață, în loc să își ia o jucărie sau un cîine. Nu le datorezi nimic. Te-au adus pe lume pentru propria lor distracție”. Într-un alt mesaj, el se adresează părinților: „Singurul motiv pentru care copiii voștri au probleme este pentru că voi i-ați făcut.” Alți „anti-nataliști” din India folosesc argumentul suprapopulării Pămîntului și teme care țin de ecologie pentru a face față presiunii sociale de a deveni părinți.

Liderul suprem al Iranului: „Sloganul «Moarte Americii» îl vizează pe Donald Trump”

Iranienii vor continua să strige „Moarte Americii!” atît timp cît Washingtonul îşi va continua politica ostilă, însă acest slogan se adresează Preşedintelui Donald Trump şi liderilor Statelor Unite și nu naţiunii americane, a declarat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, relatează Reuters, scrie News.ro.

„Atît timp cît America va continua pe calea cruzimii, naţiunea iraniană nu va abandona (sloganul) «Moarte Americii!»”, a declarat ayatollahul în cadrul unei reuniuni a ofiţerilor din cadrul Forțelor aeriene, cu ocazia marcării a 40 de ani de la victoria Revoluţiei islamice, potrivit site-ului său oficial.

Statele Unite ale lui Donald Trump s-au retras anul trecut din Acordul de la Viena, încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri mondiale şi au reimpus sancţiuni Teheranului.

„Moarte Americii!” îl vizează pe Donald Trump, pe consilierul său pe probleme de securitate naţională John Bolton şi pe secretarul său de Stat Mike Pompeo, a precizat Khamenei. „Asta înseamnă «moarte liderilor Americii»”, a spus el. În privinţa europenilor, care încearcă să salveze acordul în dosarul nuclear iranian, nu trebuie să se aibă încredere nici în ei, a îndemnat ayatollahul. „Recomand să nu se aibă încredere în europeni şi nici în americani”, a declarat el. „Nu spunem «nu aveţi contacte cu ei», ci (doar că) este o problemă de încredere”. Uniunea Europeană, care respectă în continuare Acordul de la Viena, critică programul iranian balistic. Corpul Gardienilor Revoluţiei a introdus în serviciu o rachetă de tip sol-sol cu o rază de acţiune de 1.000 de kilometri, potrivit presei iraniene.

SUA au depus un proiect de rezoluție la ONU prin care cer organizarea unor noi alegeri prezidențiale în Venezuela

Statele Unite au propus Consiliului de Securitate ONU un proiect de rezoluție prin care cer ca ajutorul umanitar să fie livrat în Venezuela și organizarea unor noi alegeri prezidențiale, relatează site-ul postului France 24, potrivit mediafax.

Deocamdată nu a fost stabilită data la care va fi semnat proiectul de rezoluție. Cel mai probabil Rusia, care face parte din membrii permanenți ai Consiliului, va vota împotriva rezoluției, au avertizat mai mulți diplomați. Președintele Adunării Generale, Juan Guaido, s-a autoproclamat președinte interimar al Venezuelei, fiind susținut de SUA, mai multe state din America Latină și majoritatea țărilor UE. Proiectul de rezoluție subliniază că există „îngrijorări privind violența și folosirea excesivă a forței, de către forțele de securitate din Venezuela, împotriva protestatarilor neînarmați”. Acesta face apel la „organizarea imediată a unui proces politic care să ducă la alegeri prezidențiale credibile, conform Constituției din Venezuela”.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestîndu-l oficial pe Preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de Preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţînd fraude electorale.

Un irlandez, condamnat la 8 ani de închisoare în Turcia după ce a înghiţit un inel cu diamant pe care intenţiona să-l fure

Un Tribunal din Marmaris, oraş din Turcia la Marea Egee, a condamnat Sîmbătă la 8 ani şi 9 luni de închisoare un turist irlandez care a înghiţit un inel cu diamant în încercarea de a-l fura, a informat ziarul Milliyet, citat de EFE, potrivit agerpres.

Faptele s-au petrecut la 4 Octombrie 2018, cînd turistul, în vîrstă de 55 de ani, a intrat într-un magazin de bijuterii din Marmaris şi a cerut să vadă mai multe inele. Ulterior, bărbatul a ascuns unul dintre inele, mai întîi în palmă, iar mai apoi l-a înghiţit, însă a fost reţinut de angajaţii magazinului, care şi-au dat seama că unul dintre inele lipsea. Poliţia l-a transportat pe irlandez la spital unde medicii au confirmat că inelul cu diamant, în valoare de 40.000 de dolari, ajunsese în intestinul gros al bărbatului. După o aşteptare zadarnică de 48 de ore, irlandezul şi-a dat acceptul pentru o colonoscopie, în urma căreia inelul a fost recuperat. Odată încheiată procedura medicală, pacientul a fost reţinut şi pus în arest preventiv.

La proces, irlandezul a recunoscut faptele, dar a susţinut că este „obsedat de inele” de cînd soţia i-a murit într-un accident rutier, plonjînd cu maşina într-un lac şi pierzîndu-şi verigheta. Însă Tribunalul nu i-a acordat circumstanţe atenuante şi l-a condamnat pe bărbat la 8 ani şi 9 luni de închisoare pentru „furt premeditat”. Avocaţii apărării au făcut recurs.

Ambasadorul american în Germania avertizează UE să nu eludeze sancţiunile impuse de SUA Iranului

Mecanismul UE menit să faciliteze comerţul cu Iranul şi să eludeze sancţiunile Statelor Unite este lipsit de respect faţă de politicile Washingtonului şi un curs inadmisibil de acţiune, a declarat ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, pentru Welt am Sonntag, citat Duminică de DPA, potrivit agerpres.

Preşedintele american Donald Trump foloseşte sancţiunile pentru a forţa Iranul să se întoarcă la masa negocierilor şi a-l împiedica să dezvolte arme nucleare şi să avanseze în programul său de rachete, a declarat el ziarului german în remarci publicate duminică. Germania, Franţa şi Marea Britanie şi-au lansat mecanismul, cunoscut sub numele de Instex, la sfîrşitul lunii Ianuarie, în încercarea de a susţine acordul nuclear cu Iranul din 2015, care deja a stabilit reducerea capacităţii Teheranului de a dezvolta arme nucleare. Instex va permite să se facă comerţ fără tranzacţii financiare directe. Iranul ar putea, de exemplu, să livreze petrol sau alte produse către Europa şi banii, în loc să fie plătiţi băncilor iraniene, ar ajunge la companiile europene care vînd medicamente sau produse alimentare Iranului.

Nu este pentru prima dată cînd Grenell a încălcat eticheta diplomatică cu declaraţii controversate, notează agenţia germană de presă. La scurt timp după ce a preluat rolul de ambasador în luna Mai, el a cerut ca firmele germane să nu mai facă afaceri în Iran după retragerea SUA din acordul nuclear. Mai tîrziu, el a provocat furie declarînd site-ului de ştiri Breitbart că doreşte „să-i susţină pe ceilalţi conservatori din întreaga Europă”. Cel mai recent, el a ameninţat cu sancţiuni companiile germane care contribuie la construcţia gazoductului ruso-german Nordstream 2.

Rusia avertizează împotriva unor noi obstacole ridicate de UE în construirea gazoductului Nord Stream 2

Moscova a avertizat împotriva unor noi obstacole ridicate de Uniunea Europeană în construirea gazoductului Nord Stream 2, după ce Berlinul a anunțat că statele UE au ajuns la un compromis privind reglementarea proiectului, relatează site-ul agenției Dpa, potrivit mediafax.

„Dacă sunt pregătite obstacole pentru a forța Rusia să furnizeze gaze prin Ucraina, conform condițiilor lor, tarifelor lor și incertitudinilor privind problemele legale, atunci acest proiect ar putea să nu funcționeze”, a declarat adjunctul ministrului de Externe, Anlexander Pankin. Este neclar, însă, care sunt condițiile sau tarifele la care s-a referit oficialul rus. Cu toate acestea, Pankin a reafirmat că Rusia va continua să furnizeze gaz prin Ucraina.

Gigantul rus Gazprom încearcă să construiască, împreună cu firmele europene, o conductă de 1.200 de kilometri care să transporte gazul natural din Rusia spre Germania prin Marea Baltică, ocolind Polonia, Ucraina şi ţările baltice. Polonia, Ucraina şi statele baltice se tem că proiectul va creşte dependenţa Europei de gazul provenit din Rusia şi va ajuta Kremlinul să obţină un venit suplimentar de cîteva miliarde de dolari în plus. Vineri, cancelarul german Angela Merkel a anunțat că statele UE au ajuns la un acord privind reglementarea gazoductului Nord Stream 2, fără a da mai multe detalii.

Acţiunile SUA în Orientul Mijlociu pot naşte un nou conflict între Israel şi Liban, afirmă ambasadorul rus la Beirut

Acţiunile SUA în Orientul Mijlociu pot da naştere unui nou conflict între Israel şi Liban, a declarat ambasadorul rus la Beirut, potrivit haaretz.com, scrie news.ro.

Alexander Zasypkin a declarat, într-un interviu acordat pentru Sputnik, că Washingtonul derulează o campanie împotriva Iranului şi a Hezbollah care seamănă discordie în regiune şi că Statele Unite ar trebui să se alăture Rusiei în calmarea tensiunilor. „Cînd au început să se desfăşoare evenimentele în Siria, Hezbollah a luat partea autorităţilor legitime, văzînd lupta împotriva teroriştilor din regiune ca o datorie. Hezbollah a fost direct implicată în operaţiunile militare la cererea Siriei, alături de Rusia şi Iran”, a spus Zasypkin.

Pentagonul se pregăteşte să retragă „o mare parte” din trupele din Siria pînă la jumătatea lunii Martie, iar această operaţiune ar trebui să se încheie complet în luna Aprilie.

Peste două săptămîni, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se va întîlni la Moscova cu liderul rus Vladimir Putin. Cei doi vor discuta despre consolidarea coordonării securităţii între Israel şi Siria, pentru prima dată după ce într-un atac aerian israelian asupra aeroportului din Damasc au fost distruse bunuri militare ruseşti.

Polonia cumpără sisteme de rachete americane care pot lovi ţinte din Rusia

Continuă cursa înarmărilor în Estul Europei, în contextul escaladării tensiunilor după retragerea SUA din Tratatul INF: Polonia va semna Miercuri un contract în valoare de 365 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de lansatoare mobile de rachete HIMARS, produse de firma americană Lockheed Martin, a anunţat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, citat de AFP. Ministrul a declarat că cele 20 de de lansatoare montate pe camioane, care vor fi livrate pînă în 2023, “vor creşte semnificativ capacităţile militare ale Armatei poloneze”. Raza de acţiune a HIMARS (acronim pentru High Mobility Artillery Rocket System - sistem de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată) este de 70 pînă la 300 de kilometri. Sistemul este folosit în prezent de Statele Unite şi de alte 18 ţări.