Realitatea internationala pe scurt (10 Septembrie 2019)

Prima țară care interzice prin lege fumatul acasă

Thailanda este țara care a interzis fumatul acasă, anunță presa asiatica. Legea a intrat deja în vigoare și are ca scop să protejeze femeile și copiii care sunt victime ale fumatului pasiv în propria casa. Măsura a fost luată după o serie mai lungă de decizii luate de thailandezi, care au interzis fumatul în aproape toate locurile publice, după mai multe studii ce au legat fumatul pasiv de peste 70.000 de morți anuale. Cei care sunt victime ale fumatului acasă au și o linie specială, 1300, iar cei care fumează acasă vor primi amendă din partea polițiștilor sau, în cazul în care sunt recidiviști, pot ajunge și după gratii.

Felul brutal în care un violator a fost castrat în Mexic

Scene îngrozitoare au fost surprinse în Capitala Mexicului, unde o grupare furioasă s-a răzbunat într-un mod violent pe un presupus violator.

Un bărbat de 30 de ani acuzat că ataca și viola femei în Mexico City a fost castrat în cel mai dur mod posibil. Un pit bull i-a sfîșiat organele genitale. Totul s-a petrecut luna trecută. Bărbatul a fost prins de un grup de bărbați, a fost dezbrăcat, legat la mîini și imobilizat la pămînt. Apoi un pit bull a fost asmuțit să-i atace organele genitale. Bărbatul a fost filmat în timp ce țipă: ”Lăsați-mă în pace!”, în mod repetat. La un moment dat, un alt bărbat îi acoperă gura. Presa mexicană a spus că atacul a fost filmat ca amenințare pentru alți violatori. Bărbatul a fost prins după ce ar fi violat o femeie.

Mexicanii sunt afectați de tot mai multe atacuri asupra femeilor, fapte care rămîn nepedepsite în cele mai multe cazuri. Zeci de femei sunt violate zilnic în Capitala țării. Nu se cunoaște soarta bărbatului și nici dacă autorii răzbunării au fost prinși. 

Marea Britanie va intra în recesiune în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie ar putea intra în recesiune în cazul unui Brexit fără acord, avertizează analiștii. Experții financiari estimează că Marea Britanie va intra în prima perioadă de recesiune din ultimul deceniu dacă va părăsi Uniunea Europeană fără un acord, potrivit firmei de consultanță KPMG. Economia britanică va fi în declin în toate cele patru trimestre ale anului următor, iar PIB-ul va scădea cu 1,5%, scrie Metro. Potrivit analizei, un Brexit fără acord va afecta cel mai mult comerțul și s-ar putea ajunge chiar la un deficit de alimente și medicamente pe piață.

“Pregătirile limitate făcute pînă acum, în comparație cu magnitudinea acestui eveniment, înseamnă că o ieșire din UE fără o perioadă de tranziție ar putea reprezenta o lovitură pentru economia Marii Britanii”, a declarat expertul KPMG, Yael Selfin. Acesta spune că Marea Britanie ar avea nevoie de o perioadă de tranziție de doi ani, ca să nu resimtă despărțirea de Europa. Și piața imobiliară ar urma să fie puternic afectată în urma unui Brexit fără acord, prețul locuințelor urmînd să scadă cu 6% în 2020, iar declinul ar putea ajunge chiar la 10-20%. Pe de altă parte, un acord ar putea schimba complet scenariul, iar economia britanică ar putea crește cu 1,5 procente anul următor, mai spun experții KPMG.

Bătrîn de 82 de ani, arestat după ce a furat bijuterii de 400.000 $

Un bătrîn de 82 de ani a fost prins de polițiști după ce a reușit să fure bijuterii în valoare de 400.000 de dolari timp de mai mulți ani. Bărbatul obișnuia să meargă în perioada concediilor în Manhattan (cartier din New York, SUA; n. n.), unde păcălea portarii unor imobile de lux, pentru a da spargerea în mai multe apartamente în timp ce proprietarii se aflau în vacanță, potrivit CNN.

Samuel Sabatino ar fi dat 10 spargeri în New York, în urma cărora a furat ceasuri și alte bijuterii în valoare de 400.000 de dolari în ultimii cinci ani, dintre care 100.000 doar în 2019, spun procurorii. Anchetatorii l-au numit “hoțul de vacanță” pentru obiceiul său de a da spargerile în perioada concediilor. Polițiști îl căutau încă din 2014, însă fără succes. Aceștia au făcut publice o serie de înregistrări de pe camerele de supraveghere și au apelat la oameni să îl identifice. Bărbatul a fost arestat abia anul acesta după ce a încercat să intre într-un imobil de lux, avînd la el un sac negru. Bărbatul de 82 de ani a fost oprit însă de un angajat, iar la ieșire a fost arestat de Poliție.

“Singurul motiv pentru care a fost prins este că am desfășurat o amplă investigație cu ajutorul tehnologiei, în care am urmărit vehiculul său din Florida pînă în New York”, au transmis autoritățile americane. Sabatino este suspectat de furt în mai multe dosare ce datează încă din 2001 și a reușit să scape pînă acum de autorități cu ajutorul mai multor identități false.

Motivul pentru care mari bănci centrale încep să fugă de dolari și se refugiază în aur

China și Rusia diversifică rezervele dincolo de dolari și se refugiază în aur. China a adăugat la rezerva sa aproximativ 100 de tone de aur în ultimele 10 luni, drept măsură de siguranță împotriva loviturilor din războiul comercial cu Statele Unite.

De fapt, acesta este principalul motiv pentru care băncile centrale din toată lumea au început să își diversifice rezervele, aurul fiind cel mai puternic refugiu în perioadele de turbulență comercială și incertitudine politică. Și Rusia se află în aceeași situație. Cantitatea de aur din Rusia Putin valorează acum mai mult de 100 de miliarde de dolari, iar pariul pe termen lung pe aur arată mai bine în fiecare lună. În ultimii 10 ani, rezervele de aur ale Rusiei au crescut de peste patru ori, iar acest metal constituie acum cea mai mare pondere din rezervele totale ale țării din ultimele aproape două decenii. Banca centrală a Rusiei a fost cel mai mare cumpărător de aur în ultimii ani, întrucît Președintele Vladimir Putin a încercat să se îndepărteze de dolarul american din moment ce relațiile dintre cele două țări au rămas încordate. Așa a ajuns la un stoc de 2.200 de tone și se plasează pe locul 5 în lume în funcție de rezervele de aur după Statele Unite, Germania, Italia și Franța.

Achizițiile masive de aur ca urmare a incertitudinii politice create de războiul comercial și de alte conflicte globale au ridicat prețul metalului cu 18 procente de la începutul anului , pînă la cel mai mare nivel din ultimii șase ani. Această creștere este de fapt un semnal de alarmă că investitorii sunt îngrijorați de starea economiei globale.

Ministrul de Externe francez: Este momentul pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia

Ministrul francez de Externe a cerut, în timpul unei vizite la Moscova, îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia, informează DW. Relaţiile între Europa şi Rusia sunt încordate de cînd Uniunea Europeană şi Statele Unite au impus sancţiuni ţării după anexarea Crimeii şi sprijinirea insurgenţei armate a separatiştilor pro-ruşi în Ucraina de Est din 2014.

„A venit vremea, este momentul potrivit să lucrăm pentru a reduce lipsa de încredere (n.r. - care există între cele două ţări)”, a declarat Jean-Yves Le Drian, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova. Şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a spus că „reconstruirea legăturilor este posibilă şi necesară”. Le Drian a afirmat, însă, că este prematur să se vorbească de retragerea sancţiunilor asupra Moscovei. „Nu este încă momentul ridicării sancţiunilor, dar vedem o altă stare de spirit faţă de anii trecuţi, iar asta nu poate decît să ne bucure”, a adăugat Le Drian.

Anunț alarmant al OMS: O persoană se sinucide la fiecare 40 de secunde

Cu 800.000 de persoane care îşi pun capăt zilelor în fiecare an la nivel mondial, una la fiecare 40 de secunde, cifrele rămîn alarmante chiar dacă rata sinuciderilor la nivel global a cunoscut o scădere în ultimii ani, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, Reuters şi dpa.

Într-un raport publicat înainte de Ziua mondială pentru prevenirea suicidului, OMS a afirmat că doar 38 de ţări dispun în prezent de strategii de prevenire a sinuciderilor, potrivit Agerpres. "Fiecare moarte este o tragedie pentru familie, prieteni şi colegi. Cu toate acestea, sinuciderile pot fi prevenite", a declarat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

Cele mai frecvente metode de sinucidere sunt spînzurarea, otrăvirea şi împuşcarea, a precizat OMS, care a cerut Guvernelor să adopte planuri de prevenire care să ajute oamenii să facă faţă stresului şi să reducă accesul la mijloacele de a-şi lua viaţa.Paşii care s-au dovedit a fi eficienţi includ educarea mass-media în ceea ce priveşte relatarea responsabilă a sinuciderilor, construirea în cazul tinerilor a abilităţilor de a face faţă stresului, ajutorarea persoanelor cu risc şi reducerea accesului la pericole, precum pesticidele.

OMS notează că interdicţia pesticidelor în Sri Lanka au redus rata sinuciderilor cu 70% între 1995 şi 2015. În Coreea de Sud, o politică similară a înjumătăţit numărul sinuciderilor între 2011 şi 2013. Pesticidele sunt utilizate de obicei în cazul sinuciderilor deoarece sunt extrem de toxice, nu au antidot şi sunt adesea folosite în zone izolate unde nu există ajutor medical în apropiere.

Rata sinuciderilor la nivel global a scăzut cu 9,8%, pînă la 10,5 decese la 100.000 de persoane, între 2010 şi 2016, a declarat OMS, citînd cele mai recente date disponibile.

Statele Unite, unde accesul la armele de foc reprezintă un mijloc important de sinucidere, au fost singura regiune la nivel mondial cu o rată a sinuciderilor în creştere, 6%, în perioada respectivă. Sinuciderea reprezintă a doua cauză de deces în rîndul tinerilor între 15 şi 29 de ani, după accidentele rutiere, conform OMS.

Polonia: ”Stare de urgență” în sistemul naţional de sănătate

Asociaţii ale medicilor din Polonia au declarat Luni „stare de urgenţă” în sistemul naţional de sănătate, cerînd autorităţilor să găsească soluţii nepartizane pentru remedierea deficienţelor cu care se confruntă acest sistem, în contextul în care Polonia se pregăteşte de alegerile legislative din 13 Octombrie, relatează dpa, potrivit agerpres.

„În timp ce politicienii joacă jocuri politice pe deasupra capetelor noastre, situaţia din sănătate se deteriorează”, a subliniat Lukasz Jankowski, şeful Camerei regionale a medicilor din Varşovia, în cadrul unei conferinţe de presă. Organizaţia lui Jankowski, alături de alte asociaţii de medici, farmacişti, asistenţi şi pacienţi, şi-a prezentat revendicările într-un manifest adresat legislatorilor polonezi, lansînd cu acelaşi prilej o campanie de postere menită să atragă atenţia asupra problemelor sistemului naţional de sănătate. „Cheltuielile publice pentru sănătate: de două ori sub media Uniunii Europene”, atenţionează unul dintre afişe. „Endocrinolog: 24 de luni de stat la coadă”, se arată pe un alt afiş.

Lista solicitărilor cuprinde majorarea bugetului pentru sănătate la 6,8% din PIB pînă la sfîrşitul lui 2021 şi la 9% pînă la sfîrşitul anilor 2030, instituirea unui termen limită de aşteptare pentru pacienţi, precum şi asigurarea de paturi suficiente pentru pacienţii secţiilor de geriatrie, pentru a ajunge în 2024 la media UE. În Februarie 2018, un protest al medicilor rezidenţi din Polonia s-a încheiat după promisiunile Guvernului de a creşte, între altele, salariile rezidenţilor şi cheltuielile pentru sănătate la 6% din PIB pînă în 2024, de la sub 5% în prezent. Rezidenţii intenţionează însă să-şi reia protestele în Octombrie, considerînd că Guvernul de la Varşovia nu şi-a respectat pe deplin angajamentele.

Politicieni de rang înalt, revoltaţi că un neonazist a devenit primar într-o localitate din centrul Germaniei

Alegerea unui neonazist ca primar într-o localitate din centrul Germaniei a atras critici din partea unor politicieni cu rang înalt din partidele aflate la guvernare la Berlin, relatează Luni BBC, potrivit agerpres.

Stefan Jagsch (33 de ani), reprezentant al Partidului Naţional Democrat (NPD, extrema dreaptă) a fost ales în unanimitate şef al Consiliului Local din Waldsiedlung, o aşezare cu 2650 de locuitori din landul central Hessa, în apropiere de Frankfurt pe Main. NPD, care este considerat „anticonstituţional”, a supravieţuit pînă acum eforturilor de a fi scos în afara legii. Jagsch a fost votat de toţi cei şapte consilieri locali ai orăşelului cu 2.650 de locuitori, atît de cei reprezentîndu-i pe creştin-democraţii cancelarei Angela Merkel (Uniunea creştin-democrată, CDU), cît şi de către cei social-democraţi din cadrul SPD, partenerul de guvernare al CDU, precum şi de către consilierii liberal-democraţi (FDP). „Candidatul NPD a umplut un vid”, a explicat Markus Brando, liderul SPD din comuna Altenstadt, de care aparţine Waldsiedlung.

Alegerea sa a fost, în schimb, condamnată de membri seniori ai partidelor guvernamentale. Lidera CDU Annegret Kramp Karrenbauer a cerut anularea scrutinului, iar secretarul general al formaţiunii, Paul Ziemiak, a afirmat că „alegerea unui membru al unui partid care urmăreşte scopuri anticonstituţionale este o ruşine”. Şi secretarul general al SPD Lars Klingbeil şi-a exprimat revolta, pe Twitter: „SPD are o poziţie foarte clară: Nu cooperăm cu naziştii! Niciodată! E valabil atît la nivel federal, cît şi regional şi local. Decizia din Altenstadt este de neînţeles şi de nejustificat şi trebuie revocată imediat”.

În ce-l priveşte, Stefan Jagsch a promis că se va preocupa de „interesul urbei” şi va continua să lucreze „în mod constructiv şi transpartinic”. Jagsch a intrat în atenţia presei în 2016, cînd a fost victima unui grav accident de maşină, fiind salvat de doi refugiaţi sirieni care treceau prin zonă, într-o perioadă în care el publica în social media comentarii de genul „barca e plină”, „opriţi fluxul de azilanţi” sau „integrarea înseamnă genocid”, notează cotidianul britanic Independent.

Principalul partid de opoziţie de extremă dreapta din Germania este Alternativa pentru Germania (AfD), NPD fiind o formaţiune mult mai mică, avînd mandate doar la nivel regional. În 2017, Curtea Constituţională a Germaniei a impus o interdicţie în ce priveşte NPD, calificîndu-l drept „anticonstituţional”, dar fără a-l interzice, apreciind că nu dispune de forţa necesară pentru a afecta statul de drept.