Realitatea internationala pe scurt (10 Octombrie 2018)

Cum planează Soros asupra judecătorilor de la CEDO

Cu ajutorul rețelelor Fundației pentru o Societate Deschisă, Soros își plasează la CEDO judecători adepți ai globalismului și liberalismului, scrie evz.ro. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a avut de ales, pe 9 Octombrie, trei noi judecători pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului promovați de Norvegia, Turcia și Albania. Fiecare dintre aceste țări desemnează cîte trei candidați (dintre care cel puțin o femeie) care sunt supuși unei examinări prealabile a unui „panel de experți”, însărcinat cu consilierea Adunării de a vota în favoarea unuia sau altuia.

Un asemenea filtru este teoretic util, pentru a evita ca judecători slabi să fie aleși. Însă, subliniază publicația Valeurs Actuelles, un astfel de filtru poate crea și un fenomen de uniformizare culturală sau ideologică a judecătorilor, recrutați potrivit aceleiași grile, oferite de aceiași „experți”. Anul acesta, doi dintre cei trei candidații propuși de Albania, Sokol Berberi și Darian Pavli, au ocupat și funcții înalte în Open Society, rețeaua de fundații și alte ONG-uri create de George Soros.

„Soros investește mai cu seamă în țările mici, pentru că vocile lor contează la fel de mult ca acelea ale Franței sau Germaniei și unde este mult mai ușor să își exercite influența”, afirmă un bun cunoscător al culiselor de la Strasbourg, citat de Valeurs Actuelles. Obiectivul miliardarului este de a spori numărul judecătorilor, al căror mandat durează nouă ani și nu poate fi înnoit, cu concepții asemănătoare celor promovate de Soros: stîngiste, globaliste, liberale, multiculturale, pro-LGBT. În ultimii 25 de ani, Open Society a investit 130 de milioane de euro în Albania, unde are și mai multe sedii.

„Open Society controlează și finanțează numeroase filiale și organizații – Amnesty International sau Human Rights Watch sunt printre cele mai cunoscute – care, dincolo de acțiunile proprii, lucrează în favoarea stabilirii unei societăți din ce în ce mai liberale și mai individualiste”, spune expertul citat. Deviza lor este una singură: să dărîme barierele, frontierele și limitele. De exemplu, European Implementation Network (EIN) și Open Society Justice Initiative (OSJI) organizează Miercuri, 10 Octombrie, în timpul sesiunii APCE, o conferință chiar la sediul Consiliului, cu titlul „Tribunalele sunt importante! Ameliorarea politicii migratoare prin deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului.” O modalitate de a impune statelor europene, prin intermediul judecătorilor CEDO, o politică mai favorabilă nomadismului decît controlului frontierelor.

Letonul Nils Muiznieks, fost comisar pentru drepturile omului la Consiliul Europei între 2012 și 2018, care și-a exprimat dezaprobarea față de decizia autorităților franceze de a prelungi durata de reținere a imigranților, este un fost director al Open Society. Desigur, CEDO numără 47 de judecători (cîte unul pentru fiecare stat membru al Consiliului), însă repartizarea lor pe cinci secțiuni face ca de un dosar să se ocupe de fapt doar opt judecători.

Agresivitatea criminală a Corectitudinii Politice: Acolo unde transgenderii fac legea, tatăl poate naște

Ar putea fi primul copil fără mamă pe certificatul de naștere. Mai mult, ar putea fi primul copil care a fost „născut” de tată. O aberație care nu pare să mai șocheze pe nimeni. Pentru că femeia care a adus pe lume un copil acum se simte bărbat. Se întîmplă în Regatul Unit, unde o femeie care a născut, dar care nu se mai consideră femeie, a început o bătălie juridică pentru a fi înregistrat(ă) oficial la Primărie ca „tată” sau „părinte” al fiului său. Transgenderul britanic care a născut, deși știa că persoanele care nasc copii sunt înregistrate ca „mame”, a declanșat imediat bătălia cu statul, denunțînd "discriminarea". Femeia care acum vrea să fie tată a denunțat încălcarea dreptului său la respectarea vieții private și familiale. O "interferență" despre care spune că este inadmisibilă, în lumina schimbărilor care au loc în societate, scrie The Independent.

Dl Justice Francis a ascultat argumente preliminare din partea avocaților reprezentînd omul și avocații reprezentînd The Registrar General pentru Anglia și Țara Galilor la o audiere înaltă în Londra. În Iunie, cazul său a ajuns la Înalta Curte de Justiție din Londra, unde judecătorul, după ce a declarat că o astfel de problemă nu a fost ridicată niciodată într-o instanță din Anglia și Țara Galilor, nu a exclus ca, dacă transgenderul va cîștiga bătălia juridică, Parlamentul poate lua în considerare modificarea legii. Judecătorul a aflat de la avocați cum clientul lor s-a născut femeie, dar „a realizat că este transgender cu cîțiva ani în urmă”. De atunci a trăit "ca bărbat" și a suferit o intervenție chirurgicală pentru a-și modifica corpul.

Judecătorului de la Înalta Curte i s-a spus și că bărbatului i-a fost acordat un certificat de recunoaștere a genului cu un an în urmă, înainte de nașterea bebelușului. Avocații au mai afirmat ceva: și anume că „actuala lege privind înregistrarea nașterilor și a deceselor nu mai este compatibilă cu schimbările în societate, evoluția libertății de exprimare, a egalității de gen și protecția drepturilor unui individ de a se identifica cu un anume gen”.

Potrivit presei britanice, decizia lui Sir Andrew McFarlane, președintele secției familiale a Înaltei Curți, urmează să fie anunțată în aceste zile. Astfel, urmează să se decidă dacă certificatul de naștere al copilului poate fi considerat legal, deși pe el nu există o "mamă", ci doar termenul de „părinte” sau chiar doar „tată”. Kathy Faust, fondatoare a „Them before us", o organizație care luptă pentru drepturile copiilor,  a declarat:„Cînd un Guvern emite un certificat de naștere fără mamă, ăsta nu este progres. Este o nebunie aprobată de stat”.

Salvini afirmă că politica sa anti-imigraţie se bucură de tot mai multă susţinere în sînul Uniunii Europene

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a afirmat, Marţi, că politica sa anti-imigraţie se bucură de tot mai multă susţinere în sînul Uniunii Europene şi a făcut apel la Preşedintele francez Emmanuel Macron să înceteze să-l „insulte” pe această temă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Vicepremierul italian şi şeful Ligii (extremă dreaptă) a făcut aceste declaraţii în marja unui summit de la Lyon, unde au fost prezenţi miniştrii de Interne din primele şase ţări ale UE din punctul de vedere al populaţiei – Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Italia şi Polonia. Aceşti miniştri s-au reunit, Luni şi Marţi, la Lyon, pentru a discuta despre imigraţie şi lupta împotriva terorismului. „Nu înţeleg de ce Macron mă acuză de rasism şi de egoism pentru că astăzi toţi miniştrii prezenţi în jurul mesei au spus că migranţii economici nu pot fi primiţi în Europa”, a declarat presei Matteo Salvini.

Cu nouă luni înainte de alegerile europene, în Europa se discută frecvent despre dosarul migranţilor, devenit principalul cal de bătaie al lui Matteo Salvini de la venirea la putere a primului Guvern populist în Italia, una dintre ţările de intrare a migranţilor în Europa. La rîndul său, Preşedintele francez a denunţat, în Iunie, „partea de cinism şi de iresponsabilitate a Guvernului italian”, după ce Italia a anunţat că a închis porţile în faţa navei Aquarius cu 630 de migranţi la bord, scoţînd la lumină dezacordurile europene în chestiunea migraţiei.

Întrebat despre faptul că Macron a cerut, în Septembrie, consolidarea mecanismului expulzării migranţilor ilegali şi „un mai bun control al sosirilor”, Salvini a replicat Marţi: „Dacă Macron este pe aceeaşi linie, atunci ducem aceeaşi bătălie”.

„Poate din cînd în cînd va redeschide frontiera de la Vintimille şi vom înceta să ne insultăm”, a adăugat ministrul de Interne italian, referindu-se la oraşul frontalier italian Vintimille, pe unde au trecut mii de migranţi în drum spre Nordul Europei. Din 2015, Franţa împiedică sistematic intrarea lor pe teritoriul ei.

Uniunea Europeană este foarte divizată în chestiunea migraţiei, cu cîteva luni înainte de alegerile europene. Totuşi, ministrul spaniol de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a declarat, la Lyon, că „nu există nici o confruntare; există pur şi simplu poziţii plecînd de la care încercăm să formăm o unitate, aşa cum se întîmplă în UE”.

La rîndul său, ministrul polonez de Interne a anunţat că, după modelul Ungariei, Polonia ar trebui să spună „nu” Pactului global al ONU privind migraţia care va primi aprobarea finală în Decembrie în Maroc, estimînd că acordul riscă „să încurajeze migraţia ilegală”.

Închisorile secrete ale CIA: CEDO respinge apelurile României şi Lituaniei împotriva condamnărilor pronunţate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins, Marţi, apelurile Lituaniei şi României împotriva condamnărilor pronunţate de instanţa europeană, în luna Mai, pentru participarea la programul închisorilor secrete al CIA, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Curtea a dat deja dreptate unui număr de doi prizonieri de la Guantanamo, Abd al-Rahim al-Nashiri (contra României) şi Abu Zubaydah (contra Lituaniei), care afirmau că au fost deţinuţi în secret în aceste ţări între 2004 şi 2006 şi că au fost supuşi la diverse forme de violenţă morală şi fizică. Nici autorităţile de la Bucureşti şi nici cele de la Vilnius nu au recunoscut pînă în prezent existenţa închisorilor secrete pe teritoriul lor şi cele două ţări doreau, în consecinţă, să facă apel. Însă judecătorii CEDO au decis în unanimitate să respingă aceste cereri, informează AFP.

„Curtea ajunge la concluzia că Lituania a adăpostit o închisoare secretă a CIA între Februarie 2005 şi Martie 2006, că dl Zubaydah a fost deţinut acolo şi că autorităţile interne ştiau că CIA îl supuneau unor tratamente contrare Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”, notează încă o dată CEDO. Aceasta recomandă ca autorităţile lituaniene să efectueze cît mai curînd o anchetă completă asupra acestui dosar şi să-i pedepsească, dacă este necesar, pe cei responsabili. CEDO a condamnat Lituania să-i plătească despăgubiri de 100.000 de euro reclamantului şi 30.000 de euro reprezentînd cheltuieli de judecată.

Curtea de la Strasbourg a ajuns la aceleaşi concluzii şi într-un dosar în care Abd al-Rahim al-Nashiri a reclamat România, care va trebui să-i plătească reclamantului despăgubiri de 100.000 de euro. CEDO recomandă, de asemenea, autorităţilor de la Bucureşti, să efectueze o anchetă şi să obţină asigurări de la autorităţile americane că Al-Nashiri nu va fi condamnat la moarte. CEDO a condamnat autorităţile române şi lituaniene în baza mai multor încălcări: cele privind interdicţia torturii, dreptul la libertate şi la siguranţă ale reclamanţilor, respectarea vieţii private şi dreptul la un recurs eficient. Polonia a fost condamnată de CEDO pentru fapte similare în 2015.

Închisorile CIA au fost create în secret de agenţia americană de informaţii în mai multe ţări (Polonia, Lituania, România, Afganistan, Thailanda), în timpul Preşedinţiei lui George W. Bush, la începutul „războiului împotriva terorismului”, după atentatele de la 11 Septembrie, notează AFP.

Povestea scandaloasă a profesorului britanic care s-a căsătorit cu o fată de 13 ani

Un profesor de fizică a fost exclus pe viață din învățămînt după ce s-a aflat că, acum 10 ani, s-a dus în Bangladesh unde s-a căsătorit cu o fată de 13 ani. Profesorul, care acum are 34 de ani, a întîlnit-o pentru prima dată pe fata respectivă cu trei zile înainte de căsătoria aranjată în 2006. S-a dus în Bangladesh în timpul vacanței de Vară, după ce a vizionat un videoclip despre fata în cauză realizat chiar de tatăl ei, relatează Daily Mail.

Victima a declarat că a întreținut relații sexuale cu soțul ei imediat după nuntă. Fata a fost adusă apoi la Londra, iar profesorul le-a spus atunci tuturor că soția lui avea 18 ani. Adevărul a ieșit la lumină recent, iar profesorul a fost anchetat de o comisie a Autorității pentru reglementarea învățămîntului. Inițial, el a încercat să scape acuzîndu-i pe părinții fetei de ”înșelăciune”, afirmînd că aceștia i-au ascuns vîrsta reală a miresei. Pînă la urmă a recunoscut că știa că s-a căsătorit cu o fată de 13 ani, care era atunci elevă în clasa a 8-a. Nu este clar cît timp au rămas cei doi împreună sau dacă au copii. Profesorul a fost exclus din învățămînt și urmează să fie declanșată și o anchetă penală. 

Viktor Orban a criticat UE în conferința comună cu Recep Erdogan

Vizita Preşedintelui turc Recep Erdogan la Budapesta i-a dat lui Viktor Orban un nou prilej de a critica Uniunea Europeană. Bruxelles-ul a fost “nesincer” cu Turcia, în eforturile acestei țări de a se alătura blocului comunitar, a declarat premierul maghiar, cu musafirul alături. După ce l-a primit pe Erdogan cu toate onorurile, Viktor Orban a profitat de conferinţa de presă comună pentru a critica de zor Uniunea Europeană, pe care o consideră nedemocratică. “Europa şi noi trebuie să ne hotărîm ce vrem. Dacă ne dorim să fim un actor important pe scena politică internaţională, trebuie să găsim o cale de a coopera cu Turcia. Ceea ce facem acum este nesincer”, a spus premierul ungar. În plus, Orban a salutat stabilitatea oferită de regimul turc. Așa că Erdogan nu a auzit în Ungaria reproșurile obișnuite despre drepturile omului și democrație.

Erdogan a vorbit, în schimb, despre cazul jurnalistului saudit dat dispărut săptămîna trecută, după ce a intrat în clădirea Consulatului ţării sale, din Istanbul. Jamal Khashoggi, un critic al regimului de la Riad, a fost filmat de camerele de supraveghere din zonă, la intrarea în reprezentanta diplomatică. Bărbatul trebuia să îşi ia de acolo documentele necesare pentru a se recăsători. De atunci, nu se mai ştie nimic despre soarta lui, iar cele mai sumbre ipoteze vorbesc despre un asasinat. ”Trebuie să ajungem cît mai curînd la o concluzie, oficialii Consulatului saudit nu pot să se salveze spunînd doar că a părăsit clădirea. Trebuie să ne şi aducă dovezi în acest sens”, a spus Președintele Turciei. (Sursa: Pro TV.ro)

Spre ce fel de lume ne îndreptăm?

Genul de întrebare care ridică în cor sprîncenele: Spre ce fel de lume ne îndreptăm? Expertul în relații internaționale Stephen M. Walt de la Universitatea Harvard propune un exercițiu de imaginație, luînd ca orizont predictibil anul 2025 și ca realitate geopolitică ideea că o ordine mondială liberală, de fapt, nu a existat niciodată.

Într-un articol publicat în Foreign Policy, Stephen M. Walt încearcă să răspundă unei întrebări care i-a fost puse recent în legătură cu o previziune despre scena globală în următorii ani. Cînd ne referim la conceptul de ORDINE MONIDALĂ, ne referim în special la înțelesul pe care marele diplomat și teoretician al relațiilor internaționale Henry Kissinger l-a dat acestui concept, înțeles care deține la ora actuală monopol printre specialiști asupra acestei teme. Walt consideră că, totuși, chiar dacă Kissinger a reușit să creeze un tablou conceptual cuprinzător și subtil în privința ordinii mondiale, conceptul rămîne, însă, destul de „confuz”. „Dacă nimeni nu poate defini cu exactitate «ordinea mondială», să ne coborîm puțin privirile. În loc să încercăm să ne dăm seama la ce se rezumă «ordinea mondială», ar trebui mai degrabă să încercăm să anticipăm anumite caracteristici centrale din următorii ani în politica globală”, scrie expertul.

Cum va arăta anul 2025 din perspectiva lui Stephen M. Walt: În ansamblu, arena globală în 2025 va fi una dominată de o „mulipolaritate înclinată”. Ordinea mondială de astăzi „nu este una liberală”, și „nici cea din  2025 nu va fi una liberală”. Statele Unite vor rămîne în continuare „cel mai important actor de pe planetă”, fiindcă nici o altă țară nu va avea aceeași combinație de „influență economică, rafinament tehnologic, forță militară, siguranță teritorială și demografie favorabilă”. Însă marja de superioritate a SUA va fi „mai mică decît în prezent”. Americanii se vor confrunta cu probleme fiscale pe termen lung și cu „profunde fragmentări politice”. China va fi a doua putere a lumii și „va depăși Statele Unite pe anumite segmente”, însoțită de alți actori importanți, cum ar fi Germania, Japonia, India și Rusia. SUA nu vor alege să joace pe cartea izolaționismului, însă politica externă și de apărare se concentra exclusiv pe contracararea Chinei. „China va fi marea și principala provocare a următorului deceniu”. În Europa, rolul SUA va continua „să scadă”, așa cum „se întîmplă constant de la sfîrșitul Războiului Rece”. În ciuda atitudinii belicoase a Rusiei, aceasta „este mult prea slabă ca să prezinte o amenințare pentru Europa precum cea a Uniunii Sovietice”. Citiți aici restul analizei.

Cum au păcălit statul german cu 21 milioane de euro niște comercianți români de mașini

Poliţişti din Germania, ajutaţi de ofiţerii români, au descins, Marți, în mai multe locuinţe, dar şi la firme din 12 judeţe de pe teritoriul României. În acest dosar, 56 de români sunt bănuiţi că au fraudat statul german cu 21 de milioane de euro. Suspecţii au cumpărat maşini prin firme fantomă şi au evitat plata TVA-ului. Suspecţii sunt bănuiţi că au înfiinţat firme fantoma în ţări precum Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi Austria şi au cumpărat maşini evitînd plata TVA-ului pe teritoriul statului german. În fapt, beneficiarii reali erau persoane din România, iar poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Nurnberg au lucrat luni bune cot la cot cu ofiţerii români pentru a destructura reţeaua. Suspecţii sunt din Cluj, Alba, Sălaj, Constanța, Iaşi şi Bucureşti şi vor fi duşi la audieri. Prejudiciul este uriaş: peste 21 de milioane de euro. Pe bunurile celor ce vor fi găsiţi vinovaţi va fi pus sechestru.