Realitatea internationala pe scurt (10 Martie 2018)

O româncă a fost obligată să îi plătească daune soțului

O femeie din Iași a fost obligată de instanță să îi plătească daune morale fostului soț, după ce bărbatul a aflat de pe Facebook că aceasta l-a înșelat și părăsit. Magistrații Judecătoriei Iași au decis ca femeia să îi plătească fostului soț despăgubiri morale în valoare de 2.000 de lei, însă decizia nu este definitivă, informează Mediafax. În urmă cu un an, femeia l-a părăsit pe bărbat, iar acesta a aflat de pe rețeaua de socializare că ea ar fi plecat în străinătate cu un alt bărbat. Mai mult, aceasta a postat fotografii cu cel pentru care îl părăsise, anunțînd că este într-o relație. „Clientul meu s-a consumat foarte mult şi a căzut în depresie, am depus la dosar şi înscrisuri medicale care atestă acest lucru. Din această cauză, el a făcut tratament de specialitate peste şase luni, iar, mai apoi, a avut nevoie de consiliere psihologică”, a declarat avocata Paula Alina Lupu, pentru agenția de presă. Ea a mai precizat că și în instanță femeia a venit însoțită de noul ei iubit, recunoscînd chiar că relația celor doi a început în timpul căsătoriei.

„Vînd grenadă foarte veche. Doar am lustruit-o puţin de rugină”

Un bărbat din Alba Iulia, România, a oferit spre vînzare, în urmă cu cîteva zile, pe un site de anunţuri, o grenadă de război la preţul de 100 de euro. Poliţiştii Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Alba au organizat un flagrant şi l-au depistat pe individ. Obiectul a fost confiscat şi este în curs de expertizare. ”A fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectarea regimului materialelor explozive. Cercetările continuă”, a precizat pentru Alba24, biroul de presă al IPJ Alba. Anunţul a fost postat pe internet sub următoarea formă: ”Vînd grenadă foarte veche. Poate şi de cîteva sute de ani. Doar am lustruit-o puţin de rugină. Găsită la o casă foarte veche”. Autorul a scris că locuieşte în cartierul Bărăbanţ din Alba Iulia. Acesta mai are de vînzare o geacă Gucci veche, un telefon spart, un laptop defect şi un set de roţi. Preţul solicitat pentru grenadă era de 100 de euro. ”Oferta” a fost postată în data de 5 Martie, dar a fost retrasăm ulterior, de iniţiator, care, probabil, şi-a dat seama de greşeala făcută. Dosarul penal deschis de poliţişti are ca obiect comiterea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor. (Adevărul.ro)

Ciprioţii turci avertizează că vor începe exploatarea zăcămintelor de ţiţei şi gaze

Ciprioţii turci avertizează că vor efectua propriile foraje maritime de explorare a zăcămintelor de ţiţei şi gaze, dacă ciprioţii greci îşi continuă planurile în acest sens, informează Reuters. Vineri, Kudret Ozersay, ministru de Externe al Republicii Turce a Ciprului de Nord (recunoscută ca stat doar de Turcia), a insistat: „Fie facem asta împreună – prin dialog, acord şi acţiune comună, fie lucrurile se opresc, fie noi (ciprioţii turci) vom face acelaşi lucru, vom începe şi noi exploatarea şi forajele”. Guvernul din partea greacă a Ciprului, recunoscut internaţional, a acordat unor companii multinaţionale licenţe de explorare pentru petrol şi gaze în mai multe perimetre offshore. Dintre beneficiari, grupul italian Eni a renunţat luna trecută la forajele planificate, din cauza prezenţei unor nave militare turce. O filială a ExxonMobil urmează să înceapă explorările anul acesta, conform agerpres. Turcia a ameninţat că va împiedica acţiunile unilaterale ale ciprioţilor greci, dar Ciprul – stat membru al Uniunii Europene din 2004 – nu a indicat că ar fi dispus să renunţe la exploatarea resurselor naturale din zona economică maritimă. Autorităţile de la Bruxelles au cerut celor de la Ankara să evite ameninţările şi să se abţină de la acţiuni care ar putea periclita relaţiile cu UE.

SUA pregătește un acord pentru ca Australia să nu plătească taxe asupra importurilor de aluminiu şi oţel

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat, Vineri, că a discutat cu premierul australian Malcolm Turnbull, cu care pregăteşte un acord pentru ca Australia să nu fie afectată de tarifele americane asupra importurilor de aluminiu şi oţel, informează Reuters. „El (Turnbull – n. red.) este decis să avem o relaţie militară şi comercială foarte corectă şi reciprocă”, a scris Trump în reţeaua Twitter. „Lucrăm foarte rapid la un acord de securitate, astfel încît să nu fim nevoiţi să impunem tarife la oţel şi aluminiu aliatului nostru, marea naţiune australiană”, a precizat preşedintele, potrivit agerpres. La scurt timp, Turnbull a scris în aceeaşi reţea socială online: „Mulţumesc pentru confirmarea că noile tarife nu vor trebui impuse asupra oţelului şi aluminiului australian – un lucru bun pentru locurile de muncă în Australia şi SUA!”. Australia, una din ţările mari producătoare de minereu de fier, exportă relativ puţin oţel. Potrivit datelor Guvernului de la Canberra, exporturile de oţel şi aluminiu către SUA s-au ridicat anul trecut la numai 400 de milioane de dolari australieni (circa 250 de milioane de euro).

Petro Poroşenko va semnat un decret pe 10 ani pentru a consolida statutul limbii ucrainene ca limbă de stat

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi-a anunţat, Vineri, în cadrul festivităţilor cu ocazia decernării premiului Taras Şevcenco, intenţia de a semna un decret privind dezvoltarea unui program pe zece ani pentru înrădăcinarea şi consolidarea statutului limbii ucrainene ca limbă de stat, relatează publicaţia Ukrainska Pravda. „În viitorul apropiat, voi semna un decret privind dezvoltarea unui program pe 10 ani pentru înrădăcinarea şi consolidarea statutului limbii ucrainene materne ca limbă de stat. Ne aşteaptă un deceniu de consolidare a limbii ucrainene, în care schimbările pozitive trebuie să devină ireversibile – subliniez, ireversibile – în Ucraina”, a insistat el. De asemenea, preşedintele ucrainean a menţionat că noua Lege a educaţiei va ajuta minorităţile naţionale să stăpînească mai bine limba de stat, conform portalului Gordonua.com.

După adoptarea de către Parlamentul ucrainean a noii Legi a educaţiei la 5 Septembrie, care a extins utilizarea limbii ucrainene în instituţiile de învăţămînt, Ungaria şi o serie de alte ţări şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul minorităţilor naţionale din Ucraina, notează Gordonua.com. România a luat de asemenea poziţie în chestiunea Legii educaţiei din Ucraina, care restricţionează învăţămîntul în şcolile cu predare în limba română. Sub presiunea ţărilor vecine, Kievul a trimis textul respectiv la Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei. UE a declarat că Kievul ar trebui să ţină seama de recomandările Comisiei de la Veneţia.

Angela Merkel cere ca UE să fie exceptată de la taxele impuse de SUA privind importurile de oţel şi aluminiu

Cancelarul german Angela Merkel a cerut ca Uniunea Europeană să fie exceptată de la tarifele americane pentru importurile de oţel şi aluminiu, scrie BBC. „Cea mai bună opţiune ar fi ca UE să fie exceptată”, le-a spus ea oamenilor de afaceri adunaţi la Munchen, conform news.ro. Merkel a avertizat că nimeni nu ar putea cîştiga „o cursă pînă la capăt” şi a spus că tarifele riscă să „afecteze pe toată lumea”. Taxele pe importuri, 25% pentru oţel şi 10% pentru aluminiu, vor intra în vigoare în 15 zile, dar Canada şi Mexicul vor fi exceptate cît timp negocierile pentru Acordul de Schimb Liber Nord-American (NAFTA) continuă.

Asociaţiile de oţel şi aluminiu din China au cerut răzbunare şi au făcut apel către Guvern să ia măsuri privind importurile americane de cărbune, produse agrare şi electronice. Japonia a spus că taxele pe importuri vor avea „un impact major” asupra relaţiilor bilaterale, în timp ce Coreea de Sud a ameninţat că va discuta problema cu Organizaţia Mondială a Schimburilor. Ministrul Economiei din Mexic, Ildenfonso Guajardo, a spus că tarifele nu pot fi legate de discuţiile despre NAFTA.

SUA: Patru morţi într-un caz de luare de ostatici în oraşul californian Yountville

Patru persoane, dintre care trei femei ce fuseseră luate ostatice şi un bărbat, presupusul autor al sechestrării acestora, au fost găsite decedate de către Poliţie în Casa Veteranilor din oraşul Yountville, din statul California (Vestul SUA), relatează Sîmbătă Reuters şi dpa. Potrivit informaţiilor preliminare ale anchetei, corpurile celor patru persoane au fost descoperite la aproape opt ore după ce un bărbat înarmat, în vîrstă de 36 de ani, a intrat în Casa Veteranilor din Yountville, care adăposteşte organizaţia nonprofit Pathway Home ce tratează veterani americani din războaiele din Irak şi Afganistan. Cele trei femei erau angajate ale acestui ONG şi au fost luate ostatice la scurt timp după ce bărbatul, care avea o armă automată, a intrat în imobil. Postul de televiziune local KRON4 a relatat că autorul luării de ostatici beneficia de tratament din partea Pathway Home pentru stres post-traumatic.

Patronii creștini ai unui magazin pentru nunți, amenințați cu moartea pentru că au refuzat să vîndă cuplurilor de homosexuali

Patronii creștini ai unui magazin pentru nunți, din Pennsylvania, SUA, vor fi nevoiți să pună lacătul pe ușă, după ani de zile, în urma unor mesaje de amenințare și a protestelor pe care le-au declanșat cînd au refuzat să mai vîndă articole cuplurilor de același sex. „W.W Bridal”, magazinul specializat în obiecte matrimoniale, din Bloomsburg, Pennsylvania, se va închide pe 30 Martie. Co-proprietarul, Lisa Boucher,  a declarat pentru Christian Post că, cel mai probabil, Consiliul Municipal din Bloomsburg va promova o ordonanță care interzice discriminarea pe baza orientării sexuale, lucru care va pune magazinul în imposibilitatea de a mai funcționa.

„Mulți au întrebat de ce am luat această poziție. Spunem acum: Sfînta Evanghelie după Matei, Capitolul 19, versetele 4, 5 și 6: „Răspunzînd, El a zis: N-ați citit că Cel ce i-a făcut de la început i-a făcut bărbat și femeie? Și a zis: Pentru aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de femeia sa și vor fi amîndoi un trup. Așa încît nu mai sunt doi, ci un trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu omul să nu despartă”. Acesta este motivul pentru care noi participăm doar la căsătoria așa cum e lăsată în  Biblie”. Proprietarii spun că este dreptul lor, dat de Dumnezeu și de Constituție, să-și trăiască viața conform credinței. „Nu vom fi forțați de Guvern, de ordonanțe locale sau de bătăuși să luăm parte la ceva ce contravine credinței noastre”.