Realitatea internationala pe scurt (10 Februarie 2020)

Ploile torenţiale din Estul Australiei au dus la stingerea unui incendiu uriaş după 74 de zile

Ploile torenţiale din Estul Australiei au permis stingerea unui incendiu de vegetaţie după 74 de zile. Sîmbătă seară, pompierii din New South Wales au anunţat oficial stingerea acestui incendiu uriaş, denumit Currowan, potrivit news.ro. În urma acestui incendiu au ars 500.000 de hectare de teren, fiind distruse 312 locuinţe. Biroul Australian de Meteorologie a anunţat că în urma ploilor torenţiale există riscul producerii de inundaţii. „Este neobişnuit să fie precipitaţii atît de mari în mai multe zile la rînd”, a anunţat meteorologul Jane Goulding. Inundaţii s-au înregistrat deja în Queensland şi New South Wales, în timp ce a Sydneu circulaţia trenurilor şi alimentarea cu energie electrică au fost perturbate, peste 80.000 de persoane rămînînd fără curent.

Botswana a vîndut la licitaţie permise pentru vînătoarea de elefanţi la un preţ de 43.000 de dolari pe animal

Botswana, ţara din Africa cu cea mai mare populaţie de elefanţi din lume, a organizat  prima sa licitaţie pentru atribuirea de permise pentru vînătoarea de elefanţi, după ce anul trecut a decis să ridice interdicţia privind vînatul elefanţi, transmit Bloomberg şi AFP, scrie agerpres.

Permisele pentru vînzarea unui număr de 60 de elefanţi au fost vîndute de firma Auction It Ltd., în numele Ministerul Mediului din Botswana, în pachete de cîte 10 elefanţi fiecare. Pachetele au fost cumpărate de firme care organizează partide de vînătoare la un preţ de pînă la 43.000 de dolari pentru fiecare animal. Ulterior, firmele vor revinde aceste permise celor interesaţi de trofee de vînătoare la un preţ mai mare. Pe lîngă costul permiselor de vînătoare, cei interesaţi vor trebui să plătească şi un comision pentru vînătorul profesionist care îi va însoţi precum şi costurile pentru cei care se vor ocupa de împăierea animalelor.

Potrivit autorităţilor, numărul elefanţilor din Botswana s-a triplat comparativ cu 1991, ajungînd la 135.000 de animale. Din cauza interdicţiei privind vînătoarea, a crescut numărul conflictelor dintre fermieri şi animale, care distrug recoltele şi ameninţă mijloacele de viaţă ale fermierilor.

Reluarea vînătorii elefanţilor a generat reacţii vehemente din partea ONG-urilor pentru protecţia mediului, care au obţinut o interdicţie totală a comerţului cu fildeş pentru a proteja populaţia de elefanţi de braconaj. „Vînătoarea nu este un mijloc eficient pe termen lung pentru a gestiona populaţia de elefanţi”, a declarat Audrey Delsink, directorul ONG-ului Humane Society International (HSI) Africa.

Majoritatea elefanţilor din Botswana trăiesc în zona de Nord-Est a ţării şi trec în mod frecvent în Zambia, Zimbabwe şi Namibia, care au propriile lor populaţii de elefanţi. Se estimează că există aproximativ 415.000 de elefanţi în Africa, o populaţie care a fost decimată în urma braconajului de fildeş, în special în Estul Africii.

Unul dintre criminalii cei mai căutaţi din Olanda a fost arestat în Columbia

Unul dintre criminalii cei mai căutaţi din Olanda, suspectat că a comandat mai multe omucideri şi că a fost implicat într-un amplu trafic de droguri, a fost arestat în Columbia, a anunţat Poliţia olandeză, informează AFP, potrivit agerpres.

Said Razzouki, un olandez de origine marocană, este considerat braţul drept al unui alt celebru criminal, Ridouan Taghi, presupusul lider al unei bande implicate în traficul de cocaină. Acesta din urmă a fost arestat în Dubai în Decembrie, înainte de a fi transferat în Olanda. Pe numele celor doi bărbaţi erau emise mandate internaţionale de arest pentru omucidere şi trafic de droguri.

„Fugarul Said Razzouki a fost arestat Vineri într-un bloc din oraşul columbian Medellin” (Nord), în colaborare cu forţele de ordine ale Columbiei, precum şi cu Agenţia Americană Antidrog (DEA) şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI), a anunţat Poliţia olandeză într-un comunicat.

Bărbatul de 47 de ani este considerat numărul doi al organizaţiei criminale a lui Ridouan Taghi, calificat drept „maşină de ucis bine unsă” de Justiţia olandeză. El este unul dintre principalii suspecţi într-un amplu proces care are loc în Olanda pentru cinci omucideri şi mai multe tentative de omor. Said Razzouki şi Ridouan Taghi au atras atenţia internaţională în Septembrie, cînd avocatul unui martor-cheie în acest proces a fost ucis lîngă locuinţa lui din Amsterdam.

Poliţia olandeză a promis o recompensă de 100.000 de euro pentru orice informaţie care ar putea duce la arestarea lui Said Razzouki. Parchetul olandez le-a cerut autorităţilor columbiene extrădarea lui. „Procedura ar urma să ia ceva timp”, a precizat Poliţia.

Forţele regimului de la Damasc au recucerit întregul drum auto ce traversează provincia Idlib

Forţele regimului de la Damasc au recucerit întregul drum auto ce traversează provincia Idlib, în Nord-Vestul Siriei, scena unei ofensive sîngeroase împotriva jihadiştilor şi grupărilor insurgente, informează AFP, care citează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit agerpres.

Mass-media de stat siriene nu au menţionat recucerirea acestei părţi a drumului auto, însă au precizat că forţele regimului au preluat controlul asupra a două sate situate de-a lungul acestei axe rutiere. Acest drum auto strategic, M5, este de multă vreme în vizorul regimului, care vrea să controleze mai bine traficul rutier care pleacă dinspre Damasc spre al doilea oraş principal al ţării şi fost pol industrial, Alep (Nord-Vest).

Potrivit OSDO, dacă forţele pro-regim vor recuceri încă 30 de kilometri din acest drum auto care trece prin Sudul provinciei Alep, ei vor controla întreaga această provincie. Drumul auto M5, care pleacă de la frontiera iordaniană, este cel mai lung din Siria. În două luni, circa 586.000 de persoane s-au refugiat din calea ostilităţilor din această regiune, din care jumătate este dominată de jihadişti şi unde sunt prezente grupări insurgente, potrivit unui nou bilanţ al ONU.

Familia și prietenii l-au dat dispărut în mod misterios pe un jurnalist chinez care a publicat imagini cu realitatea sumbră din Wuhan

Un jurnalist chinez care a criticat autoritățile din Wuhan cu privire la modul în care au gestionat criza creată de epidemia de coronavirus a fost dat dispărut. Ulterior, rudele și prietenii au fost informați că Chen Qiushi a fost plasat forțat în carantină, scrie CNN.

În timp ce chinezii deplîngeau moartea medicului care a încercat să avertizeze lumea cu privire la virusul ucigaș, un alt caz în care autoritățile au încercat să reducă la tăcere persoane care au încercat să dezvăluie adevărul despre epidemia de coronavirus a ieșit la iveală. Chen Qiushi a ajuns în Wuhan pe 24 Ianuarie, la o zi după ce orașul a fost plasat sub carantina. El a vizitat spitale aglomerate, saloanele unde erau depuse cadavrele și secțiile de izolare improvizate și a încărcat imaginile în mediul online, dezvăluind lumii realitatea sumbră din punctul 0 al epidemiei.

Vineri, unul dintre prietenii lui Chen a publicat pe Twitter un mesaj din partea mamei jurnalistului, care susținea că fiul său a dispărut. „Îi rog pe toți, în special pe cei din Wuhan, să mă ajute să descopăr ce s-a întîmplat cu Qiushi”, este apelul femeii.

În aceeași seară, un alt prieten al tînărului a publicat online un mesaj din partea mamei jurnalistului, în care femeia anunța că fiul său a fost plasat forțat în carantină. "În ultimele ore, ofițerii de securitate publică i-au înștiințat pe părinții lui Qiushi că tînărul a fost deja reținut și plasat în carantină. Autoritățile nu au oferit nici o informație cu privire la locul în care se află în prezent".

Potrivit apropiaților săi, Chen era sănătos în momentul dispariției. Atît Poliția din orașul Wuhan, cît și autoritățile din Qingdao au declarat că nu au nici o informație despre jurnalist, scrie CNN. „Suntem îngrijorați pentru siguranța lui fizică, dar și îngrijorat că ar putea contracta virusul”, a declarat, pentru CNN, un prieten căruia Chen i-a încredințat contul său de Twitter, în eventualitatea în care ar putea păți ceva.

Un bărbat cere daune de 800 de milioane de dolari pentru „imaginile indecente” de la Super Bowl

Dave Daubenmire, un creștin activist, este decis să dea în judecată NFL, pentru prestațiile din timpul Super Bowl ale artistelor Shakira și Jennifer Lopez. Omul vrea și despăgubiri în valoare totală de 800 de milioane de dolari.

Dave Daubenmire consideră că modul în care s-a desfășurat spectacolul nu este demn pentru o comunitate creștină, iar impactul este unul foarte mare în contextul în care evenimentul Super Bowl este urmărit, anual, de sute de milioane de oameni. „Sunt de părere că trebuie să mergem în instanță și să prezentăm acest aspect. Faptul că am asistat la un asemenea eveniment, mă împiedică să ajung în Împărăția Cerurilor” , a afirmat Dave Daubenmire, potrivit Mediafax.

Super Bowl este cea mai urmărită competiție de sport de către fanii din Statele Unite ale Americii. În fiecare an se învîrt sute de milioane de dolari pentru reclamele din timpul partidei. În acest an, firmele care au vrut să aibă vizibilitate la sute de milioane de telespectatori au plătit aproximativ 5,6 milioane de dolari pentru 30 de secunde. De la an la an cresc și audiențele, iar la finala Campionatului Național de Fotbal American s-au uitat, potrivit indicatorilor de măsurare a audiențelor, aproximativ 100 de milioane de oameni.

Kansas City Chiefs a cîștigat, Duminică, ediția cu numărul 54 a Super Bowl, după ce a învins în finala Campionatului Național de Fotbal American (NFL) formația San Francisco 49ers, scor 31-20, pe Hard Rock Stadium, din Miami.

Miliardarul Bill Gates a comandat primul super-yacht din lume pe bază de hidrogen

Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a comandat primul super-yacht din lume pe bază de hidrogen, de 500 de milioane de lire sterline, scrie The Telegraph. Al doilea cel mai bogat om din lume își petrece multe dintre vacanțe, în larg, pe yacht-uri, dar pînă în prezent nu a deținut nici o ambarcațiune de acest fel.

Vasul, construit de compania olandeză Feadship bazat pe designul vasului ”Aqua”, este prevăzut cu o sală de sport, un pavilion spațios, o cabină vip, dar și alte încăperi luxoase, toate decorate într-un stil minimalist. În ciuda prețului uriaș. vasul, cu o lungime de 112 metri, nu se va ridica la nivelul altor ambarcațiuni de lux precum yachtul oligarhului rus Roman Abramovich, proprietarul clubului de fotbal Chealsea.

Super-yachtul lui Bill Gates ar urma să fie lansat la apă în 2024.

Melania Trump ar avea un amant, iar Președintele american se pare că știe cine este

Probleme în căsnicie pentru Președintele american Donald Trump. Potrivit publicației online International Business Time, soția sa, Melania, ar avea un iubit.

Amantul Melaniei Trump ar fi șeful securității magazinului Tiffany, situat în clădirea Trump Tower, din New York. Dezvăluirea este făcută de o scriitoare americană, care susține că acesta este și motivul pentru care prima doamnă a Statelor Unite nu s-a mutat imediat la Casa Albă, după ce soțul ei a devenit Președinte. Un alt apropiat al cuplului prezidențial susține că Melania nu mai locuia de ceva timp în apartamentul conjugal din Trump Tower, ci stătea alături de acest iubit.

Jurnaliștii americani spun că Donald Trump este la curent cu aventura soției lui și avea pregătite actele de divorț, în momentul în care a cîștigat alegerile prezidențiale în 2016. Cei doi soți ar fi convenit atunci să păstreze aparențele pînă cînd Donald Trump își încheie mandatul de Președinte.

Părinți români condamnați în Franța pentru că și-au răpit propriul copil

Părinții români ai unei fetițe au fost condamnați Vineri, în Franța, la cîte 18 luni închisoare, dintre care nouă cu suspendare, după ce în August anul trecut ei și-au răpit copilul de la persoana căreia îi fusese dat în grijă de către autorități. 

Parchetul ceruse trei ani de închisoare pentru mamă și patru ani pentru tată, a cărui paternitate nu a fost, oricum, stabilită oficial. La 9 August 2019, mama a luat-o pe fetiță de la un cămin din Logelbach-Wintzenheim (departamentul Haut-Rhin), acolo unde copilul fusese plasat de autorități de la vîrsta de 1 an și patru luni. Autoritățile franceze au decis să o încredințeze pe fetiță serviciilor sociale din cauza condițiilor îngrozitoare în care trăia. Mama o trata rău și se prostitua cu fetița în cameră, într-un adăpost de urgență, a reamintit la proces președintele tribunalului. În plus, mama a fost acuzată că și-ar fi folosit copila pentru a cerși. 

Părinții au cazier în mai multe țări din Europa, fiind condamnați în repetate rînduri pentru furturi. Femeia, născută în 1981, și bărbatul, născut în 1980, au pledat „vinovat” în fața Tribunalului. Ei au recunoscut că și-au luat fetița cu forța de la persoana care avea grijă de ea. Femeia și concubinul au fugit apoi cu fetița în România, dar aici au fost arestați și predați autorităților franceze. Copilul se află încă în România și este în grija statului.

Părinții au dorit foarte mult să-și ia copilul înapoi nu pentru a-l folosi la cerșit, ci pentru că îl iubeau, a pledat, la proces, avocatul tatălui. „Am crezut că vom fi lăsați fără fetița noastră pînă la 18 ani, de aceea am acționat așa, cred că orice părinte ar fi făcut la fel”, a declarat acuzatul, în timp ce femeia, plîngînd, a vorbit despre cît de mult a suferit că a fost separată de fiica ei, scrie presa franceză.

Compania Apple, amendată cu 27 milioane de dolari în Franța

Compania americană de tehnologie Apple a fost amendată cu 27,4 milioane de dolari pentru că a încetinit în mod deliberat performanțele modelelor mai vechi ale telefoanelor iPhone fără a face acest lucru cunoscut utilizatorilor, a anunțat autoritatea pentru concurență din Franța.

În 2017, Apple a confirmat că a încetinit performanțele unor modele de iPhone mai vechi printr-un update de soft, dar a spus că a făcut-o pentru a "prelungi durata de viață a dispozitivelor". Unii utilizatori s-au plîns că telefonul lor se închidea brusc și au acuzat compania că încetinește dispozitivele vechi pentru a-i convinge pe utilizatori să-și cumpere un model nou. Compania a spus la rîndul ei într-un comunicat că a rezolvat disputa cu autoritățile franceze.

Unul din motivele deciziei de a sancționa Apple a fost faptul că nu și-a informat utilizatorii că stabilește un plafon pe performanțele telefoanelor ca să prelungească viața acestora. Mai mulți clienți au confirmat de-a lungul timpului că o simplă schimbare de baterie ar fi îmbunătățit performanțele dispozitivelor. Este posibil ca unii clienți să-și fi cumpărat telefoane noi deși cele pe care le aveau funcționau fără probleme. Autoritatea franceză pentru concurența a mai notat într-o declarație că utilizatorii iPhone nu pot să revină la o versiune de soft anterioară, ceea ce înseamnă că aceștia nu au avut cum să ridice funcția de plafonare a performanțelor. „Neinformarea consumatorilor a reprezentat, folosind omisiunea, o practică de business înșelătoare”, arată autoritatea franceză.

De cînd a confirmat practica în 2017, Apple a folosit-o pe mai multe modele de iPhone printre care iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, iPhone SE, iPhone 7 și 7 Plus, iPhone 8 și unele modele 8 Plus precum și unele modele de iPhone X care utilizează sistemul iOS 12.1 sau versiuni mai noi. Strategia a fost implementată și pentru iPhone XS, XS Max și XR cu sisteme iOS 13.1 sau mai noi. Plafonul pe performanțe devine activ doar în momentul în care bateria începe să se degradeze, iar iOS oferă acum informații mai clare despre cînd intră în vigoare sistemul de management al performanței.

Un cîine ar putea primi despăgubiri de la o companie aeriană, după ce zborul în care trebuie să se îmbarce a fost anulat

O companie aeriană regională daneză ar putea plăti despăgubiri unui cîine după ce zborul spre Italia în care acesta trebuia să se îmbarce a fost anulat, a informat Autoritatea pentru Transport Daneză, scrie Agerpres.

Cîinele, pe nume Jack, urma să ia un zbor de dimineaţă între Palermo şi Lampedusa, pe 14 Ianuarie, alături de proprietarii săi, însă cursa a fost anulată din motive tehnice, astfel că aceştia din urmă au depus o cerere de despăgubire. Proprietarii lui Jack au primit 250 de euro fiecare sub auspiciile reglementărilor europene privind despăgubirile pentru zboruri pe distanţă mică, de sub 1.500 de kilometri, însă, în prezent solicită aceeaşi sumă pentru Jack, al cărui bilet a costat 27 de euro.

Legislaţia UE care reglementează despăgubirile pentru pasagerii care se confruntă cu întîrzieri sau anulări ale zborurilor nu specifică şi dacă aceste compensaţii sunt destinate exclusiv oamenilor. "Deşi povestea sună nebuneşte, ea este adevărată", a declarat Vineri directorul executiv al DAT, Jesper Rungholm, adăugînd că a fost sfătuit să plătească compensaţia lui Jack. "Cîinele este însă o proprietate, nu poţi plăti despăgubiri unei proprietăţi", a argumentat el.

Compania aeriană nu a respins însă cererea, a mai precizat acesta, ci caută în prezent o soluţie. Dacă compania va plăti, Jack va deveni primul cîine care primeşte despăgubiri în conformitate cu reglementările UE, a declarat Montserrat Barriga, directoarea Asociaţiei Companiilor Aeriene Regionale Europene, pe Twitter.

Unul dintre cei mai bogați americani, la închisoare după ce a încercat să cumpere locuri pentru copiii săi la universități de top

Fostul șef al unei firme americane de investiții a fost condamnat la nouă luni de închisoare pentru rolul său în scandalul fraudării examenelor de admitere la universitățile americane, scrie BBC.

CEO-ul Pimco, Douglas Hodge, a plătit aproape 1 miliard de dolari mită pentru a le asigura copiilor săi locuri la universități de top. În Octombrie, Hodge a pledat vinovat pentru spălare de bani și fraudă. El a plătit 850.000 de dolari, de-a lungul unui deceniu, pentru ca patru dintre cei șapte copii ai săi să fie admiși la Universitatea Georgetown din Washington și la Universitatea din Sudul Californiei, pe locurile pentru sportivii de performanță, deşi nu aveau abilităţi de acest gen. Procurorii spun că Hodge a încercat, de asemenea, să obțină în același mod un loc la Universitatea Loyola Marymount University pentru un al cincilea copil. „Nu există un termen în limba engleză care să descrie conduita ta”, a declarat judecătorul Nathaniel Gorton, înainte de anunțarea sentinței.

Lumea universitară de peste ocean a fost zguduită de un scandal de corupţie. 33 dintre cele mai înstărite familii din Statele Unite sunt acuzate că au plătit locuri pentru copiii lor, în cele mai renumite universităţi.