Realitatea internationala pe scurt (10 Februarie 2018)

O tînără din SUA a picat un examen pentru că profesoara ei nu ştia că Australia este o ţară

Ashley Arnold, o tînără din Idaho, Statele Unite, a picat un curs online la universitatea Southern New Hampshire pentru care plătise 1.000 de dolari deoarece profesoara sa a susţinut că „Australia nu este o ţară”. Ashley Arnold, o tînără mămică ce urmărea obţinerea unei diplome în sociologie printr-un program online al universităţii Southern New Hampshire, ca parte a examenelor finale, a avut de predat un eseu în care i se cerea să compare o normă socială din Statele Unite cu una dintr-o altă ţară. Tînăra studentă a ales să analizeze utilizarea reţelelor de sociale în Statele Unite şi în Australia şi i-a trimis eseul pe e-mail profesoarei sale. Atunci cînd a primit nota, însă, Ashley a avut parte o surpriză: picase examenul pentru că, conform argumentelor oferite de profesoara acesteia, „Australia este un continent; nu o ţară”.  

„La început am zis că este o glumă. Nu poate să fie adevărat. Cînd am terminat de citit răspunsul ei mi-am dat seama că vorbea serios. Cu toată pregătirea ei, cum este posibil să nu ştie aşa ceva? Şi dacă nu este sigură, de ce nu caută pe Google?”, a declarat Ashley pentru Buzzfeed. Conform profilului de pe Linkedin, profesoara ce a notat eseul tinerei din Idaho are un doctorat în Filosofie. Drept urmare, tînăra a ales să-i scrie un răspuns lung profesoarei, în care i-a indicat mai multe surse ce arătau că Australia este, într-adevăr, o ţară.

Lucrurile nu s-au oprit aici însă, profesoara refuzînd să o creadă: „Australia este un continent, nu o ţară. Această greşeală face imposibil să te notez. O să mă mai uit peste lucrarea ta să văd dacă meritai mai multe puncte decît ţi-am acordat”, i-a replica aceasta. Ashley Arnold s-a văzut nevoită să-i trimită un nou mesaj, în care a inclus chiar şi link-uri de pe site-ul oficial al Guvernului Australiei. Profesoara i-a răspuns că îi mulţumeşte pentru link-ul respectiv şi că „va face o cercetare independentă pentru a stabili singură” dacă Australia este sau nu o ţară. Ulterior, lucrarea tinerei a fost notată cu calificativul B+, însă profesoara nu şi-a cerut scuze pentru eroarea faţă de studenta sa.

Un rus a escrocat CIA de 100.000 de dolari

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a Statelor Unite a fost pungăşită de 100.000 de dolari de către un cetăţean rus care a pretins că o poate ajuta să recupereze „instrumente“ de piratare sustrase de la Agenţia Naţională de Supraveghere (NSA) şi informaţii compromiţătoare despre preşedintele american Donald Trump, relatează New York Times (NYT) în ediţia sa de Vineri, 9 Februarie. NYT  a publicat o întîmplare demnă de un roman de spionaj. Anul trecut, CIA a intrat pe pista unui „contact“ din Rusia care susţinea că îi poate înapoia programe informatice furate de la NSA, dar şi informaţii sensibile despre Donald Trump. Rusul, care nu s-a identificat și care a pretins că are legături cu lumea hackerilor şi serviciile secrete ale ţării sale, i-a momit pe agenţii americani scoţînd la vînzare astfel de presupuse „instrumente“ pe o reţea din „Internetul întunecat“.

Agenţii CIA au ajuns la „vînzătorul“ rus printr-un lanţ de intermediari, iar acesta le-a cerut un milion de dolari pentru transmiterea acestor informaţii. Prima plată a fost făcută în bani lichizi, 100.000 de dolari, care au fost lăsaţi într-o cameră de hotel din Berlin. Însă programele informatice difuzate de rus  erau deja cunoscute şi divulgate de grupul de hackeri „Shadow Brokers“ în cursul unui atacuri cibernetice realizate la nivel global în Mai anul trecut. Cu toate acestea, „contactul“ din Rusia a insistat pentru continuarea plăţilor, spunînd că deţine informaţii compromiţătoare despre Trump, scrie NYT, care citează surse europene şi americane din domeniul serviciilor secrete. Potrivit acestuia, ar fi fost vorba de dosare financiare sensibile şi un filmuleţ cu conţinut sexual. Toată această poveste s-a încheiat luna trecută, cînd agenţii CIA au ajuns la concluzia că aşa-zisele informaţii deţinute despre Trump fuseseră deja dezbătute în public.

Aviaţia israeliană a lovit 12 obiective militare Siria

Armata israeliană a comunicat că a lansat Sîmbătă dimineaţa un atac de ‘mare anvergură’ în Siria, lovind 12 ţinte iraniene şi siriene, relatează AFP. Aviaţia israeliană a lovit 12 obiective, între care trei baterii de apărare antiaeriană şi patru ţinte iraniene neprecizate, dar ‘care aparţin dispozitivului militar iranian în Siria’, se arată într-un comunicat difuzat de Armata israeliană, potrivit agerpres. Un avion de luptă F16 israelian s-a prăbuşit în Israel şi unul dintre piloţi a fost grav rănit Sîmbătă, în cursul unor tiruri ale apărării antiaeriene siriene care a ripostat la loviturile lansate de armata israeliană împotriva unor ‘ţinte iraniene’ din Siria. Aparatul F16 s-a prăbuşit în Nordul teritoriului israelian, dar un purtător de cuvînt al Armatei nu a precizat dacă aparatul a fost efectiv lovit de tirurile antiaeriene sau dacă s-a prăbuşit în urma unui incident tehnic. Cu toate acestea, este pentru prima dată cînd Armata israeliană a declarat în mod deschis că a vizat ‘ţinte iraniene’ în Siria de la declanşarea, în 2011, a războiului în această ţară unde Iranul acordă sprijin militar regimului preşedintelui sirian Bashar al Assad.

Mexicul a emis o alertă în şapte state pentru furtul de surse radioactive periculoase

Guvernul mexican a emis, Vineri, o alertă în şapte state pentru furtul, din centrul ţării, a unei surse radioactive care poate fi periculoasă pentru sănătatea umană dacă este extrasă din recipientul său, transmite EFE. Într-un comunicat, Protecţia Civilă a precizat că un densimetru nuclear a fost extras Joi dintr-un vehicul în municipiul Leon, statul Guanajuato. Alerta vizează unităţile de protecţie civilă din statele Guanajuato, Querétaro, Jalisco, Michoacán, San Luis Potosí, Aguascalientes şi Zacatecas. Autorităţile au avertizat că dacă materialul radioactiv nu este blindat, protejat fizic sau este manevrat fără respectarea condiţiilor necesare, ar putea răni persoanele care îl manipulează sau sunt în contact cu acesta pe durata mai multor ore. Protecţia Civilă a recomandat populaţiei ca, în cazul găsirii sursei radioactive, să nu realizeze nici o manipulare a echipamentului şi nici să rămînă aproape de acesta, ci să stabilească un perimetru de securitate de minim 5 metri. De asemenea, oamenii au fost sfătuiţi să notifice autorităţile cu privire la descoperirea sursei, al cărui container este de culoarea portocaliu intens. Cel puţin alte 11 incidente de furt de material radioactiv au avut loc în Mexic de la finalul lui 2013, cel mai recent în Octombrie trecut în oraşul Tepic din Vestul ţării, Capitala statului Nayarit.

Donald Trump: Israelul va trebui să facă „compromisuri semnificative” pentru a ajunge la pace cu Palestina

Preşedintele american, Donald Trump, a transmis Israelului că va trebui să facă „compromisuri semnificative” pentru a ajunge la pace cu Palestina, în timp ce palestinienii au acuzat că ambasadorul american în Israel favorizează Statul Evreu, scrie Reuters. „Vreau să spun clar că Ierusalimul este Capitala Israelului. În ceea ce priveşte graniţele, voi susţine concluzia la care vor ajunge cele două părţi implicate”, a declarat Trump pentru cotidianul israelian Hayom, potrivit news.ro. „Cred că ambele părţi trebuie să facă compromisuri semnificative pentru a se ajunge la pace”, a adăugat Trump, fără să a face ale precizări.

Interviul vine în contextul unor noi tensiuni între palestinieni şi ambasadorul american în Israel, David Friedman, după ce un palestinian a ucis un cetăţean evreu. După crimă, Friedman a afirmat pe Twitter că donase o ambulanţă către comunitatea ucigaşului şi că se roagă pentru familia victimei adăugînd: „Liderii palestinieni l-au ridicat în slăvi pe criminal”.Această ultimă afirmaţie a atras o replică din tabăra palestiniană. „Declaraţiile ambasadorului american ne fac să ne punem întrebări în legătură cu funcţia pe care o exercită”, a spus Nabil Abu Rdainah, purtătorul de cuvînt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas. „Oare el reprezintă America sau Israelul?”, a adăugat el.

Rusia: Un amendament al codului rutier le permite judecătorilor să conducă în stare de ebrietate

Poliţia rusă nu va mai avea dreptul să aresteze judecătorii care au comis infracţiuni în trafic, chiar şi în caz de conducere în stare de ebrietate, conform unui amendament al codului rutier care a intrat în vigoare Vineri, relatează France Presse. Noul cod rutier, publicat în Monitorul Oficial rus, interzice Poliţiei rutiere să retragă permisul de conducere judecătorilor, să-i supună etilotestului pentru stabilirea alcoolemiei şi chiar să le întocmească un proces verbal în cazul unei infracţiuni rutiere, potrivit agerpres. Singura posibilitate rămasă pentru poliţiştii care doresc să aplice legea este redactarea unui raport despre infracţiunea comisă, care ar urma să fie transmis Ministerului Justiţiei. Un astfel de regim preferenţial există deja în codul rutier rus, dar se aplică numai procurorilor. Acesta este în primul rînd menit să ‘împiedice Poliţia să exercite presiuni asupra procurorilor’, aşa cum a subliniat procurorul general al Rusiei, care a iniţiat măsura. Aproximativ 20.000 de persoane mor anual pe şoselele din Rusia.