Realitatea internationala pe scurt (10 Decembrie 2019)

Trump este acuzat de antisemitism după ce i-a numit „criminali brutali” pe unii dezvoltatori imobiliari evrei

Asociaţii evreieşti americane îl acuză pe Donald Trump de antisemitism, după ce acesta i-a catalogat pe unii alegători evrei din sectorul imobiliar drept ”criminali brutali” care vor vota cu el pentru a evita să le fie impozitată averea.

Locatarul Casei Albe s-a plîns de asemenea de faptul că unora dintre evrei ”nu le place suficient Israelul”, într-un discurs pe care l-a susţinut în weekend la o reuniune a Consiliului Israelian American (IAC) în Florida, în faţa unei mulţimi de susţinători, potrivit News.ro. „Voi (evreii) sunteţi mulţi în sectorul imobiliar, pentru că eu vă cunosc foarte bine. Voi sunteţi nişte criminali brutali. Deloc simpatici. Dar trebuie să votaţi cu mine, n-aveți de ales. Nu veţi vota cu Pocahontas (porecla dată de Trump democratei Elizabeth Waren). Pot să vă spun că nu veţi vota pentru impozitarea averii”, a declarat el în faţa mulţimii. „Pe unii dintre voi nu vă iubesc deloc, de fapt. Iar voi veţi fi cei mai mari susţinători ai mei, pentru că veţi da faliment în vreo 15 minute dacă ei (democraţii) obţin Preşedinţia”, a continuat Trump, provocînd rîsete în rîndul publicului.

Directoarea executivă a Consiliului Democrat Evreiesc din America Halie Soifer a catalogat declaraţiile Preşedintelui, într-un comunicat, drept ”dezgustătoare şi sectare”.

„Declaraţiile profund ofensatoare ale lui Trump, inclusiv repetarea absurdă a unor stereotipuri negative, folosite în mod istoric pentru a-i ţinti pe evrei, nu fac decît să ne consolideze convingerea că Donald Trump este cea mai mare ameninţare la adresa evreilor americani”, a susținut ea. „Acesta nu este nici măcar un antisemitism codat (...). El a spus asta. Cu voce tare. Într-o sală plină de evrei”, a denunţat scriitorul rabin Danya Ruttenberg.

O asociaţie progresistă de apărarea evreilor, J Street, l-a acuzat pe Trump, pe platforma socială Twitter, de faptul că este ”incapabil să se adreseze publicului evreiesc fără să plonjeze în puţul adînc al declaraţiilor antisemite care îi modelează viziunea asupra lumii”.

Laura Codruța Kovesi a cîștigat titlul de „Femeie la putere” la Bruxelles

Laura Codruța Kovesi, fostul procuror-șef al DNA din România și actualul procuror-șef european, a cîștigat titlul de „Femeie la putere”, la a patra ediție a Premiilor Femeilor din Europa, organizate la Bruxelles.

Kovesi a devenit recent procuror-șef în cadrul Parchetului European. Premiul a fost acordat pentru „demonstrarea unei conduceri politice extraordinare în Europa, prin munca sa remarcabilă depusă pentru combaterea corupției la nivel înalt din România”, conform lepetitjournal.com.

„Sunt foarte onorată să primesc premiul pentru „Femeie la putere” și îl consider o recunoaștere a eforturilor mele și o încurajare pentru a nu renunța la munca mea. În opinia mea, să fii puternică înseamnă să obții încrederea publică și, cel mai important, să fii capabil să o păstrezi. Munca mea nu poate fi făcută fără să fii extrem de profesionist și supus legii”, a declarat Kovesi cînd a primit distincția. „Acest premiu le aparține de asemenea tuturor celor care m-au susținut în lupta împotriva corupției și în respectarea statului de drept și a valorilor europene. Doresc să le mulțumesc în mod special tuturor susținătorilor mei din acești ani. Pe viitor, trebuie să lucrăm la promovarea egalității, Justiției și statului de drept, așa cum Mișcarea Europeană a făcut în ultimii 70 de ani”, a adăugat Kovesi.

Premiile Femeilor din Europa sunt prezentate anual pentru a onora femeile care muncesc la proiecte europene în manieră profesională sau privată.

Reacția Phenianului după avertismentele lui Trump: „Un bătrîn nerăbdător”

Kim Jong Un ar putea să-şi schimbe părerea despre Donald Trump dacă Preşedintele american continuă să facă declaraţii ”nepotrivite şi periculoase”, a avertizat Luni un reprezentant de rang înalt al regimului stalinist, relatează Reuters.

Trump, a subliniat Kim Yong Chol, este un ”bătrîn nerăbdător”, iar Statele Unite ignoră ultimatumul dat de Coreea de Nord, transmite News.ro. ”Noi nu mai avem nimic de pierdut”, insistă acest oficial Nord-coreean citat de agenţia oficială Nord-coreeană de presă KCNA, răspunzîndu-i locatarului Casei Albe, care a apreciat în weekend că Kim Jong Un are ”de pierdut totul” dacă se arată ”ostil”.

”Kim Jong Un este prea inteligent şi are mult de pierdut, întru totul, dacă acţionează în mod ostil. El a semnat un acord solid de denuclearizare, nu doreşte să-şi strice relaţia privilegiată cu Preşedintele Statelor Unite sau să se amestece în alegerile prezidenţiale americane din Noiembrie”, a scris şeful statului american pe Twitter.

Phenianul a anunţat săptămîna trecută că a efectuat cu succes un test ”foarte semnificativ” în baza de lansare de sateliţi Sohae, situată pe coasta de Vest a peninsulei. Natura armei testate nu a fost dezvăluită, însă KCNA a scris că rezultatele acestui test vor permite schimbarea ”statutului strategic” al Coreei de Nord.

Negocierile vizînd desfiinţarea programelor nuclear şi balistic ale Coreei de Nord, amorsate în mod spectaculos la summitul din Singapore din Iunie 2018, sunt blocate după eşecul unei reuniuni de lucru a celor două părţi în Octombrie, la Stockholm. Phenianul avertizează că ”fereastra oportunităţii” este pe cale să se închidă, iar Kim Jong Un a dat Washingtonului ultimatum pînă la sfîrşitul anului să-şi schimbe abordarea.

Administraţia Trump apreciază că acest ultimatum este artificial, în pofida faptului că ambasadorul Nord-coreean la ONU a anunţat Sîmbătă că ”denuclearizarea” nu mai este deja un subiect de negocieri cu Statele Unite şi că nu sunt necesare negocieri îndelungate cu Washingtonul.

Doi hackeri români au fost condamnați la ani grei de închisoare în SUA după fraude de 4,5 mil. $

Un judecător federal din statul american Cleveland a condamnat la pedepse grele cu închisoarea doi hackeri români care au lansat o serie de atacuri sofisticate cu viruşi informatici prin care au infectat mii de calculatoare din întreaga lume.

Bogdan Nicolescu, în vîrstă de 37 de ani, liderul unui mic grup de hackeri denumit Bayrob, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în timp ce complicele său Radu Miclaus, de aceeaşi vîrstă, a primit 18 ani de închisoare, potrivit Agerpres. Conform Justiţiei americane, cei doi au controlat un botnet cu peste 400.000 de calculatoare infectate, cele mai multe localizate în SUA. Activităţile grupului erau extinse, de la vînzări fictive de maşini pe internet şi pînă la sustragerea de date personale şi vînzarea lor pe darkweb″. Cei doi hackeri au cîştigat astfel peste 4,5 milioane de dolari, conform unei estimări indulgente făcute de FBI.

Ei au fost arestaţi la Bucureşti, în Septembrie 2016, şi aduşi în SUA trei luni mai tîrziu. Un judecător american i-a găsit vinovaţi în Aprilie pentru 21 de capete de acuzare, inclusiv fraudă online, participare la trafic cu mărci contrafăcute, furt de identitate cu circumstanţe agravante şi spălare de bani. Viruşii informatici erau conţinuţi în e-mailuri şi alte mesaje online, iar ţintele predilecte erau de obicei americani despre care hackerii aveau impresia că sunt bogaţi sau creduli. Grupul de hackeri Bayrob a avut în permanenţă, de-a lungul timpului, între trei şi cinci membri. Aceste nume i-a fost dat de compania de securitate informatică Symantec, care a descoperit malware-ul.

Conform procurorilor americani, activitatea grupului a început în anul 2007, cînd viruşii informatici au fost introduşi prin e-mailuri pretinse a veni de la societăţile Western Union, Norton AntiVirus şi IRS. Grupul folosea mai multe modalităţi de a prelua controlul asupra calculatoarelor. Una dintre ele se realiza prin intermediul unor anunţuri pe eBay cu vînzări de maşini. Cînd clientul potenţial trimitea mesaje cu întrebări, grupul Bayrob îi expedia ca răspuns fotografii ce conţineau programul malware prin care prelua controlul asupra calculatorului respectivei persoane. Mai departe, victima primea o pagină falsă a eBay, astfel că în final plata ajungea într-un cont controlat de hackeri.

Reacția Rusiei după ce a fost exclusă de la toate competițiile sportive majore pentru 4 ani

Rusia, exclusă Luni pentru patru ani de la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale de către Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), nu are ″nici o şansă″ de a cîştiga în apel, a declarat pentru AFP şeful Agenţiei ruse antidoping (RUSADA), Iuri Ganus.

″Nu există nici o şansă de a cîştiga în faţa unui Tribunal″, a spus Iuri Ganus, Rusia putînd face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Potrivit lui Ganus, Consiliul de Supraveghere al RUSADA va decide pe 19 Decembrie dacă se va înainta apel la decizia AMA/WADA, transmite Agerpres. ″Este o tragedie. Sportivii curaţi îşi văd astfel drepturile limitate″, a punctat Ganus.

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a decis Luni să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice şi de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, pentru a sancţiona astfel falsificarea datelor controalelor efectuate de laboratorul de la Moscova, a declarat un purtător de cuvînt al agenţiei la finalul şedinţei Comitetului Executiv, desfăşurată la Lausanne. În urma acestei decizii, Rusia nu va putea fi prezentă cu delegaţii proprii la JO de Vară de la Tokyo, din 2020, şi nici la Olimpiada de Iarnă de la Beijing, din 2022.

Comisia de revizuire a conformităţii (CRC) a recomandat, între altele, excluderea drapelului Rusiei de la JO şi de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, cu posibilitatea prezenţei sportivilor ruşi la aceste competiţii sub drapel neutru. Potrivit raportului CRC, Rusia ar fi înlăturat “sute″ de rezultate suspectate ale testelor antidoping din fişierele sale trimise transmise Agenţiei Mondiale Antidoping la începutul anului, transmiterea acestor date fiind o condiţie necesară pentru ridicarea sancţiunilor anterioare împotriva Agenţiei ruse antidoping (RUSADA), aflată în centrul unui sistem instituţionalizat de dopaj între 2011 şi 2015. Rusia a fost deja exclusă de la Olimpiadele care au avut loc la Rio (2016) şi PyeongChang (2018), din cauza acestui scandal de dopaj declanşat în urmă cu patru ani.

Decizia adoptată Luni de AMA/WADA va putea fi însă contestată într-un termen de 21 de zile la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, de către Agenţia rusă antidoping sau Comitetul olimpic rus, precum şi de orice Federaţia internaţională vizată de această hotărîre.

O nouă victorie pentru drepturile femeilor din Arabia Saudită

Restaurantele şi cafenelele din Arabia Saudită nu mai au obligaţia de a dispune de intrări separate pentru femei, au anunţat autorităţile acestei ţări ultraconservatoare, care a demarat un program de reforme economice şi sociale, relatează AFP.

Pînă acum, aceste localuri trebuiau să aibă prevăzute două intrări, una doar pentru bărbaţi şi una pentru femei şi familii. Ministerul Municipalităţilor şi Afacerilor Rurale al Arabiei Saudite a anunţat Duminică, pe Twitter, suprimarea mai multor obligaţii pentru restaurante, printre care cea de a avea „o intrare pentru (bărbaţii) celibatari şi una separată pentru familii”. Nu este clar deocamdată dacă anularea obligaţiei se referă şi la interiorul localurilor, care au în mod frecvent o sală pentru bărbaţi şi una pentru familii, chiar dacă în ultimii ani unele restaurante au profitat de o relativă liberalizare pentru a înfiinţa săli mixte.

La impulsul prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, Arabia Saudită a intrat într-un vast program de reforme care include o îmblînzire a interdicţiilor la adresa femeilor, printre care cea de a le permite accesul la obţinerea de permise de conducere, implementată în anul 2018 şi de a le oferi posibilitatea de a obţine un paşaport fără permisiunea unui tutore de sex masculin.

În urmă cu numai trei ani, Poliţia religioasă îi controla în mod sever pe bărbaţi şi femei, alungîndu-i din centrele comerciale pentru a-i trimite să se roage şi reprimînd pe oricine se amesteca printre persoane de sex opus.

În paralel cu aceste reforme, Guvernul saudit şi-a sporit în acelaşi timp represaliile împotriva disidentelor şi militantelor feministe, dintre care mai mult de zece se află încă în detenţie, iar unele sunt supuse la torturi, potrivit familiilor lor şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.

Trei români au fost găsiţi într-o “casă a morţii” din Franţa

Trei români fără adăpost au fost condamnați la închisoare cu suspendare în Franța, după ce au fost descoperiți locuind într-o casă al cărei proprietar a fost ucis în anul 2018.

Traian, în vîrstă de 50 de ani, Stelian, în vîrstă de 52, și Nicolae, în vîrstă de 47 de ani, au fost condamnați pentru încălcarea proprietății private, relatează site-ul La Republique du Centre. Proprietarul casei din comuna Fleury-les-Aubrais, situată în centrul Franței, a fost descoperit mort în urmă cu un an, iar casa a fost sigilată pe parcursul investigării uciderii acestuia. Cei trei au fost arestați după ce polițiștii au observat că sigiliile de pe poartă și de pe ușa casei au fost rupte. Românii au fost condamnați la două luni de închisoare cu suspendare, după ce au declarat că au fost invitați în casă de „un bărbat cu un cîine”.

Un bărbat care a întîrziat cîteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întîrziat cîteva ore la propria nuntă a constatat că, în acest timp, femeia cu care urma să-și petreacă restul zilelor își găsise deja un alt partener.

Mirele a ajuns cu cîteva ore întîrziere la ceremonia programată Vineri, la ora 14:00, în orașul indian Bijnor. Potrivit Times of India, cînd a ajuns, bărbatul a aflat că femeia nu numai că nu mai voia să se mărite cu el, ci, mai mult, își găsise un alt pretendent - un tînăr din vecini - cu care s-a și căsătorit după cîteva ore. Bărbatul părăsit a reclamat la Poliție familia miresei spunînd că, atunci cînd a ajuns cu întîrziere la nuntă, a fost sechestrat și jefuit de obiectele personale de valoare pe care le avea asupra lui, lucru care se întîmplase și cu alte persoane din anturajul său.

Potrivit presei locale, cei doi tineri avuseseră o primă ceremonie de nuntă în urmă cu cîteva săptămîni, una tradițională, care, însă, nu are efecte legale. După această ceremonie, mireasa nu s-a mutat în casa familiei soțului, pentru că nu fuseseră respectați toți termenii înțelegerii prenupțiale. Se pare că întîrzierea mirelui la cea de-a doua ceremonie a fost justificată tocmai de o solicitare a viitoarei mirese. Poliția a început o anchetă pentru a stabili dacă tîlhăria a avut loc sau dacă este vorba doar de o răzbunare a mirelui părăsit.

Cel mai mare prădător sexual din Marea Britanie a primit 33 de sentințe cu închisoarea pe viață

Joseph McCann, căutat pentru atacuri asupra a 11 femei și copii în Marea Britanie, a fost condamnat după ce a terorizat mai multe regiuni timp de cîteva săptămîni în luna Aprilie, informează BBC.

Victimele lui McCann aveau între 11 și 71 de ani. Bărbatul a fost găsit vinovat de 37 de capete de acuzare, fiind condamnat la 33 de sentințe cu închisoarea pe viață. McCann va ispăși cel puțin 30 de ani de închisoare. Cele 33 de sentințe se vor derula simultan. Judecătorul l-a descris pe McCann ca un "psihopat clasic" și a cerut o investigație "independentă" pentru a se stabili de ce "sistemul nu a reușit să le protejeze" pe victimele lui Joseph McCann. McCann, condamnat anterior pentru furt, a fost eliberat în Februarie din închisoare în urma unei erori judiciare. Ulterior, a început șirul de infracțiuni în luna Aprilie în Watford, trecînd ulterior prin Londra, Manchester și Cheshire.

„Bandele lui Iisus” au luat cu asalt Brazilia

„Banda lui Iisus”, un grup de infractori parte a unei religii extremiste neoprotestante, au luat controlul asupra unui întreg cartier dintr-un oraş brazilian, Duque de Caxias, parte a regiunii metropolitane a Rio de Janeiro relatează The Washington Post.

La început, membrii grupării au pus bariere stradale pentru a nu permite intervenţia Poliţiei şi pentru a transforma zona într-un rai al traficanţilor de droguri, totul la o distanţă de cîţiva zeci de kilometri de Rio de Janeiro. Acum, însă, „Banda lui Iisus” încearcă să-i convertească pe toţi cei care nu aderă la religia lor. Trei astfel de bărbaţi înarmaţi au dat buzna în templul lui Marcos Figueiredo. „Nimeni nu vrea să vadă un macumba aici”, îi spune unul dintre ei lui Figuieredo, adresîndu-i-se cu o insultă rasială. Ultimatumul primit este simplu pentru extremişti dar o alegere imposibilă pentru Figueiredo – viaţa sau credinţa sa. Iar această decizia e una pe care din ce în ce mai mulţi brazilieni trebuie să o facă în ultima vreme în timp ce neoprotestantismul reconfigurează harta spirituală a cele mai mari ţări din America Latină. Aceste bande de nelegiuiţi, extremişti religioşi ţintesc acum practicanţii de religii africane dar şi majoritarii catolici din ţară.

Bilanţul este cutremurător: preoţi ucişi, copii lapidaţi, bătrîni răniţi. Ameninţările cu moartea sunt din ce în ce mai frecvente. „Unii dintre ei se numesc pe ei înşişi «traficanţii de droguri ai lui Iisus»”, spune Gilbert Stivanello, comandantul departamentului pentru crime din motive de discriminare din cadrul Poliţiei din Rio. „Extremiştii poartă cu ei arme de foc şi vînd droguri, însă se simt responsabili de interzicerea religiilor africane despre care spun că au legătură cu Diavolul”, mai adaugă acesta.

Creşterea globală a penticostalismului a dus la violenţă împotriva religiilor africane şi indigene din ţări precum Haiti, Nigeria sau Australia. Rio de Janeiro, un vechi cămin al unui număr impresionant de religii afro-braziliene, este acum şi centrul penticostalismului brazilian, un nou tip de protestantism în mod frecvent asociat cu violenţa.

Primarul oraşului este un episcop al Bisericii Penticostale. Oraşul este locul de origine al Preşedintelui ţării Jair Bolsonaro, botezat în rîul Iordan şi dus în funcţie de votul penticostalilor. Este şi locul de naştere al Bisericii Universale a Regatului lui Dumnezeu, un cult fondat de Edir Macedo, un aliat apropiat al lui Bolsonaro care a scris şi o carte în care condamnă religiile afro-braziliene, le numeşte „diabolice” şi „filosofia demonilor”. Cartea a fost interzisă de o instanţă braziliană care a catalogat-o drept „abuzivă şi plină de prejudecăţi”. Aceste credinţe, însă, în mod frecvent asumate de pastorii penticostali, reverberează peste tot în favelele din Rio, acolo unde acest tip de protestantism a devenit dominant, iar autorităţile au renunţat pur şi simplu la controlul lor în favoarea bandelor şi infractorilor.

Papa Francisc: Să fii păcătos și să fii corupt sunt lucruri complet diferite

Papa Francisc face o delimitare clară între păcătoși și corupți. În predica ținută Duminică, Suveranul Pontif a spus că doar primii se pot mîntui.

Papa Francisc: Să fii păcătos și să fii corupt nu sunt unul și același lucru. Sunt două lucruri complet diferite. Una este să cazi în păcat, apoi să te căiești și să te izbăvești prin mila Domnului, dar cu totul altceva e să trăiești într-o conspirație ipocrită cu Răul, să ai sufletul corupt. Pe dinafară să pari curat ca lacrima, dar la interior să fii parazitat de intenții rele și egoism meschin.

Autoritățile spaniole, din greșeală, au eliberat o femeie din România căutată de 13 ani pentru răpire și omor

Un Tribunal din Palma de Mallorca a eliberat din greșeală o femeie din România condamnată în țară la 17 ani de închisoare pentru răpire și omor.

Femeia din România, de 40 de ani, a fost arestată pe data de 26 Noiembrie în baza unui mandat internațional emis de autoritățile române. A doua zi, însă, autoritățile judiciare s-au încurcat în documente, pentru că românca folosise nu mai puțin de patru identități false cît timp a fost fugară și, pentru că exista o neconcordanță, un magistrat a decis eliberarea femeii. Autoritățile și-au dat seama de eroarea gravă abia după cîteva ore, au confirmat pentru Diario de Mallorca surse din Poliție.

Femeia, acum în vîrstă de 40 de ani, a participat, în 2004 la răpirea unui bărbat, în România. Victima a fost eliberată, dar a murit în scurt timp la spital din cauza leziunilor care i-au fost provocate în perioada de captivitate. În 2006, femeia a fost condamnată definitiv la 17 ani de închisoare pentru răpire și omor. La acea dată, ea era deja fugită din țară. Autoritățile române au emis un mandat european de arestare. Poliția spaniolă a localizat-o pe femeie în Palma, iar în seara de 26 Noiembrie a fost arestată. Ulterior a fost contactată instanța responsabilă pentru confirmarea mandatului de arestare, moment în care s-a produs eroarea care a dus la eliberarea femeii. Femeia rămîne în libertate, pentru că legea spaniolă nu permite arestarea de două ori a unei persoane pentru aceeași infracțiune.

Rusia vrea să instaleze un ”dom” pentru apărare aeriană cu rachete S-400 deasupra regiunii sale arctice

Rusia intenţionează să instalează un „dom” deasupra regiunii sale polare înarmînd toate diviziile sale arctice din Flota de Nord cu baterii de rachete S-400, a declarat Luni comandantul acestei structuri a marinei militare ruse citat de Reuters, potrivit agerpres.

Rusia şi-a suplimentat prezenţa militară în Arctica, construind infrastructură nouă şi recondiţionînd porturile în condiţiile în care încearcă să-şi impună dominaţia în regiunea cu o uriaşă bogăţie neexploatată. Alte ţări au încercat şi ele să-şi sporească prezenţa în regiunea arctică, provocînd temeri privind intensificarea rivalităţii geopolitice. În Mai, Washingtonul a acuzat Rusia de comportament agresiv în regiunea polară şi a afirmat că acţiunile Chinei trebuie urmărite îndeaproape.

Rusia a desfăşurat în Septembrie sistemele sale apărare aeriană S-400 în arhipelagul Novaia Zemlia, iar comandantul Flotei de Nord ruse a afirmat Luni că rachetele vor fi instalate şi în alte locuri din regiune. „Planul este ca toate diviziile noastre arctice să fie dotate cu astfel de complexe în anii următori şi va fi creat efectiv un dom de apărare aeriană deasupra părţii ruse a Arcticii”, a spus viceamiralul Aleksei Moiseev. „Asta înseamnă că Arctica va fi protejată de orice atac aerian duşman, indiferent că este vorba despre avioane, rachete de croazieră sau balistice”, a declarat Moiseev în cadrul unui interviu pentru canalul Ministerului Apărării, Zvezda TV.

O sticlă de whisky rar, estimată la 2 milioane de dolari, scoasă la licitație

O sticlă de whisky scoțian estimată la 2 milioane de dolari, care face parte din colecția omului de afaceri Richard Gooding, ce a reușit de-a lungul vieții să adune peste 3.900 de astfel de băuturi, unele dintre ele fiind extrem de scumpe, va fi scoasă la licitație anul viitor, potrivit Bloomberg, scrie mediafax.

Timp de două decenii, omul de afaceri și filantropul din Colorado a petrecut numeroase ore explorînd distilerii din Scoția și participînd la licitații în căutarea celor mai bune și mai rare exemplare de scotch. Gooding, care a murit în 2014, la 67 de ani, a adunat aproape patru mii de sticle de whisky, inclusiv unele rarități care s-ar putea vinde pentru aproape două milioane de dolari pe bucată. Între 7 și 17 Februarie, respectiv 10 – 20 Aprilie, vor avea loc două licitații online, în care va fi vîndută cea mai mare colecție privată de whisky, ce include un număr fără precedent de sticle din brand-uri celebre, precum Macallan, Bowmore și Springbank.

Colecționarii duc prețurile scotch-ului vechi și rar pînă la niveluri colosale. În Octombrie, casa de licitații Sotheby’s a scos la licitație 467 de sticle deținute de un alt colecționar american, inclusiv un Macallan Fine & Rare din 1926 care a fost vîndut pentru prețul record de 1,9 milioane de dolari. Una dintre sticle prezenta o etichetă creată de pictorul italian pop-art Valerio Adami. Acesta a pictat extrem de puține astfel de etichete.