Realitatea internationala pe scurt (10 Decembrie 2018)

După ce a fost liderul unei bande periculoase, acum vrea să-și facă biserică

Liderul unei grupări mafiote din Statele Unite ale Americii, care și-a petrecut mare parte din viață în închisoare, a anunțat că renunță la viața tumultuoasă pe care a dus-o și se dedică întru totul pentru a propovădui cuvîntul lui Dumnezeu.

Rene Martinez, în vîrstă de 44 de ani, a petrecut mare parte din viața lui în închisoare, fiind condamnat pentru mai multe fapte: furt de arme, spargeri de locuințe, trafic de droguri și acte de violență. Cunoscut sub porecla de ”Level”, acesta și-a găsit de curînd o nouă chemare, susținînd predici, rugăciuni și botezîndu-i pe alții în numele lui Iisus, încercînd să le salveze viața.

”Am trăit o viață foarte nebună, am făcut lucruri oribile în viața mea, dar numai prin harul lui Dumnezeu și mila Lui sunt viu și liber”, a declarat bărbatul pentru Fox News. ”Am făcut parte dintr-o bandă din anii ’80 pînă în 2012, am văzut mulți oameni care au murit în fața mea și am trecut prin multe”, a continuat Rene. Bărbatul susține că încă din copilărie a simțit că este dominat de demoni, iar mama lui l-a supus la tot felul de ritualuri.

Ca tînăr adolescent, acesta s-a alăturat unei grupări mafiote cu notorietate, numită ”Sindicatul latin”, care avea peste 300 de membri. La 14 ani a fost la un pas de moarte, iar doi ani mai tîrziu a fost închis pentru tentativă de omor. Cînd în viața lui a apărut primul copil, s-a apucat de lupte și a devenit un luptător profesionist de arte marțiale mixte. A fost la un pas de moarte de nenumărate ori și spune că în 2013, cînd înregistra o piesă într-un garaj, l-a auzit pe Iisus vorbindu-i: ”Te-am cruțat atît de mult timp”, ar fi fost mesajul. ”Am văzut întreaga mea viață trecîndu-mi prin fața ochilor. Cînd o armă s-a blocat în fața mea, cînd un glonț mi-a trecut pe la ureche, am fost la un pas de moarte de 5 sau 6 ori și toți prietenii mei care au murit. Dumnezeu m-a eliberat pentru un motiv. M-am pocăit chiar acolo”, a spus Rene, care acum vrea să-și facă o biserică. 

Protestele din Franța reprezintă ”o catastrofă pentru economie”

Violenţele legate de manifestaţiile “vestelor galbene” reprezintă o “catastrofă” pentru economie, a apreciat Duminică ministrul Economiei francez, Bruno Le Maire, evocînd o “criză a naţiunii”, potrivit France Presse. “Este o catastrofă pentru comerţ, o catastrofă pentru economia noastră”, le-a spus ministrul jurnaliştilor în timpul unei vizite făcute comercianţilor la Paris, relatează Agerpres.

La o săptămînă după imaginile violenţelor în plin Paris care au făcut înconjurul lumii şi în pofida numeroaselor avertismente din partea autorităţilor, ziua de Sîmbătă a fost marcată de o mobilizare în continuare puternică, în pofida unui în recul, precum şi de noi violenţe în Capitală şi în regiuni, cu mai multe magazine atacate. “Este o perioadă cînd în mod normal comerţul merge bine, este ajunul sărbătorilor de Crăciun şi acum este un dezastru”, şi-a exprimat regretul ministrul, care se afla în apropiere de gara Saint-Lazare, nu departe de un focar al violenţelor din ajun.

El a promis “răspunsuri foarte concrete şi foarte directe” comercianţilor afectaţi, în timp ce Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să se pronunţe la începutul săptămînii acesteia pentru a anunţa noi măsuri ca răspuns la mişcarea “vestelor galbene”. “Ceea ce francezii cer este unitatea naţiunii şi a justiţiei”, a apreciat Le Maire, declarîndu-se convins că Macron “va găsi cuvintele” potrivite.

Pentru moment, ministrul a diagnosticat o criză cu trei faţete: o “criză socială” cu subiecte legate de puterea de cumpărare, o “criză democratică” cu o reprezentativitate politică insuficientă şi o “criză a naţiunii” în faţa unor “fracturi teritoriale importante”.

În timp ce Guvernul a anunţat în această săptămînă anularea a unei creşteri a taxei la carburanţi, punct de plecare al mişcării, Le Maire a cerut, la rîndul său, întreprinderilor, înaintea weekendului, să acorde o primă defiscalizată salariaţilor. Caracterul său obligatoriu sau facultativ constituie totuşi obiectul unor dezbateri între patronat şi sindicate. “Soluţia nu va veni doar din partea statului, ea va veni şi de la toţi cei care au un rol de jucat în activitatea economică a ţării”, a avertizat ministrul Duminică.

Jalnică dezamăgire pentru un bărbat care a jefuit un magazin de îngheţată

Un hoţ din Statele Unite a avut parte probabil de o cruntă dezamăgire cînd a numărat banii pe care i-a luat în urma unui jaf - 6 dolari. Mai ales că pentru această sumă a ameninţat cu un cuţit doi vînzători şi s-a bătut cu unul dintre ei. De altfel, Poliţia spune că individul are un mod ciudat de a-şi alege ţintele - jefuiește magazine de îngheţată şi fast-fooduri.

În ziua de 25 Noiembrie, au fost surprinse imagini într-un magazin de îngheţată din Seattle. O angajată făcea curăţenie cînd a văzut că intră un bărbat. Un coleg i-a venit în ajutor tinerei și i-a spus hoțului să se calmeze. A deschis casa de marcat și, în acel moment, hoţul a lăsat cuţitul şi s-a întins după bani. În timp ce fata a sunat la Poliţie, colegul ei s-a năpustit asupra hoțului. Individul a reușit însă în cele din urmă să ia 6 dolari din casa de marcat, apoi s-a repezit afară. Se pare că el este autorul mai multor jafuri. Potrivit polițiștilor, în 29 Octombrie a jefuit alt magazin de îngheţată şi a amenințat vînzătoarea cu un pistol. Două zile mai devreme, tot el a jefuit un fast-food, după ce a băgat-o în sperieţi pe angajată ameninţînd-o cu moartea, spun anchetatorii. Individul nu a fost prins deocamdată.

Egiptul este scandalizat. Doi tineri au pozat complet dezbrăcați pe Marea Piramidă

O înregistrare video în care doi tineri se îmbrățișează complet dezbrăcați pe Marea Piramidă Giza a provocat reacții aprinse în rîndul egiptenilor. Potrivit CNN, este vorba despre un clip care are o durată de aproximativ 3 minute și care a fost înregistrat pe timp de noapte. În acest video pot fi văzuți un bărbat și o femeie în timp ce urcă pe ceea ce pare să fie Piramida Giza din Egipt, avînd în spatele lor, cel mai probabil, orașul Cairo. Apoi, după ce ei ajung în vîrf, femeia se dezbracă, iar clipul se termină cu o imagine statică a celor doi, dezbrăcați și îmbrățișați. După scandal, clipul de pe Youtube a fost editat, fiind eliminată ultima scenă.

Ministrul Antichităților Khaled al-Anani s-a arătat foarte nemulțumit și a numit acest clip o încălcare a moralității publice, precizînd că incidentul va fi investigat de procurorul general. În schimb, Ashraf Mohi, director general al Platoului Giza, a declarat pentru publicația Ahram Online că video-ul este ”fake”, pentru că în acea zonă există pază și securitate, iar locul pare să fie prea luminat. ”Piramidele sunt cele mai importante obiective turistice din lume. Iar oamenii au diferite ambiții și pasiuni cînd vine vorba să-și exprime dragostea pentru ele”, spune Mohi.

Înregistrarea video a fost încărcată pe Youtube de fotograful danez Andreas Hvid, care postează imagini pe rețelele de socializare cu diferite locuri din lume, iar uneori nuduri. ”Mulți ani am visat să urc pe marea piramidă. Iar ideea de a face un nud acolo am avut-o, de asemenea, de mult timp. Sunt trist, pentru că atît de mulți oameni s-au supărat. Însă am primit, de asemenea, și răspunsuri pozitive de la mulți egipteni”, a spus fotograful pentru tabloidul danez Ekstra Bladet. El a mai spus că a mai încercat să urce pe piramidă cu o altă prietenă, însă au fost prinși de paznici și interogați la Poliție. Apoi a contactat alți prieteni din Danemarca, iar una dintre aceștia a venit la sfîrșitul lunii Noiembrie. Pînă acum, el a călătorit prin Asia, dar spune că va sta deoparte de Egipt de acum încolo. Urcatul pe piramide în Egipt este ilegal.

Pățania unui român care se plimba cu un televizor uriaș în brațe, în centrul unui oraș din Italia

Un român de 30 de ani le-a atras atenția polițiștilor din Rimini după ce a fost văzut mergînd pe stradă, în centrul orașului, în brațe cu un televizor mare, neambalat. Se pare că polițiștii au fost anunțați de trecători, cărora li s-a părut suspect că bărbatul se plimba cu un televizor în brațe, Joi seară, la o oră destul de tîrzie, relatează altarimini.it. Cînd i-a văzut pe polițiștii care se îndreptau spre el, tînărul a încercat să ascundă televizorul în spatele unui gard viu și să arunce rucsacul pe care îl avea în spate. Ulterior, polițiștii au descoperit în interiorul acestuia mai multe instrumente care sunt folosite, de regulă, la spargerea de locuințe. Tînărul a refuzat să le spună polițiștilor de unde avea televizorul, sugerîndu-le că l-a găsit. Chiar și în această situație, anchetatorii i-au făcut dosar pentru posesie de bunuri furate și fac verificări pentru a identifica proprietarul dispozitivului.

Șofer amendat cu 4.500 de euro, în Italia. Ce s-a descoperit în remorca înmatriculată în România

Șoferul unui autocar înmatriculat în Moldova, cu remorcă cu numere românești, a fost amendat în Italia cu 4.500 de euro pentru că transporta mai multe pachete. Șoferul nu era autorizat să transporte marfă, motiv pentru care, pe lîngă amendă, polițiștii i-au reținut vehiculul și i-au suspendat certificatul de înmatriculare. Autocarul va fi înapoiat după plata amenzii, relatează umbrianotizieweb.it.

Șoferul respectiv a atras atenția unei patrule de poliție, pe raza localității San Giustino, provincia Perugia, tocmai pentru că autocarul respectiv avea numere înregistrate în Republica Moldova, iar remorca avea numere românești. În autocar erau 13 pasageri din Europa de Est, în timp ce în remorcă erau mai multe pachete numerotate. Pachetele nu aparțineau pasagerilor din autocar, motiv pentru care șoferul ar fi avut nevoie de autorizație de transport mărfuri. 

Un cîine și-a așteptat stăpînii timp de o lună la locuința distrusă de flăcări

Un cîine din Paradise, California, care a supraviețuit incendiilor de vegetație devastatoare a așteptat timp de o lună ca stăpînii lui să se întoarcă după el. Madison a fost lăsat în urmă pentru că stăpînii lui au evacuat de urgență locuința atunci cînd incendiul Camp Fire a început să se răspîndească cu repeziciune. Conform FOX News, o femeie a contactat un centru de salvare a animalelor și a cerut ajutor pentru a-și găsi cîinele. O angajată a mers la ruinele locuinței și l-a găsit pe Madison așteptînd cuminte. I-a lăsat apă și mîncare pînă cînd stăpîna lui a putut veni să-l recupereze, după cum a relatat pe Facebook centrul K9 Paw Print Rescue. ”A rămas să protejeze ce mai rămăsese din casă și nu a renunțat la oamenii săi. Trebuie să fi fost o lună foarte lungă pentru el”, a transmis centrul.

Un gigant al tutunului se reorientează spre marijuana. Investiție de miliarde a companiei care deține Marlboro

Altria, compania care deține Marlboro, va investi 1,8 miliarde de dolari în Cronos Group, o companie canadiană producătoare de canabis. Gigantul Altria speră să își continue astfel dezvoltarea, în condițiile în care businessul țigaretelor este în scădere, relatează CNN. „Investiția în Cronos Group și transformarea lor într-un partener exclusiv, pe o piață a canabisului aflată în plină expansiune, este o oportunitate de dezvoltare pentru Altria”, a transmis compania.

După ce Canada a legalizat, în luna Octombrie, consumul recreațional de marijuana, Cronos și alte companii producătoare au o nouă piață de desfacere și se așteaptă ca vînzările să crească spectaculos. Nu numai Canada este vizată, ci și state din SUA care au legalizat marijuana recreațională și medicinală, în ultimele luni. Numeroase companii producătoare de băuturi alcoolice sau tutun și-au exprimat interesul față de industria canabisului. Recent, Corona a investit milioane de dolari în compania de marijuana Canopy Growth. Iar Coca-Cola ar analiza oportunitatea unei investiții tot într-o companie canadiană de marijuana, Aurora.

Presiunile asupra lui Trump se amplifică, riscînd să conducă la procedura demiterii Preşedintelui 

Suspiciunile referitoare la activităţile electorale ale lui Donald Trump, vizînd contacte cu Rusia şi efectuarea de plăţi pentru evitarea unor scandaluri, vor creşte presiunile şi riscă să conducă la iniţierea procedurii demiterii Preşedintelui SUA, comentează cotidianul The New York Times, potrivit Mediafax.

Cele mai recente dezvăluiri făcute de procurorii care îl anchetează pe Preşedintele Donald Trump şi echipa acestuia conturează portretul unui candidat care a coordonat personal un sistem ilegal pentru manipularea scrutinului prezidenţial din anul 2016. Există indicii că principalii consilieri ai lui Donald Trump au avut mult mai multe contacte cu Rusia decît a recunoscut vreodată Preşedintele SUA, comentează editorialiştii Peter Baker şi Nicholas Fandos într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul „Argumentaţia procurorilor este clară: Trump a înşelat alegătorii/Dar ce înseamnă acest lucru?”

Conform argumentaţiei elaborate de Robert Mueller – procurorul special care anchetează ingerinţele electorale ruse şi contactele echipei de campanie a lui Donald Trump cu Moscova – şi de procurorii din New York, Donald Trump a continuat în secret, în timpul campaniei electorale, eforturile de a face afaceri în Rusia, în contextul în care agenţii ruşi încercau să îl influenţeze. În acelaşi timp, Trump a efectuat plăţi către două femei pentru a bloca dezvăluiri despre relaţii inadecvate, încălcînd astfel legislaţia privind finanţarea campaniilor electorale.

„În memorandumul privind cererea de condamnare, procurorii au argumentat Vineri că percep eforturile fostului avocat personal al lui Donald Trump, Michael Cohen, de blocare a dezvăluirilor despre relaţiile acestuia ca fiind o distorsionare a unui scrutin democratic, iar prin extensie îl acuză pe Preşedinte de înşelarea electoratului, punînd astfel sub semnul întrebării legitimitatea victoriei în alegerile prezidenţiale”, explică editorialiştii The New York Times.

În memorandum, procurorii din New York l-au descris pe Donald Trump, identificat drept „Individul 1”, ca fiind complice la efectuarea plăţilor, o situaţie care aminteşte de Scandalul „Watergate”, care l-a vizat pe fostul Preşedinte Richard Nixon. „(…) Michael Cohen a încercat să influenţeze rezultatul alegerilor din culise. A făcut acest lucru prin organizarea unor plăţi secrete şi ilegale pentru reducerea la tăcere a două femei care altfel ar fi făcut publice presupusele relaţii extraconjugale cu Individul 1. În acest mod, Cohen a indus în eroare alegătorii prin ascunderea unor fapte despre care a crezut că ar fi avut impact substanţial asupra alegerilor”, au argumentat procurorii.

„Donald Trump a respins argumentaţia procurorilor, iar actualul avocat al Preşedintelui, Rudolph Giuliani, a minimizat importanţa potenţialelor încălcări ale reglementărilor de finanţare a campaniei. Însă unii politicieni democraţi afirmă că situaţia poate conduce la demitere”, subliniază NYT, observînd că echipa juridică a Preşedintelui se confruntă acum cu o nouă problemă – acuzaţiile de încălcare a legii privind finanţarea campaniei. Pînă acum, avocaţii lui Donald Trump se concentrau doar pe respingerea suspiciunilor de colaborare cu Moscova şi de obstrucţionare a Justiţiei, strategia fiind cea de contestare a credibilităţii procurorului special Robert Mueller.

„Pînă acum, erau două acuzaţii diferite, ori suspiciuni, cum s-ar putea numi. Una era complicitate cu ruşii. Alta, obstrucţionarea Justiţiei şi toate lucrurile care decurg din asta. Acum, apare a treia – că Preşedintele se află în centrul unei fraude masive împotriva poporului american”, observă congresmanul democrat Jerrold Nadler, viitorul preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Juridice din Camera Reprezentanţilor. Avocatul Rudolph Giuliani susţine că Preşedintele Donald Trump nu va putea fi inculpat, deoarece plăţile respective nu sunt contribuţii la campania electorală. La rîndul său, congresmanul Jerrold Nadler afirmă că s-ar putea întruni criteriile pentru procedura demiterii, precizînd că va cere în Ianuarie Comisiei pentru Afaceri Juridice să investigheze cazul. Nadler a precizat că acest lucru nu va conduce automat la declanşarea procedurii demiterii. „Sunt acuzaţii suficient de grave pentru a justifica demiterea? Aceasta este o altă întrebare”, a explicat congresmanul democrat.

Poziţia prevalentă la Departamentul Justiţiei este că un Preşedinte în funcţie nu poate fi inculpat, dar acest lucru nu înseamnă că un Preşedinte nu poate fi pus sub acuzare după încheierea mandatului. Procurorii din New York au examinat termenul de prescriere din legea privind finanţarea campaniilor electorale şi cred că pot fi formulate acuzaţii la adresa lui Donald Trump dacă nu va fi reales, a declarat un oficial citat de NYT. Deşi Donald Trump şi Casa Albă au încercat să minimizeze noile acuzaţii, alţi politicieni republicani nu sunt de acord cu această poziţie. Informaţiile prezentate în cazul lui Michael Cohen „aduc pe masa discuţiilor demiterea şi nu pot să nu mă gîndesc că aceasta este direcţia”, admite politicianul republican Rob Stutzman, unul din criticii Preşedintelui SUA.

Camera Reprezentanţilor poate decide suspendarea Preşedintelui SUA cu majoritate simplă, dar procesul care va urma în Senat necesită două-treimi din voturi pentru demiterea liderului de la Casa Albă. În acest context, Donald Trump este ferit de riscul destituirii dacă nu ar fi abandonat de 20 de senatori republicani. „În acest context, deşi unii politicieni liberali insistă ca democraţii să declanşeze procedura demiterii, liderii Partidului Democrat sunt reticenţi, temîndu-se de represalii politice”, notează NYT. Imediat după scrutinul parlamentar parţial, Donald Trump a ameninţat că Senatul SUA, care va fi controlat în continuare de Partidul Republican, va investiga politicieni democraţi în cazul în care Camera Reprezentanţilor va lansa anchete împotriva sa.

Le Drian îi cere lui Trump să nu se amestece în politica internă franceză

Ministrul de Externe francez, Jean-Yves Le Drian, l-a invitat Duminică pe Preşedintele american Donald Trump, care a comentat printr-o serie de tweet-uri critice situaţia legată de mişcarea „vestelor galbene” în Franţa, să nu se amestece în politica internă franceză, informează AFP, scrie Agerpres.

„Îi spun lui Donald Trump şi Preşedintele Republicii (Emmanuel Macron) i-a spus de asemenea: ”Noi nu participăm la dezbaterile americane, lăsaţi-ne să trăim viaţa noastră de naţiune”, a declarat el la emisiunea „Le Grand Jury” de la RTL/Le Figaro/LCI. Totodată, ministrul francez s-a declarat „îngrijorat” pentru democraţie şi instituţiile franceze, după trei săptămîni de mobilizare a „vestelor galbene”. „Sunt ministru al Afacerilor Externe, călătoresc peste tot în lume şi ştiu, putînd constata în unele ţări, cît de fragilă este democraţia; ea poate fi fragilă şi acasă şi deci lansez un apel la reconciliere prin dialog pentru că acesta este modul nostru de a fi”, a declarat Le Drian.

Şeful diplomaţiei franceze a declarat că se simte „foarte îngrijorat” cînd aude apeluri la „insurecţie”. „Citiţi toate declaraţiile, inclusiv ale unui număr de actori (politici) importanţi. Am auzit spunîndu-se că ‘insurecţia este aici, insurecţia este în mişcare’; nu asta este Republica, din cîte ştiu eu”, a declarat ministrul de Externe francez. „Cînd am aud cuvinte rostite în piaţa de lîngă Champs-Elysées cum că Macron va sfîrşi precum John Kennedy, eu spun că există riscuri pentru Republică”, a insistat Jean-Yves Le Drian. „Este inacceptabil ca un ales să primească un glonţ în plic, acestea sunt metode ale mafiei, ele trebuie condamnate în mod colectiv”, a adăugat el.

Deputatul formaţiunii „La République En Marche” – partidul Preşedintelui francez Emmanuel Macron – din Pas-de-Calais, Benoît Potterie, a primit Vineri un glonţ prin poştă la biroul său, însoţit de un mesaj scris de mînă: „Data viitoare, îl vei primi între ochi”. „Propriile noastre instituţii sunt în pericol, viaţa noastră împreună”, a avertizat oficialul francez. Ministrul şi-a exprimat speranţa că declaraţiile lui Emmanuel Macron de la începutul săptămînii acesteia vor frîna „această derivă” şi a lansat un apel la un „nou contract social” cu francezii. „Cred că cuvintele sale vor fi suficient de puternice pentru ca mişcarea să se poată opri sau cel puţin ca spărgătorii să poată fi descurajaţi”, a spus el. Preşedintele Republicii trebuie să stabilească acum marea orientare a acestei mişcări pentru a se merge spre un nou contract social indispensabil, a declarat ministrul de Externe francez.

Italia: Beppe Grillo, fondatorul Mişcării 5Stele, de acord cu „vestele galbene” franceze, cu excepţia preţului la benzină

Beppe Grillo, fondatorul Mişcării 5Stele (M5S) în Italia, consideră că „vestele galbene” franceze au aceleaşi aspiraţii ca partidul său antisistem, cu excepţia benzinei pentru care el ar vedea favorabil un preţ de 4 euro pe litru , informează AFP, scrie Agerpres. „Vestele galbene nu vorbesc decît de impozite, ele vor un venit minim, pensii mai ridicate… Toate acestea sunt teme lansate de noi”, explică Grillo într-un interviu publicat Duminică de cotidianul Il Fatto Quotidiano.

Acest comic italian cu monologuri înflăcărate a intrat în politică în 2007 cu „Vaffanculo Day”, cînd au avut loc mari manifestaţii împotriva vechii clase politice. Provenit din această rebeliune, M5S a obţinut un sfert din locuri în alegerile legislative din 2013, devenind ulterior primul partid al Italiei cu 32,5% la cele din Martie 2018 şi intrînd la putere printr-o alianţă cu Liga (extrema dreaptă). Prin mijloacele sale de exprimare, prin latura sa inclasificabilă din punct de vedere politic şi diversitatea revendicărilor sale, mişcarea populară franceză a „vestelor galbene” a fost comparată uneori cu M5S la începuturile sale, chiar dacă i-a lipsit un lider şi structura care au făcut să se lanseze partidul italian.

Beppe Grillo, care s-a distanţat de politică pentru a reveni pe scenă, se recunoaşte în mişcarea franceză, dar regretă contestarea taxelor asupra carburanţilor, „singurul lucru corect pe care Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a făcut”. Benzina ar „trebui să coste mult mai scump dacă se iau în considerare efectele externe negative provocate de maşini, ea ar trebui să coste cel puţin dublu faţă de preţul actual”, susţine el. Potrivit lui Grillo, responsabilii politici ar trebui să anunţe o creştere progresivă pînă la „patru euro litrul în patru ani” şi adaugă: „Organizaţi-vă în consecinţă, este singura manieră de a declanşa inovarea!”

În aceeaşi linie, actualul şef al M5S, Luigi Di Maio, vicepremier, a propus să se adauge bugetului pe 2019 o nouă taxă asupra vehiculelor poluante, însoţită de îndemnuri de a achiziţiona maşini electrice sau hibride. Dar celălalt vicepremier, Matteo Salvini, liderul Ligii, i s-a opus ferm:” Dacă există bonusuri pentru cei care vor să-şi schimbe maşina, foarte bine, dar eu cred că dacă cineva îşi păstrează vechea sa maşină cu motor diesel nu o face din plăcere”.

Principalele mişcări masive de migranţi din ultimii ani

Anii 2000 au fost marcaţi de mişcări masive de populaţii care au fugit din calea conflictelor, a sărăciei sau persecuţiilor. Iată o parte dintre aceste deplasări, rezumate de France Presse, potrivit Agerpres.

Siria. Conflictul din Siria, declanşat de reprimarea sîngeroasă a unor manifestaţii pentru democraţie, s-a soldat din Martie 2011 cu peste 360.000 de morţi. În această ţară care număra circa 23 de milioane de locuitori, peste jumătate din populaţie a fost constrînsă să-şi abandoneze locuinţele din cauza luptelor. În jur de 6,6 milioane de sirieni sunt strămutaţi, adică deplasaţi în interiorul ţării. Alţii, adică peste 5,6 milioane, au fugit în străinătate, găsindu-şi refugiu în cea mai mare parte în ţările învecinate, potrivit ultimelor cifre ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (HCR). Turcia găzduieşte cel mai mare număr de sirieni înregistraţi de HCR, peste 3,6 milioane. Urmează Libanul – mai puţin de 1 milion (1,5 milioane conform Beirutului) – şi Iordania, cu 673.000 conform ONU (1,3 milioane conform Ammanului). Alte sute de mii de sirieni s-au refugiat în Europa, mai ales în Germania.

Sudanul de Sud. Independent din 2011, Sudanul de Sud a fost teatrul unui război civil timp de aproape 5 ani, conflict marcat de atrocităţi cu caracter etnic. Războiul din perioada Decembrie 2013 – Septembrie a.c. s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi a împins circa 4,2 milioane de oameni, adică o treime din populaţie, să-şi caute refugiu. Potrivit HCR, aproape 2,2 milioane dintre aceşti oameni au părăsit ţara, ajungînd în special în Uganda (785.000), Sudan (764.000) şi Etiopia (422.000). Este una din cele mai grave crize umanitare din lume.

Europa. Sosirea masivă şi constantă de migranţi, ani la rînd, a provocat o gravă criză a migraţiei, dar şi politică în Europa. Guvernele au înăsprit condiţiile de acces, iar unele au reînfiinţat controalele la graniţă. După un „vîrf” de peste un milion în 2015, numărul de sosiri via Mediterana – sirieni, irakieni, afgani, africani din zona subsahariană – a tins să scadă: peste 362.000 în 2016, 172.000 în 2017. Totuşi, şi în 2018 numărul migranţilor ajunşi în Europa s-a ridicat la 132.500 de la începutul anului, 108.400 ajungînd pe mare, conform Organizaţiei internaţionale pentru migraţie (OIM). Alţi 2.130 au murit încercînd să traverseze marea. După închiderea progresivă a rutelor migraţiei în Mediterana de Est (Turcia – Grecia) şi centrală, via Libia sau Tunisia şi Italia, a crescut presiunea asupra rutei occidentale, mai ales prin Maroc. Reţelele de trafic de migranţi şi-au intensificat activităţile cu destinaţia Spania, care, cu aproape jumătate din totalul sosirilor, a devenit în acest an principala poartă de intrare a imigraţiei clandestine în Europa.

Venezuela. Potrivit Naţiunilor Unite, circa trei milioane de venezueleni trăiesc în străinătate, dintre care 2,3 milioane au emigrat începînd din 2015, fugind de grava criză economică, politică şi socială din ţara lor. Columbia, care împarte o graniţă de 2.200 kilometri cu Venezuela, a primit peste un milion, Peru – cel puţin 550.000, iar Ecuadorul – circa 300.000. Exodul venezuelenilor, care fug de situaţia economică dezastruoasă marcată de penurii şi hiperinflaţie, este considerat de agenţia ONU pentru refugiaţi drept cea mai masivă deplasare de persoane din istoria recentă a Americii latine.

Honduras. O caravană cu mii de migranţi, în principal din Honduras, plecaţi din ţările lor pentru a scăpa de violenţe şi sărăcie, a ajuns la jumătatea lunii Noiembrie a.c la frontierele SUA. Au urmat alte caravane provenite din America centrală, formate din migranţi care au parcurs pe jos, cu autostopul sau cu autobuzul mii de kilometri în speranţa de a obţine statutul de refugiat în SUA. Circa 6.000 de oameni s-au strîns astfel în oraşul mexican Tijuana. Dar, neputînd trece graniţa la care Preşedintele Donald Trump a mobilizat mii de soldaţi, mulţi dintre ei au decis între timp să se întoarcă acasă.