REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (1 Martie 2021)

Un tînăr de 23 de ani a scăpat cu viață după ce s-a luptat două ore cu un crocodil într-un lac din Vestul Tanzaniei

Un tînăr de 23 de ani a fost grav rănit de un crocodil după o luptă de două ore în lacul Tanganyika, în districtul Nkasi din Vestul Tanzaniei, a anunţat un oficial citat de Xinhua, potrivit agerpres. Comisarul districtului Nkasi, Said Mtanda, a declarat că reptila l-a atacat pe bărbatul identificat drept Thomas Kasagama, un locuitor din satul Kabwe, în timp ce acesta se scălda în lacul plin de crocodili.„Bărbatul a fentat moartea după ce s-a luptat timp de două ore cu crocodilul şi ulterior a fost salvat de trecători”, a spus oficialul, adăugînd că incidentul s-a produs Vineri, în jurul orei locale 17:00.

Vorbind de pe patul de spital, Kasagama a declarat, pentru un ziar local, că reptila l-a atacat la scurt timp după ce a intrat în lac. „Cînd mi-am dat seama că mă aflu în pericol, am decis să înot în ape mai adînci unde crocodilul nu avea cum să reziste. Am început să lupt pentru a scăpa de crocodil”, a povestit el. Bărbatul a spus că a ţipat, alertînd oamenii de pe uscat să intervină pentru a-l salva. „Cînd am fost salvat, crocodilul mă rănise deja la piciorul stîng şi la coastele din partea stîngă”, a adăugat Kasagama.

Rusia a lansat primul său satelit de monitorizare climatică a Arcticii

O rachetă Soyuz a decolat, Duminică, de la Cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, avînd la bord primul satelit rusesc de monitorizare a climei arctice, a anunţat agenţia spaţială Roscosmos, informează AFP. O înregistrare video publicată de agenţia spaţială rusă prezintă lansarea rachetei Soyuz, pe un cer cenuşiu, la ora 6:55 GMT, transportînd un satelit Arktika-M. Directorul agenţiei spaţiale, Dmitri Rogozin, a transmis pe Twitter că aceasta a fost o lansare de rutină. Sistemul spaţial de supraveghere hidrometeorologică şi climatică „Arktika” este „conceput pentru a monitoriza clima şi mediul în regiunea Arctica”, a indicat Roscosmos într-un comunicat. Acest sistem va necesita cel puţin doi sateliţi pentru a funcţiona corect, conform agenţiei spaţiale. Sateliţii „vor asigura o supraveghere permanentă, în toate condiţiile meteorologice, a suprafeţei Pămîntului şi a mărilor Oceanului Arctic”, potrivit comunicatului. Lansarea celui de-al doilea satelit Arktika-M este programată pentru 2023, conform agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

Arctica deţine rezerve enorme de petrol şi gaze, deja disputate în principal de Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca şi Norvegia, în condiţiile în care încălzirea globală accelerează topirea calotei glaciare. Luna trecută, o echipă de oameni de ştiinţă britanici a constatat că gheaţa dispare din zonele polare într-un ritm ce corespunde „celor mai grave scenarii de încălzire climatică”, în special gheaţa din Oceanul Arctic.

Talibanii au ucis și familia unui jurnalist asasinat

Trei membri ai familiei jurnalistului Bismillah Adel Aimak, asasinat la 1 Ianuarie, au fost, la rîndul lor, uciși, la ordinul unui comandant taliban, a informat Comisia Independentă pentru Drepturile Omului din Afganistan (AIHRC), citată de dpa. Bismillah Adel  Aimaq era redactorul-şef al unui post de radio privat din provincia Ghor din Vestul ţării. El a fost împuşcat mortal de persoane neidentificate, la începutul anului. Joi, mai mulţi bărbaţi înarmaţi au atacat casa tatălui jurnalistului, la periferia oraşului Firoz Koh. Ei au omorît trei oameni, au rănit alţi patru şi au luat trei ostatici, afirmă AIHRC. Organizaţia pentru drepturile omului a cerut autorităţilor să efectueze o anchetă.

Conform NAI, o organizaţie de monitorizare a presei, anul trecut au fost ucişi în Afganistan cel puţin 11 jurnalişti. Guvernul de la Kabul acuză talibanii, însă insurgenţii islamişti neagă implicarea în crime. Asociaţia Reporteri Fără Frontiere consideră ţara una din cele mai periculoase pentru presă din întreaga lume, iar mai mulţi ziarişti afgani cunoscuţi au plecat în străinătate. Cei rămaşi lucrează într-un climat de teamă, scrie Agerpres.

Au ajuns atît de disperați după călătorii, încît 38% dintre americani ar renunța la sex pentru un an doar pentru a pleca într-o vacanță

38% dintre americani sunt dispuși să renunțe la sex timp de un an doar pentru a pleca într-o călătorie acum, arată un studiu realizat de site-ul Trivago în scopul de a vedea care sunt planurile de vacanță pentru 2021. Un respondent din cinci a spus că ar renunța la partener pentru a călători acum, 25% ar renunța la toate economiile, iar 48% dintre participanții americani ar renunța chiar la locul de muncă. Majoritatea persoanelor chestionate (80%) a spus că a călători face parte dintr-o viață împlinită. Respondenții au susținut că imposibilitatea de a pleca într-o călătorie a fost una dintre marile probleme cauzate de pandemie. Trivago a chestionat 2.000 de adulți din SUA și din Marea Britanie pentru a vedea modul în care oamenii își planifică, visează sau iau în calcul călătoriile în 2021, potrivit businessinsider.

Călătoriile au fost schimbate pentru totdeauna de pandemie, iar industria turismului a fost puternic afectată. Acum sunt necesare măști în timpul unei călătorii cu avionul sau cu transportul public, iar majoritatea țărilor cer un test negativ Covid și impun carantină. Zilele în care se călătorea doar cu pașaportul s-au dus. Companiile aeriene au luat măsuri suplimentare pentru dezinfectarea avioanelor, iar unele au lăsat scaune libere între pasageri pentru a se păstra distanța. Hotelurile și companiile aeriene și-au relaxat, de asemenea, politicile de modificare și anulare, permițînd clienților să își modifice călătoriile sau să renunțe la ele în mod gratuit.

În ciuda avertismentelor din partea Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA și ale OMS, împotriva călătoriilor neesențiale, americanii au călătorit frecvent încă de la începutul pandemiei, și mai ales în perioada sărbătorilor, iar acest lucru a avut ca impact creșterea numărului de infectări. Sunt speranțe însă că derularea campaniilor de vaccinare va schimba situația. Încă de la primele știri privind descoperirea vaccinurilor, numărul căutărilor și rezervărilor pe site-urile pentru călătorii a crescut substanțial.

Sîmbătă, a fost haos în Barcelona, oraș aflat sub asediu pentru a 11-a zi după arestarea unui rapper

O furgonetă a Poliţiei incendiată, pubele în flăcări, magazine jefuite! La unsprezece zile după arestarea, în Spania, a rapperului Pablo Hasel, manifestațiile nu au slăbit în intensitate la Barcelona şi o nouă demonstraţie a degenerat Sîmbătă în ciocniri cu Poliţia, comentează AFP. Manifestaţia a fost organizată în sprijinul rapperului condamnat şi închis pentru mesaje pe Twitter atacînd monarhia şi forţele de ordine, dar în general a avut şi alte revendicări sociale. Mai multe sute de participanţi au defilat în spatele unui banner mare anunţînd "Pînă vor cădea. Nimic de pierdut. Totul de cîştigat", potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse.

Întrucît piesa care va reprezenta Cipru la Eurovision este considerată „satanistă”, a izbucnit un mare scandal național

Un scandal a izbucnit în Cipru, țară unde majoritatea locuitorilor sunt creştini ortodocşi, după ce melodia care va reprezenta țara la Eurovision 2021 este consideră de unii satanistă. Mulți ciprioți s-au declarat îngroziți de versuri, despre care susțin că îl laudă pe diavol. Cîntecul cu pricina se numește „Diavolul” și a cîștigat selecția națională, lucru care i-a înfuriat la culme pe profesorii de educaţie religioasă. Aceștia au cerut ca melodia să fie înlocuită, iar pe adresa televiziunii publice CyBC au fost primite chiar amenințări cu incendierea. Conducerea televiziunii spune că piesa a fost înţeleasă greşit şi că de fapt este inspirată din lupta eternă dintre bine şi rău. Melodia, intitulată „El Diablo” („Diavolul”, în spaniolă) şi interpretată de cîntăreaţa greacă Elena Tsagrinou, a fost difuzată Miercuri pentru prima dată de CyBC. 

Un sindicat al profesorilor de educaţie religioasă din licee a dat publicităţii Vineri un comunicat prin care solicită CyBC să renunţe la melodie. Sindicatul s-a declarat „îngrozit” de subiectul versurilor melodiei selectate pentru competiţia europeană de muzică, ce ar urma să aibă loc în luna mai. Profesorii de religie susțin că interpreta Elena Tsagrinou „îl lăudă pe Satana”, spune că „şi-a dedicat lui viaţa” şi că „l-a iubit”, scrie Agerpres. Pe de altă parte, postul de televiziune a sesizat Poliţia cu privire la un apel anonim care ameninţa cu incendierea clădirii în semn de protest. Poliţia investighează incidentul.

Cipru a terminat pe locul al doilea concursul Eurovision din 2018, cea mai bună poziţie obţinută pînă în prezent. Concursul Eurovision de anul trecut a fost anulat din cauza pandemiei, astfel că ediția de anul acesta va avea loc la Rotterdam, în Olanda, țara care a cîștigat competiția în 2019.

Descoperire arheologică extraordinară la Pompeii: A fost dezgropată o trăsură ceremonială unică

Arheologii au scos la iveală o trăsură ceremonială unică din perioada romană în timpul săpăturilor la o vilă situată la marginea oraşului Pompeii, îngropat de o erupţie vulcanică în anul 79 d.Hr., relatează Reuters, citată de Agerpres. Trăsura cu patru roţi, realizată din fier, bronz şi cositor şi aflată într-o excelentă stare de conservare, a fost descoperită lîngă grajdurile unei vile antice din Civita Giuliana, la aproximativ 700 de metri nord de zidurile oraşului Pompeii. Massimo Osanna, directorul sitului arheologic Pompeii, a declarat că trăsura este primul vehicul de acest fel descoperit în zonă, în condiţiile în care pînă în prezent arheologii scoseseră la iveală doar vehicule utilizate pentru transport şi muncă, nu şi pentru ceremonii.

„Este o descoperire extraordinară care ne face să înţelegem mai bine lumea antică”, a subliniat Osanna, adăugînd că trăsura ar fi „însoţit momente festive din viaţa comunităţii, precum paradele şi procesiunile”. Ministerul Culturii a calificat descoperirea drept „unică, fără precedent în Italia”.

Pompeii, situat la 23 de kilometri Sud-Est de Napoli, avea o populaţie de aproximativ 13.000 de locuitori cînd a fost îngropat sub cenuşă, în urma unei erupţii a Vezuviului. Aproximativ două treimi din oraşul antic care se întindea pe o suprafaţă de 66 de hectare au fost pînă în prezent scoase la iveală. Ruinele sale au fost descoperite de-abia în secolul al XVI-lea, iar săpăturile organizate au început în jurul anului 1750.

Administraţia Biden va permite intrarea în vigoare a unei reguli din era Trump împotriva firmelor chineze de tehnologie

Administraţia Biden intenţionează să permită intrarea în vigoare a unei reguli din era Trump care are ca ţintă companiile chineze de tehnologie considerate un pericol pentru Statele Unite, în pofida obiecţiilor companiilor americane, a anunţat Departamentul pentru Comerţ, citat de Reuters, scrie news.ro. Departamentul a emis deja în ultimele zile ale Administraţiei Trump o decizie finală interimară, pentru a răspunde îngrijorărilor existente în lanţul de aprovizionare din sectorul tehnologiei comunicaţiilor şi informaţiei, afirmînd că aceasta va intra în vigoare după o perioadă de consultări publice pe parcursul a 60 de zile. Un purtător de cuvînt al Departamentului pentru Comerţ a declarat că instituţia va continua să accepte comentarii publice referitoare la regulă pînă pe 22 Martie, cînd va intra în vigoare.

Camera pentru Comerţ a SUA şi grupurile care reprezintă marile industrii şi-au exprimat îngrijorarea în Ianuarie, într-o scrisoare către Departamentul pentru Comerţ, potrivit căreia regula provizorie îi conferă o ”autoritate aproape nelimitată de a interveni în practic orice tranzacţie comercială între companiile americane şi companiile străine care implică tehnologie, fără echitate, responsabilitate, transparenţă sau coordonare cu alte programe guvernamentale”. Business Roundtable, un grup care reprezintă principalii directori executivi din SUA, a declarat anterior că propunerea este ”irealizabilă pentru companiile din SUA, în forma sa actuală”. Publicaţia Wall Street Journal a relatat prima despre planurile Administraţiei Biden. Întrucît Departamentul pentru Comerţ acceptă în continuare comentarii publice, este posibil să revizuiască regula pe baza obiecţiilor din partea companiilor şi a altor persoane.

Acuzat de insultarea Președintelui turc, un artist riscă închisoarea,

Actorul şi poetul turc Müjdat Gezen, în vîrstă de 77 de ani, cunoscut prin francheţea şi veselia sa, încarcerat în urma puciului din 1980, ar putea deveni ultima dintre victimele luptei Preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan împotriva celor pe care-i numeşte în derîdere ”aşa-zişi artişti” şi riscă să ajungă înapoi după gratii, Luni, după ce l-a criticat pe şeful statului într-o emisiune televizată, relatează AFP. După o carieră de o jumătate de secol, acest om de teatru, artist comic şi scriitor turc credea că le-a văzut pe toate, după ce a fost distins cu numeroase premii, a fost nominalizat ambasador ONU al bunăvoinţei şi după un scurt ”sejur” în carcerele turceşti, în 1980. Însă, la vîrsta de 77 de ani, viaţa sa riscă să ia o nouă întorsătură.

Actorul, judecat cu privire la faptul că l-a ”insultat” pe Preşedintele turc, riscă să fie încarcerat din nou. O decizie a unui Tribunal este aşteptată Luni. El a ajuns în Justiţie împreună cu confratele său Metin Akpinar, în vîrstă de 79 de ani, în urma unor declaraţii pe care le-au făcut într-o emisiune televizată la postul de opoziţie Halk TV. ”Recep Tayyip Erdogan, tu nu poţi să ne testezi patriotismul. Stai în banca ta”, a spus Müjdat Gezen în această emisiune. Metin Akpinar, a mers şi mai departe şi a spus că ”dacă eşuăm să atingem democraţia (...), liderul ar putea sfîrşi spînzurat de picioare sau încarcerat într-o peşteră, cum s-a întîmplat în toate fascismele”. Un procuror a cerut ca cei doi septuagenari să fie condamnaţi la pedepse de pînă la patru ani şi opt luni de închisoare.

Un aisberg de dimensiunile Parisului sau ale Londrei s-a desprins din Antarctica

Un aisberg cu o suprafaţă de 1.270 de kilometri pătraţi - cam cît aglomeraţiile Parisului sau Londrei de mare - s-a desprins din Antarctica, în apropiere de staţia britanică de cercetare Halley VI, care se temea de mult timp de evenimente de această natură în zonă, anunţă cercetători britanici, relatează AFP. Blocul de gheaţă s-a desprins din banchiză Vineri, potrivit unor date culese de instrumente britanice instalate în apropierea staţiei. Nici o viaţă umană nu este în pericol, după ce cele 12 persoane care lucrau la staţia Halley VI, situată la mai puţin de 20 de kilometri de zona rupturii, au fost evacuate la jumătatea lui Februarie cu avionul, a anunţat Sîmbătă, într-un comunicat, British Antarctic Survey (BAS), organismul de cercetare a zonei polare, care exploatează staţia.

”Echipele noastre sunt pregătite de ani de zile ca un aisberg să se desprindă din platforma de gheaţă Brunt”, a anunţat directoarea BAS Jane Francis, iar echipe supraveghează ”zilnic” deplasarea faliilor cu ajutorul ”unei reţele automatizate de instrumente GPS de înaltă precizie în jurul staţiei”. Aceste date, trimise Universităţii Cambridge la analiză, au permis să se dea alerta Vineri, fără ca cineva să se afle la faţa locului. BAS a decis, în 2017, să reducă prezenţa în această staţie, construită în 2012 şi să o deplaseze cîţiva kilometri, de teamă să nu se afle pe un aisberg în derivă, din cauza topirii gheţurilor.

Mai multe scenarii sunt posibile în următoarele luni - ”fie aisbergul se îndepărtează, fie eşuează şi rămîne” în apropiere, estimează Jane Francis. Echipele nu urmează să revină curînd, iar staţia rămîne închisă pe timpul Iernii antarctice.