REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (1 Februarie 2021)

Un palestinian care a încercat să înjunghie un soldat a fost împușcat mortal de Armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a împuşcat mortal Duminică un palestinian care a încercat să înjunghie un soldat într-o intersecţie din sectorul Gush Etzion, un bloc de colonii israeliene în Cisiordania ocupată, la Sud de Ierusalim, transmit AFP şi Xinhua. Armata a anunţat că atacatorul a fost neutralizat, confirmînd ulterior că acesta a murit. Nu există răniţi în rîndul militarilor, a precizat aceeaşi sursă. Un purtător de cuvînt al Armatei a publicat o fotografie cu arma presupusă a atacului, trei cuţite de bucătărie lipite cu bandă adezivă. O înregistrare video postată pe site-ul celui mai mare cotidian israelian, Yediot Aharonot, arată un bărbat agitînd un obiect scos din buzunar şi îndreptîndu-se în fugă spre un grup de soldaţi aflaţi într-o staţie de autobuz. Un soldat trage apoi asupra sa, doborîndu-l la pămînt.

Protest neautorizat împotriva măsurilor anti-coronavirus la Bruxelles. Cel puțin 200 de arestări

Poliţia din Bruxelles a plasat în detenţie administrativă cel puţin 200 de persoane şi a oprit un protest neautorizat împotriva măsurilor de limitare a răspîndirii coronavirusului organizat Duminică, informează DPA. Demonstraţia avea loc în faţa Gării Centrale, după cum a scris pe Twitter Poliţia de la Bruxelles. Cei implicaţi au fost lăsaţi să plece unul cîte unul după identificare, cu condiţia să plece paşnic şi să nu existe motive pentru arestarea lor, a specificat Poliţia.

Belgia s-a pregătit pentru posibile proteste împotriva restricţiilor coronavirusului după ce vecina sa Olanda s-a confruntat cu proteste violente şi revolte în ultimele săptămîni. Poliţia de la Bruxelles s-a aflat în prezenţă mare în Capitală Duminică şi i-a avertizat pe cei care intenţionau să participe să stea departe de emblematicul monument Atomium şi de Gara Centrală, în caz contrar riscînd să fie reţinuţi. În Belgia este în vigoare, de cîteva săptămîni, o interdicţie de circulaţie în timpul nopţii pentru a combate răspîndirea infecţiilor cu coronavirus, dar pînă acum nu au existat proteste mari împotriva măsurilor.

Rusia a început să livreze vaccinuri anti-COVID-19 în regiunea separatistă Doneţk, în pofida interdicţiei de la Kiev

Rusia a început să livreze, în pofida interdicţiei impuse de Kiev, vaccinuri contra COVID-19 în regiunea separatistă Doneţk din Estul Ucrainei, controlată de rebeli, a transmis Duminică o agenţie locală de ştiri, informează Reuters. Guvernul ucrainean are în plan să primească din Februarie transporturi de vaccinuri produse în Occident şi a interzis folosirea vaccinului rusesc Sputnik V. Guvernul de la Kiev are însă puţin control asupra graniţei cu Rusia în regiunea Doneţk. Denis Puşilin, liderul autoproclamatei republici Doneţk, citat de agenţia de ştiri regională DAN, a afirmat că vaccinările vor începe în curînd graţie dozelor furnizate de Rusia. Potrivit lui Puşilin, cadrele sanitare şi profesorii vor fi printre primii vaccinaţi, gratuit.

Locuinţele luxoase din Londra sunt goale de cel puţin două luni din lipsa turiştilor

Casele din cele mai scumpe zone ale Capitalei Marii Britanii au rămas goale în ultimele două luni, reprezentînd cea mai lungă perioadă de aşteptare de la ultima criză financiară încoace, în ciuda faptului că media chiriilor a scăzut în cel mai rapid ritm din ultimul deceniu, notează Bloomberg, informează mediafax. Tranziţia către programele de telemuncă şi lipsa turiştilor au afectat din plin zone precum Mayfair şi Knightsbridge. În consecinţă, proprietarii au redus în mod constant chiriile, iar numărul de locuinţe luxoase date în chirie a crescut cu 75% faţă de anul trecut.

Totodată, restricţiile de circulaţie şi posibilitatea ca perioada de carantină să fie extinsă pînă în Vară vor afecta tot mai mult veniturile proprietarilor, de vreme ce gazdele nu au reuşit să închirieze locuinţele turiştilor şi studenţilor de peste hotare, surse sigure de cash de-a lungul unui an normal.

Israel a vaccinat o treime din populație în doar șase săptămîni

În Israel, numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 a depăşit 3 milioane, a comunicat Duminică Ministerul Sănătăţii, transmite Xinhua, potrivit agerpres. Aceasta înseamnă că, de la debutul campaniei pe 20 Decembrie, a fost vaccinată peste 32,2% din populaţia de circa 9,3 milioane de locuitori. Potrivit Ministerului Sănătăţii, circa 90% dintre persoanele cu vîrste de peste 70 de ani au fost deja vaccinate. Conform cifrelor anunţate Duminică, numărul total al infectărilor cu coronavirus a ajuns la 640.644, dintre care 72.026 reprezentînd cazuri active. Bilanţul deceselor a crescut la 4.745, iar numărul pacienţilor în stare gravă a scăzut la 1.162 din cei 1.814 spitalizaţi.

Nemulțumiri în Irlanda de Nord, după Brexit

Premierul Nord-irlandez, Arlene Foster, cere înlocuirea acordului asupra Irlandei de Nord încheiat în cadrul Brexitului. Ea consideră acordul „inaplicabil”, după divergențele cu UE privind exportul de vaccinuri împotriva coronavirusului, notează AFP, preluată de Agerpres. UE a provocat nemulțumirea autorităţilor britanice şi irlandeze, hotărînd, Vineri, să includă provincia britanică Irlanda de Nord, care se bucură de un regim special după Brexit, în mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19 în afara teritoriului său. Vizînd să facă faţă întîrzierilor în livrările companiei AstraZeneca, această decizie i-ar fi permis o derogare excepţională, pentru vaccinuri, de la protocolul menit să evite revenirea la o frontieră şi controale vamale între Irlanda de Nord şi Irlanda, membră a UE, pentru a păstra pacea pe insulă.

Într-o discuţie telefonică cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul britanic, Boris Johnson, şi-a exprimat „profunda îngrijorare” legată de intenţiile UE. Uniunea Europeană a revenit asupra deciziei sale, pe care Arlene Foster o descrisese drept un „act ostil incredibil”. Lidera Nord-irlandeză i-a cerut lui Boris Johnson să suspende aplicarea protocolului care, în opinia sa, provoacă perturbări în schimburile comerciale dintre Irlanda de Nord şi Marea Britanie. În baza dispoziţiilor speciale care aliniază Irlanda de Nord la UE după ieşirea Regatului Unit din uniunea vamală şi piaţa unică europeană la 1 Ianuarie, sunt organizate controale asupra mărfurilor care sosesc în provincie din Marea Britanie, iar verificările pentru intrarea în UE se desfăşoară în acel moment.

Macron: „Britanicii adoră să-i deteste pe francezi și atunci spun că noi suntem de vină”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, îl avertizează pe premierul britanic Boris Johnson că trebuie să decidă care sunt aliații săi, insistînd că „prieteni pe jumătate nu este un concept”, scrie The Guardian. El spune că respectă decizia britanicilor de a ieși din UE, dar crede că votul la referendum s-a bazat pe „o mulțime de minciuni” și a glumit pe seama vechii rivalități dintre englezi și francezi. „Ce politică alege Marea Britanie să facă? Nu poate fi cel mai bun aliat al Statelor Unite, cel mai bun aliat al Uniunii Europene și noul Singapore... Trebuie să aleagă un model”, a spus Președintele francez într-un interviu pentru un grup restrîns de jurnaliști din Marea Britanie, SUA, Europa și Arabia, potrivit Guardian. „Cred într-un continent suveran și state-națiuni. Nu cred în neo-naționalism. Sunt pentru ambiții comune și pentru un destin comun. Sper că Boris Johnson merge pe aceeași cărare, pentru că eu cred că poporul britanic asta alege, le-a spus Emmanuel Macron jurnaliștilor.

Întrebat asupra neînțelegerilor dintre Marea Britanie și UE pe mai multe teme, în care numele său este adesea pomenit, Macron a rîs: „Ori de cîte ori apare o problemă cu UE, britanicii adoră să-i deteste pe francezi – și pe mine – și atunci spun că noi suntem de vină. Într-o notă mai serioasă, el a adăugat: „Îmi place mult țara voastră, dar, cum am mai spus, cred că Brexit-ul a fost o greșeală.

Într-un număr considerabil, londonezii iau în considerare să se mute în altă țară din Europa

Aproape jumătate dintre locuitorii Londrei ar lua în considerare părăsirea Capitalei Marii Britanii, într-un moment în care districtul financiar al oraşului încearcă în mod constant să stimuleze creşterile economice, transmite Bloomberg. Circa 40% dintre londonezi ar părăsi Marea Britanie pentru altă ţară din Europa, conform unui sondaj realizat în Septembrie de furnizorul de servicii de resurse umane Adecco şi firma de cercetare YouGov. Prin comparaţie, un sondaj efectuat în 2016 de Grant Thornton arată că doar 16% dintre locuitori ar pleca din Regatul Unit pe fondul despărţirii de Uniunea Europeană, relatează Mediafax. Datele subliniază faptul că pandemia şi Brexit-ul ar reduce din dorinţa muncitorilor de a se muta în Regat. Anterior, City of London Corporation, care supraveghează districtul financiar al Capitalei, a publicat un raport prin care susţinea că Londra se va remodela într-un hub dedicat fintech-urilor şi finanţelor sustenabile.

Totuşi, optimismul cu care a fost scris raportul vine în contrast cu străzile goale ale Londrei şi cu miile de oameni relocaţi în oraşe precum Paris şi Frankfurt. „Chiar dacă luăm în calcul acordul comercial şi programul de vaccinare, nivelurile ridicate de incertitudine îi determină pe cei tineri să îşi caute de muncă în afara Londrei şi Marii Britanii. Dacă business-urile nu vor acţiona în această privinţă, îşi vor risca şansele de a reveni la normal pe termen lung”, spune Alex Fleming, preşedintele diviziei pentru Europa de Nord din cadrul Adecco.

Un german și-a dărîmat casa cu chiriașul înăuntru

Proprietarul unei case din orașul german Gerolstein, din Vestul Germaniei, care avea de mai multă vreme o dispută cu chiriașul, a luat un excavator pentru a face niște găuri în pereți, dar a sfîrșit prin a-și demola parțial proprietatea, în timp ce locatarul se afla înăuntru, relatează Deutsche Welle. Din fericire, chiriașul nu a fost rănit, dar casa nu mai poate fi locuită și este în pericol de prăbușire. Casa are un perete exterior distrus și o gaură mare în acoperiș. Specialiștii spun că proprietatea va trebui demolată. După incident, chiriașul a contactat autoritățile municipale, care au anunțat Poliția. Proprietarul casei este acum anchetat de Poliție.

O asistentă medicală va petrece o săptămînă izolată pe o insulă în largul coastei Suediei urmărind filmele Festivalului de la Göteborg

O asistentă medicală a cîştigat un concurs al cărui premiu constă în vizionarea întregului program al Festivalului de Film de la Göteborg dintr-un far situat pe o insulă izolată aflată în largul coastei Suediei, informează Duminică BBC, potrivit agerpres. Lisa Enroth, o asistentă care a lucrat în secţiile destinate bolnavilor de COVID-19, a fost selectată dintre 12.000 de fani ai filmului din întreaga lume care s-au înscris în competiţie. Concursul a fost organizat în contextul în care organizatorii festivalului au fost obligaţi să adapteze modul în care se va desfăşura această importantă manifestare culturală cerinţelor impuse în urma pandemiei.

La această ediţie nu vor exista proiecţii în cinematografe, întregul program urmînd să fie transmis online. Organizatorii declaraseră că se află în căutarea unui cinefil adevărat care să se ridice la înălţimea acestei provocări. Enroth, care mărturisise că este complet „stoarsă de energie” din cauza pandemiei, va petrece o săptămînă singură în farul Pater Noster de pe insula Hamneskar, fără telefon, computer, cărţi sau orice altă formă de divertisment. Totuşi, asistentei i se va oferi o tabletă pe care va putea vedea filmele şi va înregistra zilnic un jurnal video. Sîmbătă dimineaţă, Enroth a fost dusă cu barca pe insulă, aflată în largul coastei, lîngă Marstrand.