Realitatea internationala pe scurt (1 August 2018)

Liderul unui cult a răpit 400 de adepţi şi i-a supus unor ritualuri brutale şi violente

Shin Ok-ju, liderul unui cult din Coreea de Sud a fost arestat după ce a răpit 400 de adepţi în Fiji şi i-a supus unor ritualuri brutale şi violente, scrie The Guardian. Ok-ju a fost arestată alături de alţi trei lideri ai Bisericii Grace Road cînd au aterizat la aeroportul Incheon, în apropierea Capitalei Sud-coreene, Seul, relatează news.ro.

Adepţii ei au călătorit în Fiji începînd cu 2014 după ce ea a prezis că o foamete va cuprinde peninsula coreeană. Dar după ce au ajuns, paşapoartele le-au fost confiscate şi un grup de persoane, selectate personal de Ok-ju, denumiţi „gardieni”, i-au oprit pe adepţi din a pleca. În timp ce se aflau în Fiji, ei au luat parte la ritualuri în care se atacau fizic reciproc pentru că Ok-ju le-a transmis că astfel vor evita pedepsele lui Dumnezeu. Un tată a fost forţat să îşi lovească fiul de peste 100 de ori iar alt discipol a fost bătut atît de rău încît s-a ales cu leziuni cerebrale. Cel puţin cinci persoane au reuşit să scape şi au contactat autorităţile sud-coreene.

Ambasada SUA din Londra a scos la licitație hîrtie igienică

Ambasada americană la Londra scoate la licitație obiecte nefolositoare și uzate, după relocarea sa în acest an în Vauxhall. Printre bunurile licitate se numără mai multe aspiratoare care au nevoie de reparații, o mașină second hand și 1.200 de suluri de hîrtie igienică, la prețul de 199 dolari. Nici unul dintre aceste obiecte nu are insigna oficială sau valoare istorică pentru SUA. Departamentul de Stat a postat recent, pe rețelele socializare, mai multe de articole pentru licitație online, iar ofertanții pot licita pînă pe 8 August.

Pentru cei interesați de mărfurile nedorite ale Departamentului de Stat, la licitație a fost scos și un Volvo din 2007 la prețul de 8.427 de dolari. Există, de asemenea, și cîteva veioze la prețul de 75 de lei. Ambasada a fost mutată deoarece spațiul inițial era prea îngust pentru a instala o securitate modernă. Noua locație din Vauxhall a fost deschisă pe 16 Ianuarie. Decizia de relocare a fost luată de Administrația lui George W. Bush în Octombrie 2008, cu puțin înainte de a-și încheia mandatul. (Sursa: BBC NEWS)

O echipă de fotbal din Israel va purta numele lui Trump

O echipă de fotbal din Israel va purta numele Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Nu este o glumă! 

Beitar Ierusalim a devenit din acest sezon Beitar Trump Ierusalim, în semn de recunoştinţă faţă de cel mai puternic om al Planetei, care a decis, în luna Mai a acestui an, să mute Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. „Timp de 70 de ani a așteptat Ierusalimul o recunoaștere internațională, pînă cînd Președintele Trump, printr-o mișcare curajoasă, a recunoscut Ierusalimul drept Capitala eternă a Israelului. Echipa noastră, care este unul dintre simbolurile oraşului, a decis să-i poarte numele”, se arată într-un mesaj postat pe site-ul oficial al clubului.

Cod roșu de caniculă în Europa. Temperaturile sunt aproape de recordul istoric

Noi avertizări de caniculă au fost emise în Europa. Sunt coduri roşii în Elveţia şi Croația, unde sunt anunţate pentru Miercuri temperaturi între 33 şi 36 de grade Celsius. În peninsula Iberică, în Franţa, Italia, Grecia, Europa Centrală, dar şi în statele baltice sunt coduri portocalii. Portughezii se pregătesc pentru un val de căldură care va ţine mai multe zile şi va duce temperaturile pînă la 45 de grade Celsius. Cu o Vară foarte călduroasă se confruntă şi Germania, unde un fluviu aproape a secat.

Temperaturi au variat, în Germania, între 30 şi 39 de grade, ceea ce înseamnă că ultima zi a lunii Iulie a fost cea mai călduroasă de anul acesta, pînă acum. Iar maxima este cu doar un grad sub recordul istoric înregistrat în această ţară. Din cauza căldurii şi a secetei, navigaţia pe Elba a fost închisă. Nivelul fluviului este de doar 49 de centimetri şi va mai scădea, spun hidrologii. „Totul se usucă. Vedeți iarba de pe malul rîului cum e toată îngălbenită. Nu mai e nici un petic de verdeață. Navele sunt blocate. Deci se vede că ne confruntăm cu un val de căldură extremă”, spune o localnică Dresda.

Pe gheţarii celui mai înalt munte din Germania, turiştii poartă pantaloni scurţi. Valul de căldură și seceta prelungită au uscat culturile de pe suprafețe mari, mai ales în Nord-Estul Germaniei. Valul de căldură şi seceta au produs pagube importante deja pe zone întinse ale Europei: din Marea Britanie pînă în Polonia şi Scandinavia recoltele au de suferit.

Deutsche Bank, lovitură pentru Londra

Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, şi-a mutat o mare parte din operaţiunile din Londra la Frankfurt.

Ştirea apare pe site-ul publicaţiei Financial Times, care-l citează pe purtătorul de cuvînt al instituţiei. Acesta susţine că şi alte bănci vor urma exemplul Deutsche Bank, ceea ce ar reprezenta o lovitură serioasă pentru Marea Britanie. Mişcarea vine în contextul în care Banca Centrală Europeană vrea ca diviziile din zona euro să se afle doar în cele 19 ţări care folosesc moneda unică.

Un bărbat s-a detonat pe un teren de fotbal din Estul Belgiei

Un bărbat a murit după ce s-a detonat Marţi pe un teren de fotbal gol, la Verviers, în Estul Belgiei, a declarat viceprimarul Hasan Aydin pentru AFP, relatează News.ro.

„Individul, a cărui identitate nu este cunoscută încă, s-a aruncat în aer în mijlocul terenului de fotbal, în jurul orei (locale) 8.30 (9.30, ora Republicii Moldova). El era singur pe teren”, a declarat Aydin, contactat telefonic. „Pista sinuciderii pare, pentru moment, privilegiată, pentru că, dacă ar fi vrut să facă victime, s-ar fi detonat în altă parte, la un alt moment”, a adăugat alesul municipal. Explozia nu a făcut alte victime. După rămăşiţele bărbatului, afirmă Aydin, „s-ar părea că este vorba despre un european în vîrstă de aproximativ 50 de ani”. Ar fi vorba despre un fost militar de carieră, a precizat el.

Parchetul federal, care se ocupă de dosarele teroriste în Belgia, a anunţat că nu este însărcinat cu acest caz, ceea ce sugerează că nu este vorba despre o faptă teroristă. Pe 15 Ianuarie 2015, la o săptămînă de la atentatul de la Charlie Hebdo, o celulă jihadistă a fost destructurată într-o casă la Verviers. Din ea făceau parte trei tineri întorşi din Siria. Doi dintre ei au fost ucişi după ce au deschis focul contra poliţiştilor veniţi să-i aresteze. Al treilea tînăr, rănit, a fost arestat. Abdelhamid Abaaoud, considerat unul dintre organizatorii atentatelor sîngeroase de la Paris, în Noiembrie 2015, şi Bruxelles, în Martie 2016, revendicate de Statul Islamic (SI), este suspectat că a supervizat din Grecia celula de la Verviers.

Justiția turcă respinge cererea pastorului american Andrew Brunson de a fi eliberat din arestul la domiciliu

O instanţă din Turcia a respins Marţi cererea pastorului american Andrew Brunson de a fi eliberat din arestul la domiciliu pe durata procesului în care este acuzat de terorism, informează Reuters, potrivit agerpres. Brunson a fost eliberat din închisoare săptămîna trecută, după un an şi nouă luni de detenţie în Turcia; arestarea preventivă a fost înlocuită cu arestul la domiciliu. Statele Unite au apreciat că măsura nu a fost suficientă, iar avocatul pastorului a declarat Marţi că va cere lunar să fie ridicată şi această restricţie judiciară.

Următorul termen în procesul pastorului este în Octombrie. El ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare dacă se dovedeşte că a susţinut Partidul Muncitorilor din Kurdista, considerat organizaţie teroristă, şi că i-a ajutat pe susţinătorii clericului turc Fethullah Gulen, acuzat de Guvernul de la Ankara că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva lui Erdogan.

Joia trecută Preşedintele Donald Trump a ameninţat Turcia cu sancţiuni dacă Brunson nu va fi eliberat. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a comunicat Marţi printr-un purtător de cuvînt că nu va ceda în faţa ameninţărilor şi va aplica retorsiuni la orice sancţiuni americane.

Cazul lui Brunson a tensionat şi mai mult relaţiile dintre Ankara şi Washington, marcate de dezacorduri privind vînzările de avioane F-35 americane pentru aviaţia militară turcă, de intenţia Turciei de a achiziţiona rachete ruseşti şi de refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe Gulen.