Realitatea internationala pe scurt – 1 (7 Martie 2018)

‘Călăul din Belarus’ a fost executat

Republica Belarus, ultima ţară din Europa unde se aplică pedeapsa capitală, a executat un bărbat condamnat la moarte în 2016 pentru uciderea celor doi copii ai săi, a anunţat Miercuri o organizaţie nonguvernamentală locală, informează AFP, potrivit agerpres. Kirill Kozaciok a fost executat în Octombrie 2017, potrivit Centrului Viasna pentru apărarea drepturilor omului, care a raportat execuţia Miercuri. Organizaţia a aflat despre ea de la mama condamnatului, a precizat Viasna. Kirill Kozaciok şi-a ucis fiul de 17 ani şi fiica de 9 ani cînd se afla în stare de ebrietate, afirmînd că vrea să o pedepsească pe soţia sa care ceruse divorţul. Tot el a chemat Poliţia înainte de a sări de pe fereastră, însă a supravieţuit căderii. El a fost condamnat la moarte în 2016 şi a refuzat să facă recurs. În Ianuarie, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a publicat un apel adresat Preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko pentru ca el să suprime pedeapsa cu moartea, invocînd cazul lui Kirill Kozaciok. Potrivit evidenţelor ţinute de ONG-uri, cinci condamnaţi la moarte cu vîrste între 25 şi 44 de ani aşteaptă să fie executaţi în Belarus, printre care doi bărbaţi condamnaţi anul trecut pentru şase crime comise în cadrul unei înşelătorii imobiliare. Execuţiile, cu un glonţ tras în ceafa condamnatului, sunt în continuare păstrate secrete şi familiile sunt înştiinţate abia după cîteva luni de la punerea lor în aplicare.

Un român care a îngrozit Marea Britanie şi-a aflat pedeapsa

Un român din Marea Britanie a fost condamnat, Marţi, la 20 de ani de închisoare după ce şi-a ucis colega de apartament, tot româncă, într-un atac „susţinut şi brutal” cu ciocanul, relatează Press Association, potrivit agerpres. Lucian Stinci, în vîrstă de 34 de ani, era atît de „obsedat” de Florina Pastina, de 36 de ani, încît instalase camere video la duş în locuinţa pe care o împărţeau în Croydon, în Sudul Londrei. În Iulie anul trecut, el a atacat-o pe Pastina în timp ce se afla în bucătărie, lovind-o în mod repetat în cap cu ciocanul. Pe corpul victimei s-au găsit de asemenea arsuri despre care s-a stabilit că proveneau de la un ceainic cu apă fierbinte. Bărbatul i-a atacat apoi cu acelaşi ciocan şi pe nepotul şi nepoata victimei, amîndoi în vîrstă de 25 de ani, care au fost răniţi, dar au reuşit să fugă. Stinci, venit de 10 ani în Marea Britanie şi care lucra ca supervizor la un hotel, a comis crima sub influenţa cocainei şi a vizionării de materiale pornografice „extreme”. El şi-a recunoscut vina în faţa instanţei, Vinerea trecută. Victima sa era învăţătoare şi venise în Marea Britanie în 2010.

UE va cere G20 să menţină deschiderea economiei mondiale

Uniunea Europeană va cere în această lună miniştrilor de Finanţe ai statelor membre ale G20 să menţină deschiderea economiei mondiale, după ce planurile Statelor Unite de a introduce tarife pentru importurile de oţel şi aluminiu au provocat proteste la nivel mondial, transmite Reuters. Spre deosebire de tarifele punitive impuse frecvent de Statele Unite unor bunuri subvenţionate ilegal de unele ţări, tarifele de 25% anunţate de preşedintele Donald Trump pentru oţel şi de 10% pentru aluminiu vor fi impuse tuturor ţărilor, potrivit news.ro. Efectul cel mai puternic va avea loc probabil în cazul Chinei, care produce peste jumătate din oţelul fabricat la nivel global şi care este acuzată că inundă pieţele mondiale cu exporturi ieftine. ”Ne reafirmăm angajamentul de a menţine deschisă economia globală şi cooperarea economică mondială bazată pe reguli”, se arată într-un document pregătit spre aprobare de către miniştrii de Finanţe la reuniunea G20. Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale ai celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii se vor întîlni pe 17-20 Martie la Buenos Aires, iar cel mai importat subiect va fi starea economiei mondiale, inclusiv riscurile la adresa dezvoltării. Oficiali de rang înald din întreaga lume au avertizat că planurile americane ar putea declanşa reacţii din partea altor economii şi ar putea costa locuri de muncă şi ar leza comerţul, dacă şi alte ţări vor urma acest exemplu.

Uniunea Europeană a avertizat că ar putea aplica tarife pentru produse precum motocicletele Harley-Davidson, bourbonul Kentucky şi blugii americani, dacă Statele Unite vor merge înainte cu acest plan. Tarifele anunţate intră în contradicţie cu acordul lui Trump de la un summit de anul trecut al G20 din Germania, ”de a menţine pieţele deschise, avînd în vedere importanţa comerţului reciproc, de comun acord avantajos şi cadrele de investiţii şi principiul nediscriminării”. Declaraţia finală a liderilor G20 mai afirmă că, ”în timp ce vor continua să combată protecţionismul, inclusiv practicile comerciale incorecte, recunosc în acelaşi timp rolul instrumentelor legitime de apărare comercială”. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a afirmat pe 1 Martie că China ar trebui să îşi reducă capacitatea excedentară a producţie a oţelului şi a cărbunelui mai rapid şi mai eficient.

Guvernul de la Londra se reunește de urgență, în cazul otrăvirii spionului rus

Guvernul britanic a convocat, Miercuri, o reuniune de urgenţă după presupusa otrăvire a unui fost agent rus şi a fiicei sale cu o substanţă pe care anchetatorii încă încearcă să o identifice, relatează AFP, potrivit agerpres. Ministrul de Interne, Amber Rudd, a prezidat această reuniune interministerială de criză convocată începînd cu ora 10:45 GMT. În cadrul reuniunii s-a făcut bilanţul anchetei realizate de Poliţia britanică antiteroristă deşi Scotland Yard a declarat că în acest stadiu nu poate califica incidentul ca fiind terorist. Serghei Skripal, în vîrstă de 66 de ani, fost agent al serviciilor de informaţii militare ruse GRU, a fost găsit inconştient Duminică pe o bancă dintr-un centru comercial din Salisbury, la circa 140 km de Londra, alături de femeia de 33 de ani identificată ulterior ca fiica sa, Iulia Skripal. Cei doi au fost internaţi în stare critică la un spital din Salisbury şi se bănuieşte că au fost expuşi la o substanţă necunoscută. Reamintim că Skripal a rămas în Marea Britanie după un „schimb de spioni” cu Rusia, în 2010. Soţia, fiul său şi un frate mai vîrstnic au decedat în ultimii doi ani, a mai indicat BBC. Ministrul de Externe Boris Johnson a declarat, Marţi, în faţa Parlamentului britanic că incidentul din Salisbury este ‘îngrijorător’ şi aduce aminte de moartea lui Aleksandr Litvinenko în 2006. ‘Dacă ancheta demonstrează responsabilitatea unui stat, guvernul Majestăţii Sale va răspunde într-un mod adecvat şi robust’, a declarat Boris Johnson.

La Moscova, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că nu are ‘nici o informaţie’. ‘Nimeni nu a cerut încă Moscovei să participe la anchetă’, a spus el, subliniind că ‘Moscova este întotdeauna dispusă să coopereze’. La rîndul său, Ministerul de Externe rus a declarat, Miercuri, că încercările din Marea Britanie de a face o legătură între Rusia şi boala misterioasă care a ucis un fost agent rus au drept scop să agraveze relaţiile dintre Londra şi Moscova. Purtătoarea de cuvînt a Ministerului, Maria Zaharova, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că aceste acuzaţii sunt folosite pentru a duce o campanie anti-rusească în Marea Britanie.

Silvio Berlusconi îl va sprijini pe Matteo Salvini pentru formarea unui Guvern

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a declarat, Miercuri, că îl va sprijini pe Matteo Salvini, preşedintele Ligii Nordului (extremă-dreapta), în eforturile acestuia de a forma un Guvern după recentele alegeri parlamentare din Italia, relatează Reuters. Cele patru partide din coaliţia de centru-dreapta au convenit în timpul campaniei electorale ca liderul formaţiunii care obţine cele mai multe voturi să conducă noul Guvern. Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, a obţinut 17% din voturi, devansînd formaţiunea Forza Italia, a lui Berlusconi, care a obţinut numai 14% din voturi. „Cu respectarea deplină a acordurilor noastre, vom sprijini încercările lui (Matteo) Salvini de a forma un Guvern”, a declarat Berlusconi pentru Corriere della Sera. „Eu sunt aici să-l sprijin, să garantez soliditatea coaliţiei şi să respect angajamentele noastre faţă de alegători”, a mai spus el. Potrivit rezultatelor alegerilor, Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) a devenit primul partid al ţării, cu peste 31% din voturi. Coaliţia formată din Forza Italia a lui Silvio Berlusconi şi Liga Nordului (extrema dreaptă) ar obţine circa 37%, mult peste rezultatul obţinut de Partidul Democrat (centru-stînga) al lui Matteo Renzi (19%).

Iranul şi-a triplat producţia de rachete (Gardienii Revoluției)

Teheranul şi-a triplat producţia de rachete, a declarat un comandant al Gardienilor Revoluţiei din Iran, unitatea de elită a Armatei, fără a preciza în ce perioadă a avut loc această creştere, a anunţat agenţia de presă Fars, relatează Reuters. „În trecut trebuia să dăm o mulţime de explicaţii diferitelor organizaţii în legătură cu acţiunile noastre, însă lucrurile s-au schimbat”, a declarat generalul de brigadă, Amir Ali Hajizadeh, şeful diviziei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, citat de Fars, potrivit agerpres. „Producţia noastră (de rachete) a crescut de trei ori faţă de perioada trecută”, a mai spus el. Guvernul, Parlamentul şi alţi oficiali iranieni au fost de acord asupra necesităţii producţiei de rachete sol-sol, a mai spus Hajizadeh. Ministrul de Externe francez Jean-Yves Le Drian s-a aflat Luni în vizită în Iran pentru a cere Teheranului garanţii în ceea ce priveşte programul său balistic şi ambiţiile sale regionale, pentru a încerca să salveze acordul din 2015 asupra programului nuclear iranian, din care SUA ameninţă să se retragă. Importanţi oficiali iranieni i-au spus şefului diplomaţiei franceze că programul balistic al Iranului nu poate fi negociat. Preşedintele american Donald Trump a acceptat la data de 12 Ianuarie – pentru a treia oară de la accederea sa în funcţie – să prelungească suspendarea sancţiunilor economice împotriva Iranului, dînd totodată un termen de 120 de zile pentru celelalte puteri semnatare să revizuiască „cel mai rău” dintre acorduri, în caz contrar ameninţînd cu retragerea SUA din acest acord.

Statul California dat în judecată de Departamentul de Justiţie în legătură cu legile imigrației

Departamentul de Justiţie al SUA a depus, Marţi seară, o plîngere în instanţă contra statului California în legătură cu trei legi care, în opinia reclamantului, fac imposibilă expulzarea de pe teritoriul Statelor Unite a infractorilor născuţi în străinătate, transmite dpa. Aşa-numitele ‘sanctuary laws’, adoptate anul trecut de statul California, violează Constituţia Statelor Unite, se arată în plîngerea înaintată unui Tribunal federal din Capitala californiană Sacramento şi publicată de cotidianul The New York Times, conform agerpres. Una dintre legile denunţate de către Departamentul de Justiţie le interzice angajaţilor privaţi să coopereze în mod voluntar cu oficialii federali din domeniul imigraţiei, în timp ce un alt act normativ le permite autorităţilor statale, sub conducerea procurorului general al Californiei, să inspecteze centrele federale de detenţie a imigranţilor. Cea de-a treia lege care face obiectul plîngerii opreşte autorităţile statale şi locale să informeze ofiţerii federali din domeniul imigraţiei atunci cînd un imigrant ilegal este eliberat din arest. Documentul depus în instanţă de către Departamentul de Justiţie citează clauza supremaţiei Constituţiei, care conferă legilor federale întîietate în faţa legilor statale. Ministrul american al Justiţiei, Jeff Sessions, a făcut din combaterea imigraţiei ilegale o prioritate a activităţii sale după preluarea mandatului său, în Februarie anul trecut.