Realitatea internationala pe scurt – 1 (7 Februarie 2018)

Parlamentul European discută modificările la legile justiţiei din România

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, discută Miercuri după-amiază modificările la legile justiţiei din România, în prezenţa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Dezbaterea, intitulată ‘Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România’, a fost cerută de Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană din Parlamentul European, relatează agerpres. Într-o conferinţă de presă susţinută Marţi în Parlamentul European la Strasbourg, copreşedintele Grupului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană din PE, eurodeputatul belgian Philippe Lamberts, a declarat că grupul politic pe care îl reprezintă este profund îngrijorat de situaţia din România în privinţa justiţiei, acesta fiind motivul pentru care a solicitat organizarea dezbaterii.

„Suntem îngrijoraţi în mod legitim cînd vedem că jucători-cheie din clasa politică şi o parte substanţială din clasa politică (din România – n.r.) sunt implicaţi în scandaluri legate de trafic de influenţă şi corupţie”, a spus Lamberts, răspunzînd unei întrebări a jurnaliştilor români. „Am văzut sute de mii de români care au demonstrat în stradă. Nu cred că au făcut acest lucru datorită faptului că vremea era frumoasă şi au vrut să iasă la aer”, a mai afirmat eurodeputatul. „Văd un Guvern care încearcă să se asigure că politicienii scapă fără probleme din ceea ce ei numesc cazuri de corupţie minore. Nu sunt lucruri care să ne facă fericiţi. Prin urmare, suntem profund îngrijoraţi”, a adăugat el.

Israelul a atacat obiective ale armatei siriene în apropierea Damascului

Avioane militare israeliene au atacat, Miercuri, un obiectiv al armatei siriene într-o zonă rurală din apropiere de Damasc, provocînd riposta sistemului de apărare aeriană sirian care a distrus majoritatea rachetelor, relatează Reuters, conform agerpres. Potrivit unui comunicat al armatei siriene, mai multe rachete au fost lansate de avioane militare israeliene, din spaţiul aerian libanez, la ora locală 03:42. ”Comandamentul general al forţelor armate consideră Israelul total responsabil pentru consecinţele periculoase ale aventurilor sale agresive, repetate şi nechibzuite”, menţionează comunicatul armatei siriene. Armata siriană a precizat că a distrus majoritatea rachetelor israeliene lansate către obiectivul său din apropiere de Damasc, dar nu a oferit detalii despre eventuale pagube materiale sau victime. Forţele aeriene israeliene au anunţat recent că au atacat de circa 100 de ori convoaie ale armatei siriene şi ale mişcării libaneze şiite Hezbollah de la începerea războiului din Siria, în urmă cu peste şase ani.

După SUA şi Israel, Franţa critică legea poloneză privind Holocaustul: ‘Este inoportună’

Legea poloneză asupra Holocaustului, menită să interzică orice expresie ce atribuie crime fasciste Poloniei, este ‘inoportună’ şi ‘condamnabilă’, a declarat, Miercuri, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian, informează AFP. ‘Această lege este inoportună, istoria nu trebuie rescrisă, aceasta nu este niciodată un lucru foarte bun şi este necesar mai ales să ne plecăm asupra memoriei Holocaustului, să o difuzăm peste tot, în mod regulat, sistematic’, a declarat Le Drian la postul BFMTV. Întrebat în legătură cu ce ar putea întreprinde Uniunea Europeană împotriva acestui text, Jean-Yves Le Drian a estimat că ‘presiunea morală va fi suficient de puternică’. ‘În sfîrşit, eu sper că va fi’, a adăugat el. ‘Sper, de asemenea, că poporul polonez va şti să se răzgîndească şi să facă în aşa fel încît la următoarea dată scadentă el să iasă din această încorsetare care i-a fost impusă de opţiuni naţionaliste extrem de regretabile’, a declarat ministrul francez al afacerilor externe. Reamintim că legea poloneză asupra Holocaustului impune amenzi şi pedepse cu închisoarea de pînă la trei ani, inclusiv în cazul cetăţenilor străini, pentru formularea sintagmei ‘tabere poloneze ale morţii’ şi pentru sugerarea ‘în mod public şi împotriva realităţii’ a faptului că naţiunea şi statul poloneze au fost complice la crimele comise de Germania nazistă.

Ani grei de închisoare pentru un newyorkez care ajuta Statul Islamic

Un bărbat din New York a fost condamnat, Marţi, la 18 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat că a încercat să acorde sprijin material Statului Islamic, a anunţat Departamentul american al Justiţiei, informează dpa şi Reuters. Munther Omar Saleh, în vîrstă de 22 de ani, a conspirat pentru susţinerea Statului Islamic ajutînd alte persoane care doreau să ajungă în teritorii controlate de terorişti pentru a se alătura grupării radicale, a precizat ministerul american. Saleh şi complicele său Fareed Mumuni au plănuit totodată să folosească o bombă artizanală pentru a lansa un atac terorist în zona metropolitană a New Yorkului în numele Statului Islamic, se adaugă în comunicatul Departamentului Justiţiei. Atît Saleh, cît şi Mumuni au pledat „vinovat” la şedinţa tribunalului din 10 februarie anul trecut. Saleh împreună cu un alt tînăr, Imran Rabbani, care este şi el acuzat, au fost arestaţi în Iunie 2015 în cartierul Queens din New York după ce au vrut să atace cu cuţite membri ai forţelor de securitate care îi supravegheau pe el şi pe Mumuni. Arestat cîteva zile mai tîrziu la o percheziţie la domiciliul său, Saleh l-a înjunghiat de mai multe ori pe un agent FBI, care a scăpat însă doar cu răni minore datorită echipamentului de protecţie.

Autorităţile americane au arestat un saudit care se pregătise pentru Jihad într-o tabără Al-Qaida

Autorităţile americane au anunţat, Marţi, că au arestat în Oklahoma un cetăţean saudit care s-a antrenat într-o tabără Al-Qaida în Afganistan şi a urmat cursuri de pilotaj în SUA, informează miercuri AFP, potrivit agerpres. Departamentul american al Justiţiei a precizat că Naif Abdulaziz Alfallaj (34 de ani) a intrat în SUA în 2011 împreună cu soţia sa care era studentă. Potrivit acestui Departament, el s-a înscris pentru a urma un antrenament în aceeaşi tabără din Afganistan, denumită Al-Faruq, unde au fost antrenaţi mai mulţi autori ai atentatelor comise la 11 Septembrie 2001 în SUA. În 2016, el a frecventat cursuri la o şcoală de pilotaj în statul Oklahoma (Sud-centrul SUA), a adăugat Departamentul american al Justiţiei. Bărbatul a fost descoperit abia recent, atunci cînd anchetatorii au comparat 15 amprente digitale descoperite pe un document interceptat în 2001 de militari americani, într-o ascunzătoare din Afganistan, cu amprente digitale ale sauditului înregistrate în fişierele americane. Acest document era o cerere de admisie pentru tabăra Al-Faruq, document ce conţinea un număr de telefon de contact în caz de urgenţă în Arabia Saudită şi care ducea la tatăl lui Alfallaj. În timpul atentatelor din 11 Septembrie 2001, 15 din 19 piraţi ai aerului erau saudiţi. Unii dintre ei urmaseră cursuri de pilotaj în SUA.

Macedonia încearcă să se împace cu Grecia şi schimbă numele a două obiective vitale

Macedonia şi-a redenumit Marţi principalul aeroport şi principala autostradă, în încercarea de a rezolva vechea dispută cu Grecia legată de dreptul de folosire a unor nume istorice, transmite miercuri dpa. Într-un gest conciliator, fosta republică iugoslavă a schimbat numele celui mai mare aeroport în Aeroportul Internaţional Skopje şi pe cel al celei mai importante autostrăzi în Autostrada Prieteniei, renunţînd la denumirea de Alexandru cel Mare. Cele două state îşi dispută numele ‘Macedonia’, Grecia susţinînd că folosirea acestuia de către vecina sa semnalează o revendicare teritorială din partea acesteia asupra regiunii omonime din Nordul său. Atena obstrucţionează aderarea Macedoniei la NATO şi Uniunea Europeană din acest motiv şi a acuzat de asemenea Skopje că încearcă să-i uzurpeze patrimoniul istoric prin glorificarea lui Alexandru cel Mare. Grecia a obţinut ca micul stat vecin, apărut din dezmembrarea fostei Iugoslavii, să fie admis la ONU, în 1993, sub numele provizoriu de ‘Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei’ (FYROM).

Trump a rămas impresionat de ce a văzut în Franţa şi a cerut Pentagonului o paradă militară de proporţii

Preşedintele american, Donald Trump, doreşte crearea unei parade militare pentru a prezenta puterea militară americană, a precizat Marţi Casa Albă, transmite AFP, potrivit agerpres. „Preşedintele Trump este pe deplin solidar cu militarii care îşi riscă viaţa în fiecare zi pentru a garanta securitatea ţării noastre. El a cerut Departamentului Apărării să studieze crearea unei ceremonii în cursul căreia toţi americanii vor putea să-şi exprime recunoştinţa”, a declarat purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Sarah Sanders, confirmînd o informaţie din Washington Post. Conform AFP, Donald Trump nutrea ideea unei parade militare la Washington înainte de alegerea sa şi s-a declarat deosebit de impresionat de defilarea de la Paris, din 14 Iulie, cînd a fost primit cu mare fast de preşedintele Emmanuel Macron. Liderul de la Casa Albă a evocat atunci ideea de a organiza o paradă similară la Washington, pe 4 Iulie, ziua sărbătorii naţionale americane. Ideea a provocat critici violente din partea detractorilor săi, care au comparat atitudinea lui Trump cu cea a unui conducător de regim autocratic. Conform dpa, care citează The Washington Post, preşedintele american s-a întîlnit la Pentagon, pe 18 Ianuarie, cu generali de top pentru a discuta evenimentul.