Realitatea internationala pe scurt – 1 (6 Martie 2018)

Rusia este pregătită de o deconectare de la Internet (Gherman Klimenko)

Rusia este pe deplin pregătită pentru cazul în care Occidentul ar decide să o pedepsească deconectînd-o de la reţeaua globală de Internet, a declarat Gherman Klimenko, consilierul Preşedintelui Vladimir Putin pentru problemele internetului, într-un interviu difuzat Luni, potrivit Reuters. Acuzată de serviciile de informaţii americane de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016, acuzaţie pe care o respinge, Rusia face deja obiectul unei serii de sancţiuni şi altele care urmează, conform agerpres. Gherman Klimenko, consilierul lui Putin, avertizase, în trecut, că ţările occidentale ar putea încerca să blocheze în totalitate accesul Rusiei la internet şi că Moscova trebuie să fie pregătită pentru o astfel de eventualitate. O astfel de întrerupere ar putea provoca unele dificultăţi la început pentru că unele firme ruseşti au stocat probabil informaţii în străinătate, în pofida legii care le obligă să păstreze datele în Rusia, dar altfel nu ar trebui să existe dificultăţi, asigură oficialul de la Kremlin. ”Chiar dacă ne este declarat un astfel de război, nu există nimic care să demonstreze că nu am putea trăi bine şi în mod normal în continuare”, consideră Gherman Klimenko.

Italia: Mişcarea 5 Stele a obţinut 32,22% de voturi după numărarea a 99% dintre voturi

Mişcarea 5 Stele (M5S) este partidul care a obţinut cele mai multe voturi în urma alegerilor parlamentare din Italia – 32,22%, după numărarea a 99% dintre voturi. Pe locul doi se situează Partidul Democrat cu 18,9% iar pe trei Liga Nordului cu 17,69%, scrie The Guardian. Cu toate acestea, alianţa de centru-dreapta formată din Forza Italia, Liga Nordului şi Fraţii Italiei au obţinut cele mai multe mandate în Parlament, aproximativ 36%, însă nu este suficient pentru a putea forma o majoritate, pragul fiind de 40%. Dintre cele trei partide ale alianţei, Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, a obţinut cele mai multe voturi (17,69%), urmată de Forza Italia (13,94%) şi Fraţii Italiei (4,35%). Astfel, nici una dintre cele trei grupări – Mişcarea 5 Stele, alianţa de centru-dreapta sau Partidul Democrat – nu a adunat destule voturi pentru a avea o majoritate prin care ar putea forma Guvernul. Va fi, deci, nevoie de formarea unei coaliţii de guvernare. Mişcarea 5 Stele va fi partidul cu cele mai multe locuri în Parlament, 23, şi împreună cu Liga Nordului, care are 123, ar putea forma o majoritate, avînd în total 354 de locuri. Dacă nu există o majoritate clară, Preşedintele italian, Sergio Mattarella, ar putea să opteze pentru menţinerea actualului Guvern condus de Paolo Gentiloni pînă cînd se vor organiza din nou alegeri. Acest proces ar putea începe abia după ce Parlamentul se întîlneşte pentru prima dată pe 23 Martie.

Fostul premier Matteo Renzi demisionează de la conducerea Partidului Democrat

Fostul premier italian Matteo Renzi şi-a anunţat demisia de la conducerea Partidului Democrat (PD), în urma înfrîngerii ‘clare’ suferite de formaţiunea sa de centru-stînga în alegerile legislative desfăşurate Duminică, transmit dpa, AFP şi Reuters. Partidul Democrat a suferit ‘o înfrîngere clară şi evidentă’ şi ‘este evident, în aceste condiţii, că renunţ la conducerea partidului’, a declarat Renzi într-o conferinţă de presă la sediul din Roma al formaţiunii, potrivit agerpres. El a precizat că nu va candida la viitorul congres al partidului. PD a întrunit doar 18,7% din voturi în scrutinul legislativ, un minim istoric pentru centru-stînga. În 2014, în alegerile pentru Parlamentul European, partidul obţinuse un scor record de 40,8%.

Donald Trump va merge la inaugurarea ambasadei americane de la Ierusalim dacă va putea

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat că ar putea participa la inaugurarea ambasadei americane de la Ierusalim, în luna Mai, asigurînd, totodată, că relaţiile între Statele Unite şi Israel „nu au fost niciodată atît de bune”, transmite AFP. „Dacă pot, voi merge”, a răspuns Trump, în prezenţa premierului israelian, Benjamin Netanyahu, întrebat fiind despre o posibilă călătorie la Ierusalim pentru deschiderea ambasadei SUA. Acest transfer foarte controversat este preconizat pentru data de 14 Mai, pentru a coincide cu cea de-a 70-a aniversare a creării statului Israel, conform agerpres. Întrebat despre procesul de pace israeliano-palestinian, liderul de la Casa Albă a rămas evaziv cu privire la calendarul prezentării propunerii americane, dar şi-a reafirmat convingerea că pacea este posibilă, chiar dacă este vorba de „cel mai dificil” acord dintre toate. „Lucrăm din greu, cred că avem o foarte bună şansă”, a afirmat Donald Trump. „Cred că palestinienii doresc să revină la masa negocierilor. Dacă nu o vor face, nu va exista pace, şi aceasta este de asemenea o posibilitate”, a adăugat preşedintele american. Benjamin Netanyahu a lăudat din nou decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul şi a subliniat că, în opinia sa, principala ameninţare pentru Orientul Mijlociu o reprezintă Iranul. „Iranul nu a renunţat la ambiţiile sale nucleare”, a subliniat Netanyahu.

Irlanda exclude negocieri directe trilaterale cu Marea Britanie şi UE privind Brexit-ul

Premierul Republicii Irlanda, Leo Varadkar, a exclus desfăşurarea de negocieri directe trilaterale între Irlanda, Marea Britanie şi Uniunea Europeană privind Brexit-ul, relatează agenţia DPA. Marea Britanie urmează să iasă din UE în Martie 2019 şi una dintre cele mai spinoase probleme este viitoarea graniţă dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, provincie a Regatului Unit, conform agerpres. Varadkar a afirmat că ar putea avea loc consultări între cele două Guverne pe teme ce afectează doar Irlanda, dar că ele nu vor reprezenta negocieri complete. Dublinul a cerut propuneri mai concrete din partea Londrei despre viitoarea graniţă dintre Irlanda şi Irlanda de Nord după Brexit. Premierul britanic, Theresa May, a respins propunerea UE ca Irlanda de Nord să rămînă în interiorul uniunii vamale a blocului comunitar, formulă ce ar permite un comerţ liber între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, însă ar crea efectiv o graniţă între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit. Partidul Unionist Democratic (DUP) din Irlanda de Nord, care susţine Guvernul conservator minoritar al d-nei May în Parlamentul de la Londra, se opune categoric ideii.

Macron îi cere lui Putin ‘să ia măsuri reale şi concrete’ ca armistiţiul din Ghouta Orientală să fie acceptat fără ambiguitate

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, ‘să ia măsuri reale şi concrete’ pentru ca regimul sirian să ‘accepte fără ambiguitate’ armistiţiul în enclava rebelă Ghouta Orientală, relatează AFP. Într-o convorbire telefonică, Emmanuel Macron i-a solicitat lui Vladimir Putin ca Rusia ‘să demonstreze deplina credibilitatea  angajamentelor sale’, în condiţiile în care ‘nici o evacuare a răniţilor şi bolnavilor nu a fost în acest stadiu autorizată de regimul’ lui Bashar al-Assad, precizează Preşedinţia franceză într-un comunicat, conform agerpres. În cursul acestei convorbiri telefonice cu preşedintele rus, a doua într-o săptămînă, Macron a ‘subliniat necesitatea ca Rusia să ia măsuri reale şi concrete pentru ca regimul sirian – care a reuşit să supravieţuiască doar cu ajutorul Moscovei – să accepte să pună în practică, fără ambiguitate, Rezoluţia 2401 a ONU şi să înceteze imediat bombardamentele nediscriminatorii şi asediul împotriva civililor’, potrivit textului. Emmanuel Macron şi-a intensificat în ultimele zile demersurile cu privire la Siria pe lîngă liderii Rusiei, Iranului şi Turciei, pentru a-i determina să influenţeze regimul de la Damasc să respecte armistiţiul convenit pentru Ghouta Orientală. De asemenea, şeful statului francez a avut o convorbire telefonică în acest sens cu Preşedintele american Donald Trump şi i-a telefonat de trei ori secretarului general al ONU, Antonio Guterres.