Realitatea internationala pe scurt – 1 (6 Ianuarie 2018)

Alertă în București: Un pedofil este căutat de polițiști

Alertă printre poliţiştii bucureşteni! Este căutat un bărbat acuzat că a agresat sexual, Vineri dimineaţă, doi copii de 5 şi de 9 ani, în cartierul Drumul Taberei. Incidentul a avut loc în sectorul 6 din București. Cei doi frați, o fetiță și un băiat, au plecat de acasă la o prietenă de familie, aflată la doar două străzi distanță, în timp ce mama lor e internată în spital cu al treilea copil. Cînd au ajuns în blocul respectiv, au urcat în lift și în același timp cu ei un bărbat. El se apropie de ei, îi pipăie și chiar îi sărută. În acest timp, el urcă cu copiii pînă la etajul opt. Din imaginile de pe camerele de supraveghere, se mai observă că bărbatul coboară apoi pînă la etajul patru, timp în care se văd momente de apropiere între acesta și cei doi minori. Speriați, copiii au povestit totul imediat ce au ajuns acasă, iar părinții au decis să alerteze autoritățile. Ei au depus o plîngere la secția 22 de Poliție din București. Din informațiile de la această oră, se pare că mama celor doi copii l-ar mai fi văzut pe agresor cel puțin o dată la un magazin din zonă.

Polițiștii fac cercetări pentru infracțiunea de agresiune sexuală și îl caută pe bărbat. „Urmare imaginilor surprinse de o cameră de supraveghere și publicate de un post de televiziune vă aducem la cunoștință faptul că în cauză au fost declanșate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală. Secția 22 Politie, sub supravegherea Parchetului de pe lîngă Judecătoria Sector 6, efectuează investigații în vederea depistării și tragerii la răspundere penală a persoanei care a agresat minorii”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei, remis Digi24. Deocamdată Poliția Capitalei nu are la cunoștință dacă bărbatul suspectat este cunoscut ca fiind un agresor. (Digi24.ro)

Au trecut 25 de ani de la divizarea Cehoslovaciei

La un sfert de veac de la divizarea pașnică a Cehiei și Slovaciei, „The Economist” face o scurtă analiză a evoluției celor două state. În 1993, în timp ce Balcanii fierbeau din cauza războiului din Iugoslavia, la 1 Ianuarie, Cehia și Slovacia au decis, pașnic, să își continue drumul către democrație separat.

„Viaţa împreună în interiorul unui singur stat s-a încheiat. Viaţa împreună în două state continuă”, declara în urmă cu 25 de ani Vladimir Meciar, fost prim-ministru al Slovaciei.  „Divorțul de catifea, numele dat divizării Cehoslovaciei la 1 Ianuarie 1993, a reluat „Revoluția de catifea” fără sînge, care a răsturnat comuniștii din țară în 1989”, explică „The Economist”. După ce au șocat lumea cu modul în care au pus capăt comunismului, cu „Revoluția de Catifea”, cehii și slovacii au arătat că se pot descurca separat fără vărsare de sînge. Și asta în condițiile în care Iugoslavia era în plin proces de dezmembrare, însă pe fondul unui război care a lăsat urme adînci în evoluția ulterioară din Balcani. Dezmembrarea Cehoslovaciei a fost cu atît mai spectaculoasă cu cît doar puțin peste 70% din populație a sprijinit dizolvarea (37% din slovaci și 36% din cehi). Figură emblematică pentru înlăturarea comunismului din Cehoslovacia, în 1989, Vaclav Havel demisiona, în Iulie 1992, de la conducerea Cehoslovaciei, la doar o lună de la alegerile legislative, dar era reales președinte al Cehiei la 26 Ianuarie 1993, la nici o lună de la divizarea celor două state. Acordul pentru divizarea

Cehoslovaciei a fost negociat între doi politicieni cunoscuți la acea perioadă: Vaclav Klaus, premier al Cehiei și Vladimir Meciar, premier al Slovaciei. Klaus, un ideolog al pieței libere, a urmărit să-și plaseze țara în avangarda liberalismului economic care definea atunci Europa. El a centralizat puterea în Praga. Între timp, Meciar, un șef de partid tradițional, a căutat autonomie pentru Slovacia și a căutat să folosească accesul la activele statului pentru a-și menține baza politică. Pînă la jumătatea anului 1992, cei doi politicieni au căzut de acord cu împărțirea în două state, mai remarcă analiștii de la „The Economist”. Ulterior, Vaclav Klaus a urmărit privatizările rapide care au făcut ca Republica Cehă să se facă remarcată în economia Europei Centrale.

În același timp, Meciar și-a impus un ritm de conducere puternic, semi-autoritar, încetinind progresul aderării țării sale la Uniunea Europeană. Și asta pînă a fost schimbat în mod democratic în 1998. Din acest moment, este vizibilă și ascensiunea Slovaciei, care moștenea o mare parte a terenurilor agricole, dar și o industrie militară dezvoltată în perioada comunistă. Cehia beneficia de o moștenire industrială mult mai bine pusă la punct, de sprijin din partea Germaniei, dar și a altor instituții europene, inclusiv bancare.

În 2006, Cehia primea din partea Băncii Mondiale statutul de economie dezvoltată, fiind primul stat din fostul bloc comunist care se bucura de acest statut. Slovacia și-a revenit și ea după anii 2000, iar în 2006 era considerată țara cu cea mai rapidă creștere din întreg blocul comunitar. Dar acum lucrurile au intrat în normal pentru cele două entități, ele fiind membre NATO și UE. Și asta chiar dacă Slovacia a avut de recuperat unele decalaje în ceea ce privește dezvoltarea economică.

Analiștii de la The Economist nu au ezitat să amintească și de contextul istoric în care au fost plasate de-a lungul timpului cele două state. „Cele două popoare au experimentat separarea înainte. Chiar dacă ambele grupuri făceau parte din vechiul Imperiu Habsburgic, cehii erau guvernați din Viena, iar slovacii erau administrați de Ungaria. Cehoslovacia, în sine, a fost formată din Imperiul Austro-Ungar după Primul Război Mondial. În timpul celui de-Al Doilea, Slovacia a declarat independența și a format un stat marionetă aliat nazist, în timp ce cehii au îndurat o ocupație directă de către germani”, concluzionează sursa citată. (MoneyNew.ro)

Serviciul de „albire a penisului“, la mare căutare printre bărbaţii din Thailanda

După ce a început să ofere servicii de albire a penisului, o clinică thailandeză pretinde că bărbaţii îi trec pragul în număr tot mai mare, vîrstele acestora variind între 22 şi 55 de ani, relatează Agenţia France-Presse (AFP). Mai mult de 100 de bărbaţi pe lună trec pragul unei clinici din Thailanda, care oferă o procedură de albire a penisului. Spitalul Lelux din Bangkok a început să ofere tratamentul neconvenţional în urmă cu şase luni, procedura devenind un trend printre bărbaţii cu vîrste cuprinse între 22 şi 55 de ani. „Tot mai mulţi bărbaţi  sunt interesaţi de această procedură. Avem în jur de 100 de clienţi pe lună“, a declarat pentru AFP Bunthita Wattanasiri, directorul Spitalului Lelax. Procedura a ajuns în atenţia presei după ce spitalul a dat publicităţii imagini ale unui bărbat supus tratamentului. „Trebuie să fim atenţi deoarece este o parte sensibilă a corpului“, a spus Bunthita, adăugînd că majoritatea clienţilor au vîrste între 22 şi 55 de ani, mulţi din comunitatea LGBTQ din Thailanda.  Serviciul de albire costă aproximativ 480 de lire sterline, fiind necesare cinci şedinţe. Procedurile de albire sunt în mod special căutate în Thailanda, unde au provocat scandaluri şi acuzaţii de rasism. (Adevărul.ro)

Minoră din România, violată şi batjocorită în ultimul hal de tatăl vitreg

Bărbatul, în vîrstă de 33 de ani, a fost trimis în judecată pentru viol, în timp ce fratele său, care i-a fost complice, va fi judecat pentru infracţiunea de complicitate.

Un bărbat în vîrstă de 33 de ani din judeţul Prahova a fost trimis în judecată de procurorii din Vrancea, în stare de arest preventiv, pentru viol, alături de alte două persoane, fratele acestuia, complice la viol şi soţia sa, de 32 de ani, pentru mărturie mincinoasă. Faptele descrise însă în rechizitoriu întrec orice imaginaţie şi sunt greu de descris, în condiţiile în care vorbim de o minoră batjocorită şi umilită în ultimul hal.

Evenimentele s-au petrecut pe data de 20 Iulie, în judeţul Prahova, în timp ce toţi protagoniştii cazului, respectiv inculpatul principal, fratele lui, soţia violatorului şi fiica acesteia dintr-o altă relaţie plănuiau să ajungă la Focşani, județul Vrancea. Întîmplarea a făcut că fiica vitregă a bărbatului de 33 de ani să fie în oraş cu alţi copii cînd se punea la cale deplasarea, lucru care nu i-a convenit tatălui vitreg, care împreună cu fratele său au mers să o caute. O dată găsită, fata a fost urcată în maşină şi dusă într-o altă localitate, într-un loc ferit. Părintele vitreg i-a aplicat o corecţie fizică usturătoare, cu pumnii şi picioarele. În acest timp, individul i-a cerut fratelui său să o aducă şi pe soţia lui, respectiv mama fetiţei, iar furia s-a revărsat şi asupra femei cu care îşi împărţea de ceva timp traiul. Apoi, sub privirile neputincioase ale acesteia, dar şi ale fratelui său nepăsător, agresorul a violat-o pe copilă, întreţinînd cu ea raporturi sexuale anale. Procurorii mai spun că după umilinţa la care au fost supuse, cele două, mamă şi fiică, au fost urcate în maşină şi duse în locuinţa lor din judeţul Prahova. Acolo le-a cerut să-şi facă bagajele pentru drumul de la Focşani, o deplasare de asemenea presărată cu fapte reprobabile. Au fost momente de groază, cînd bărbatul şi-a obligat soţia să-i bea urina, la scenă asistînd şi fetiţa minoră.

La Focşani, în noaptea de 20 spre 21 Iulie, profitînd de un moment de neatenţie al violatorului, femeia a reuşit să fugă din casă. Evident, în criză de nervi, individul şi-a îndreptat atenţia tot asupra copilei, pe care timp de trei ore a violat-o brutal. În timpul acesta, fugara a reuşit să găsească un echipaj de poliţie şi a povestit cele întîmplate. La descinderea în locuinţă, poliţiştii l-au găsit pe individ complet dezbrăcat, tot acolo afîndu-se atît fratele acestuia, cît şi copila. Deşi a depus plîngere şi şi-a scos certificat medico-legal, din motive care nu pot fi înţelese, femeia şi-a retras plîngerea, motivînd că ea şi fiica sa au înscenat totul. Procurorii au decis totuşi să o trimită în judecată, din cauza declaraţiilor sale contradictorii.

Noutăţi în cazul femeii din Iași care a fost ucisă de concubin şi îngropată de fiul minor: era vie în momentul înhumării

Procurorii ieşeni susţin că femeia care a fost îngropată de concubin şi fiul ei, după ce a fost lovită de primul dintre ei, era vie în momentul înhumării, fiind, cel mai probabil, în comă. Ieşeanca băuse o cantitate impresionantă de vin în ziua în care a murit. Petronela Viciriuc şi concubinul Ioan Manolea (49 de ani) locuiau de peste 10 ani împreună, alături de trei copii minori, într-un imobil din comuna Scobinţi. Ei munceau cu ziua şi din puţinii bani pe care îi obţineau îşi cumpărau băutură şi ţigări.

Pe fondul consumului exagerat de alcool, adesea Manolea o bătea pe concubina sa, femeia obişnuind să plece, periodic, din locuinţă, fără ca nimeni să mai aibă grijă de copii. A doua zi de Crăciun, pe 26 Decembrie, de dimineaţă şi pînă la orele după-amiezii, Ioan Manolea le-a povestit procurorilor că a băut jumătate de litru de vin, în timp ce concubina sa, peste 3 litri de vin. Un unchi al inculpatului a venit pe la cei doi în jurul orei 17, cei trei mai consumînd o sticlă de 2 litri de vin. Ulterior, concubinii au mers apoi acasă la unchiul bărbatului, unde au stat pînă la ora 20 şi au continuat să bea. Ulterior, Manolea şi Viriciuc au plecat spre casă.

„Pe drum, după cum a declarat inculpatul Manolea Ioan, victima Viciriuc Petronela ar fi căzut pe partea stîngă a corpului. Iritat de faptul că victima, în cădere, s-a desprins brusc de braţul lui, ceea l-a determinat să se dezechilibreze, inculpatul i-a aplicat acesteia 2-3 lovituri cu piciorul în spate, şi încă o lovitură de picior în şezut“, se arată în propunerea de arestare. Bărbatul a mai spus că, ulterior acelui incident, ar fi încercat să o ajute pe concubina sa să meargă pe drum, însă aceasta a mai căzut de cîteva ori. „Concubina a încercat din nou să se ridice, dar ar fi căzut pe partea stîngă, moment în care ar fi lovit-o cu ambele picioare, de vreo 5-6 ori, posibil de mai multe ori, la nivelul coastelor, la nivelul picioarelor, posibil şi la nivelul bazinului.

În timp ce victima era căzută pe mijlocul drumului, a apărut un autoturism în care se aflau două persoane, pe care nu le-a recunoscut, şi, la solicitarea uneia dintre acestea, a tras-o pe concubina sa la o margine de drum, pentru a permite deplasarea acelui vehicul“, se mai arată în propunerea de arestare. Concubinii au stat în acel loc pînă după miezul nopţii, cînd, în jurul orei 00.45, Manolea a mers acasă şi şi-a strigat fiul, care era în bucătărie, cerîndu-i să vină să îl ajute să o aducă acasă pe Petronela Viciriuc.

„În continuare, inculpatul a apreciat că victima nu mai respira şi i-a cerut fiului minor să îl ajute să transporte victima pe un teren arat, «într-o margine de boscheţi», unde să o îngroape“, se mai arată în propunerea de arestare. Adultul a luat femeia de mîini, iar fiul acestuia de picioare, ducînd-o pe un teren situat la aproximativ 200 de metri de locuinţă. Cu două hîrleţe, cei doi au săpat o groapă de peste 1,20 de metri, în care au băgat-o pe femeie.

Cîteva zile mai tîrziu, minorul i-a povestit unui prieten ce a făcut, vestea ajungînd ulterior şi la poliţişti. Pe 1 Ianuarie, oamenii legii au descoperit trupul îngropat al femeii, în locul indicat cu aproximaţie de băiatul de 17 ani al acesteia. „După descoperirea cadavrului concubinei sale, inculpatul Manolea Ioan a recunoscut comiterea faptei, susţinînd că a îngropat victima fiind convins că aceasta era decedată anterior îngropării. Audiat în calitate de suspect, fiul a recunoscut că l-a ajutat pe tatăl său să sape o groapă în pămînt, unde au depus amîndoi corpul mamei despre care credea că murise“, se mai arată în propunerea de arestare. Anchetatorii vor să afle în ce măsură a fost acesta constrîns să comită fapta şi dacă poate răspunde penal.

Erdogan: Turcia a ”obosit” să aştepte o eventuală aderare la UE

Turcia a ”obosit” să aştepte o eventuală aderare la Uniunea Europeană (UE), a declarat Vineri, la Paris, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în urma unei întîlniri cu şeful statului francez Emmanuel Macron, care a apreciat că actuala situaţie este blocată, relatează AFP. ”Nu putem implora în permanenţă să intrăm în UE”, a declarat Erdogan pentru presă, după întîlnirea sa cu Macron. Dosarul aderării Turciei la UE este blocat de prea mult timp.

Ministrul turc de Externe: Relațiile Turciei cu Germania trebuie resetate

A venit vremea resetării relaţiilor cu Germania, a declarat ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, Vineri, cu o zi înaintea unei întîlniri cu omologul său german, după mai bine de un an de tensiuni între cele două ţări membre NATO, scrie The Associated Press. Sigmar Gabriel îl primeşte, Sîmbătă, pe Cavusoglu la Goslar, localitatea sa natală, potrivit news.ro. Relaţiile între cele două ţări au fost afectate de încarcerarea mai multor germano-turci, inclusiv a unui cunoscut jurnalist, în baza unor acuzaţii legate de terorism. ”Ambele părţi au un interes faţă de un nou început”, scrie Cavusoglu într-un articol publicat Vineri într-un ziar din cadrul grupul german de presă Funke. Acesta va fi posibil doar dacă ”rupem spirala actualei crize din relaţiile noastre”, îndeamnă el. Cavusoglu sugerează că există o voinţă de accelerare a procedurilor juridice şi îndeamnă la o încetare a ”blocării” negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Întîlnirea de Sîmbătă va acoperi ”întreaga plajă a relaţiilor germano-turce”, a declarat o purtătoare de cuvînt a diplomaţiei germane. ”Bineînţeles că vor fi abordate inclusiv problemele dificile”, a declarat pentru presă, la Berlin, o purtătoare de cuvînt a Ministerului german de Externe, Maria Adebahr. În afară de încarcerarea cetăţenilor germani – dintre care şapte sunt deţinuţi în baza unor ”acuzaţii motivate politic”, a subliniat Adebahr –, cei doi şefi ai diplomaţiilor ar urma să discute despre tratamentului aplicat de Berlin unor grupări ale opoziţiei kurde şi problema unor militari turci care au solicitat azil în Germania.

Budapesta răspunde prompt criticilor aduse de Martin Schulz

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a respins criticile liderului social-democrat german Martin Schulz la adresa premierului Viktor Orban şi a politicii sale privind migraţia, precizînd că acuzaţiile lui Schulz sunt nefondate, relatează agenţia Vineri MTI, potrivit agerpres. Într-un interviu acordat unui cotidian german, Schulz a calificat drept ”inacceptabil” ca unele state membre ale UE să depună mari eforturi pentru primirea de refugiaţi, în timp ce altele şi-au abandonat obligaţiile. Potrivit lui Szijjarto, Schulz a atacat în mod constant Ungaria pentru politica sa, care ”îi protejează pe toţi germanii”. Ministrul ungar şi-a exprimat speranţa că Schulz, întorcîndu-se ”din ‘bula’ de la Bruxelles la realitatea germană”, se va confrunta cu acea realitate şi va vedea că acuzaţiile împotriva Ungariei sunt greşite. ”Dar a devenit clar că aceste speranţe sunt fără temei. Schulz nu este la curent cu fapte elementare. Cu toate acestea, ca cetăţean al unei ţări care se bucură de avantajele eforturilor Ungariei de a apăra graniţele externe ale spaţiului Schengen, întărind dreptul european, el este într-o poziţie confortabilă”, a afirmat Szijjarto, adăugînd că Ungaria a cheltuit un miliard de euro pentru măsurile de securizare a graniţelor sale. ”Comisia Europeană a respins compensarea parţială a sumei respective, chiar dacă măsurile de la graniţa Ungariei protejează atît Germania, cît şi Uniunea Europeană ca întreg”, a declarat şeful diplomaţiei ungare, adăugînd că lipsa de solidaritate nu este din partea Ungariei, ci din partea UE.

 



02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
09.04.24 - 00:59
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09