Realitatea internationala pe scurt – 1 (4 Ianuarie 2018)

Un şomer invalid, care trăia într-o sărăcie lucie, a aflat că a fost dintotdeauna milionar

Loren Krytzer a intrat într-o sală de licitaţii din California fără nici un dolar în buzunar, supravieţuind doar din pensia pe caz de boală. Cîteva minute mai tîrziu, el ieşea din încăpere milionar - totul datorită unei pături. Viaţa lui Krytzer s-a schimbat în mod definitiv atunci cînd şi-a dat seama că o pătura veche de peste 200 de ani, aparţinînd tribului Navajo, strîngea praf în sufrageria casei sale. A aflat că pătura valorează în jur de 1,5 milioane de dolari la timp, pentru că situaţia lui devenise extrem de complicată, scriu cei de la CNBC. Loren Krytzer îşi pierduse un picior în urma unui accident extrem de violent şi trăia într-o casă dărîmată de la marginea oraşului Liona Valley, din California. Astăzi, el locuieşte într-o casă de 250.000 de dolari. "Vînzarea păturii mi-a dat o nouă şansă la viaţă", a povestit Krytzer celor de la CNBC. Dar acea şansă nu a venit fără provocări neaşteptate, aşa cum ar fi probleme cu taxele sau o dramă de familie. După ce a cumpărat două case în centrul statului California, bărbatul spune că pierde în jur de 10.000 de dolari pe an doar în urma impozitelor. Fiind eliminat de pe lista celor care sunt eligibili să primească pensie pe caz de boală, Krytzer se gîndeşte să se mute într-o zonă unde taxele sunt mai mici.

Secretarul general al ONU este satisfăcut de reluarea comunicării între cele două Coreei

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat satisfacţia pentru redeschiderea unui canal de comunicare între cele două Corei, a afirmat Miercuri un purtător de cuvînt al Naţiunilor Unite, Farhan Haq, relatează AFP, potrivit Agerpres.ro. Antonio Guterres "a salutat redeschiderea unui canal de comunicare intercoreean", a declarat Farhan Haq în cursul cotidianului briefing de presă al Naţiunilor Unite. "Întotdeauna, existenţa unui dialog între Coreea de Nord şi de Sud este un element pozitiv", a adăugat purtătorul de cuvînt. Phenianul şi Seulul au pus din nou în funcţiune Miercuri un telefon roşu transfrontalier care fusese închis în 2016.
Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a apreciat Marţi că acest dialog ar fi doar o simplă "cîrpeală" dacă nu se referă la interzicerea armelor nucleare în Coreea de Nord. Purtătoarea de cuvînt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a avertizat că liderul Nord-coreean, cu iniţiativele sale, "este pe cale de a prejudicia relaţiile" dintre Seul şi Washington.

„Hîrjoneala” interminabilă dintre Casa Albă şi Kim Jong-Un

Sarah Sanders, purtătorul de cuvînt al Casei Albe, a declarat, Miercuri, că americanii ar trebui să fie preocupaţi de starea mentală a lui Kim Jong-un, liderul regimului de la Phenian, nu de cea a preşedintelui Donald Trump, relatează site-ul agenţiei Yonhap. ”Cred că preşedintele şi cetăţenii acestei ţări ar trebui să fie preocupaţi de starea mentală a liderului Coreei de Nord. În ultimii ani, el a făcut ameninţări repetate, a testat rachete balistice, iar preşedintele (Trump) nu se va răzbuna şi se va asigura că va face ceea ce a promis. Va proteja poporul american”, a declarat purtătorul de cuvînt al Casei Albe. ”Preşedintele este foarte conştient de modul în care funcţionează procesul şi de capacitatea Statelor Unite, despre care vă pot spune că este mai mare decît al Coreei de Nord”, a adăugat Sanders. Declaraţiile lui Sanders vin la cîteva zile după ce Kim Jong-Un s-a lăudat că are pe birou un "buton nuclear", avertizînd că "întregul teritoriu al SUA este în raza de acţiune a rachetelor atomice nord-coreene".În replică, Donald Trump a transmis prin Twitter: "Să îl informeze cineva din cadrul regimului său sărac şi înfometat pe liderul nord-coreean că am şi eu buton nuclear, care este mult mai mare şi mai puternic decît al lui şi că butonul meu chiar funcţionează!"

O femeia care se luptă cu cea mai periculoasă organizaţie teroristă din lume 

Aisha obişnuia să vîneze antilope cu bunicul ei. Azi conduce o trupă de vînători protejîndu-şi tribul de incursiunile organizaţiei teroriste Boko Haram. Armata nigeriană recrutează mii de vînători din ţară pentru a ajuta lupta împotriva grupului extremist, dar Aisha este una dintre puţinele femei care a acceptat provocarea, notează The Guardian. Aisha conduce o trupă de vînători din oraşul ei natal, Gombi, care protejează oraşul de atacurile Boko Haram. Pînă acum ar fi salvat sute de oameni ce au fost răpiţi de către organizaţia teroristă. "Boko Haram mă ştie şi îi este frică de mine", a declarat Aisha Bakari Gombi. Chiar dacă le lipsesc resursele şi finanţarea, vînătorii spun că abilităţile lor de  urmărire şi cunoştinţele geografice sunt vitale pentru lupta împotriva Boko Haram. Atunci cînd nu umblă pe teren cu puşca în mînă, tînăra este croitoreasă, dar susţine că adevărata sa chemare e aceea de vînător şi nu se va opri atîta timp cît Boko Haram îi ameninţă oraşul. Cetăţenii din localitate au recunoscut-o drept "regina vînător"

Poziţie tranşantă a ministrului turc de Externe faţă de SUA şi UE

Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei, a declarat, Miercuri, că relaţiile dintre ţara sa şi Occident depind de atitudinea UE şi a SUA, adăugînd că s-a încheiat perioada în care Blocul comunitar putea dicta dinamica relaţiilor cu Turcia, relatează site-ul agenţiei Anadolu. Ministrul de Externe de la Ankara a spus că Turcia va încerca din nou să obţină din partea UE eliminarea vizelor de scurtă şedere, aspect ce a stat în ultimii ani pe agenda negocierilor dintre cele două tabere. ”Dacă în 2018 UE va învăţa să respecte Turcia şi să o vadă ca pe un partener egal, dacă o va evalua în perspectiva de a fi membru cu drepturi depline al UE, atunci relaţiile noastre bilaterale vor fi mult mai solide. Epoca în care putea să se comporte ca un stăpîn s-a încheiat”, a declarat Cavusoglu. Oficialul turc a recunoscut că 2017 a fost un an în care relaţiile Turciei cu statele Occidentale s-au deteriorat constant. ”Pe 6 ianuarie voi avea o conversaţie cu ministrul german de externe. Nu avem nici o problemă cu Germania, deşi Germania şi alte cîteva ţări au ceva cu noi, însă nu ştim de ce. Dorim să aducem relaţiile noastre cu Germania într-o etapă mai bună. Anul 2017 a fost de asemenea problematic şi pentru relaţiile noastre cu SUA. Dar, cu toate acestea, sunt aliaţii noştri din NATO. Trebuie să avem relaţii bune, dar acest aspect depinde de SUA. Dacă se poartă urît cu noi, vom răspunde cu aceeaşi monedă”, a adăugat ministrul de Externe al Turciei.

Război şi pace în Iran

Generalul Mohammad Ali Jafari, comandantul Gardienilor Revoluţiei, a anunţat Miercuri că "revolta" din Iran a luat sfîrşit, referire la protestele soldate cu moartea a cel puţin 21 de persoane. "Astăzi, putem anunţa sfîrşitul revoltei. Acţiunile de securitate şi vigilenţa cetăţenilor au condus la înfrîngerea inamicilor", a declarat generalul Mohammad Ali Jafari, citat de site-ul cotidianului Le Figaro. "În cadrul acestor revolte, au avut loc proteste la care au participat cel mult 1.500 de persoane, iar la nivelul întregii ţări numărul celor care au protestat violent nu a depăşit 15.000 de persoane", a precizat comandantul Gardienilor Revoluţiei. Ulterior, trei agenţi ai serviciilor iraniene de informaţii au fost ucişi Miercuri în confruntări cu protestatari, în Vestul Iranului, anunţă Gardienii Revoluţiei iraniene, în timp ce un procuror susţine că a fost arestat un cetăţean european antrenat de agenţii secrete din Europa. Cei trei agenţi au murit în urma confruntărilor produse în oraşul Piranshahr, situat în Vestul Iranului. "Trei agenţi au murit în confruntări cu elemente antirevoluţionare", anunţă Gardienii Revoluţiei iraniene, potrivit agenţiei de presă Mehr. Proteste antiguvernamentale au izbucnit săptămîna trecută în Iran. Nu este clar cine organizează şi finanţează protestele faţă de creşterea preţurilor şi corupţie. Comandantul Gardienilor Revoluţiei, generalul Mohammad Ali Jafari, a anunţat mobilizarea trupelor în provinciile Hamadan, Isfahan şi Lorestan, pentru "oprirea noilor revolte". Hamidreza Abolhassani, un procuror iranian, a anunţat că un cetăţean european care coordona protestele a fost arestat în oraşul Borujerd, precizînd că există suspiciuni că individul este "agent antrenat de servicii europene de informaţii". Naţionalitatea suspectului nu a fost dezvăluită.

Generalul Mohammad Ali Jafari, comandantul Gardienilor Revoluţiei, a declarat, Miercuri la prînz, că "revolta" din Iran a luat sfîrşit. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ayatollahul Ali Khamenei, a atribuit revoltele "duşmanilor" ţării, o referire la Statele Unite, Israel, Arabia Saudită şi Marea Britanie.

Macron, iniţiativă radicală faţă de răspîndirea ştirilor false pe reţelele de socializare

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a afirmat, Miercuri, că îşi doreşte instituirea unei legislaţii menite să contracareze răspîndirea ştirilor false pe reţelele de socializare, argumentînd că acestea reprezintă o ameninţare la adresa democraţiilor liberale, relatează Associated Press. Liderul de la Elysee a precizat că îşi doreşte ca în acest an să fie revizuită legislaţia franceză privind mass-media, în aşa fel încît platformele reţelelor de socializare să poate fi monitorizate mai atent, mai ales în perioada alegerilor. Încă de cînd a devenit preşedintele Franţei, Macron a criticat instituţiile de media din Rusia, în mod special RT, care au răspîndit informaţii false despre el în timpul campaniei electorale. ”Jurnaliştii sunt primii ameninţaţi de propagandă. Există o strategie menită să stimuleze îndoiala, să creeze realităţi alternative. (...) Libertatea presei nu este atacată doar de dictaturi. Ea este pusă la încercare şi în democraţii, inclusiv în Europa”, a adăugat Macron, făcînd referire la acţiunile duse în ultimul timp de Guvernele din Ungaria şi Polonia asupra libertăţii de exprimare din aceste ţări.

Furturi simandicoase

Bijuterii cu o valoare declarată de 30.000 de euro au fost furate Miercuri dintr-o expoziţie deschisă la Palatul Dogilor din Veneţia, potrivit agenţiei de presă ANSA. Expoziţia „Comorile mogulilor şi maharajahilor/ Tesori dei Moghul e dei Maharaja: La Collezione Al Thani", care cuprindea 270 de bijuterii datînd din secolele 16 şi 20, din colecţia Al Thani, era organizată în Sala dello Scrutinio şi urma să fie deschisă pînă în această seară. Şeful poliţiei din Veneţia, Vito Gagliardi, a declarat că hoţii au fost bine pregătiţi din punct de vedere tehnic, fiind capabili să întîrzie declanşarea alarmei, care a pornit la ora 10.00. Bijuteriile sustrase din Palatul Dogilor, cunoscut ca Palazzo Ducale, nu reprezintă cele mai importante piese din expoziţie. Este vorba despre o broşă din aur, bătută cu pietre preţioase, şi o pereche de cercei. Valoarea declarată la vamă a bijuteriilor este de 30.000 de euro, însă cea reală, care poate fi confirmată de proprietarii acestora, „poate ajunge la cîteva milioane de euro”. Astfel, fotografii ale bijuteriilor au fost trimise la Londra, unde se află proprietarii lor, pentru a fi identificate şi evaluate. Colecţia Al Thani este recunoscută la nivel mondial şi este una itinerantă. Ea aparţine unui membru al familiei regale din Qatar.