Realitatea internationala pe scurt – 1 (31 Ianuarie 2018)

Departamentul american al Trezoreriei a copiat ”lista oligarhilor” din clasamentul revistei Forbes

Asemănarea izbitoare între raportul abia publicat de Departamentul american al Trezoreriei cu privire la oligarhi ruşi şi lista celor mai bogaţi ruşi din 2017 publicată de revista Forbes nu este o coincidenţă, scrie The Independent.

Un purtător de cuvînt al departamentului a confirmat, Marţi, pentru BuzzFeed News, că anexa neclasificată a raportului provine din clasamentul Forbes al ”celor mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia în 2017”, potrivit news.ro. Dezvăluirea este susceptibilă să provoace critici cu privire la rigoarea raportului Departamentului de Stat şi să consolideze ideea că lista spune în principal care este elita rusă şi nu o dezvăluire oficială a corupţiei politice, aşa cum sugerează unii congresmeni americani, comentează The Independent. Aproape toţi cei 96 de oligarhi listaţi în raportul emis de Guvern, care deţin fiecare o avere estimată la peste un miliard de dolari, apar în clasamentul Forbes. Întrebat dacă există ”vreun adevăr în criticile potrivit cărora lista Trezoreriei a fost inspirată sau provine din lista Forbes”, un purtător de cuvînt al Trezorerieii a răspuns ”da”. Foşti oficiali de la Trezorerie au declarat că probabil Congresul va reacţiona cu furie în cazul în care raportul clasificat nu este mai substanţial, avînd în vedere natura neobişnuită a listei neclasificate, pe care apar nume ale unor prieteni ai preşedintelui rus Vladimir Putin dar şi ale unor inamici ai săi precum fraţii miliardari Aleksei şi Dmitri Anaiev, ale căror întreprinderi au fost confiscate în ultimii ani.

Mulţi ruşi au răsuflat uşuraţi după ce Trezoreria americană a publicat, în noaptea de Luni spre Marţi, raportul, care include precizări din partea administraţiei Trump potrivit cărora acesta nu este o listă de sancţiuni şi că Statele Unite nu impun noi sancţiuni prin lege pentru moment.

ONU denunţă uciderea unui palestinian cu handicap de către soldaţii israelieni

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, s-a declarat marţi ‘cu adevărat şocat’ de uciderea unui palestinian în scaun cu rotile de către armata israeliană în Gaza şi a cerut o anchetă ‘imparţială şi independentă’, informează AFP, potrivit agerpres. Ibrahim Abou Thouraya, 29 de ani, a fost ucis în timp ce participa la manifestaţii împotriva recunoaşterii de către preşedintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Se pare că el îşi pierduse ambele picioare în timpul unui atac israelian asupra Fîşiei Gaza, în 2008, potrivit AFP. Într-un comunicat, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului se declară ‘cu adevărat şocat’ şi subliniază că, potrivit informaţiilor colectate de angajaţi ai ONU în Gaza, ‘forţa folosită împotriva lui Ibrahim Abou Thouraya a fost excesivă’.

Preşedintele Franţei ia atitudine după agresarea unui copil evreu în plină stradă

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat că, ‘de fiecare dată cînd un cetăţean este agresat din cauza vîrstei, înfăţişării sau religiei sale, întreaga Franţă este agresată’, într-o declaraţie ce intervine după un caz de agresiune asupra unui copil de opt ani de religie iudaică într-o suburbie a Parisului, relatează France Presse. ‘Şi întreaga Republică se află astăzi de partea francezilor de religie iudaică pentru a combate împreună cu ei şi pentru ei fiecare dintre aceste acte josnice’, adaugă preşedintele francez într-o a doua postare pe aceeaşi temă. Un băiat de opt ani de religie iudaică care purta kipa pe cap a fost lovit Luni seara de doi tineri la Sarcelles, o suburbie a Parisului, într-o agresiune în care Parchetul a deschis o anchetă şi a ‘reţinut mobilul antisemit’ pentru moment.

Poliţiştii germani au arestat trei traficanţi de migranţi

Poliţiştii germani au întreprins Miercuri dimineaţă percheziţii la apartamente şi firme din Berlin şi din alte trei landuri. Operaţiunea a vizat o reţea importantă de traficanţi care acţiona pe ruta balcanică, una din principalele căi prin care migranţii au ajuns în statele bogate din Europa Occidentală. Doi dintre suspecţi au fost arestaţi la Berlin, iar cel de-al treilea la Bad Muskau, o localitate balneară din Estul ţării, la graniţa cu Polonia, a precizat un purtător de cuvînt al Poliţiei federale. La operaţiune au luat parte peste 200 de poliţişti.

Starea Naţiunii: Discursul preşedintelui Donald Trump, sărac în detalii sau anunţuri

În faţa celor două Camere ale Congresului reunite în şedinţă solemnă, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a lansat, Marţi seară, un apel la unitate la finalul primului său an la putere care a divizat profund prima putere mondială, comentează AFP, potrivit agerpres. „Împreună, să construim o Americă sigură, puternică şi mîndră”, a lansat el în primul său discurs despre „Starea Naţiunii” urmărit în direct de zeci de milioane de telespectatori. Într-un lung discurs sărac în detalii sau anunţuri, liderul de la Casa Albă a adoptat un ton mai conciliant în privinţa anumitor subiecte, chiar dacă, fidel retoricii sale, a descris imigraţia mai întîi sub prisma violenţei, drogurilor şi terorismului. Aflat la cel mai scăzut nivel în sondaje, sub ameninţarea anchetei procurorului special Robert Mueller asupra ingerinţei Moscovei în campania sa electorală, Donald Trump s-a ferit să îşi critice direct adversarii. El a schiţat piste de cooperare cu democraţii, de la imigraţie la infrastructură. Liderul administraţiei de la Washington a cerut Congresului să sprijine un plan de investiţii în valoare de cel puţin 1.500 de miliarde de dolari pentru a dezvolta infrastructura în Statele Unite, una dintre promisiunile sale de campanie. Donald Trump a reiterat dorinţa sa de a înăspri politica de imigraţie, afirmînd că frontierele prea permeabile ale Statelor Unite au costat „numeroase vieţi”. Ţările „rivale” Statelor Unite „cum sunt China şi Rusia” ne ameninţă „interesele, economia şi valorile noastre”, a mai spus Donald Trump, subliniind că în faţa acestora „slăbiciunea este calea cea mai sigură spre conflict”.

Deficit de zeci de mii de profesori în şcolile primare din Germania

Germania s-ar putea confrunta cu un deficit de 35.000 de profesori care să ocupe posturi în şcolile primare din ţară în următorii ani, avertizează un studiu dat publicităţii Marţi, potrivit dpa. Cercetarea efectuată de Fundaţia Bertelsmann constată că Germania are nevoie să angajeze aproape 105.000 de profesori noi pentru a satisface cererea pînă în 2025, dar universităţile nu pot să pregătească decît 70.000 de absolvenţi pînă atunci. Studiul a luat în considerare şi faptul că aproape 60.000 de educatori urmează să se pensioneze în perioada respectivă. Circa 26.000 de profesori noi sunt obligaţi să ţină pasul cu creşterea numărului de elevi, menţionează acelaşi studiu. Uniunea angajaţilor din învăţămînt şi ştiinţă declară că există în prezent 2.000 de posturi vacante în şcolile primare din Germania.

Trump cere ca banii americanilor să ajungă doar la ‘prietenii Americii’

Preşedintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Donald Trump, i-a cerut, Marţi, Congresului, în primul său discurs privind Starea Uniunii, să adopte o lege ”în sprijinul asigurării că dolarii de asistenţă americană pentru străinătate servesc întotdeauna intereselor americane şi că merg doar către prietenii Americii”, relatează agenţia Xinhua, potrivit agerpres. Menţionînd în context votul Adunării Generale a ONU împotriva controversatei sale decizii privind Ierusalimul, Trump a afirmat că, ”în fiecare an, contribuabilii americani trimit în mod generos miliarde de dolari către aceleaşi ţări”. Pe 21 Decembrie 2017, Adunarea Generală a ONU s-a pronunţat – cu 128 de voturi ”pentru”, 9 ”împotrivă” şi 35 de ”abţineri” – împotriva recunoaşterii Ierusalimului de către SUA drept capitală a Ierusalimului, punînd în evidenţă izolarea Washingtonului pe această temă. În discursul său, Trump a criticat Iranul, Cuba, Venezuela şi Coreea de Nord, pe care le-a calificat drept ”adversari”.

Stewardesele musulmane, obligate să poarte văl cînd survolează o regiune din Indonezia

Autorităţile din provincia indoneziană Aceh au ordonat însoţitoarelor de bord musulmane să poarte văl atunci cînd avionul lor zboară în regiunea islamică ultraconservatoare, au confirmat, Miercuri, oficiali citaţi de Reuters. Aceh este singura provincie în ţara predominant musulmană care pune în aplicare legea islamică. Musulmanii din restul Indoneziei practică în general o formă moderată de islam şi femeile sunt libere să aleagă dacă îşi acoperă sau nu capul. Guvernul local, care are autonomie specială acordată în cadrul unui acord de pace în 2001 cu Guvernul central din Jakarta, a difuzat o scrisoare adresată companiei aeriene naţionale Garuda Indonesia şi mai multor transportatori low-cost inclusiv AirAsia şi Firefly din Malaezia. „Toate stewardesele trebuie să poarte un ‘jilbab’ (văl – n.r.) după moda musulmană în conformitate cu regulile sharia”, potrivit acestei scrisori. Aeroportul internaţional din Capitala provinciei, Banda Aceh, deserveşte zeci de zboruri interne în fiecare săptămînă şi rute internaţionale către Malaezia şi Arabia Saudită. Potrivit lui Mawardi Ali, şef al regenţei Aceh Besar unde este situat aeroportul, stewardesele non-musulmane nu sunt obligate să poarte văl, dar personalului musulman i se va cere să-l poarte în timp ce se află în drum spre şi în Aceh.

Emmanuel Macron, „prins în chingi”. Recunoaşte genocidul armean, dar nu vrea să îl supere pe Erdogan

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat, Marţi seara, în cadrul dineului anual al Consiliului de coordonare a organizaţiilor armenilor din Franţa (CCAF), să acţioneze pentru includerea în calendar a unei ‘zile de comemorare a genocidului’ armean, o promisiune făcută în campanie, pledînd totodată pentru continuarea dialogului cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP. Emmanuel Macron, care urmează să efectueze o vizită în Armenia în Octombrie, cu prilejul Summitului Francofoniei de la Erevan, a fost invitat de onoare la acest dineu, care a reunit 500 de personalităţi ale comunităţii armene într-un hotel din Paris. ‘Lupta pentru dreptate şi recunoaştere este lupta noastră’, a afirmat preşedintele francez, pledînd pentru înscrierea în calendar a ‘unei zile de comemorare a genocidului’ armean. El a reamintit că acesta este un ‘angajament din campanie’ şi că este esenţial ca reprezentanţii naţiunii să se pronunţe pe acest subiect în lunile următoare. Copreşedinţii CCAF, Ara Toranian şi Mourad Papazian, i-au cerut lui Emmanuel Macron să condamne Turcia care – potrivit lor – ameninţă minorităţile, inclusiv armenii, şi de asemenea l-au îndemnat să viziteze enclava Nagorno-Karabah, regiune populată de o majoritate armeană, disputată de Armenia şi Azerbaidjan. După ce a adus un omagiu comunităţii armene din Franţa, preşedintele francez a dat un răspuns negativ invitaţiei lor, pronunţîndu-se pentru politica de dialog cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a fost primit la Palatul Elysee la începutul lunii Ianuarie, precum şi pentru neutralitatea Franţei în conflictul din Nagorno-Karabah.

Mexicul va permite poliţiştilor americani să călătorească la bordul avioanelor cu pistoale Teaser

Mexicul discută în prezent cu SUA despre posibilitatea de a permite prezenţa unor şerifi ai aerului americani dotaţi cu pistoale Taser cu electroşocuri la bordul avioanelor comerciale care fac legătura între cele două ţări, a declarat comisarul mexican pentru securitate naţională, Renato Sales, într-un interviu televizat, transmite Reuters, potrivit agerpres. Şerifii aerului ‘s-ar afla numai la bordul avioanelor comerciale ale companiilor (americane), nu ale companiilor mexicane’, a declarat Sales, Marţi, la postul Televisa, precizînd că discuţiile ‘nu sunt încă finalizate’. Mexicul depune eforturi în prezent pentru a se dovedi un bun aliat al Statelor Unite în speranţa renegocierii în termeni cît mai favorabili a acordului de liber-schimb NAFTA. Chestionat de deputaţi ai Partidului Revoluţionar Instituţional (PIR), de guvernămînt, ministrul de Externe Luis Videgaray a negat că problema şerifilor aerului este crucială în negocierile comerciale. ‘Vă pot asigura că nu vom negocia NAFTA în schimbul şerifilor aerului’, a declarat el. Conform agenţiei Reuters, partea cea mai dificilă a negocierilor legate de şerifii aerului este legată de permisiunea ca aceştia să aibă pistoale asupra lor, avînd în vedere că, în Mexic, portul armelor de către cetăţeni străini este foarte sensibil şi strict reglementat.

Coreea de Nord scoate propriul raport despre situaţia drepturilor omului în SUA

Coreea de Nord a acuzat Statele Unite ale Americii că ‘încalcă flagrant drepturile omului’ într-un raport difuzat, Miercuri, în limba engleză de agenţia oficială Nord-coreeană de presă KCNA, aşa-numita ‘Carte albă’ a Phenianului cu privire la încălcările dreptului omului, în momentul în care preşedintele american Donald Trump îşi începuse discursul cu privire la Starea Uniunii în care a condamnat Coreea de Nord, în special pentru dezvoltarea programelor nuclear şi balistic, relatează AFP. ‘Statele Unite, ‘gardienii democraţiei’ şi ‘campioni ai drepturilor omului’ alimentează escrocheria cu drepturile omului, dar ele nu vor putea niciodată să-şi ascundă adevărata identitate de violatori flagranţi ai drepturilor omului’, potrivit raportului difuzat de KCNA. ‘Discriminarea rasială şi mizantropia sunt boli grave inerente sistemului social american şi ele s-au agravat de la venirea la putere a lui Donald Trump’, se menţionează în text, care evocă manifestaţiile violente de la Charlottesville de anul trecut. Americanii din clasa muncitoare ‘sunt suspendaţi deasupra abisului şi coşmarului’, lipsiţi de locuri de muncă şi de locuinţe, confruntaţi cu costuri medicale exorbitante, se mai spune în raport. În paralel, numeroşi înalţi reprezentanţi ai administraţiei preşedintelui Donald Trump sunt ‘miliardari proveniţi din conglomerate’, continuă KCNA. ‘Politicile antipopulare duse deschis de un an de administraţia Trump servesc, fără excepţie, intereselor cîtorva dintre cele mai bogate cercuri’, conform textului menţionat.

Peste 270.000 de sirieni au fugit din cauza războiului din Siria pe timpul Iernii (ONU)

Peste 270.000 de sirieni au fost nevoiţi să fugă din faţa luptelor care se duc în provinciile Idlib şi Hama, în Nord-Vestul ţării, între rebeli şi forţele guvernamentale de la sfîrşitul lunii Decembrie, a informat un înalt responsabil al ONU, scrie AFP. Taberele care trebuie să primească persoanele deplasate şi-au depăşit capacitatea, ceea ce obligă numeroase persoane să se instaleze într-una din taberele improvizate de la Idlib, a explicat în Consiliul de Securitate Ursula Mueller, secretar general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, conform agerpres. „În cursul acestor luni de Iarnă umede şi reci, numeroase familii au numai un cort improvizat ca adăpost pe care trebuie să îl împartă cu alţii”, a declarat ea. „Loviturile aeriene şi luptele din Sudul provinciei Idlib şi în Nordul Hama au forţat peste 270.000 de persoane să plece după 15 Decembrie”, a subliniat Ursula Mueller, adăugînd că numai în cursul lunii Decembrie au fost atacate 16 spitale şi clinici. Mai spre Nord, în regiunea Afrin, 15.000 de persoane au fost nevoite să fugă în interiorul districtului, iar o mie s-au refugiat în guvernoratul vecin Alep, potrivit secretarului general adjunct. Forţele turce bombardează miliţiile kurde de mai multe zile în această regiune. Peste 13,1 milioane de sirieni au nevoie de ajutor umanitar, inclusiv cei 6,1 milioane de deplasaţi în ţară, reaminteşte AFP.

Belgia: Muzeul de Arte Frumoase din Gent a anunţat nu va mai expune opere de artă avangardiste ruseşti

Muzeul de Arte Frumoase din oraşul belgian Gent a anunţat Marţi că nu va mai expune o serie de opere de artă avangardiste ruseşti a căror autenticitate a fost pusă sub semnul întrebării de istorici şi negociatori din domeniul artei, informează AFP.

Această decizie, ce a fost luată Luni, o zi în care instituţia este închisă pentru public, este „provizorie”, a precizat MSK (Museum voor Schone Kunsten) într-un comunicat. În total, 24 de opere controversate, semnate printre alţii de Kazimir Malevici, Vasili Kandinski şi Vladimir Tatlin, au fost retrase din sălile dedicate colecţiilor permanente, cu scopul de a fi supuse unei examinări de către experţi, a precizat instituţia belgiană. Într-o scrisoare deschisă publicată pe 15 Ianuarie de cotidianul flamand De Standaard şi revista Art Newspaper, mai mulţi istorici ai artei au pus sub semnul întrebării originea „profund dubioasă” a operelor avangardiste ruseşti expuse începînd din luna octombrie în acest muzeu din Gent. Fără să afirme că operele sunt „false”, semnatarii scrisorii au subliniat faptul că ele nu au fost repertorizate în nici un catalog. Experţii consideră că avangarda rusă, o mişcare artistică din perioada 1890 – 1930, este deosebit de expusă în faţa riscului de falsificare.