Realitatea internationala pe scurt – 1 (23 Februarie 2018)

Un fost preot german a fost condamnat pentru comiterea a peste o sută de acte de pedofilie

Un fost preot a fost condamnat, Joi, de un Tribunal german la opt ani şi şase luni de închisoare pentru comiterea a peste o sută de agresiuni sexuale asupra a cinci băieţi şi a unei tinere, relatează AFP. Tribunalul din Deggendorf (Sudul Germaniei) a decis că înainte de ispăşirea pedepsei, acuzatul, deja condamnat în trecut pentru infracţiuni sexuale, trebuie să urmeze un tratament psihiatric într-o instituţie închisă, a anunţat un purtător de cuvînt al Tribunalului. După acest tratament, bărbatul, în vîrstă de 53 de ani şi prezentat în presa germană ca Thomas Maria B., va începe ispăşirea pedepsei de opt ani şi jumătate de închisoare, iar eliberarea sa ulterioară va fi condiţionată de gradul de pericol pe care îl reprezintă, potrivit aceleiaşi surse. „Trebuie să aşteptăm să vedem ce curs va lua terapia”, a declarat instanţa într-un comunicat. Durata internării psihiatrice nu poate fi determinată a priori şi se va întinde probabil pe „mai mulţi ani”, a precizat instanţa de judecată.

Potrivit mărturiei a doi copii, cu vîrste cuprinse între 10 şi 14 ani, şi declaraţiilor acuzatului, în momentul comiterii faptelor, acesta a agresat sexual de 108 ori cinci băieţi. După ce a cîştigat încrederea unor „familii foarte pioase”, el a comis numeroase abuzuri, a denunţat Tribunalul în comunicatul său. De asemenea, el a încercat să violeze o tînără în vîrstă de 18 ani din anturajul său. Faptele s-au petrecut pe parcursul a şapte ani, în anii ’90, în Germania, în regiunile Mainz (Vest) şi Deggendorf, precum şi în Austria, Italia, Polonia şi Elveţia. Bărbatul a ispăşit deja cinci ani şi jumătate de închisoare între 2003 şi 2009, tot pentru infracţiuni sexuale. Un tribunal ecleziastic din Freiburg (Sud-Vest) a pronunţat, în 2008, excluderea sa din Biserica Catolică, aminteşte agenţia germană de presă dpa.

Parlamentul Olandei recunoaște drept genocid masacrarea armenilor de către Turcia din 1915

Parlamentul Olandei a adoptat, Joi, o moţiune prin care recunoaşte drept genocid masacrarea a 1,5 milioane de armeni de către Turcia, în 1915, informează Reuters. Doar trei parlamentari din 150 au votat împotrivă, deşi Guvernul olandez anunţase că poziţia faţă de genocid nu va deveni o politică oficială a ţării. O altă moţiune cere reprezentarea la nivel înalt a Olandei la comemorarea genocidului, în Armenia, pe 24 Aprilie. Decizia Parlamentului riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile Olandei cu Turcia, apreciază Reuters. Anul trecut, Olanda a interzis unui ministru turc să organizeze un miting electoral pentru diaspora, înaintea referendumului pentru modificarea Constituţiei, conform agerpres.

Mulţi istorici din afara Turciei apreciază că crimele împotriva armenilor au avut amploarea unui genocid. Înaintea Olandei, alte ţări europene au adoptat rezoluţii similare, menţionează Reuters. Turcia recunoaşte că în Imperiul Otoman au fost ucişi mulţi creştini armeni în timpul Primului Război Mondial, dar contestă numărul de vieţi pierdute şi neagă că a fost vorba de o campanie sistematică de distrugere a poporului armean. „Politizarea evenimentelor din 1915 prin scoaterea din contextul istoric este inacceptabilă”, a declarat Joi un purtător de cuvînt al Ministerului de Externe turc, înaintea votului din Parlamentul de la Haga.

Fostul şef al organizaţiei „Salvaţi Copiii” şi-a dat demisia în urma acuzaţiilor de comportament nepotrivit faţă de femei

Fostul şef al organizaţiei „Salvaţi Copiii”, Justin Forsyth, şi-a dat demisia din cadrul UNICEF, spunînd că nu vrea ca trecutul său să „afecteze” organizaţiile, scrie BBC. Forsyth este vizat de trei acuzaţii privind comportament nepotrivit faţă de femeile din staff înainte să părăsească Salvaţi Copiii, potrivit news.ro. El a fost acuzat că a trimis mesaje nepotrivite şi a făcut comentarii privind ţinuta femeilor din staff. Forsyth a spus că „şi-a cerut scuze fără echivoc” către cele trei femei. Salvaţi Copiii a declarat că a demarat o anchetă privind „cultura sa organizaţională” şi că va fi investigat „orice comportament nepotrivit al persoanelor din poziţii de conducere”. Organizaţia de caritate a spus că acuzaţiile vizează „comentarii nepotrivite” făcute de Forsyth în 2015.

Rusia a testat ‘peste 200 de noi tipuri de arme’ în Siria (Vladimir Şamanov)

Rusia a testat ‘peste 200 de noi tipuri de arme’ în Siria, a afirmat, Joi, un general rus aflat la conducerea unei comisii parlamentare de apărare, în timp ce Moscova este acuzată că participă la raidurile sîngeroase asupra bastionului rebelilor din Goutha Orientală, în apropiere de Damasc, relatează AFP. ‘Ajutînd poporul nostru frate sirian, noi am testat peste 200 de noi tipuri de arme’, a declarat generalul Vladimir Şamanov, fost comandant al trupelor de paraşutişti devenit deputat, vorbind în Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului federal rus). ‘Aceasta a arătat lumii întregi eficienţa armelor ruseşti’, a spus el într-un discurs rostit cu ocazia ‘Zilei Apărătorilor Patriei’, sărbătorită în Rusia la 23 Februarie, potrivit afirmaţiilor publicate pe site-ul partidului Edinaia Rossia (Rusia Unită), aflat la putere. Generalul nu a precizat despre ce fel de tipuri de arme este vorba, nici data sau unde au fost acestea testate în Siria. ‘Cei responsabili de situaţia din Ghouta orientală sunt cei care îi susţin pe teroriştii de acolo. Şi după cum ştiţi, nici Rusia, nici Siria, nici Iranul nu aparţin acestei categorii de ţări’, a reiterat Joi purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Două exemplare ale celui mai nou avion de vînătoare rus, SU-57, de a cincea generaţie, au fost desfăşurate Miercuri în Siria, potrivit grupului de analişti ruşi ‘Conflict Intelligence Team’ şi cotidianului rus Kommersant, care citează surse anonime. Această informaţie nu a fost confirmată însă de Ministerul Apărării rus.

OSDO: În cinci zile de lovituri aeriene, au fost uciși peste 400 de civili din Ghouta Orientală

Peste 400 de civili au fost ucişi în cinci zile de lovituri aeriene şi de tiruri ale artileriei întreprinse de regimul sirian şi aliatul său rus în Ghouta Orientală, enclavă rebelă asediată, situată la Est de Damasc, a anunţat Joi Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), citat de AFP. ”În cinci zile de lovituri aeriene şi de tiruri intense ale artileriei, au fost ucişi 403 civili, inclusiv 95 de copii”, a afirmat OSDO, precizînd că numai Joi au fost omorîţi cel puţin 46 de civili, conform agerpres. Regimul întreprinde, începînd de Duminică, o campanie de bombardamente devastatoare în enclava Ghouta Orientală, pe care o asediază din 2013 şi care este ultimul fief rebel la porţile Capitalei siriene. Potrivit unui ziar apropiat regimului lui Bashar Al-Assad, această nouă campanie de bombardamente în Ghouta Orientală constituie preambulul unei ofensive terestre a forţelor guvernamentale.

21 de egipteni au fost condamnaţi la moarte pentru terorism

Un Tribunal din Cairo a condamnat, Joi, la moarte prin spînzurare 21 de cetăţeni egipteni pentru acuzaţii legate de terorism, a informat televiziunea de stat, preluată de agenţiile dpa şi Reuters. În acelaşi proces, alţi şapte inculpaţi au primit pedepse cu închisoarea între 15 şi 25 de ani. Toţi fuseseră arestaţi în 2015. Sentinţele nu sunt definitive, putînd fi contestate în termen de 60 de zile. Inculpaţii, dintre care 16 au fost judecaţi în contumacie, au fost acuzaţi că au înfiinţat o grupare afiliată Statului Islamic în oraşul egiptean de coastă Damietta. Ei au mai fost acuzaţi de plănuirea unor atacuri împotriva forţelor de securitate egiptene, a infrastructurile publice şi private, de fabricare de bombe şi posesie ilegală de arme.

Egiptul se confruntă cu un val de atacuri islamiste după ce Armata l-a înlăturat de la putere în 2013 pe Preşedintele islamist Mohammad Morsi, ales în mod democratic. Majoritatea atacurilor au fost revendicate de organizaţia Stat Islamic.

Acceptabilitatea socială a homosexualității a scăzut în America

Stefano Genarini, doctor în științe juridice și expert acreditat ONU, remarcă faptul că, la nivel internațional, agenda LGBT nu pare să aibă viitor politic. Informația a fost publicată pe blogul Turtle Bay, al organizației Center for Family and Human Rights. Un studiu efectuat la comanda organizației GLAAD a descoperit că în SUA acceptabilitatea socială a problematicii LGBT a scăzut – și aceasta în ciuda faptului că în 2015 toate statele americane au fost obligate printr-o decizie a Curții Supreme SUA să legifereze „căsătoria” pentru persoane de același sex. Același studiu a mai descoperit că a scăzut procentul americanilor care sprijină puternic agenda LGBT. Activiștii dau vina pe Administrația Trump, dar comentatorii pro-familie cred că acesta ar putea fi rezultatul intransigenței cu care promotorii agendei pro-homosexualitate îi vînează în instanță pe oamenii care refuză să aplaude mesajul lor, scrie Știri pentru viață.