Realitatea internationala pe scurt – 1 (22 Februarie 2018)

Raportul Transparency International atrage atenţia că majoritatea dintre ţările lumii acţionează ‘prea lent’ în vederea combaterii corupţiei

Mai mult de două treimi dintre ţările lumii au înregistrat scoruri de sub 50 de puncte din maximum 100 în raportul privind indicele de percepţie a corupţiei (IPC) în 2017, elaborat de organizaţia Transparency International (TI) şi prezentat la Berlin, relatează dpa şi AFP. Raportul anual privind indicele de percepţie a corupţiei, elaborat de TI, realizează un clasament al gradului de corupţie în sectorul public aşa cum este perceput de mediul de afaceri şi de experţi independenţi din 180 de state incluse în analiză. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă ‘foarte corupt’, iar 100 ‘deloc corupt’.

Regiunea cu cele mai bune rezultate este Europa Occidentală, cu un scor mediu de 66 de puncte. Regiunile cu cele mai proaste rezultate sunt Africa Subsahariană (scor mediu 32), Europa de Est şi Asia Centrală (scor mediu 34). Nici o ţară nu a obţinut scorul perfect (100), dar topul statelor percepute ca fiind cel mai puţin corupte este condus de Noua Zeelandă, cu 89 de puncte, şi Danemarca, cu 88 de puncte, urmate de Finlanda, Norvegia şi Elveţia, fiecare cu cîte 85 de puncte. Este pentru prima dată cînd la vîrful ierarhiei se înregistrează scoruri sub 90 de puncte, ceea ce arată o tendinţă globală de scădere a punctajelor din clasament. Raportul elaborat de Transparency International face referire şi la relaţia dintre nivelurile de corupţie, protecţia libertăţii presei şi implicarea societăţii civile. Astfel, s-a constatat că aproape toţi jurnaliştii ucişi din 2012 pînă în prezent şi-au pierdut viaţa într-o ţară cu nivel ridicat de corupţie.

Biroul de ordine publică din Frankfurt, acuzat că încearcă expulzarea unor migranţi romi fără adăpost

O organizaţie care susţine drepturile persoanelor de origine sinti şi roma din Frankfurt i-a acuzat pe oficialii oraşului german de comportament ”scandalos” ca urmare a ştampilării paşapoartelor unor migranţi romi, relatează website-ul The Local. Asociaţia de sprijin pentru romi (Förderverein Roma) a indicat, într-un comunicat de presă, că biroul de ordine publică din Frankfurt a acţionat într-o manieră ”inumană” şi ”ilegală” cînd a ştampilat paşapoartele a două femei rome originare din România cu menţiunea ”prinse cerşind în mod agresiv”, potrivit agerpres. Potrivit organizaţiei, ştampila anulează paşapoartele, care sunt proprietatea statului român. Cele două femei sunt originare din oraşul Gheorghieni, România, unde au avut de suferit din cauza sărăciei şi a persecuţiilor, afirmă organizaţia, precizînd că ele stăteau pe stradă cerşind bani cînd au fost reţinute.

”Acest comportament arată în mod scandalos un mare grad de excludere şi stigmatizare. Femeile vor fi denunţate de fiecare dată cînd sunt verificate documentele lor”, se afirmă în comunicatul publicat săptămîna trecută. Frankfurter Rundschau (FR) a fost prima publicaţie care a relatat despre incident şi a confirmat că biroul de ordine publică nu le permite oficialilor săi să inscripţioneze paşapoartele oamenilor în acest mod. Asociaţia de sprijin pentru romi, care intenţionează să întreprindă o acţiune în justiţie, a afirmat că incidentul face parte dintr-o politică mai amplă de persecutare a cerşetorilor romi care are scopul în ultimă instanţă ”de a-i expulza pe migranţii romi fără adăpost din oraşul Frankfurt”.

Ungaria nu este de acord cu pachetul UE privind migrația prezentat în dezbatere în cadru ONU (Peter Szijjarto)

Majoritatea statelor membre ale ONU sunt fie ţări de origine ale migranţilor, fie ţări de tranzit, prin urmare ele au interesul ca migraţia să nu fie oprită, ci organizată, şi susţin un pachet în acest sens aflat în prezent în dezbatere în cadru ONU, a declarat, la Budapesta, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, reafirmînd opoziţia ţării sale faţă de acest pachet care urmează să fie adoptat pînă la finele anului în curs, informează agenţia MTI.

Ungaria respinge organizarea de rute ale migraţiei şi renunţarea la protejarea frontierelor, nefiind de acord cu ideile propuse în acel pachet prin care migraţia este descrisă drept un fenomen pozitiv şi imposibil de oprit sau un drept fundamental al omului, a spus şeful diplomaţiei ungare în timpul unei conferinţe, el menţionînd că migraţia implică riscuri de securitate, inclusiv de atacuri teroriste, conform agerpres. Referindu-se, în acelaşi context, la eventuala condiţionare a acordării fondurilor europene de criterii politice – de exemplu aplicarea unor cote obligatorii de refugiaţi –, Szijjarto a amintit că, în schimbul acestor fonduri, Ungaria şi-a deschis piaţa internă şi de pe urma lor beneficiază inclusiv companiile occidentale care fac afaceri în această ţară. Prin urmare, fondurile acordate în baza Politicii de Coeziune nu sunt cadouri, cele mai multe ajungînd în final tot la cei care le acordă, respectiv contributorii neţi, a explicat ministrul de Externe ungar.

Google Home nu știe cine este Iisus, dar îi recunoaște pe Allah, Buddha și Satana

Este cea mai cunoscută figură din istoria omenirii, dar nu și pentru Google Home, care nu știe să răspundă cine a fost Iisus Hristos. Utilizatorii de Internet au postat videoclipuri ale produselor Google care refuză să răspundă la o simplă întrebare: Cine este Iisus Hristos? Revoltați, aceștia au acuzat Google Home de filtrarea deliberată a rezultatelor pentru a se potrivi propriei agende. Ei spun că, în ciuda faptului că nu oferă nici o informație despre Iisus, Google Home dă răspunsuri detaliate atunci cînd e întrebat despre Allah, Buddha, Muhammad și Satana, scrie Daily Mail. Cînd a fost întrebat  „Cine este Iisus Hristos”?, răspunsul general de la Google Home  a fost: „Nu sunt sigur cum pot să vă ajut în acest sens".

Un alt dispozitiv inteligent, Alexa de la Amazon, a afirmat, de asemenea, că Iisus este „un personaj fictiv”, cînd a fost întrebat de un utilizator. „Este destul de înfricoșător, este ca și cum Google i-a eliminat pe Iisus și pe Dumnezeu din această lume inteligentă virtuală", a spus producătorul David Sams pentru Fox News. Sams a explicat că Google Home știa cine este el, dar nu l-a identificat pe Iisus. „Google Home știa cine sunt eu, dar nu știa cine este Iisus și cine este Dumnezeu", a spus Sams.

Google Home vorbește despre Iisus cînd este întrebat despre Cina cea de Taină sau despre Sf. Petru, susțin alți utilizatori. „Știe cine sunt Sfinții Petru și Pavel și ceilalți apostoli, dar nu vorbește despre Hristos, Iisus, Iisus Hristos. Absolut mic”, a scris 'EvilVegan'. Google Home este un dispozitiv conectat la internet care poate prelua comenzi vocale. Răspunde la întrebări, poate să redea muzica solicitată. Acționează ca motorul de căutare Google, doar că primește numai comenzi vocale.

La 10 ani de la declararea independenței față de Serbia, Kosovo este o entitate eșuată

Albanezii regretă deja mutarea din 2008: ”Înainte trăiam mai bine, aveam mai multe oportunități”. Pe 17 Februarie a.c., s-au împlinit 10 ani de cînd provincia sîrbească Kosovo și-a declarat în mod unilateral independența față de Belgrad. Deși ar fi trebuit să fie un eveniment festiv, momentul i-a găsit pe locuitorii kosovari într-o stare de resemnare și dezgust față de situația „țării”, notează NY Times. Declararea independenței - departe de a rezolva problemele vechi -, a creat „un set nou de necazuri”, notează autorul articolului. „Jur în fața lui Dumnezeu că dacă nu ar fi la mijloc atîtea vieți sacrificate pentru asta (independență - n.r.), aș spune să ne întoarcem imediat la cum era înainte. Aveam o viață mai bună atunci, aveam mai multe oportunități”, i-a mărturisit un albanez kosovar autorului american.

Frica este sentimentul dominant în Kosovo, atît de partea albaneză cît și de partea sîrbă. Nu de mult, un politician sîrb a fost împușcat și ucis pe străzile Mitroviței, oraș divizat între cele două comunități etnice. De altfel, orașul Kosovska Mitrovița este un simbol pentru actuala stare de lucruri din Kosovo: mafia controlează totul, autoritățile fiind „decorative”, după cum afirmă locuitorii cercetați de NY Times. Peisajul este deplorabil, clădirile și locuințele oamenilor arătînd la fel de rău ca pe vremea războiului. Nici tinerii nu sunt mai optimiști. Fiind cetățenii unei țări parțial recunoscute, kosovarii nu pot călătorii nicăieri legal. Nici chiar marii susținători ai războiului de independență, SUA și Marea Britanie, nu mai sunt așa interesați de foștii lor protejați: actualului prim-ministru, Ramush Haradinaj, i-a fost refuzată viza pentru a intra aceste țări.

Serghei Lavrov acuză Occidentul că ațîță tensiunile în Balcani prin încercarea de a convinge Serbia să recunoască independența Kosovo

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, denunță încercările Uniunii Europene de a convinge Serbia să recunoască independența Kosovo. În ajunul vizitei la Belgrad (21 Februarie), șeful diplomației ruse a acuzat SUA și Uniunea Europeană că ar alimenta tensiunile în Balcani, forțînd o alegere între „Est și Vest”, conform Radio Free Europe.

Într-un interviu pentru agenția de știri BETA, Lavrov a afirmat că țările „rusofobe” din Occident ar pune țările din Balcani să aleagă „între Vest și Rusia” drept condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană sau NATO. Într-un interviu pentru postul de televiziune sîrb N1TV, Lavrov a adăugat că este o strategie „total greșită”, mai ales că Rusia nu intenționează să renunțe la relațiile strînse de colaborare pe care le are cu unele țări din regiune, cum este Serbia. Ministrul rus de Externe a criticat însă fără menajamente încercările Uniunii Europene de a convinge Serbia să recunoască independența Kosovo. A reamintit poziția Rusiei în acest conflict și anume că va face orice pentru a bloca recunoașterea Kosovo la Națiunile Unite pînă ce Serbia și fosta sa regiune separatist nu ajung singure la o înțelegere negociată.

Recent, Comisia Europeană și-a prezentat strategia pentru zona Balcanilor de Vest, prin care deschide o perspectivă de aderare pentru țările foste iugoslave. Serbia și Muntenegru au cele mai mari șanse de a fi admise primele în Uniunea Europeană, eventual pînă în 2025, deși coordonatoarea politicii externe europene Federica Mogherini preciza că nu este vorba „nici de o dată țintă”, nici de una „limită”.

Liderul stîngii britanice, spion pentru comuniști

Serviciul de spionaj din fosta Cehoslovacie ar fi încercat în anii 80 să-l racoleze pe actualul lider al laburiștilor britanici, Jeremy Corbyn, potrivit cotidianului The Times. Misiunea avea ca scop descoperirea unor informații vitale cu privire la serviciile britanice. Misiunea de racolare a lui Corbyn ar fi fost încredințată unui spion cehoslovac care acționa sub acoperire diplomatică, Jan Dymic. Aceasta era o identitate falsă, întrucît numele său real este Jan Sarkocy, potrivit The Times, care își sprijină relatarea pe declarații ale unor foști membri ai serviciilor secrete cehoslovace, conform agerpres.ro.

Spionul ar fi încercat să obțină de la Corbyn în principal informații despre serviciile secrete britanice MI5 și MI6. Laburistul ar fi fost vizat din cauza aversiunii pe care, deputat fiind la acea vreme, o manifesta față de sistemul capitalist. Documente din arhivele serviciului de informații cehoslovac StB detaliază presupusele contacte pe care diplomatul cehoslovac le-ar fi avut cu Corbyn în Londra, în anii 1986 și 1987. În fața acestor dezvăluiri, liderul laburist a spus că își amintește că s-a întîlnit cu respectivul diplomat la un ceai cu o anumită ocazie, dar a negat că ar fi avut mai multe întîlniri cu el. Jeremy Corbyn, căruia serviciul de spionaj cehoslovac îi dăduse numele de cod „Cob”, a negat de asemenea că ar fi oferit vreo informație serviciilor secrete din Cehoslovacia comunistă și a respins totodată sugestiile că ar fi primit bani pentru astfel de servicii.

Kremlinul susţine că sectorul defensiv este "în regulă” şi acuză SUA de concurenţă neloială

Kremlinul spune că "totul este în regulă” în sectorul defensiv rusesc, răspunzînd astfel Departamentului de Stat american care susţinea că sancţiunile au însemnat pentru Rusia pierderea de contracte pentru apărare în valoare de trei miliarde de dolari, scrie Reuters. "Pot să spun că totul este în regulă”, a spus purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitry Peskov, în cadrul unei convorbiri telefonice cu reporteri. Peskov a adăugat că Rusia "încearcă să diminueze riscurile unei concurenţe neloiale din partea americanilor pe piaţa cooperării tehnico-militare”.

Conform Departamentului de Stat american, industria armelor din Rusia a pierdut peste trei miliarde de dolari din cauza sancţiunilor americane. Un purtător de cuvînt al Departamentului de Stat declara că este "mulţumit” că ameninţarea sancţiunilor a oprit alte state din a cumpăra "anumite materiale şi provizii ruseşti”. "Credem că pagubele sunt undeva la peste trei miliarde de dolari. Am putut opri aceste tranzacţii”, a spus Heather Nauert. "Oprirea unor asemenea tranzacţii este o pedeapsă în sine”, a adăugat ea.