Realitatea internationala pe scurt – 1 (20 Martie 2018)

A fost arestat fostul Preşedinte francez Nicolas Sarkozy

Fostul Preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost arestat. Poliţia investighează implicarea acestuia în finanţarea frauduloasă a campaniei sale electorale la alegerile prezidenţiale. Potrivit Reuters, Sarkozy a beneficiat de un important sprijin financiar din partea Libiei, în alegerile din 2007. Nicolas Sarkozy a fost reţinut, Marţi, într-un caz referitor la finanţarea ilegală a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007, pe care le-a cîştigat, transmite cotidianul Le Monde. Sarkozy poate fi reţinut pentru cel mult 48 de ore şi ar putea fi prezentat judecătorilor care vor decide plasarea sau nu în arest preventiv. De la publicarea, în Mai 2012, pe site-ul Mediapart, a unui document libian care evoca finanţarea campanie lui Nicolas Sarkozy de către regimul din Libia al lui Muammar Ghadafi, investigaţiile magistraţilor au avansat considerabil, amplificînd suspiciunile legate de finanţarea campaniei electorale din 2007 a fostului preşedinte francez. În Noiembrie 2016, în pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine a afirmat că transportase suma de 5 milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 şi începutul lui 2007, înainte de a preda banii lui Claude Guéant, care ulterior au ajuns la Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de Interne. Sarkozy urmează să compară în faţa instanţei şi într-un alt caz, cel referitor la finanţarea campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale franceze din 2012, cînd a fost învins de către Francois Hollande.

Bruxelles-ul a stabilit data alegerilor europarlamentare

Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfăşura între 23 şi 26 Mai 2019, potrivit unei decizii adoptate Marţi, la Bruxelles, de miniştrii Afacerilor Europene din statele membre ale Uniunii Europene, reuniţi în Consiliul Afaceri Generale (CAG), transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres. Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani. Conform legislaţiei europene, viitorul scrutin european urma să aibă loc între 6 şi 9 Iunie anul viitor, dar ‘statele membre au considerat că este imposibilă’ organizarea alegerilor în intervalul menţionat. Perioada reţinută (23-26 Mai 2019) este cea preconizată de Parlamentul European.

Alegerile europarlamentare din Mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE. Precedentele alegeri europene au avut loc în perioada 22-25 Mai 2014.

CEDO condamnă Turcia pentru menţinerea în arest a doi jurnalişti

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, Marţi, Turcia pentru reţinerea a doi jurnalişti, Mehmet Altan şi Sahin Alpay, considerînd că menţinerea lor în detenţie nu poate fi considerată „justificată” şi „realizată prin mijloace legale”, relatează AFP, potrivit agerpres. În primele hotărîri judecătoreşti privind jurnalişti închişi în urma loviturii de stat eşuate din Iulie 2016 din Turcia, CEDO menţionează „încălcări” ale „dreptului la libertate şi siguranţă” şi ale „libertăţii de exprimare”, protejate de Convenţia europeană a drepturilor omului. Totodată, CEDO afirmă că respingerea de către două instanţe din Istanbul a deciziei Curţii Constituţionale din Turcia, care a ordonat în Ianuarie eliberarea condiţionată a celor doi jurnalişti, „contravine principiilor fundamentale ale statului de drept şi securităţii juridice”. CEDO consideră că „plasarea şi menţinerea în detenţie” a celor doi jurnalişti pentru exprimarea „opiniilor” lor este „o măsură dură care nu poate fi considerată o intervenţie necesară şi proporţională într-o societate democratică”. În Ianuarie, Curtea Constituţională din Turcia a decis că este vorba despre o „încălcare” a drepturilor lui Mehmet Altan şi Sahin Alpay. În acest sens, CEDO subliniază că hotărîrea Curţii Constituţionale este „clară şi lipsită de ambiguităţi”. Cei doi jurnalişti sunt acuzaţi de legături cu puciul eşuat din 15 Iulie 2016.

Rusia anunţă că Ghouta Orientală este ‘liberă de terorişti’ în proporţie de 65%

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat, Marţi, că 65% din suprafaţa provinciei siriene Ghouta Orientală este ‘liberă de terorişti’, transmite agenţia de presă rusă RIA Novosti, citată de Reuters. Ministerul Apărării rus a declarat anterior că numărul total al civililor, majoritatea copii, care au fost evacuaţi de la începutul operaţiunii umanitare în enclava siriană Ghouta Orientală, situată în apropiere de Damasc, a urcat la 79.702. Într-un comunicat, ministerul a menţionat că 6.046 de civili au părăsit Luni enclava siriană prin intermediul coridoarelor umanitare. Ca urmare a ofensivei lansate pe 18 Februarie cu sprijinul aliatului său rus, regimul lui Bashar al-Assad a recucerit peste 80% din enclava rebelă la Est de Damasc, conform unei noi estimări a Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra), iar insurgenţii nu mai controlează decît trei zone izolate. Cel puţin 1.346 de civili, printre care 270 de copii, au fost ucişi şi alte cîteva mii răniţi în aproape o lună de la lansarea ofensivei forţelor regimului sirian asupra regiunii Ghouta Orientală, conform OSDO.

Toate închisorile din Europa sunt suprapopulate

Închisorile din Europa sunt, în medie, aproape să ajungă la gradul maxim de ocupare, nouă din 10 locuri disponibile fiind ocupate, potrivit raportului pe 2016 al Consiliului Europei privind statisticile penale (SPACE), dat publicităţii Marţi. Cu 106 deţinuţi la 100 de locuri disponibile, România are un grad relativ ridicat de suprapopulare, mai mare decît în Turcia (103), deşi destul de departe de Macedonia (132). Documentul arată că rata de încarcerare a crescut de la 115,7 la 117,1 deţinuţi la 100.000 de locuitori, din 2015 în 2016, după ce anterior scăzuse în fiecare an începînd din 2012, cînd era de 125,6 la 100.000 de locuitori. Această rată este influenţată în principal de durata sancţiunilor şi a măsurilor impuse. În acest sens, perioada medie de detenţie, care poate fi considerată un indicator al modului de aplicare a legislaţiei penale, a crescut uşor la 8,5 luni, conform documentului. Ţările în care rata de încarcerare a crescut cel mai mult au fost Bulgaria (+10,8%), Turcia (+9,5%), Republica Cehă (+7,6%), Serbia (+6,6%) şi Danemarca (+5,5%). Cele mai semnificative scăderi au fost în Islanda (-15,9%), Irlanda de Nord (-11,8), Lituania (-11,1%), Belgia (-10,1%) şi Georgia (-6,7%).

Pe de altă parte, suprapopularea a rămas o problemă serioasă în numeroase ţări. Treisprezece din 47 de administraţii penitenciare au raportat că au mai mulţi deţinuţi decît locuri în închisori. Cele mai ridicate niveluri de suprapopulare au fost înregistrate în Fosta Republică Iugoslavă Macedonia – 132 deţinuţi la 100 de locuri disponibile -, Ungaria (132), Cipru (127), Belgia (120), Franţa (117), Portugalia (109), Italia (109), Albania (108), Republica Cehă (108), România (106) şi Turcia (103).

Poliţia turcă intră dur în PKK: 35 de persoane au fost arestate

Poliţia turcă a arestat 35 de persoane în mai multe operaţiuni care au vizat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, considerată organizaţie teroristă de Turcia, Uniunea Europeană şi SUA), pentru presupuse planuri de a perturba sărbătoarea Nevruz, care marchează începutul Primăverii, transmite dpa. În Turcia, cu ocazia sărbătorii Nevruz au loc de obicei demonstraţii pentru apărarea drepturilor minorităţii kurde. Printre cei arestaţi se află zece oficiali ai Partidului Democratic al Poporului (HDP, pro-kurd) şi un jurnalist de la o publicaţie kurdă. Membri importanţi ai conducerii HDP se află deja în arest. Guvernul de la Ankara acuză acest partid de legături cu rebelii PKK, lucru negat însă de HDP. Sărbătoarea Nevruz este marcată de peste 3.000 de ani în Balcani, bazinul Mării Negre, Caucaz, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Site-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) aminteşte faptul că celebrarea acestei zile urmează străvechiul Drum al Mătăsii, care lega Extremul Orient de Europa, fiind astfel marcată în ţări precum Afganistan, Azerbaidjan, India, Iran, Irak, Kazahstan, Kîrgîzstan, Pakistan, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan şi Uzbekistan. Grafia diferă, însă, de la o ţară la alta, sărbătoarea fiind cunoscută şi ca Nowruz, Novruz, Navruz, Nooruz sau Nauryz.

Turcii din Germania sunt ţintele militanţilor pro-kurzi

În Germania s-a remarcat o creştere a atacurilor asupra localurilor turce comise de activişti pro-kurzi, după ce Ankara a lansat în urmă cu două luni o ofensivă împotriva oraşului Afrin din Nord-Vestul Siriei împotriva unei miliţii kurde,relatează marţi dpa, potrivit agerpres. În total, 37 de atacuri asupra moscheilor, asociaţiilor culturale şi restaurantelor turce au fost înregistrate pînă în prezent în acest an, comparativ cu 13 astfel de incidente semnalate anul trecut, potrivit cifrelor Ministerului de Interne german publicate Marţi de ziare ale Grupului Funke Media. Oficialii germani au subliniat că cifrele sunt preliminare şi pot suferi modificări. Forţele turce, susţinute de către grupări ale rebelilor sirieni, au intrat Duminică în oraşul Afrin, unde au arborat steagul lor în centrul localităţii şi au declarat controlul total, după o campanie ce a durat opt săptămîni şi care a avut drept scop alungarea combatanţilor miliţiei kurde YPG (Unităţile de apărare ale poporului). Deşi Ankara consideră YPG o organizaţie „teroristă”, Washingtonul vede în membrii săi o forţă eficientă în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic (SI).

Merkel refuză propunerea lui Klimkin de a-l sancţiona pe Schröder, acuzat că lucrează pentru Rusia lui Putin

Cancelarul Angela Merkel a refuzat ideea formulată, Luni, de şeful diplomaţiei ucrainene de a-i impune sancţiuni europene predecesorului său Gerhard Schröder, care lucrează pentru Rusia lui Vladimir Putin, scrie AFP preluat de news.ro ”Guvernul federal nu vede vreun motiv să lanseze o asemenea reflecţie”, a declarat într-o conferinţă de presă Steffen Seibert, un purtător de cuvînt al Cancelariei germane. Şeful diplomaţiei ucrainene Pavlo Klimkin a cerut, în ziarul german Bild, să i se impună sancţiuni fostului şef al Guvernului german – un prieten al lui Putin, în prezent angajat de întreprinderi strategice ruse. ”Este important să fie sancţionaţi cei care fac promovarea proiectelor lui Putin în străinătate”, a declarat Pavlo Klimkin pentru cotidianul german. După ce a fost înfrînt în 2005 de Angela Merkel, Schröder şi-a multiplicat posturile din care reprezintă şi apără interesele strategice ale Rusiei. În Toamna lui 2017, el a fost ales preşedinte al Consiliului de Administraţie al gigantului petrolier rus semipublic Rosneft, o întreprindere vizată de sancţiuni occidentale impuse Moscovei din cauza conflictului din Ucraina. Schröder se află, de asemenea, în serviciul Gazprom, în calitate de preşedinte al Consiliului de Supraveghere a Nord Stream, gazoductul care leagă Rusia de Europa via Marea Baltică – cu scopul de a evita transferul gazelor naturale prin Ucraina.

Președintele palestinian la adresa ambasadorului SUA în Israel: Ambasadorul american la Tel Aviv este un colonist şi un fiu de căţea!

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a afirmat Luni că ambasadorul american în Israel, David Friedman, este un „fiu de căţea”, suscitînd o reacţie vehementă a Casei Albe, într-un context de tensiuni sporite între conducerea palestiniană şi administraţia Trump, comentează AFP. Mahmoud Abbas a avut această ieşire violentă la adresa lui David Friedman într-un moment în care administraţia Trump este posibil să îşi prezinte în curînd planul de pace pentru palestinieni. După mai multe decizii arătînd, în opinia lor, orientarea pro-israeliană a administraţiei Trump, palestinienii au făcut cunoscut că Statele Unite sunt descalificate din rolul lor de mediator. Stadiul relaţiilor dintre americani şi palestinieni ridică semne de întrebare în legătură cu viabilitatea planului. „Ambasadorul american la Tel Aviv este un colonist şi un fiu de căţea”, a spus Mahmoud Abbas într-un discurs la Ramallah denunţînd politica Statelor Unite în faţa conflictului israeliano-palestinian. David Friedman este în cadrul administraţiei Trump o figură puternic antipatizată de conducerea palestiniană. În trecut avocat al lui Donald Trump, David Friedman şi-a preluat funcţia în Mai 2017 precedat de poziţiile sale controversate în favoarea colonizării. El este, de asemenea, un susţinător înfocat al recunoaşterii Ierusalimului drept Capitală a Israelului şi al relocării ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Numai socialismul poate salva China”, afirmă Xi Jinping după realegerea sa

„Numai socialismul poate salva China”, a declarat Marţi Preşedintele chinez, Xi Jinping, la cîteva zile după realegerea sa în unanimitate de către Parlament, care i-a oferit, de asemenea, posibilitatea de a rămîne în fruntea statului cît timp doreşte, notează AFP. Într-un discurs solemn la închiderea sesiunii plenare anuale a Adunării Naţionale Populare, omul forte de la Beijing, considerat ca fiind cel mai puternic lider chinez din ultimul sfert de secol, a reafirmat rolul conducător al Partidului Comunist Chinez. „Istoria a dovedit şi va dovedi în continuare că numai socialismul poate salva China”, a afirmat Xi Jinping, în contextul în care, în 2019, Republica Populară va sărbători 70 de ani de la proclamarea sa. „Numai dezvoltînd socialismul cu caracteristici chineze vom putea împlini marea renaştere a naţiunii chineze”, a subliniat el în acest discurs cu accente patriotice. În direcţia ţărilor străine, Xi Jinping a dat asigurări că elanul fenomenal al ţării sale de aproape patru decenii nu reprezintă „o ameninţare” pentru nimeni. „China nu va sacrifica niciodată interesele altor ţări pentru a-şi asigura propria dezvoltare”, a mai afirmat liderul celei de-a doua economii mondiale, expusă ameninţărilor protecţioniste ale Preşedintelui american, Donald Trump. „Numai cei care au obiceiul de a ameninţa pe alţii îi consideră pe ceilalţi o ameninţare”, a declarat el într-o aluzie voalată la ţările occidentale şi mai ales la Statele Unite.